Detrimental imaginii rugbiului a programa duelul locurilor 3-4 în play-off pe arena de fotbal mai încăpătoare din Ghencea, arătând cu atât mai goală: ”militarii” defilează, Timișoara înscrie abia în minutul 63, la 33-0, și e pulverizată cu 52-5

Mai mult de jumătate dintre titularii XV-lui ”Lupilor României” și mai mult de jumătate dintre rezerve au oferit săptămâna trecută la eșecul cu 43-21 din Georgia ”militarii” și bănățenii dând piept astăzi la reluarea returului fazei play-off din campionat după 4 săptămâni, însă majoritatea foștilor ”lupi” au fost nevoiți să-și lingă rănile în fața unor tribune ca goale, arătând cu atât mai goale într-un stadion mai încăpător precum cel reconstruit în Ghencea fotbalului, roșii ”militari” având măcar consolarea de a fructifica avantajul terenului cu marcaje vizibile ale suprafeței de joc a sportului în 11, administrându-le ”violeților” al patrulea eșec consecutiv, al treilea succesiv în deplasare, dar de departe și cel mai copleșitor, 8-1 la eseuri pentru Clubul Sportiv al Armatei: 52-5 (14-0).

Pierzătoare în precedentele ieșiri la Baia Mare și în capitală cu Dinamo, SCM USAMVB Timișoara nu s-a regăsit nici sâmbătă de la ora 13 la revenirea în București, ajungând să fie condusă cu 26-0 în primele nici 50 de minute ale întâlnirii din penultima etapă a returului grupei I valorice 1-4, în care ”militarii” din Ghencea s-au desfășurat tot mai în voie pe treisferturi, adăugând încă 26 de puncte în ultima jumătate de oră.

Însă o altă Ghencea, nu cea tradițională, a casei rugbiului ”militar”, de astă dată cea reconstruită pe bazele fostului stadion uneori gazdă și al ”tricolorilor” fotbalului, iar goliciunea acestor tribune net mai încăpătoare a fost cât se poate de detrimentală imaginii sportului în XV, în condițiile în care meciul a fost difuzat în direct, dar și ambianței evenimentului. Teatru?

Teatrală e și scena Cupei României din această lună, sferturi, semifinale și finala de pe ”Arcul de Triumf” în perioada 14-26 octombrie, o copie palidă a ceea ce ar trebui să fie a doua competiție internă a Ovaliei carpatine.

Nu tocmai palid a fost în schimb jocul primei părți din ”Ghencea Central”, pe un gazon bun, îmbietor pentru rugby, și pe o vreme călduroasă, abordat de oaspeții din Ronaț cu aproape o jumătate din XV tineri și foarte tineri autohtoni, onorantă opțiune a antrenorului Valentin Calafeteanu, ex-stelistul.

Curajoasă opțiune, timișorenii rămânând însă încet și sigur în urmă, deja din ultimele minute ale primei părți, iar primele după pauză le-au ”pus capac”, semn că schimbul de generații constituie una dintre cele mai dificile manevre. Iar apropo de titularii de astăzi, jumătate dintre cei ai bucureștenilor, de peste hotare, doar o treime în garnitura vizitatorilor, cât despre manevre, în special centrul Hinckley Vaovasa avea să manevreze cu abilitate balonul oval, de la un moment dat chiar cu ușurință, pe fondul căderii în joc a ”violeților”, astfel încât a fost capabil servant la nu mai puțin de 4 eseuri consecutive, punând cireașa pe tort prin a înscrie el însuși unul, recital bucureștean, capotare a celor din Ronaț.

Înfrângere extrem de apăsătoare, la un scor cu care timișorenii erau obișnuiți să ”defileze” împotriva majorității oponentelor din Ovalia carpatină, defilarea fiind astăzi ”militară”, ”roșii” fără înscrisuri pe tricou în piept, violet-galbenii cu ”Primăria Timișoara”. Frumos sport ”de partid și de stat” din banii contribuabililor, ca pe vremea socialismului, spectacol sportiv cu tribunele însă goale. Și mai goale într-un stadion ”mare”. Îți place, Petrache? Și unde-or fi oare spectatorii, cei cu contribuțiile și dările la proptirea acestor grupări finanțate din banul public? Sau nu știm noi și sportul și-a schimbat menirea, nu atât pentru iubitorii săi din tribună, cât pentru salarizarea protagoniștilor. Sau pentru mediatizarea sa televizată, mențiune în privința căreia, măcar prin prisma comentariului în direct asigurat de Prima Sport 2, a avut și rugby-ul o notă excelentă cu ocazia întâlnirii din Ghencea.   

”Marșul” militarilor neputând fi înscris într-o notă excelentă, înlesnit fiind tot mai mult în partea a doua de picajul ca niciodată al bănățenilor. Inexplicabil poate pentru managerul sportiv Dănuț Borzaș, însă, dacă s-ar fi documentat și informat, ar fi găsit și explicațiile, dar în tot cazul n-ar fi mânat cândva din declarații suflarea rugbistă din Ronaț spre alinierea la absurditățile fără justificare dar detrimentale ale diversiunii Stupid-19 – biată ”sperietoare” pe post de ”motiv” al aberației absolute, așa-zisa ”vaccinare”, nici vorbă de așa ceva, respectiv spre înțeparea cu înflăcărat zel propăvăduită și îmbrățișată, ba chiar anunțată ca fiind în ”colaborare” cu DSPT. Și-atunci cum să și poți avea încredere în expertiza managerial sportivă a cuiva într-atât de lipsit de luciditate și bună orientare în chestiuni net mai semnificative!? Dar trebuie musai și-un mare pântec în plus hrănit din banii celor de pe Bega, ”Primăria Timișoara”.   

”Violeții” începând cu stângul pe un teren pe care în mod cert nu și-au găsit reperele în spațiu, pilierul dreapta Digo eliminat temporar deja în primele câteva minute, și încheind pur și simplu în genunchi. Pe locul 4 și ultimii în play-off încă înaintea ultimei sale etape, așadar în deplasare în semifinalele campionatului. Pentru locul 2 urmând a se întâlni într-un joc decisiv bucureștenele, vineri, după ce astăzi de la 11 Dinamo a fost depășită cu 18-16 la Baia Mare de campioni, viitori vizitatori ai Ronațului, deși 0-1 la eseuri. Se vor putea oare ”violeții” ridica din genunchi în fața ”Zimbrilor”?

S-au aplecat treptat tot mai mult în fața ofensivei ”roșilor”, atacând tot mai în valuri. De exemplu și prin fundașul Neagu, șarjând în 22-ul oaspeților pe partea deschisă, iar după o schimbare a direcției de joc, spre centru, rezultând și un prim eseu. Anulat, spre ușurarea bănățenilor. De moment. Aripa Chibuwe înscria, dar pur și simplu arbitrul îi salvase pe timișoreni, cu propriul corp, Surugiu fiind încurcat de ”central”, în fața sa la pasa finală spre Savin, trimisă implicit înainte.

Însă, după alte pătrunderi ”militare” pe lângă grămadă, una fiind blocată in extremis de Căpățână în minutul 19, apărând excelent terenul de țintă, nimic nu i-a mai salvat pe vizitatori în minutul 21, la mijlocul primei părți, eseu și 5-0 prin gruzinul Gaga Arabuli, din linia a II-a. Iar uvertura ex-timișoreană Popa transforma, 7-0.

Jocul ar fi putut lua totuși o altă turnură odată ce pilierul dreapta Vasile Bălan a fost eliminat temporar de la gazde în minutul 24 pentru antijoc în jumătatea adversă de teren, 14 contra 15, iar timișorenii au fost mai insistenți dar fără incisivitate, oportunitatea ducându-se pe apa Dâmboviței.

Din nou în 15, CSA Steaua a revenit în atac și s-a desprins când îi era lumea mai dragă, chiar înaintea pauzei, în minutul 38, 12-0 prin numărul 8, Eseria Vueti, eseu între buturi, după o margine la 5 metri de terenul de țintă: 14-0.

Pentru partea secundă, Ștefan Axinte și secundul Preda renunțau la ex-timișoreanul uvertură Popa și Vasile Bălan – înlocuit cu același Masuku, care ”acoperea” în linia I pe fondul eliminării din minutul 24, după care Calafeteanu a efectuat modificări în urma primelor 3 minute jucate, veteranul Dorin Lazăr cu Ionuț Mureșan, Morariu cu ex-stelistul Holoia, apoi și ex-stelistul Vlaicu cu Baloyi.

Calafeteanu schimba, Popârlan era de neînțeles în preajma suprafeței de joc, interferând ca musca-n lapte cu un balon expediat de gazde în tușă, și ce-o fi fost în capul ex-căpitanului!? Bănățenii, și în dezavantaj vădit, și ”rătăciți” în amploarea Ghencei.

La care CSA a început să-i taxeze în voie, căpitanul Surugiu culcând și el balonul tot sub buturi, în minutul 45, din pasa lui Vaovasa, noul intrat coleg la mijloc al grămădarului transformând, Plai 21-0. Și la care steliștii schimbau tot în voie.

Chibuwe sprintând fără opoziție dintr-un alt ”serviciu” al aceluiași Vaovasa, alt eseu, al patrulea, în minutul 48. Patru marcatori rupând ”filmul” timișorenilor.

Din a căror linie I Digo e înlocuit în minutul 50, gazdele mutând cu Burduja în locul lui Boboc în linia a III-a. Iar vizitatorii își schimbă întreaga linie I, retrași și Sikote respectiv Căpățână, dar și Rupanu de la mijloc.

Iar CSA n-a iertat, în minutul 55 talonerul Tudor Butnariu, nu demult pe teren, șarjând ca prin brânză, eseu și 31-0. Chiar 33-0, transformare a lui Daniel Plai.

Cu busola dată peste cap, la ”violeți” până și marginea e strâmbă, executată defectuos, însă punctele de onoare au venit totuși în minutul 63, eseu al rezervei Dragoș Lucan pe interiorul grămezii.

Ceea ce doar i-a recatalizat pe steliști, adulmecând slăbiciunile unui XV fraged și neuns, și înscriind lejer în minutul 68 prin aceeași aripă de culoare, Chibuwe 38-5.

Capac la toate, ultimele 6 minute bănățenii le-au jucat în 14, eliminat fiind unul dintre ”violeții” de culoare, profitând Hinckley Vaovasa, în largul său ca servant la marcarea eseurilor. Și rezerva Cosmin Iliuță a înscris unul, și tot între bețe, ca la antrenament, 43-5, transformat de Plai, 45-5.

Militarii marșând cât e Ghencea de mare, Vaovasa nu doar la pupitru ci și marcator după 4 pase decisive, 50-5, tramsformat și acesta, 52-5.

Opt la unu la eseuri, ca pe vremuri pe tabela de marcaj în dreptul bănățenilor, de astă dată timișorenii fiind însă învinși, nu învingători.

Pauza competițională alocată pentru aparițiile ”lupilor” n-a fost sfetnic bun, ”violeții” reîncepând cu o corecție severă, în vâzul telespectatorilor. Dar încă sunt ”în cărți”, paradoxal, pentru cucerirea titlului, ceea ce dovedește ce mai tragicomedie e Liga Națională a Ovaliei carpatine.

Dar poate că Dănuț Borzaș ar trebui să se reprofileze, nu din linia I pe vreo aripă, ci undeva în grămada pestriță a ”experților”, ”specialiștilor” și ”analiștilor” în Stupid-19 de pe Bega, că-s mulți și iluștri, niște genii ale iresponsabilității și inconștienței, un Jurma sau unul dintre Musta, o Voichița care ”știa” ”sigur” și indubitabil că înțeparea e ”sigură și eficientă” ori Brândușa, un Oancea sau Sasu&Ino – cu scuzele de rigoare pentru cei care n-au fost enumerați, ori toate eminențele comunistoide sclipitoare de pe ”zidurili” de socializare ale idioților utili ”sistemului”, că le știu acești dedicați pe toate cele în a nu avea habar pe ce lume trăiesc. Dănuț Borzaș, curaj, căci vă veți consacra în grămada experților Stupid-19, mai abitir decât în expertiza rugbistică a patru eșecuri la rând dintre care ultimul cu 52-5.

Rezultatele penultimei etapei în play-off, programul rundei finale și clasamentul actualizat în 1-4, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby.

*

Clubul Sportiv al Armatei: Neagu; Chibuwe, Hinckley Vaovasa, Tangimana, Lama; Popa, Surugiu – cpt. / Savin, Bârdașu, V. Bălan; Tweddle, Arabuli; Ser, Boboc, Vueti.

Rezerve: Butnariu, Lungu, Masuku, Burduja, Sobota, Plai, Monson Vaovasa, Iliuță.

SCM USAMVB Timișoara: Tiqe; Ștețco, Vlaicu, Khvicha, Shennan – cpt.; Jipa, Rupanu / Sikote, Căpățână, Digo; Trăușan, D. Lazăr; Sîrbu, Andrei Mureșan, Murariu.

Rezerve: Lucan, Chiriac, Nica, Ionuț Mureșan, Alin Conache, Holoia, Baloyi, Godwin.

 

 

  

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 5

 


Ultimele articole din categoria Rugby: