Lili

S-a stins sâmbătă o adevărată legendă a șahului românesc, Elisabeta Polihroniade, Lili, cum îi spuneam noi. O femeie extrem de inteligentă, cultă și abilă, care și-a dedicat viața și activitatea șahului.

Elisabeta Polihroniade: 1935-2016

Elisabeta Polihroniade: 1935-2016

 

A fost multiplă campioană națională la individual și pe echipe și componentă de bază a echipelor olimpice și naționale ale României. În această calitate a ieșit, alături de Alexandra Nicolau, vicecampioană a lumii. De fapt, un titlu furat, atribuit în mod dubios Uniunii Sovietice.

Poate ar fi putut să ajungă mai sus în ierarhia mondială, dar a ținut să-și respecte cu rigurozitate și meseria de jurnalist la diverse publicații, radio sau televiziune.

După un eveniment tragic al vieții, moartea fiicei sale, s-a dedicat trup și suflet promovării șahului juvenil, scriind cărți, organizând turnee, sprijinind ascensiunea tinerelor talente.

A știut să deschidă multe uși ale oamenilor importanți, capabili să ajute șahul.

A reușit să organizeze câteva ediții ale Turneului Regilor, un super-turneu de mare prestigiu pentru România.

A făcut parte din multe comisii FIDE și ECU și a fost un arbitru de excepție, solicitat la toate marile competiții.

Am cunoscut-o de copil pe Lili, ulterior am fost coleg de echipă cu ea la Universitatea București, i-am fost și secundant și de multe ori colegi în echipele naționale, am colaborat adesea la revista Gambit, editata de domnia sa.

Eram amândoi vicepreședinți ai F.R. Șah, când am purtat bătăliile lungi cu Alexandru Crișan, puternic sprijinit politic.

A ajuns în România un simbol al șahului, astfel, cum deschideai gura despre șah, oricine spunea Elisabeta Polihroniade. Am întâlnit-o ultima oară la Mediaș, la meciul cu Germania, unde, deși într-o stare fizică precară, a ținut să asiste ca și cum, vorba ei, vreau să mor pe baricadele șahului!

Dumnezeu s-o odihnească în pace iar șahiștii să-i onoreze memoria, continuând lupta ei neobosită pentru promovarea șahului, în special în rândurile copiilor.

* Rubrica DE CE ȘAHUL?, pe coloana dreaptă a paginii I în Sporttim

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Şah: