Obosită, BC Timişoara înscrie cel mai puţin şi pierde

Vicecampioana BC Timişoara a resimţit din plin cele 3 jocuri cu o încărcătură deosebită, dintre care cel din urmă cu 3 zile adjudecat abia în prelungiri, cîştigate la limită într-un interval de 10 zile peste sărbători, plătind joi seară tribut oboselii, la revenirea lui Dan Păltinişanu în sala „Constantin Jude” cu nişte mureşeni odihniţi din 22 decembrie încoace, şi în faţa cărora alb-violeţii s-au văzut nevoiţi să încline steagul, cu de departe cel mai mic număr de puncte marcate în actualul campionat… 67:77 (27:36) pentru BC Mureş Târgu Mureş.

Tocmai la precedentul eşec al bănăţenilor în Liga Naţională, înregistrat pe 1 decembrie la Craiova, la debutul lui Srdjan Jovanovic pe banca timişoreană, era consemnat cel mai mic număr de puncte înscris de alb-violeţi în ediţia de campionat 2012-2013, şi anume 76, dar oboseala acumulată în cele 24 de confruntări ale lui Sarovic&Co. în acest sezon s-a răsfrînt în imprecizia din această seară, ducînd la o a doua înfrîngere acasă, după cea cu U Mobitelco Cluj… 67:77 (15:21, 12:15, 25:19, 15:22).

Deşi au dat tot ce-au putut în această nouă cursă de urmărire şi s-au apropiat la un punct imediat după ultima pauză a unui duel în care au condus doar de 3 ori, la cel mult două puncte diferenţă, timişorenii n-au putut în cele din urmă surmonta un handicap şi de 16 puncte, căscat în minutul 24.

Ceva speranţe au mai renăscut în ultimele 3 minute rămase, la 60:71, cînd Ciric şi Păltinişanu au acumulat o a cincea greşeală personală în decurs de nici un minut, iar BC Timişoara a strîns punct cu punct, 5 la rînd din aruncări libere, pînă la 65:71, dar dacă în compania Ploieştiului finalul i-a surîs, de această dată bateriile n-au mai fost la fel de energizate, căderea din ultimele clipe ducînd la un handicap aproape echivalînd cu acumularea din prelungirile cu campioana.

Ceea ce a luat luni pe mere, BC Timişoara a dat acum pe pere, fiind le egalitate de puncte, cu norma 12-4, cu prahovenii şi învingătorii lor din această seară, târg-mureşenii, pentru care Dan Păltinişanu a fost un al doilea marcator, cu 15 în cont în 29:48 minute jucate, dar şi 6 recuperări, numărul 1 la ardeleni.

Tot cu Jovanovic coşgeter detaşat, cu 26 de puncte în 37:10 minute jucate, în vreme ce Archie n-a prins finalul jocului, acumulînd 5 greşeli personale, după un meci în care a marcat 5 puncte dar deloc din 5 aruncări de 3 puncte, timişorenii sunt nevoiţi să se regăsească pînă luni seară, la ora 17:30, cînd vor evolua în Arena de Baschet, cu ex-gruparea lui Garry Gallimore, CSM Bucureşti, iar mai apoi sîmbăta viitoare, acasă, în revanşa cu Energia Rovinari.

Fără jocuri şi deplasări dinaintea Crăciunului, cînd încheiau anul 2012 cu 4 victorii la rînd, ultimul eşec datînd din 5 decembrie, 90:54 pentru liderul CS Municipal Oradea, pe Crişul Repede, noii coechipieri ai lui Dan Păltinişanu s-au dovedit a fi mai dezinvolţi şi legaţi pe parchetul pe care, cu 3 seri înainte, campioana CSU Asesoft Ploieşti era răpusă la 12 puncte diferenţă în cele 5 minute de over-time.

Iar ca o raritate absolută în ultimele două sezoane, Dan Păltinişanu nu doar că s-a regăsit într-un cinci de start aliniat în sala „Constantin Jude”, ba chiar a şi marcat primele 4 puncte ale unei întîlniri avîndu-i pe timişoreni în avantaj în primul sfert doar pentru 51 respectiv 33 de secunde. Pînă la urmă, dintre cei doar 8 mureşeni utilizaţi, doar Dumitru şi Cuic erau mai întrebuinţaţi ca minute jucate decît ex-căpitanul împrumutat de bănăţeni în Ardeal.

Ca o dovadă a diferenţei de pesonal între cele două loturi, dacă la alb-violeţi rareori prindea cîteva minute pe final, Păltinişanu a pornit returul ca titular la mureşeni, discrepanţa nefiind însă la fel de mare în ceea ce priveşte punctele în ierarhie, vicecampioana avînd doar o victorie avans faţă de o grupare ardeleană cu 5 triumfuri externe şi două eşecuri pe drumuri, serie demarată în octombrie cu un surprinzător succes cu 85:79 în fieful ploieştean.

Însă la mai mereu consistentele schimbări de personal din baschetul nostru masculin, nu prea multe concluzii mai pot fi trase din rezultate precedente, BC Mureş mai avîndu-l în această seară în componenţă doar pe Liviu Gabriel Dumitru dintre învingătorii cu 83:79 în precedenta descindere la Timişoara, pe 21 decembrie 2011.

Acum cu Cuic, Ciric, Navickas, Dumitru şi Păltinişanu în formula de start, în vreme ce Srdjan Jovanovic a mers în linii mari pe aceiaşi Zlatko Jovanovic, Gallimore, Archie, Sarovic, Popescu, cu pivotul rotind pe parcurs cu mai tînărul său coleg de post Johnson, oaspeţii din Târgu Mureş au marcat 8 puncte la rînd în primul sfert, răsturnînd de la 10:9 la 10:17 şi cîştigînd astfel primele 10 minute cu 15:21.

Delvon Johnson părea a reînaripa nişte gazde neregăsindu-şi cadenţa cu primele 4 puncte ale sfertului secund, însă după ce înlocuitorul Tudosă a readus-o succint în avantaj pe BC Timişoara, cu 26:24 în minutul 14, ardelenii au repreluat frîiele jocului, pe fondul a 6 minute înaintea pauzei mari în care alb-violeţii au fructificat o unică aruncare liberă.

BC Mureş a cîştigat aşadar şi sfertul secund, cu 12:15, revenind de la 26:24 la 27:36, scor al primei jumătăţi a partidei cădere de cortină peste întîia rundă a returului Ligii Naţionale, diferenţa fiind făcută de recuperările ofensive ale vizitatorilor şi atacurile fără incisivitate ale unor proaspeţi semifinalişti ai Cupei României, obosiţi peste Anul Nou de sferturile cu CSU Atlassib, şi care vor lupta pentru intrarea în finală, pe 6 aprilie, cu alţi sibieni, cei de la Gaz Metan Mediaş.

Partea a doua a debutat aidoma primeia, cu puncte ale timişoreanului-mureşean Dan Păltinişanu, prin care oaspeţii au trecut de graniţa celor 10 puncte avans, extinse în primele 3 minute ale sfertului 3 pînă la un greu de digerat 31:47, prin trei aruncări de 3 puncte, opere ale lui Peciukas, două, respectiv Navickas.

În acest răstimp, doar precizia regăsită a play-maker-ului bosniac Zlatko Jovanovic, cu două aruncări ochite de 3 puncte, i-a menţinut pe elevii lui Srdjan Jovanovic în plasa vizitatorilor, plasă care a fost din fericire strînsă, şi pe fondul mai numeroaselor erori şi greşeli personale ale mureşenilor, astfel încît BC Timişoara a încheiat penultimul sfert pe val, de la 46:53 la 52:55, răstimp în care ardelenii au mai înscris doar din aruncări libere.

A fost dealtfel primul sfert adjudecat joi seară de vicecampioni, cu 25:19, semn dătător de speranţe. Care au crescut cu atât mai mult cînd Zlatko Jovanovic i-a reapropiat pe „violeţi” la numai un punct handicap, după care însă precisul Navickas a ochit 5 puncte la rînd, ducîndu-i pe mureşeni la 8 avans, cu nici 6 minute înainte de final.

Iar pe cînd lui Sarovic nu i-au mai intrat printre altele nici măcar aruncările libere iar Derasimovic a strîns greşeli personale, nescuturînd nici el plasa inelului, Ciric a răspuns prompt, devenind al cincilea marcator de „triţe” din trupa lui Srecko Sekulovic, ajunsă la 7 la acest capitol.

Lovituri cu care BC Mureş şi-a conservat avantajul şi a învins pentru a doua iarnă la rînd pe Bega…

***

BC Timişoara: Jovanovic 26 puncte, Sarovic 12p, Johnson şi Derasimovic – cîte 8p, Archie 5p, Gallimore, Popescu, Căpuşan şi Tudosă – cîte două puncte. Pe bancă: Păun, Milencovici, Toth.

Navickas a fost coşgeterul învingătoarei, cu 18 puncte, urmat fiind de Păltinişanu (15p), Peciuckas şi Ciric, cu cîte 11 puncte, Dumitru (9p), Cuic (7p), Jucan (4p) şi Ceskovic – două puncte.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = noua

 


Ultimele articole din categoria Baschet: