BC Timişoara, în căutări. Oare unde trebuie? Le e sub nas…

„Timişoara este o echipă puternică, având tineri foarte promiţători. Ar trebui folosiţi în Divizia A, să le dăm aripi să progreseze”, erau vorbele lui Dan Niculescu, antrenor la CSA Steaua Turabo, după recentul triumf al bucureştenilor, pe parchetul sălii „Constantin Jude”, în dauna gazdei CSS Bega Timişoara, în finala Campionatului Naţional sub 20 de ani. Întrebarea este dacă strategia pentru viitorul sezon şi pe mai departe se va axa pe întinderea acestor aripi.

Păltinişanu e un excelent exemplu peste ani că un junior localnic poate deveni nu doar component de bază la seniori, ci chiar şi internaţional român. Noii generaţii trebuie să i se dea credit, să crească în umbra lui "Pălti". Dar la câte capete pătrate sunt la nivel decizional în sportul local, altele ar putea fi opţiunile

Păltinişanu e un excelent exemplu peste ani că un junior localnic poate deveni nu doar component de bază la seniori, ci chiar şi internaţional român. Noii generaţii trebuie să i se dea credit, să crească în umbra lui "Pălti". Dar la câte capete pătrate sunt la nivel decizional în sportul local, altele ar putea fi opţiunile

Momentan, Baschet Club Timişoara a semnat prelungirea contractelor jucătorilor români din lot, şi anume Dan Păltinişanu, Andrei Dragoş, Petru Czmor, Alexandru Mihuţi, Cătălin Petrişor, Zoran Milencovici şi George Toth, dintre care ultimii trei au fost implicaţi cu succes în turneul final al categoriei sub 20 de ani, semnele fiind dintre cele mai bune în ceea ce priveşte potenţialul sectorului în devenire al clubului, între primele în ţară la nivelul prim-divizionarelor. Petrişor a fost declarat cel mai bun pasator în Final Four iar Milencovici şi pivotul Toth, cooptat în echipa reprezentativă a României, s-au regăsit în cel mai bun cinci al turneului final.

Paradoxal, semnalele dinspre Municipalitate, strâmtorată pare-se în a susţine B.C. Timişoara în aceeaşi măsură în care a sprijinit-o din contribuţii financiare în 2010-2011, în această eventualitate greul urmând să cadă doar pe umerii Consiliului Judeţean Timiş, care a venit în întâmpinare cu jumătate din fonduri, ar putea da implicit o mai mare şansă junilor localnici de a fi utilizaţi în jocuri, de a primi botezul focului la flacără mare. Mai puţine cheltuieli cu contractele, cazarea şi toate cele ale unor baschetbalişti români şi străini transeraţi care de pe unde, mai multe eforturi spre consolidarea unui nucleu de perspectivă, din jucători localnici.

Cert este că B.C. Timişoara a decis împrospătarea lotului, în încercarea de a-şi crea o nouă echipă, în care se vor regăsi dintre jucătorii străini doar Pesic şi Markovic, renunţându-se în schimb la prelungirea angajamentelor cu Miskovic, Habus şi Dzambic, respectiv că mai marii Consiliului de Administraţie al clubului vor încerca la finele acestei luni magnetizarea aceloraşi factori decizionali pe linie politico-administrativă ce se puneau de acord vara trecută în privinţa susţinerii prim-divizionarei. Dacă respectivele forţe îşi vor da şi pe mai departe acordul sprijinirii la acelaşi nivel sau chiar superior, promis de membri ai Consiliului de Administraţie cu ocazia recentei despărţiri de Dragan Petricevic, atunci e foarte posibil să avem parte de alţi jucători străini în lotul timişorean, chiar până la limita de 5 admişi prin regulamentul federal.

Săptămânile viitoare ar putea clarifica în oarecare măsură strategia adoptată de ocupanta locului 11 la finele ultimei ediţii de campionat, în funcţie de potenţialul financiar ce ar putea suferi ajustări negative faţă de 2010-2011, o certitudine fiind că Timişoara are jucători de perspectivă în propria ogradă, dintre care doi-trei ar putea deveni titulari ai echipei momentan fără antrenor, un alt aspect esenţial în acest puzzle de la Baschet Club.

Discuţiile purtate până la ora actuală pentru cooptarea unui înlocuitor permanent al lui Dragan Petricevic, după ce Djordje Jovicic şi-a făcut temporar cu brio datoria din postura de antrenor al echipei satelit a clubului, de juniori, n-au dat nici un rezultat, numele viitorului tehnician rămânând în continuare o necunoscută. Evident, viitorul antrenor ar putea avea pretenţiile sale în privinţa achiziţionării unor anumiţi jucători, ceea ce sugerează că, pentru a nu pune carul înaintea boilor, conducătorii umblă deja pentru asigurarea unui nou om la cârmă.

Orice-ar fi însă, Barâş, căruia nu a fost nevoie să i se prelungească angajamentul, fiind momentan în miezul celor doi ani de contract, Petrişor, Toth, Milencovici sau Mihuti sunt cu toţii la club şi ar merita să aibă parte de încrederea cuvenită. E drept, forţele baschetului masculin intern continuă sau adună străini testaţi şi rutinaţi, dar după câţiva ani în care se pare că formula actuală de abordare a competiţiei în România n-a dat aceleaşi roade şi la Timişoara, ar merita încercat un model pe termen mediu-lung – nici Roma nu s-a construit într-o zi, nu-i aşa? – în care să fie implicaţi băieţii locului. Poate că Dan Niculescu, triumfător la U20, ştie dumnealui ce ştie…

Altfel, Timişoara se află în faţa tentativei de a evolua cu două formaţii în prima divizie a ţării, BC Timba jucându-şi şansele de promovare în acest weekend, pe parchetul sălii „Constantin Jude”. Un efort admirabil şi cu atât mai apreciabil cu cât e susţinut din surse de finanţare private, care au probabil şi ele un fund al sacului. De unde că, în cazul unei mult dorite promovări, două cluburi locale ar putea ajunge să se bată pe aceleaşi achiziţii, în nevoia lor de a-şi consolida loturile pentru asaltul din 2011-2012.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = zece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: