Finaliştii: Campionatul Naţional de Tineret U23, găzduit de Timişoara într-un moment delicat pentru badmintonul local: Sonia Olariu – accidentată, Sabina Băluţ – renunţare înaintea întrecerii

Mircea şi Radu Vasiu: gemenii CSM-ului Timişoarei

Pe fondul unei uşoare pierderi de teren în faţa unor centre ca de exemplu Galaţi, în care susţinerea nu este deloc doar declarativă, şi ai cărui reprezentanţi pe Bega au şi înfăţişat acest lucru, Timişoara a găzduit vineri şi sâmbătă în sala „Banu Sport” nu tocmai sub cele mai bune auspicii o nouă ediţie a Campionatului Naţional de Tineret, categoria U23, surpriza plăcută fiind totuşi oferită de fraţii gemeni Mircea şi Radu Vasiu (CSM).

E drept, Timişoara are tot în aceste zile doi reprezentanţi în selecţionata de seniori a României, aliniată la Balcaniada de profil de la Burgas, în Bulgaria, şi anume pe Marius Corciuc şi Emanuela Avrămuţ, ambii legitimaţi la CSM, însă realitatea brută este că în special datorită nesprijinirii peste ani la un nivel cât de cât decent a badmintonului de nivel competiţional pe malurile Begăi, şi postura acestuia de forţă dominantă la fileul carpatin are toate şansele să se erodeze, în ciuda eforturilor stagionale ale puţinilor antrenori şi jucători implicaţi în fenomen.

Deşi ar putea părea exagerat, din capul locului trebuie însă punctat că însăşi găzduirea competiţiei a constituit o problemă în sine iar rezolvarea sa a ţinut de ceasul al 12-lea, dat fiind că badmintonul n-a primit în cele din urmă acceptul de a organiza evenimentul în sala de jocuri „Profesor Mircea Albu” din zona Circumvalaţiunii, cu refuzul lui Octavian Raşca, preşedinte CSŞ Bega, şi s-a reorientat pentru sala Banu Sport, activând în regim privat, cu costurile de rigoare.

Strecurat printre clienţii de regularitate din futsal, programul competiţional al Naţionalului de Tineret a fost dus la bun sfârşit, dar şi cu observaţia că participarea la actuala ediţie a fost ceva mai rarefiată, cu doar 15 sportivi în probele cu implicare masculină respectiv numai 7 la fete, aşadar doar 3 perechi feminine de dublu!

Iar la capitolul absenţe Timişoara a suferit notabil. Sabina Băluţ, intrată în anul decisiv al pregătirii admiterii în învăţământul superior, a aruncat prosopul cu doar două zile înaintea competiţiei, printr-un anunţ adresat antrenorilor săi de la CSM Timişoara, în ciuda promisiunilor de a duce la bun sfârşit actualul sezonul competiţional. Neprezentarea unei multiple medaliate la nivel naţional a lovit indirect şi în echipele de dublu fete respectiv dublu mixt ale Timişoarei, iar antrenorul de decenii Ştefan Nyari a explicat că tocmai nesusţinerea cuvenită a acestor tineri sportivi îi poate face pe tot mai mulţi să-şi piardă încet interesul, să se descurajeze şi să reprioritizeze: „Am calculat cu această ocazie că 11 fete ni s-au lăsat în ultimii ani. Calculaţi că îţi trebuie minim 6 ani pentru a pregăti un badmintonist să dobândească temeinic toate deprinderile acestui sport şi 8 ani pentru a deveni buni în badminton. Este dificil şi pentru noi, ca după atâţia ani să se lase, să-i pierzi, şi să reiei totul de la zero, cu alţii. Şi de ce? Pentru că nu se găseşte un mijloc de a-i susţine şi stimula…”

Contraexemplul, şi tocmai cu ocazia acestei competiţii naţionale, a venit dintr-o aceeaşi generaţie încurajată şi înflorită la Galaţi. Da, dunărenii de la CS Universitatea au descins la Timişoara cu un Mercedes Vito cu însemnele universitare ale grupării susţinătoare, în echipamentul oficial de prezentare, cazându-se bine mersi la Giroc şi cu cantonamentul de acumulare făcut, într-o situaţie de oarecare normalitate de care badmintonul timişorean e ca şi străin, cel puţin în privinţa cantonamentelor.

Nota bene, apropo de CSU Galaţi, badmintoniştii timişoreni sunt şi, bineînţeles, studenţi…

Şi totuşi, în absenţa a două jucătoare de valoare, CSM Timişoara a ţinut cât a putut steagul sus, cu câteva clasări pe locurile 1, 2 şi 3, dar nu ca în alte dăţi.

Cea mai mare absenţă a fost cea a multiplei campioane naţionale la mai multe categorii de vârstă, Sonia Olariu, care a suferit recent o accidentare la genunchi, diagnosticarea din Germania pe baza investigaţiei RMN relevând necesitatea unei eventuale intervenţii chirurgicale.

Accidentarea s survenit în cadrul unui turneu internaţional disputat în Slovacia, ca parte a unui circuit de competiţii peste graniţă în care era aliniată timişoreanca de 20 de ani. În lipsa ei şi a Sabinei Băluţ, greul a rămas pe umerii Andrei Olariu şi ai Arianei Prodan, dar calculele hârtiei, care de regulă indicau o puternică implicare de pe Bega în lupta pentru primul loc la simplu şi dublu feminin respectiv dublu mixt, n-au mai fost valabile.

*

Rezultate:

(simplu băieţi – finala) Mircea Vasiu – Radu Vasiu 2-0. Gemenii Vasiu sunt legitimaţi la CSM Timişoara

(simplu fete – finala) Adelina Marin (CS Ştiinţa Bacău) s-a impus în faţa Cătălinei Simionescu (CSU Galaţi). Timişoara nu a prins nici locul 3.

(dublu băieţi – finala) Alexandru Blăniţă (CSŞ Oneşti) & Dragoş Constantin (CS Politehnica Iaşi) au trecut de Matei Droancă & Cătălin Ionaşcu, ambii de la CS Ştiinţa Bacău. Gemenii Mircea şi Radu Vasiu s-au clasat pe locul 3.

(dublu fete – finala) Andra Olariu (CSM Timişoara) & Cătălina Simionescu (CSU Galaţi) le-au învins pe Adelina Marin (CS Ştiinţa Bacău) şi Miruna Niţu (CSU Galaţi). Ariana Prodan, tot de la CSM Timişoara, s-a clasat pe locul 3 în pereche cu Tania Rusu.

(dublu mixt) Miruna Niţu şi Florin Tudor, de la CSU Galaţi, au dispus în finală de timişorenii Radu Vasiu şi Ariana Prodan, de la CSM.

 

Acest articol a fost publicat în Badminton, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Badminton: