Franța și Spania rămân singurele neînvinse la EuroBasket Women 2015. Lituania revine spectaculos și învinge Rusia

Franța și Spania, finalistele de la ediția precedentă, sunt singurele echipe care au rămas neînvinse și după prima etapă din faza a doua a grupelor EuroBasket Women 2015. În grupa E, de la Debrecen, Turcia a bătut Muntenegru la 20 de puncte, Cehia a provocat prima înfrângere Belarusului după un coș în ultima secundă, iar Franța a trecut de Grecia într-o partidă cu puține puncte. Grupa F a început cu victoria Serbiei cu Slovacia după un coș pe final, Lituania a reușit o revenire de senzație după ce a întors Rusia de la un avans de 18 puncte, iar Spania a făcut scorul turneului cu Croația, formație măcinată de accidentări.

În faza a doua a grupelor jucătoarele au pauză de o zi între meciuri pentru că se joacă alternativ: într-o zi meciurile de la Debrecen, iar în următoarea cele de la Gyor.

Turcia-Muntenegru 41-61 (20-8, 8-13, 22-7, 11-13)

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Grupa E a început cu duelul dintre Turcia și Muntenegru, adică formația cu cea mai bună apărare după prima fază a grupelor vs. echipa cu al treilea cel mai bun atac. Turcoaicele au început cu o apărare în zonă care le-a pus mari probleme muntenegrencelor, de la care Dubljevic a ieșit după doar 13 minute, începând meciul deja accidentată. Turcia-Muntenegru s-a încheiat cu scorul 61-41. Medaliata cu bronz din 2013 a avut meciul sub control de la început, iar ex-iugoslavele s-au apropiat la șapte puncte la pauza mare pentru a reduce ecartul la doar patru lungimi în startul sfertului trei. Turcia a pus presiune cu apărarea și a profitat de greșelile din rotația defensivă a adversarelor și și-a mărit avansul. Ambele formații au folosit toate jucătoarele de pe foaia de joc până la final. Turcia a avut un procentaj al reușitelor din acțiune cu aproape 10% mai mare.  Nevriye Yilmaz a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 18 puncte, urmată de Sanders cu 15 puncte și Alben cu 11 puncte (7 recuperări și 7 assist-uri). De partea cealaltă Aleksic a înscris 7 puncte.

Muntenegrenii au simțit lipsa lui Dubljevic de pe teren. Aceasta a jucat doar 13 minute și nu a putut reintra. „A fost o performanță rea. Nu știu ce s-a întâmplat cu jucătoarele mele pentru că nu am jucat la nivelul nostru. Poate problema a fost ora de start sau poate drumul lung până aici. Dar fără Dubljevic nu suntem aceeași echipă. Și Turcia a jucat zonă 2-2-1 care nu ne-a dat nici o șansă”. (Momir Milatovic, antrenorul Muntenegrului). „Am început prost împotriva unei echipe de calitate ca Turcia. Nu am început agresiv și am permis Turciei să înscrie mult în primul sfert. Dar marea problemă a fost că Dubljevic era accidentată. Trebuie să câștigăm următoarele două meciuri cu Belarus și Grecia”. (Jelena Vucetic, numărul 8 de la Muntenegru).

Turcii au amintit de jocul mai puțin reușit din prima fază a grupelor. „A fost un turneu greu până acum. Încercăm să facem câteva schimbări prin aducerea unor jucătoare tinere așa că avem un mix între tinerețe și experiență. Am avut doar o lună de cantonament să instalăm ideile noastre. În prima rundă a fost greu pentru noi și nu am jucat la cel mai bun nivel. Dar cumpărăm timp aici ca să ne îmbunătățim. Și echipa asta și-a arătat caracterul”. (Ekrem Memnun, antrenorul Turciei). „A fost un meci important. În prima rundă am început slab în general dar aici am început bine ofensiv și defensiv. Obiectivul nostru e să ne calificăm în primele opt”. (Saziye Ivegin, numărul 14 din echipa Turciei)

 

Cehia-Belarus 73-70 (18-17, 13-16, 17-19, 25-18)

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Bellenger

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Bellenger

Cehia venea în grupa E cu cele două înfrângeri înregistrate cu Muntenegru și Franța, în timp ce Belarus a câștigat toate meciurile din grupa de la Oradea și a venit cu două puncte în plus față de primul adversar de la Debrecen. Cehia-Belarus a fost o partidă cu 8 schimbări de lider și 12 egalități. Cehia a oferit o replică foarte bună și a reușit să ia un avans maxim de opt puncte, 67-59, când mai erau trei minute din joc. Belarus a recuperat deficitul și a egalat la 70 când mai erau 11 secunde. Cehia a găsit drumul spre coș prin Hanusova, care a înscris din spatele semicercului în ultima secundă și a adus victorie pentru cehoaice. Katerina Elhotova (Cehia) și Lindsey Harding (Belarus) au fost coșgheterele partidei cu 25 de puncte. Vedeta Belarusului, Leuchanka, a încheiat în double-double cu 19 puncte și 12 recuperări, în timp ce de la învingătoare Burgrova a înscris 12 puncte, iar autoarea coșului victoriei, Alena Hanusova, 11.

Antrenorul Belarusului a recunoscut că Cehia a meritat victoria, chiar dacă echipa sa a recuperat șapte puncte în ultimele trei minute. „Au meritat victoria, mai ales la final. Cu trei minute până la final eram în spate cu 7 puncte și am revenit cumva, dar ele au dat coșul important” (Anatoli Buyalski, antrenor Belarus). „Au fost mai norocoase ca noi, ele au câștigat, noi am pierdut. Poate nu am fost concentrate” (Katsiaryna Snysina, numărul 6 din echipa Belarusului).

Alena Hanusova a spus după meci că e pentru prima dată când decide o partidă. „A fost prima situație când eu am decis un meci. Elhotova a fost blocată dar eu am avut încredere. Nu am văzut cine era în fața mea. Am văzut mingea plecând și am crezut că a fost scurtă. Dar am reușit și m-am simțit extraordinar” (Alena Hanusova, numărul 7 de la Cehia, autoarea coșului victoriei).  „(Legat de ultima acțiune) A fost puțin diferit când am ieșit de la time-out, dar este un sentiment frumos când intră o aruncare de trei. A fost important că am avut ultimul time-out așa că am putut să ne pregătim” (Lubor Blazek, antrenor Cehia).

 

Grecia-Franța 42-51 (6-15, 10-10, 16-11, 10-15)

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Franța începea grupa E cu maximum de puncte, în timp ce Grecia avea cu două mai puțin după ce nu a reușit să învingă nici una din celelalte două formații calificate din grupa B. „Les bleues” au reușit un „run” de 9 puncte în debutul meciului, iar diferența maximă a fost atinsă spre finalul sfertului secund când franțuzoaicele conduceau cu 18 puncte. Grecia nu a renunțat la luptă și a reușit să se apropie de adversar, punându-i probleme cu apărarea în zonă. Elenele au preluat conducerea în minutul 33, pentru un punct (39-38). Franța a revenit la conducere după un „run” de 8 puncte și a mai înscris cinci libere pe final pentru a duce scorul la 51-42. Grecia a marcat doar un sfert din aruncările din acțiune încercate (12/48), dar nici Franța nu a avut un procentaj strălucitor: 34,7% (17/49). Zoi Dimitrakou a fost coșghetera partidei cu 16 puncte (a adăugat și 6 recuprări). Franța a avut trei jucătoare în double digits: Gruda și Salagnac au avut câte 12 puncte, pivotul reușind și 8 recuperări, iar Dumerc și-a ajutat echipa cu 10 puncte, 5 recuperări și 5 pase decisive.

Antrenorul Greciei a apreciat că vicecampioana europeană a câștigat datorită experienței. „Înainte să începem ne gândeam că o să avem un meci în care o să pot să le dau câtorva fete de pe bancă mai multe minute și să odihnesc titularele, pentru că avem nevoie de victorie în următoarele două meciuri ca să mergem mai departe. Am avut tactică, a funcționat 40 de minute și încet am crezut că putem să câștigăm. Dar Franța și-a arătat experiența la final și probabil noi am pierdut din cauza lipsei de experiență” (George Dikeoulakos, antrenor Grecia). „Înainte de meci antrenorul ne-a spus să mergem și să ne bucurăm de joc și asta am făcut. Am jucat cu inima și cu pasiune” (Lolita Lymoura, jucătoarea cu numărul 11 a Greciei).

Căpitanul Franței se aștepta la un meci foarte greu pentru că „les bleues” au tot timpul probleme cu această formație a Greciei. „Tot timpul e greu împotriva Greciei. Suntem mai puternice, mai înalte, probabil mai bune, dar de fiecare dată ne împing spre slăbiciunile noastre. Suntem speriate, pierdem mingi. Am aruncat și credeam că vom rata acele șuturi. Eu am avut încredere că o să câștigăm. La final am reușit câteva recuperări ofensive cheie și am înscris câteva șuturi. Dar am știut că va fi un meci teribil” (Celine Dumerc, numărul 9 din echipa Franței). „E dificil să joci împotriva unei astfel de echipe. Avem o echipă curajoasă pentru că am continuat să ne apărăm și când nu am găsit soluții în atac” (Valerie Garnier, antrenoarea Franței).

După prima etapă jucată la Debrecen, Franța rămâne singura neînvinsă în grupa E, unde contează la realizarea clasamentului și rezultatele înregistrate în prima fază a grupelor între formațiile calificate.

Clasament grupa E:

  1. Franța 3 victorii/0 înfrângeri 215 puncte marcate/184 puncte încasate 6 puncte
  2. Belarus 2/1 219/182 5 puncte
  3. Turcia 2/1 174/158 5 puncte
  4. Muntenegru 1/2 179/192 4 puncte
  5. Cehia 1/2 200/226 4 puncte
  6. Grecia 0/3 149/194 3 puncte

 

Grupa F

Joi au început confruntările din grupa F, de la Gyor. Slovacia și Serbia au deschis seria partidelor din această grupă cu un meci al cărui rezultat poate influența decisiv calificarea în sferturi.

Slovacia-Serbia 74-76 (23-21, 19-19, 13-14, 19-22)

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Partida a avut 12 schimbări de lider și 16 egalități. Slovacia a preluat conducerea în a doua parte a primului sfert și a ajuns la un avans de opt puncte (23-15) cu un minut și jumătate până la prima pauză. Sârboaicele au reușit intercepții importante și au redus ecartul la doar două puncte după primele zece minute. S-a văzut din startul partidei că ex-iugoslavele au probleme în a o opri pe naturalizata Kristi Toliver. Antrenoarea Maljkovic a schimbat liniile încercând să găsească soluții. În startul sfertului secund Slovacia s-a dus din nou la opt puncte diferență dar sârboaicele au egalat la 30 și conduceau cu două puncte când mai erau 16 secunde până la pauza mare. Toliver a reușit un „4 points play” și a ajuns la 18 puncte marcate cu care și-a dus echipa în avantaj la jumătatea meciului: 42-40. Serbia a trecut la o apărare și mai agresivă la Toliver, cu jucătoarele care o aveau în grijă intrând în schimburi scurte pentru a o obosi. Schimbarea a adus rezultate pentru că slovaca a mai înscris doar cinci puncte în a doua repriză. Cu principala armă în atac blocată, Slovacia a avut nevoie să scoată la rampă și alte jucătoare, iar Zirkova a înscris 9 puncte în ultimul sfert. Formația sa a condus de mai multe ori cu 5 puncte, dar Serbia a revenit cu câteva intercepții în momente decisive finalizate cu contraatacuri. O „triță” a lui Jovanovic le-a dus pe ex-iugoslave în avantaj (74-72 cu 19 secunde până la final). Zirkova a egalat, de la libere, iar Sonja Petrovic a înscris coșul decisiv prin care Serbia s-a impus cu 76-74. Kristi Toliver a fost coșghetera partidei cu 23 de puncte, secondată de Zirkova cu 16. Sonja Petrovic a fost cea mai bună marcatoare a Serbiei cu 15 puncte, dintre care 9 în ultimul sfert, urmată de Page cu 14 puncte și 8 recuperări. Cele două formații au înscris la fel de multe puncte din acțiune, iar de la linia de fault sârboaicele au transformat 19 aruncări, față de 17 ale adversarelor.

Din partea Slovaciei a vorbit antrenorul secund la conferința de presă de după meci. „A fost un meci fantastic și noi am jucat foarte bine, dar a fost despre miciile greșeli și detalii. Nu este ușor pentru noi să acceptăm” (Martin Pospisil, antrenor secund Slovacia). „Ele au reușit două șuturi mari la final, inclusiv o aruncare de trei puncte și un „fade away bank shot” ca să încheie meciul, trebuie să le dăm credit. Noi am jucat tare și ne-am dorit, iar asta s-a putut vedea. Am jucat cu mult suflet, ca de-obicei” (Kristi Toliver, numărul 18 de la Slovacia, coșghetera partidei).

Antrenoarea Serbiei a amintit de amicalul din perioada de pregătire, câștigat de formația sa cu 85-53. „Vreau să felicit Slovacia pentru un joc mare și în special pe antrenorul lor. Am câștigat la 30 de puncte diferență cu ei în pregătiri. Cred că am schimbat felul în care am jucat. Asta mă bucură, dar cred că încă am avut câteva greșeli copilărești în atac și în apărare. Trebuie să eliminăm acele greșeli pentru meciurile care urmează. Vreau să-mi felicit echipa unde fiecare jucătoare contează în rotație” (Marina Maljkovic, antrenoare Serbia). „Cred că meciul s-a ridicat la nivelul așteptărilor pentru că era evident că oricine câștigă își asigura mai mult sau mai puțin un loc în sferturile de finală. A fost un meci mare. Ele au jucătoare care au jucat mulți ani împreună, la Kosice,  în EuroLigă și asta se vede. Sperăm că după înfrângerea cu Rusia acesta va fi un start bun pentru meciurile următoare” (Sonja Petrovic, numărul 5 din echipa Serbiei, autoarea coșului victoriei).

 

Lituania-Rusia 78-74 (13-22, 10-17, 24-22, 31-13)

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Rusia a dat primele semne de slăbiciune la acest turneu după ce a pierdut cu Letonia, dar cum balticele nu s-au calificat mai departe acel rezultat nu a mai contat și rusoaicele au intrat în grupa F cu patru puncte în timp ce Lituania venea cu 2. În primul sfert Rusia s-a desprins de două ori la nouă puncte, diferență cu care a intrat și la prima pauză când lituaniencele aveau doar 3 aruncări din acțiune marcate, plus 7 libere, în timp ce rusoaicele au înscris 10 coșuri din acțiune. Sfertul secund le-a aparținut tot elevelor lui Myshkin care au intrat la vestiare cu un avans consistent, de 16 puncte, 39-23. După pauză Lituania a părut o altă echipă. În sfertul trei când a redus ecartul cu două puncte, iar prin „run-uri” de 7 și 10 puncte lituaniencele au trecut în avantaj după patru minute și jumătate scurse din ultimul sfert. Rusia a revenit la conducere cu un avans de cinci puncte, dar „trițele” înscrise de Solopova și Linkeviciene au readus Lituania în avantaj. Prince a ratat intenționat a doua liberă pentru a încerca o recuperare ofensivă și egalarea, dar Nacickaite, de la libere a stabilit scorul final.

Dacă în prima jumătate au avut 0 din 9 la aruncările din spatele semicercului, lituaniencele au înscris 8 „trițe” din 12 aruncări în partea secundă, cu ajutorul cărora au reintrat în meci. De asemenea procentajul lor la aruncările din interiorul semicercului a crescut simțitor de la aproape 32% în prima parte până la 45% la final. Rusia a scăzut de la aproape 60% la aruncările din acțiune în prima repriză la 49% la sfârșitul partidei. Gintare Petronyte a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 20 de puncte, plus opt recuprări, urmată de Nacickaite cu 19 puncte. Rusia a  avut trei jucătoare cu 12 puncte: Belyakova, Prince și Osipova, iar alte două au înscris 10 puncte.

Antrenorul Rusiei a spus după meci că echipa nu i-a ascultat instrucțiunile. „Este mai mult înfrângerea noastră decât victoria lor, dar desigur felicit Lituania. Nu a fost stilul de joc obișnuit al echipei noastre pentru că echipa nu mi-a urmat instrucțiuniile. Nu a fost suficient de tare și de agresivă în a doua jumătate” (Anatoliy Myshkin, antrenor Rusia). „Nu a fost așa cum ne-am așteptat în a doua repriză, după ce noi am început meciul atât de bine. Ele au înscris multe șuturi” (Evgenia Belyakova, jucătoarea cu numărul 5 de la formația Rusiei)

Lituanienii erau conștienți înaintea partidei că Rusia pornește cu avantaj. „Știam că o să fie un meci greu pentru că au jucătoare foarte bune și au avantaj pe toate pozițiile. A trebuit să jucăm cu extraenergie și foarte fizic. Banca noastră a trebuit să joace dublu față de ce oferă banca lor și asta s-a întâmplat. Sunt mândru de echipa mea. Este un pas următor bun și oferă încredere echipei mele” (Mantas Sernius, antrenor Lituania). „Eram în dezavantaj în cea mai mare parte a jocului și am vrut foarte mult să dovedim că putem să câștigăm. Am făcut-o ca o echipă. Am jucat tare în apărare în repriza a doua” (Marina Solopova, numărul 7 de la Lituania)

 

Croația-Spania 52-95 (13-24, 11-20, 10-18, 18-33)

FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

După cele două meciuri foarte disputate care au deschis grupa F, Spania a reușit cea mai clară victorie de la acest turneu. Croația a continuat să joace în 9, cum a făcut-o după primul meci de la această ediție a EuroBasket Women. Ex-iugoslavele au venit din start cu o jucătoare mai puțin, iar cele două accidentări din prima partidă cu Rusia le-au micșorat și mai mult rotația. În aceste condiții croatele nu au putut pune probleme campioanei en-titre care s-a apărat foarte tare de la începutul partidei și conducea cu 13-0 după aproape trei minute. Avansul ibericelor a crescut permanent în acest meci și a ajuns la un maxim de 45 de puncte. Alba Torrens (16 puncte, 6 recuperări) și Marta Xargay  (16 puncte, 7 intercepții) au fost coșgheterele partidei, în timp ce Astou Ndour a încheiat în double-double cu 14 puncte și 11 recuperări. Pentru Spania au înscris toate cele 12 jucătoare înscrise pe foaie. Iva Sliskovic a fost cea mai bună marcatoare a Croației cu 11 puncte.

Croații s-au confruntat cu multe probleme după ce trei din jucătoarele importante au ratat participarea la turneul final din cauza accidentărilor, nu au fost gata actele la timp pentru naturalizarea unei americance care a fost cu echipa în pregătiri și cele două accidentări de la partida de debut, Todoric urmând să rateze tot restul turneului. „Felicitări Spaniei pentru victorie. Cu un lot așa de mic a trebuit să ne concentrăm pe meciurile următoare, după ce am rămas în urmă, și să încercă să găsim o cale ca să ne calificăm în runda următoare” (Braslav Turic, antrenor Croația). „Am avut prea mult respect pentru Spania în prima jumătate, dar am jucat puțin mai bine în a doua. A fost dificil cu așa o rotație mică și am încercat să ne descurcăm mai bine dar a fost greu” (Iva Borovic, numărul 5 de la Croația).

Spaniolii au fost mulțumiți de apărare. „Am jucat la un nivel ridicat în apărare și echipa a interpretat instrucțiuniile foarte bine. Partea cea mai bună este că ne-am menținut intensitatea” (Lucas Mondelo, antrenor Spania). „Diferența a fost că am intrat foarte puternic și am jucat bine în apărare. Cred că nu ne-am oprit deloc din jucat și asta a fost cel mai important” (Marta Xargay, numărul 10 de la Spania).

 

Clasament grupa F:

  1. Spania 3/0 249/191 6 puncte
  2. Rusia 2/1 234/193 5 puncte
  3. Serbia 2/1 218/223 5 puncte
  4. Slovacia 1/2 240/237 4 puncte
  5. Lituania 1/2 215/231 4 puncte
  6. Croația 0/3 186/267 3 puncte

Vineri începe a doua rundă de meciuri în faza principală a grupelor. De la ora 16:30 (15:30 ora Ungariei) se joacă Muntenegru cu Belarus. Partida aduce față în față două formații care au jucat foarte bine în prima fază a grupelor, dar au pierdut la debutul în grupa E. Absența lui Dubljevic a contat mult pentru Muntenegru, care a fost de nerecunoscut cu Turcia, în timp ce Belarus a suferit prima înfrângere cu Cehia. De la ora 19:00 se joacă Grecia-Cehia, ultima șansă a elenelor pentru a spera să meargă mai departe, iar Cehia are nevoie de victorie pentru a rămâne în cursa pentru sferturi. Meciul de la 21:30 se va juca între Franța și Turcia și este o reeditare a semifinalei de acum doi ani când „les bleues” s-au impus cu 57-49.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + = 5

 


Ultimele articole din categoria Baschet: