Croația, Italia și Serbia cu punctaj maxim înaintea sferturilor Euro de polo pe apă, România – Olanda în zona locurilor 9-12

Fază a grupelor și play-off de recalificări fără surprize la ediția din acest an a turneului final al Campionatului European de polo pe apă pentru echipe de băieți, naționalele din primele două urne valorice obținând în bloc biletele pentru sferturile de marți ale competiției de la Barcelona, status quo după ce își asigurau prezența în întrecere deja prin clasarea între primele 8 reprezentative la concursul din 2016 din Serbia, cu Spania calificată din oficiu și în calitate de gazdă.

Tocmai selecționata României a suferit cea mai categorică înfrângere în play-off după ce a fost redirecționată în recalificările adjudecate exclusiv de formațiile clasate pe locul 2 după faza grupelor, în dauna ocupantelor poziției a treia, 5-15 cu Muntenegru, comparativ cu 13-5 în contul Greciei contra Germaniei respectiv 12-9 pentru Rusia dar și Ungaria în fața Franței și Olandei.

A zecea la turneul final din urmă cu 2 ani, precum la ediția din 2003 dar și la prima sa participare din 1954, România va staționa așadar în aceeași grupă valorică și după întrecerea care va lua sfârșit sâmbătă seară în Piscines Bernat Picornell, menținând așadar ușorul regres valoric survenit după clasările pe locul 7 la Euro 2010 respectiv opt la concursurile din 2012 și 2014.

Îndrumați de selecționerul sârb Dejan Stanojevic, poloiștii români au fost eliminați duminică la scor din cursa pentru sferturile de finală ale celei de-a 33-a ediții din European Water Polo Championships sub egida LEN, for continental de natație, depășiți fiind de muntenegreni în ciuda posesiei superioare a mingii cu 3-1, tot 3-1, 4-2 și 5-1.

Încasând 3 goluri în nici două minute puțin după mijlocul primei reprize, România a redus la limită din handicap prin reușitele lui Tiberiu Negrean, de la Spandau 04, și Vlad Georgescu, prima a sfertului secund, 3-2, scor de la care Muntenegru s-a redesprins decisiv la 8-2 până deja înaintea mijlocului celei de-a treia reprize, parafând accederea celor de la Marea Adriatică via play-off în sferturile de marți.

Muntenegrenii au rulat spre deosebire de români toți cei 13 poloiști din efectiv, și cel puțin pentru măcar o repriză, în perspectiva sfertului de finală ex-iugoslav de marți seară, contra Croației, urmând disputei între tripla campioană continentală la zi Serbia și cea mai aureolată națională a Campionatului European, Ungaria, totodată și ultima triumfătoare din afara spațiului ex-iugoslav. Ulterior, tot marți, în celelalte două sferturi de finală, Italia – Rusia și Spania – Grecia.

Din faza seriilor cel mai categoric s-au calificat croații, 15-8 cu Olanda, 23-2 cu Turcia și 11-7 cu Grecia, tot cu punctaj maxim intrând în sferturi și Italia respectiv Serbia, vecinii de la sud-vest prin succese cu 11-5 (3-1, 3-1, 3-2, 2-1) cu România, 11-9 cu Rusia și 13-5 cu Slovacia, pe când Grupa B a fost adjudecată de gazda Spania grației diferenței superioare de golaveraj în fața celor din Muntenegru, cu care remiza 7-7. La polul opus, cea mai mare diferență de scor în întâlnirile din serii între prima clasată și secund clasata calificată în sferturi via play-off a fost favorabilă italienilor, 12-5 cu Ungaria, națională deținătoare a celor mai multe titluri la Campionatul European, 12, dintre care primele cinci consecutive în tot atâtea prime ediții interbelice ale competiției, începând cu cea din 1926, pe teren propriu. Ultima din notabilul total a fost adjudecată de maghiari la Florența într-un ultim act contra Croației, în 1999, cu ocazia turneului final inaugural de sine stătător exclusiv pentru polo pe apă, desprins după ediția din 1997 de Campionatul European de Natație.

Vor trece așadar peste 20 de ani fără vreun triumf final care să nu intre în contul poloiștilor din spațiul ex-iugoslav, ultimele ediții fiind adjudecate pe rând de Yugoslavia, în 2001 la Budapesta contra Italiei, Serbia și Muntenegru în Slovenia în 2003 în dauna Croației, Serbia acasă în 2006 contra Ungariei, Muntenegru la Malaga în 2008 contra Serbiei, Croația împotriva Italiei la Zagreb în 2010 iar de-atunci mereu sârbii, la Eindhoven, Budapesta și Beograd, pe rând împotriva celor din Muntenegru, Ungaria și din nou Muntenegru. Totodată, cel mai adesea în ultimele 8 ediții au mai urcat pe cea de-a treia poziție a podiumului maghiarii, în cinci rânduri.

România, cel mai bine clasată a patra la edițiile din 1993 și 2006 în Regatul Unit respectiv la Beograd, va înota marți contra Olandei pentru un loc în meciul pozițiilor 9-10, țintit și de nemți și francezi, pe când locul 13 va fi pus în luptă de Georgia și Slovacia iar penultimul de mereu învinsele Malta și Turcia. Unicul triumf catalan pentru români a survenit în cea de-a doua apariție în turneul final, 9-5 miercurea trecută cu slovacii, urmat de naufragiul cu rușii, 7-12 după 3-1 în prima repriză. Majoritatea componenților lotului ”tricolor”, zece, provin într-un relativ echilibru numeric de la grupările bucureștene Steaua, Dinamo și Sportul Studențesc, ceilalți jucând la CSM DIGI Oradea, în cazul conducătorului Gergelyfi Robert, în Germania în cazul lui Negrean, care pe 1 septembrie va împlini 30 de ani, respectiv la Zagreb, în Croația, în cazul veteranului căpitan în vârstă de 36 de ani Cosmin Radu, și anume la Hrvatski akademski vaterpolo klub Mladost (HAVK).

După sferturile de marți Serbia – Ungaria, Croația – Muntenegru, Italia – Rusia și Spania – Grecia, semifinalele barceloneze sunt programate joi iar partidele pentru medalii sâmbătă.

Acest articol a fost publicat în Polo pe apă și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = sapte

 


Ultimele articole din categoria Polo pe apă: