Grupele tragerii la sorți a turneului final de polo pe apă la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta. 22 de țări în seriile cu câte 16 naționale la feminin respectiv masculin. Grecia, Italia, Spania și gazda Ungaria la ambele categorii, dintre europene

După ce capitala vecinei Serbia, Beograd, a găzduit recent ediția din 2022 a Campionatului Mondial de atletism în sală sub egida IAAF, iată că și capitala vecinei Ungaria, Budapesta, se pregătește de găzduirea ”Mondialului” de natație sub egida FINA, în această seară desfășurându-se pe malurile Dunării tragerea la sorți a grupelor turneului final al întrecerilor feminine și masculine cu mingea pe apă din cadrul celei de-a 19-a ediții FINA World Championships. Deznodământul.

Foto: Hirling Bálint. Sursa: welovebudapest.com

Campionatul Mondial de natație ar fi trebuit să aibă loc în mod normal anul trecut, în 2021, la Tokyo, însă ”pLandemia” a tulburat apele într-atât de mult încât FINA l-a amânat cu un an dar l-a și strămutat din Țara Soarelui Răsare în Europa, colacul de salvare venind din partea Ungariei. 

Deloc de mirare, Budapesta devenind cu ocazia cele de-a 19-a ediții a patra gazdă ”la revenire” a FINA World Championships, pe măsura tradiției și performanțelor Ungariei în sporturile pe apă. Căci ”Mondialul” bienal inaugurat în 1973 pe Dunăre în aval, la Beograd, a mai fost organizat până acum de câte două ori și de Perth – în 1991 și 1998, Roma în 1994 și 2009, și Barcelona în 2003 și 2013, Budapesta adăugându-și numele pe lista scurtă, cu ediția din 18 iunie – 3 iulie 2022, după cea din iulie 2017. Iar capitala Ungariei va deveni de fapt în 2027 prima localitate care să găzduiască și a treia oară FINA World Championships.

Italia la masculin, SUA la feminin, campioane ale lumii

Până atunci însă, Budapesta a găzduit în această seară sub egida FINA tragerea la sorți a grupelor turneelor finale de polo pe apă feminin și masculin la ”Mondialul” de natație din vară, în urne intrând bilețele cu numele a câte 16 selecționate la fete și băieți dintr-un total de 22 de națiuni reprezentate în sportul cu mingea pe apă, italienii și nord-americancele din SUA fiind în apărarea ”aurului” cucerit la Gwangju în 2019, ediție sud-coreeană în care peninsularii preluau trofeul adjudecat la Budapesta în 2017 de croați. Asta în vreme ce naționala feminină a SUA a câștigat ultimele 3 finale mondiale la rând, deținând cele mai multe titluri – 6, așa cum și italienii s-au impus cel mai adesea la masculin, de 4 ori.

Însă și maghiarii se pot mândri cu 3 titluri mondiale la băieți, la ediția inaugurală din 1973, în 2003 și 2013, a șaptea oară mulțumindu-se cu argintul tocmai ”acasă” în 2017 – așadar a șaptea finală pierdută!, după care în Coreea de Sud au pierdut finala mică, fapt valabil în Asia și pentru lotul feminin de polo pe apă al Ungariei.

Polo pe apă la ”Mondialul” de natație, la Budapesta, Debrecen, Szeged, Sopron

Iar doar cei din spațiul ex-iugoslav sunt mai aureolați la ”Mondial” în poloul pe apă masculin decât italienii și maghiarii, fosta Yugoslavia cucerind de două ori trofeul iar ulterior o dată Serbia și Muntenegru, și mai apoi Serbia de două ori pe cont propriu, la fel și Croația. 

Nu statistica este însă în prim-plan la ora tragerii la sorți, ci deznodământul tragerii, enunțat mai jos, de notat fiind ideea că europenele Grecia, Italia, Spania și gazda Ungaria sunt reprezentate la ambele categorii, feminin și masculin, ale ”Mondialului” de polo pe apă de la Dunăre. Mai exact, din Complexul Național Hajós Alfréd din Budapesta – de pe insula dunăreană Margitsziget, dar și în bazinele olimpice din Debrecen, Szeged și Sopron. Cel budapestan, cu 8 bazine și un turn de sărituri în apă, poartă numele primului campion olimpic maghiar la natație, fiind renovat înainte de Euro 2006 și completat cu noul complex Tamás Széchy.

România, absentă din turneul de polo după ”Mondialul” din 2013

Unele naționale s-au calificat direct încă de anul trecut, în baza clasărilor la ediția de la Tokyo a Jocurilor Olimpice de vară, altele și anul acesta, via FINA Water Polo World League 2022, tragerea la sorți de astăzi fiind efectuată pe liniile urnelor valorice desemnate. În care însă n-a figurat și România, absentă de la ”Mondialul” de polo pe apă al băieților după ediția barceloneză din 2013 la care semna și cea mai modestă clasare între cele 11 participări, din nou pe locul 13, precum în 1994, cele mai bune clasări ale ”tricolorilor” fiind pe de altă parte în 1975 în Columbia, pe locul 5, respectiv în Berlinul de Vest și la Montreal în 1978 și 2005, pe poziția a șasea, locul 7 fiind obținut la Beograd în 1973 și în 2009 la Roma. 

Altfel, în general vorbind, nu doar raportat la polo pe apă, România se numără între cele 44 de țări măcar cu un ”aur” la ”Mondialele” de natație, a 29-a în ierarhia globală cu bilanțul medaliilor 2-1-7, așadar 44 de federații din totalul celor 60 care au urcat măcar o singură dată pe podium la primele 18 ediții, dominante fiind SUA (268-204-150), China și Rusia, urmate în topul celor mai performante 10 națiuni la Campionatele Mondiale de natație de Germania, Australia, Ungaria – a șasea, cu 38-29-30, Italia, Regatul Unit, Franța și Canada. Dintre europene, România mai este devansată în clasamentul general pe medalii ale mondialelor FINA de Olamda, Suedia, Ucraina, Spania, Polonia, Danemarca, Grecia, Serbia, Finlanda și Croația.

Tragerea la sorți: grupele turneului final de polo pe apă 

Iar rezultatul tragerii la sorți de astăzi este următorul:

Masculin

Grupa A: Ungaria, Brazilia, Muntenegru, Georgia – în premieră la ”Mondial”.

Grupa B: Grecia, Croația, Germania, Japonia.

Grupa C. Italia, Canada, Africa de Sud, Spania.

Grupa D: Serbia – campioană olimpică la zi, Australia, SUA, Kazakhstan.

Cele 4 urne valorice ale turneul final masculin de polo pe apă la C.M. 2022:

Linia 1  Serbia  Grecia  Ungaria  Spania
 Linia 2  Muntenegru  SUA  Canada  Croația
 Linia 3  Brazilia  Italia  Germania  Australia
 Linia 4  Africa de Sud  Kazakhstan  Japonia  Georgia

Feminin:

Grupa A: Ungaria, Columbia, Canada, Italia.

Grupa B: SUA, Argentina, Olanda și Africa de Sud.

Grupa C: Australia, Brazilia, Kazakhstan, Noua Zeelandă.

Grupa D: Grecia, Franța, Spania, Thailanda.

Transmisiunea video a tragerii la sorți, pe portalul oficial fina.org.

Cele 4 urne valorice ale turneul final feminin de polo pe apă:

Linia 1  SUA  Spania  Ungaria  Australia
 Linia 2  Olanda  Canada  Brazilia  Grecia
 Linia 3  Argentina  Italia  Franța  Noua Zeelandă
 Linia 4  Kazakhstan  Columbia  Thailanda  Africa de Sud

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + noua =

 


Alte articole legate de acest subiect: