Sărbători active pentru CSŞ1, cu gimnasta Larisa Culbece în pregătiri la Gărîna

Larisa Culbece, gimnastă a CSŞ1 Timişoara care în 2010 a făcut pasul spre lotul naţional cantonat în pregătire centralizată la Oneşti, a folosit cele 3 săptămîni libere de sărbători, cînd s-a întors în vacanţă în oraş, pentru a se antrena cu clubul sportiv şcolar, în perioada 21-28 decembrie, la Gărîna.

Culbece, născută în 1999, calcă pe urmele Dianei Bulimar, elevă a Marianei Tomceanu şi a lui Marcel Benea, retras după peste 30 de ani în domeniu, care a fost clasificată pe locul 3 între sportivii timişeni la finele lui 2010 graţie rezultatelor înregistrate anul trecut pentru CSŞ1 Timişoara, şi ale cărei performanţe poate ar fi fost cîntărite la adevărata lor valoare dacă n-ar fi fost judecate prin prisma trecerii sale în 1 septembrie la Dinamo, într-o progresie firească în linie cu elevarea sa la loturile naţionale.

„Este un an vital pentru Larisa, care în toamnă va face pasul spre lotul naţional cantonat la Deva. Iar cum în gimnastică pregătirea este continuă, fetele antrenîndu-se pasiv chiar şi acasă, Larisei i-a prins bine să o luăm în cantonament, în vederea reunirii lotului, la Oneşti, care a avut loc în 5 ianuarie”, explică profesorul Cosmin Mican, antrenor în secţia de gimnastică a CSŞ1, şi care împreună cu colegele Mariana Tomceanu şi Octavia Jucu a deplasat 10-12 gimnaste la centrul de pregătire montan al clubului, cabana de lemn de la Gărîna.

Cutia cu magneziu din preajma paralelelor inegale, o caracteristică a fascinantei lumi a gimnasticii. La antrenamentul micuţelor de la CSŞ1, în sala Complexului Bega

Micile gimnaste au efectuat antrenamente şi la revenirea în oraş de la Gărîna, în 29 şi 30 decembrie, reluîndu-şi pregătirea zilele trecute, din 4 ianuarie, fără întrerupere inclusiv sîmbătă dimineaţă, cînd Mican antrena 7 dintre elevele sale la sala din Complexul Sportiv Bega. „Astăzi ne antrenăm de la 9 la 1, acesta e timpul pe care îl dedicăm pregătirii în gimnastică. Trebuie să fim permanent atenţi la repetiţiile fetiţelor, să le îndrumăm şi instruim. E non-stop. Vă dau un exemplu… Pentru a ajunge să se desfăşoare la paralele inegale, fetiţele au nevoie de deprinderea mişcărilor în 9 exerciţii pregătitoare, pe parcursul unei jumătăţi de an. Şi nici atunci nu e sigur că, fără prezenţa noastră, să le susţinem fizic, ele pot efectua procedeul, rămase fiind singure la aparat. Totul implică foarte multă muncă”, continuă Mican, fost gimnast, actualmente pregătind eleve din şcoala primară şi gimnaziu legitimate la CSŞ1.

La Gărîna am insistat pe fortificarea picioarelor, dimineaţa. După dejun, la 8,30, urma pregătirea artistică, pînă la 11, aşteptînd să se încălzească niţel, pentru a le angrena în alergări, pînă pe la 12,30. Au alergat pe zăpadă, măcar o jumătate de oră la dus, au alergat în pantă, au făcut sprinturi, au alergat cu partenerul în spate… După amiaza lucram pentru partea superioară, exerciţii de mobilitate, în cabană, între 4 şi 7. De exemplu paster, cum îi spunem noi, ridicare în stînd pe mîini din echer depărtat. Şi bineînţeles, ne-am şi jucat, fiind vacanţă… Am făcut oameni de zăpadă…”, povesteşte Mican din săptămîna la Garîna.

„Larisa, Diana, tot ale clubului nostru sunt. În acte, Larisa este sportiva CSŞ1, dar suntem nevoiţi să le dăm drumul tot aşa cum i se permite de exemplu fotbalistului Alexa să se alăture selecţionatei naţionale. Doar că, fiind vorba de o pregătire centralizată, se pregătesc mai tot timpul acolo”, explică Mican, amintind de un alt vîrf lansat de gimnastica timişoreană, Andreea Ulmeanu, învingătoare cu echipa la Mondialul din 2001, la Gent.

Intrarea în sanctuarul gimnasticii locale, la sala folosită de CSŞ1

Acum, la început de an, CSŞ1 pregăteşte participarea la Campionatul Naţional Şcolar, programat la începutul lunii aprilie la Buzău, în plan organizatoric Mican salutînd adăugirea la condiţiile bune de antrenament din Complexul Sportiv Bega a unei „pîrtii” pentru pregătirea specifică pentru sărituri. „Desigur, nu avem de exemplu sol dublu, pe care poţi efectua salturi mai înalte, amplitudinea superioară ajutînd inclusiv în plan psihic evoluţia gimnastei, de care beneficiază sportivele de lot, în centrele naţionale, dar sala e bine pusă la punct şi o întreţinem aşa cum vedeţi…” Într-adevăr, lună, o ambianţă plăcută, cu muzică îndulcind monotonia repetiţiilor şi dificultatea procedeelor.

Unu-doi, trei-patru, cinci-şase, şapte-opt, repetă fetele la palier. E abia opt ianuarie, dar pentru micuţele gimnaste cantonamentul la Gărîna e deja departe. Doar că, fortificate acolo la muşchii picioarelor şi nu numai, ele pot privi cu încredere spre obstacolele din 2011.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Gimnastică și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 6 =

 


Ultimele articole din categoria Gimnastică: