Laura Mareș, performanță feminină românească pe vârful Ama Dablam, ”Colierul Mamei” în Himalaya

Federația Română de Alpinism și Escaladă anunță că săptămâna aceasta, luni 22 octombrie, sportiva Laura Mareș Ichim, componentă a Alpin Club Carpatic, divizia de alpinism Elite Mountaineering, a reușit, însoțită de Justin Ionescu, să atingă cel mai înalt vârf al Ama Dablam, cu altitudinea de 6.812 metri, fără suport Sherpa ori utilizarea de oxigen îmbuteliat.

Cea mai bună performanță a anului în alpinismul românesc de altitudine, prima româncă pe Ama Dablam, la 6.812 metri altitudine, „cel mai frumos munte din lume”, în lanțul Himalaya.

În data de 22 octombrie, ora 10 AM, Laura Mareș, sportiv legitimat al Alpin Club Carpatic din București, divizia Elite Mountaineering, însoțită de Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, a reușit ascensiunea celui mai înalt punct al muntelui Ama Dablam, 6.812 metri din Himalaya, în Nepal, fără suport Sherpa și fără utilizarea de oxigen îmbuteliat.

Expediția a început în 5 octombrie în Kathmandu, cei doi urmând o etapă necesară de aclimatizare pe Valea Kumbu spre tabăra de bază a Ama Dablam și prin ture repetate pe munte, timp în care și-au amenajat singuri cele două tabere intermediare spre vârf.

Echipa a atins vârful pe ruta clasică și cea mai populară, cea sud-vestică. Ascensiunea a început din tabăra 2, la ora 2 AM și a durat 8 ore, desfășurându-se pe un traseu foarte tehnic și abrupt, surplombant pe alocuri, ce presupune cățărare mixtă, pe stâncă, gheață și zăpadă. Muchiile sale ascuțite și fețele abrupte fac ca Ama Dablam să fie numit și Matterhornul Himalayei.

Astfel, Laura Mareș a devenit prima sportivă româncă, legitimată a Federației Române de Alpinism și Escaladă, ce a reușit ascensiunea tehnică a vârfului Ama Dablam, considerat cel mai frumos munte din lume.

„A fost mult mai greu decât mi-am imaginat, a fost o susținută ascensiune tehnică. Am început antrenamentul pentru Ama în urmă cu un an, constând în escaladă, fitness, alergare pe stadion, ture pe munte”, a declarat sportiva. Obiectivul său imediat este să se întoarcă acasă la fiica ei, Mareș sperând ca în 2019 să urce pe un vârf de peste 7.000 de metri.

Despre Laura Mareș:

Medic oftalmolog din Iași, 43 de ani, ia parte la expediții montane din 2013: Elbrus, Mont Blanc, Kilimanjaro, Damavand. Cu timpul, a început să se antreneze pentru ascensiuni din ce în ce mai tehnice: Matterhorn (septembrie 2016), Punta Dufour, Island Peak (aprilie 2017), tentativa pe Ghețarul Polonez în Aconcagua (în ianuarie 2018, reușită doar pe ruta clasică), Dent du Geant (august 2018).

Iar Justin Ionescu este departe de a fi străin de marea performanță în alpinismul de altitudine. Anul trecut a urcat pe Everest și este în continuare singurul român care a urcat 2 optmiari într-un singur an. Ceva mai jos, și un material video filmat de cei 2 pe vârful Ama Dablam.

Despre Ama Dablam:

  • Este al treilea cel mai popular munte himalayan pentru expedițiile comerciale. Cea mai populară rută este muchia de sud-vest, ascensiunile făcându-se, în mod uzual, în lunile aprilie – mai (înainte de muson) și septembrie – octombrie. Vârful principal, cel mai înalt, pe care l-au urcat Mareș și Ionescu, are înălțimea de 6.812 metri, iar cel secundar, vestic, de 6.170m.
  • Ama Dablam se traduce în limba locală Sherpa prin „Colierul Mamei”, nume dat după forma crestelor sale – cea a brațelor unei mame strângându-și copilul la piept („Ama”) – și ghețarul de la baza sa, asemănat colierului tradițional purtat de femeile Sherpa („Dablam”).
  • Prima ascensiune a Ama Dablam a fost în 13 martie 1961, de către echipa Mike Gill (NZ), Barry Bishop (USA), Mike Ward (UK) și Wally Romanes (NZ) pe muchia sud-vestică
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Alpinism și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 4 = doi

 


Ultimele articole din categoria Alpinism: