Sabina Băluţ, două triumfuri în prima etapă naţională, Cupa Trotuş, dar juniorii campioni timişoreni nu sunt… profeţi în oraşul lor

Două triumfuri, la dublu fete şi mixt, precum şi un loc secund şi trei locuri 3, aceasta este captura badmintoniştilor juniori timişoreni în frunte cu Sabina Băluţ la Oneşti, în sala Nadia Comăneci, în prima întrecere din calendarul competiţional pe 2013, o etapă de Campionat Naţional dotată cu „Cupa Trotuş”, pentru categoriile U 13 şi U 19 ani, însă strălucirea medaliilor cu sacrificiu obţinute, inclusiv după 33 de ore de călătorie, a fost umbrită de punerea la punct, la tablă, imediat mai apoi şi nu pentru prima oară, din partea cîtorva dascăli timişoreni.

Care profesori, continuînd şi pe mai departe să nu rezoneze cu sacrificiile autoimpuse şi dificultăţile întîmpinate de nişte entuziaşti liceeni în a-şi înoda în paralel şi o şi aşa relativ scurtă carieră în arena sportivă, în cursul căreia, s-a dovedit în cazul badmintoniştilor locali, înobilează Timişoara cu zeci, poate chiar sute de distincţii la nivel naţional, au parcă un neîngăduitor reflex de a-i readuce cu picioarele pe pămînt în chiar prima zi de cursuri după un istovitor drum de întoarcere pe Bega, încercînd să le inducă perceperea listei priorităţilor şi punînd materia respectivă şi cunoştinţele şcolare în prim-plan, prin scoateri la tablă şi testări rezultînd în note proaste.

Pentru a pune într-un şi mai elocvent context postura în care se regăsesc temerarii practicanţi de sport de performanţă odată reintraţi în malaxorul programei şcolare, în care, nota bene, Educaţia Fizică şi Sportul este o Cenuşăreasă, trebuie spus în cazul „Cupei Trotuş” că delegaţia de pe Bega a revenit în Timişoara după o călătorie de la 9 dimineaţa la 00,45 după miezul nopţii, cu tot cu schimb în Târgu Mureş, după ce deplasarea spre Moldova i-a luat 17 ore. Mai mult, cum clubul CSM Timişoara n-a încasat încă sumele necesare pentru anul în curs, sportivii au participat în judeţul Bacău pe banii lor, urmînd a-i recupera cînd gruparea la care sunt legitimaţi îi poate debloca, motiv pentru care antrenorii Ştefan Nyari şi Corina Dan nici nu i-au convocat în lotul pentru turneu pe cei din categoria U13 ani, ţinînd cont şi de dificultatea drumului pe calea ferată.

Lumea badmintonului timişorean, fără a le căuta scuze sportivilor-liceeni, dar insistînd totodată asupra aspectului că este vorba de adolescenţi sîrguincioşi, care chiar buchisesc temele şi sunt în general devotaţi atît învăţăturii cît şi sportului, s-a declarat intrigată şi în cele din urmă sătulă de repetitivitatea punitivă a testării tinerilor la chiar prima oră după revenirea de la competiţii, situaţia survenind şi în acest început de săptămînă, după concursul moldav.

„Este vorba despre tineri conştincioşi, care chiar vor să înveţe şi o fac, tineri inteligenţi, care obţin bune rezultate, reflectate şi pe terenul de sport, unde gîndesc bine jocul, anticipează, au viteză de reacţie. Învăţătura şi sportul pot merge foarte bine mînă în mînă dar o oarecare lipsă de înţelegere este detrimentală, descurajantă şi nestimulativă. Dacă e tot scos la răspuns după întreceri, <treci la loc, 3>, a doua oară nu îţi mai vine la antrenamente, de teamă, explicîndu-ţi <n-am ce să fac>, ne-a spus Ştefan Nyari, antrenor al juniorilor de la CSM Timişoara şi practic suflet al badmintonului local în ultimele decenii, continuînd: „Avem deja multe exemple, mai mulţi copii care s-au lăsat în parte din acest motiv, şi este cu atît mai trist să descurajezi performerii, în aceste momente în care sportul trece printr-o mare criză de susţinere”.

Andra Olariu, care n-a participat în week-end la Oneşti datorită unei operaţii de apendicită, în condiţiile în care era cîştigătoarea la zi a întrecerii la categoria U19 şi deci favorită cu această ocazie, n-a fost nici prima dar nici ultima care să constate imediat după rezultate dintre cele mai bune în badmintonul naţional că unii profesori de liceu n-au noţiunea sacrificiului impus de o competiţie sportivă derulată în week-end, cu tot cu drumul dus-întors, iar ultima care a resimţit rigorile şi exigenţele instituţiilor de învăţămînt de top de unde provin mai toţi sportivii de la fileu este Ariana Prodan, care s-a văzut implicit nevoită să spună pas antrenamentelor de marţi şi joi, poimîine, sub presiunea examinărilor şcolare.

Antrenorul Nyari a reamintit şi de o lege promulgată de MECTS în favoarea tinerilor sportivi legitimaţi şi implicaţi în concursuri, întru a fi cu atenţie sprijiniţi în demersul lor de a îmbina învăţătura cu activitatea competiţională, opinînd că uneori exigenţele dascălilor nu rezonează cu spiritul de sacrificiu a unor adolescenţi dintre cei mai înzestraţi şi totodată ambiţioşi, ţinînd cont că urmează cursurile unor instituţii de învăţămînt dintre cele mai de soi din oraş, ca Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, Colegiul Naţional C.D. Loga sau Liceul de Informatică.

„Am avut 32 de ore chinuitoare cu trenul, 17 la dus, 15 la întors, în care am trecut de la <sauna> din garnitura Oneşti – Târgu Mureş la frigul din tramvaiul <săgeata albastră>, pe întoarcere, Târgu Mureş – Timişoara. Unii sunt răciţi cobză după ce au îndurat frigul de la ora 17 pînă după miezul nopţii. Sunt sacrificii pe care profesorii copiilor nu le înţeleg”, a adăugat şi Corina Dan, antrenor şi director de comunicaţii în Badminton Europe.

Deşi nu este încă în formă maximă pentru proba de simplu, după ce în iulie 2011 suferea o ruptură a tendonului lui Achile la piciorul drept, Sabina Băluţ a ajuns totuşi în finala cu localnica Marin şi a cîştigat în ambele probe de dublu în care s-a aliniat la start.

Următoarea haltă a badmintonului timişorean este în perioada 15-17 februarie Turneul Campionilor Li-Ning, rezervat juniorilor şi seniorilor, şi la care vor participa în sala din Chiajna şi cei mai performanţi sportivi de pe Bega, ca Sonia Olariu, Vicent Dusnoki, Florin Posteucă sau Marius Corciuc, cu ocazia respectivei întreceri antrenorii din badmintonul local participînd şi la Şedinţa Birouului Federal al F.R.B.

Rezultate, Cupa Trotuş (Oneşti):

Simplu fete: 1. Adelina Marin – CSS Bacău; 2. Sabina Băluţ – CSM Timişoara; 3. Ariana Prodan – CSM Timişoara şi 3. Soraia Askari – PNC Bucureşti.

Dublu fete: 1. Sabina Băluţ / Ariana Prodan – CSM Timişoara; 2. Adelina Marin / Soraia Askari – CSS Bacău / PNC Bucureşti; 3. Tania Rusu / Claudia Tănase – CSS Oneşti şi 3. Georgiana Droancă / Andreea Muscalu – CSS Bacău / CS Berceni.

Dublu băieţi: 1. Alexandru Blăniţă / Collins Filimon – CSS Oneşti / CSS 6 Bucureşti; 2. Matei Droancă / Cătălin Ionaşcu – CSS Bacău; 3. Eduard Dusnoki / Andreas Thiel – CSM Timişoara şi 3. Mircea Cioaric / Andrei Tănasă – PNC Bucureşti / CSS Oneşti.

Dublu mixt: 1. Alexandru Blăniţă / Sabina Băluţ – CSS Oneşti / CSM Timişoara; 2. Matei Droancă / Adina Marin – CSS Bacău; 3. Mihai Grosu / Tania Rusu – CSS 6 Bucureşti / CSS Oneşti şi 3. Eduard Dusnoki / Ariana Prodan – CSM Timişoara.

Timişorenii nu au urcat pe podium în proba de simplu masculin.

 

 

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sabina Băluţ, două triumfuri în prima etapă naţională, Cupa Trotuş, dar juniorii campioni timişoreni nu sunt… profeţi în oraşul lor

  1. prof spune:

    Cat timp inspectoratul si conducerea liceelor nu vor insista pe sustinerea tinerilor sportivi, vor exista astfel de profesori care nu realizeaza efortul acestor copii. Domnilor profesori, ar trebui sa cunoasteti elevii care au activitati de performanta in sport, ar trebui sa stiti ce inseamna sportul de performanta, ar trebui sa apreciati ca dumneavoastra munciti 18-20 ore pe saptamana iar copiii acestia asuda 10 ore intr-o singura zi (scoala+antrenamente). Oare nu este pacat de efortul copiilor, al parintilor (financiar si de alta natura) ca dumneavoastra sa le stricati bucuria obtinerii unor rezultate foarte bune?
    lasati-le macar 1 zi dupa intoarcerea din turnee, ce dumnezeu? Dupa ce ca au o copilarie pierduta datorita muncii enorme de la varste fragede, mai trebuie sa devine niste copii frustrati datorita actiunilor dumneavoastra?

    Domnilor inspectori scolari, domnilor directori, faceti ceva in sensul acesta si sprijiniti copiii care fac sport. Suntem satui de copii cu nasul in telefoane sau calculatoare, sa nu mai zic de pierderea timpului prin birturi

  2. Nyari Stefan spune:

    Va multumim, domnule profesor, pentru viziunea Dumneavoastra. Din pacate nu prea este impartasita de multa lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− trei = 2

 


Ultimele articole din categoria Badminton: