Îți surâde, FRR? Trofeul Cupei Regelui putea fi decernat la a III-a ediție după doar două jocuri. Timișoara – Baia Mare 12-18 (12-0) pe ploaie și vânt, decizie amânată pentru al treilea

O voce răzleață în conformismul, ignoranța și platitudinea convenabilă a abordărilor și percepțiilor actuale, Sporttim puncta și săptămâna trecută, la debutul unei noi campanii a Cupei Regelui la rugby, jenanta situație indusă de forul federal printr-o nouă schimbare a formatului competițional al acestei a treia întreceri interne, redusă la ediția din 2017 la un total maxim de 6 meciuri pentru decernarea trofeului, înjumătățit la 3 prin retragerea lui CSM București în zilele dinaintea startului și putând fi suficiente chiar și doar două dispute pentru adjudecarea sa. Decât o asemenea aberație care devalorizează competiția și coboară în derizoriu prin decredibilizare ideea în sine de concurs, mai bine deloc, marile protagoniste având la fel de bine varianta de a se întâlni pentru pregătirea sezonului 2017/8 al Superligii și într-un cadru amical, fără pretențiile și prețiozitățile conferite de o întrecere ca și moartă din fașă, și care ar fi trebuit să se ridice la un alt rang, corespunzător denumirii sale.

Iar parcă nici vremea n-a ținut deloc sâmbătă seară la Timișoara cu punerea în scenă gândită de Federația Română de Rugby pentru această a treia ediție a Cupei Regelui. Prima campanie a noii competiții, adjudecată de bănățeni într-o finală la București cu băimărenii, a mai fost cât de cât cum a mai fost, lăsând însă loc de mari îmbunătățiri, dar formula modificată a celei de-a doua, sfârșită prin triumful ”Zimbrilor” maramureșeni contra Stelei, și mai ales această trunchiere absolută din sezonul 2017, par a împinge demersul federal la coșul istoriei, asta în cazul absenței pe viitor a unei relansări adecvate, care să-i și dea sens prin atingerea scopului principal declarat, și anume acela de a permite mai tinerilor jucători din loturile prim-divizionarelor sau celor frecând mai mult banca de rezerve să acumuleze meciuri în mână.

Ceea ce, pe alocuri și prin prisma disputei de sâmbătă de pe ”Dan Păltinișanu” dintre câștigătoarele primelor două ediții, campioana en-titre Timișoara Saracens și deținătoarea la zi a Cupei Regelui, CSM Știința Baia Mare, n-a prea fost cazul, gazdele aliniind de exemplu cam ce-aveau mai bun dintre rutinați, cu excepția grupului rugbiștilor indisponibili.

FRR s-ar apăra prin a spune cel mai probabil că n-are nici o vină în legătură cu numărul infim de cluburi cu garnituri de seniori din rugby-ul intern, și cu atât mai puține de calibru, precum și în privința retragerii lui CSM București, însă chiar și în prezența celor din capitală totul s-ar fi redus oricum la numai 6 meciuri în sistem campionat pentru decernarea unui trofeu, formatul fiind totodată incompatibil cu accepțiunea unui concurs ”de cupă”, în principiu eliminatoriu sau cu ușoare variații.

Totul fiind însă redus la un triunghiular în unică manșă între cele doar 3 formații care au aspirat îndreptățit în ultimii ani la onorurile interne, Timișoara Saracens – CSM Știința – CSA Steaua, și trofeul a ajuns astfel să fie scos deja la bătaie și pe masă cu ocazia celui de-al doilea meci al ediției 2017, și acesta tot pe ”Dan Păltinișanu”, precum cu un weekend înainte.

Contrastul a fost însă vădit între canicula dimineții din sâmbăta precedentă și codul portocaliu de furtună și grindină din seara sâmbetei de 12 august, pe măsură și deznodământul, de la un triumf timișorean la debut cu 6 puncte avans, 22-16 cu CSA Steaua, la un eșec al bănățenilor pe teren propriu cu 6 puncte handicap, 12-18 de la 12-0 la pauză cu deținătorii Cupei Regelui, ”Zimbrii” cu antrenorul George Sava la debut pe banca albastru-negrilor.

Nori negri au amenințat ovalul timișorean sâmbătă seară și s-a pus pe turnat cu câini și pisici, furtună estivală, vizitatorii aruncându-se ”în valuri” parcă prin a fi lecturat mai pe îndelete reperele de căpătâi ale competiției în speță, legate de alinierea unor componenți nu neapărat din primul val, și în orice caz cu 14 sportivi autohtoni în XV-le de start.

Implicit net mai experimentați și superiori, apelând inclusiv la mai mulți recruți din acest an, din iarnă sau dintre achizițiile mai recente, unii chiar ex-băimăreni, campionii din Ronaț s-au desprins pe tabela de marcaj după mijlocul primei părți, prin eseuri semnate aproape în succesiune de tonganul sosit de la scoțienii din Edinburgh, William Helu Fetu, al doilea cu bună priză în condiții de umezeală la un balon de urmărire, așa încât după o jumătate de oră de joc s-a ajuns la 12-0, cu tot cu transformarea de către Gabriel Conache a celei de-a doua reușite, prima fiind irosită de Luke Samoa.

Victorioși acasă în debutul din sâmbăta precedentă, campionii timișoreni erau așadar și mai aproape de cea mai facilă cu putință adjudecare a unui trofeu dintre numeroasele cucerite în acest deceniu, fără a-și putea însă închipui că nu vor mai avea să marcheze pe ploaia de seară. Au mai făcut-o de fapt tot până la pauză, deși în inferioritate numerică, dată de eliminarea temporară a lui Rus, același număr 14 Helu înscriind încă un eseu, dar invalidat, însă partea a doua a fost a ”Zimbrilor” împrospătați cu piese din prima garnitură.

Care au răsturnat la reluare soarta jocului, răpind gazdelor satisfacția oricum îndoielnică pentru niște bravehearts precum rugbiștii de a câștiga o întrecere din doar două mișcări, și amânând verdictul pentru cel de-al treilea și ultimul duel al fazei play-off ”la titlu”, weekend-ul viitor, la Baia Mare, CSM Știința – CSA Steaua. Ca amară ironie dar și confirmare a evidențelor punctate mai sus, jumătatea inferioară a competiției din 2017 a Cupei Regelui, play-out, s-a redus la o unică dispută consumată tot ieri, Dinamo – U Cluj 53-3. Ura și la gară, s-a mai bifat un sezon în întrecerea numărul 3, noi cu drag și spor clădim.

Fapt valabil și pentru maramureșeni chiar și în cazul câștigării decisivului cu steliștii, triumful în această parodie de campanie 2017 a Cupei Regelui poate constitui doar o foarte mică consolare pentru pierderea finalei campionatului Superligii în fața timișorenilor, în urmă cu nici 3 luni, pe 28 mai, 16-17 la București.

Rivalitățile la vârf se vor ascuți din nou odată cu mai așteptata ediție 2017/8 a Superligii, anunțată cu opt grupări la start, dar până atunci această încălzire mai mult amicală și totuși împopoțonată cu un trofeu a înclinat în cele din urmă în favoarea vizitatorilor, care au surprins rapid după pauză prin eseul lui Ionuț Botezatu, fără însă ca Oprea să transforme, completat de lovitura de pedeapsă fructificată de centrul Alexandru Bucur, 12-8 cu un sfert de oră înainte de final.

Ploaia pe alocuri torențială și vântul au întețit erorile, etalările fiind reduse la surde încleștări ale pachetelor de înaintare, iar ”Zimbrii” odată reintrați în meci au străpuns și cu un al doilea eseu, în superioritate numerică pe fondul eliminării lui Drenceanu, autor fiind un fost component al celor din Ronaț, gruzinul Shamkharadze, completat de Bucur cu transformarea ce-i distanța și mai mult pe elevii lui Sava și Lucaci: 12-15. Iar același Bucur a stabilit scorul final prin a concretiza dominarea oaspeților, 12-18, trofeul aflat în posesia băimărenilor rămânând momentan neadjudecat pe 2017.

Pentru timișoreni urmează un joc amical internațional oarecum în familie dar în orice caz de vază, vineri 25 august de la ora locală 19,30 la Saracens London, și pregătirea unui nou sezon al campionatului Superligii, în paralel cu care vizează revenirea via-preliminarii și play-off în faza grupelor din Challenge Cup, din toamna anului viitor, multe depinzând și de întremarea componenților accidentați pe parcursul precedentei campanii, încă absenți.

N-a fost la cârmă nici noul antrenor principal din emisfera sudică, Matt Williams, locțiitor fiind secundul Sosene Anesi, care a apelat la start în liniile dinapoi la 15. Cătălin Fercu, 14. William Helu, 13. John Leiataua, 12. Luke Samoa 11. Marius Simionescu, 10. Stefano Hunt, 9. Gabriel Conache, iar pe înaintare la noua achiziție 1. Ionel Badiu, 2. Andrei Rădoi, 3. Samuel Mariș, 4. Valentin Popârlan, 5. Marian Drenceanu, 6. James Doyle, 7. Vasile Rus – cpt. și 8. Michael Stewart, pe când rezerve au început: 16. Viorel Sabău, 17. Gigi Militaru, 18. Mesake Doge, 19. Daniel Ianuș, 20. Randall Morrison, 21. Mădălin Lemnaru, 22. Gabriel Rupanu și 23. Florin Popa.

CSM Știința Baia Mare s-a impus tot pe ”Dan Păltinișanu” precum anul trecut în preliminariile Cupei României pe înaintare cu Dico, Cojocaru, Suciu, Roșu, Dănilă, Iurea, Chirică, Ailenei – cpt. iar în liniile dinapoi cu Țiglă, Oprea, Lamboiu, Doneghan, Bucur, Apostol și Botezatu, rezerve la start fiind Bârdașu, Pristăviță-Mardare, Nailago, Van Heerden, Shamkharadze, Morrell, Ratu Taniela și Mtya.

Mai presus de toate domnește însă momentan senzația farsei acestui format competițional fără absolut nici o noimă, fără cap și fără coadă, dar ca o explicație a nivelului la care se complace rugby-ul autohton. Iar dacă până într-atât pot fi simplificate lucrurile pentru acordarea unui trofeu, atunci nici nu se va ieși prea curând și ușor din actuala groapă de potențial, eventual poate doar ca false impresii deșarte.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 0

 


Ultimele articole din categoria Rugby: