Clubul Sportiv Triatlon Team Timișoara înaintea unui nou sezon ca organizator de concursuri și participant, pentru generațiile de mâine: susținător al programului național de selecție și pregătire al FRT

Acum, la final de martie, se împlinește un an de când Clubul Sportiv Triatlon Team Timișoara, afiliat Federației Române de Triatlon, organiza primul dintre cele două concursuri de Aquatlon din 2014, iar tânăra grupare de pe malurile Begăi are în calendarul actualului sezon extinderea întrecerilor pe care le ține dar și alinierea în mai multe concursuri naționale ale federației de profil, cu scopul dezvoltării triatlonului în Timișoara cu predilecție prin conturarea unei ”pepiniere” juvenile, ca bază pentru viitor.

11006398_802100279862222_8945590769992793306_n

 

 

Nu mulți sunt amatorii de sport familiarizați cu triatlonul și foarte puțini sunt practicanții săi de regularitate, așa încât însăși lansarea unei grupări sportive axată pe această disciplină constituie o provocare în sine, abordată însă de tinerii Mihai Cozma, un antrenor de triatlon în vârstă de 36 de ani atestat de F.R. Triatlon și International Triathlon Union, și Titus Păun, în vârstă de 31 de ani și care se axează pe inițierea copiilor de 8-12 ani prin cursuri de înot, cu nădejdea că triatlonul are toate șansele să prindă în rândul noilor generații, mai ales ținând cont de avântul luat la nivel internațional de acest sport în ultimele două decenii dar chiar și în România.

Concursurile organizate în 2014 și primele performanțe reușite de CS Triatlon Team Timișoara tot anul trecut, precum și demararea cu bine a procesului de inițiere adresat noilor valuri de tineri practicanți sunt momentan tot atâtea semnale pozitive pentru popularizarea acestei discipline.

Titus Păun

Titus Păun

 

 

 

”Triatlon Team” a aderat la susținerea proiectului federal la nivel național ”Start Campioni la Triatlon”, constând într-un program de selecție și pregătire pentru copiii de 8-12 ani, tocmai în ideea alcătuirii în timp a unui lot numeros, din care să se evidențieze pe parcurs viitorii performeri de mâine, având și un bun și consacrat exemplu pe plan local, tânărul triatlonist Ciprian Bălănescu, un multiplu medaliat la nivel național de la CS Ride Competition Timișoara. ”Clubul Triatlon Team a luat naștere din dorința de promovare a triatlonului în zona de vest a țării și de a pune la dispoziția copiilor experiența noastră ca antrenori și sportivi în această disciplină. Cei care abordează triatlonul au în general vârste peste 30 de ani, însă este un sport de masă accesibil tuturor categoriilor de practicanți, începând de la copii, și ne axăm pe instruirea lor, triatloniștii de mâine”, a explicat Mihai Cozma.

Vlad Mișcoi

Vlad Mișcoi

 

 

Vârful de lance al ”pepinierei” timișorene este Vlad Mișcoi, care recent a împlinit 14 ani și a fost selecționat în lotul național de cadeți al României, după ce anul trecut a ocupat la categoria sa de vârstă locul 1 la competiția de Aquatlon de la Târgu Mureș precum și la Cupa României Isostar,  dar și locul 4 la Triathlon Challenge Mamaia ETU Cup, practic cel mai important eveniment al sezonului intern, o etapă de cupă europeană.

Mișcoi a fost inițiat ca polisportiv la LPS Banatul Timișoara, unde activează și în continuare cu dublă legitimare în secția de pentatlon modern condusă de profesorul Gyula Gallovits, sub îndrumarea căruia se remarcă și Carmen Dumitrescu, cochetând la rândul ei de anul trecut cu gruparea de triatlon de pe Bega, pentru care a obținut în anul 2014 locul 1 la Cupa României Isostar, locul 3 la Campionatul Național de Triatlon și locul 4 în competiția etalon de la Mamaia. Bunelor clasări din sezonul trecut li s-a adăugat locul I ocupat de Titus Păun la categoria 25-29 de ani în cadrul Campionatului Național de triatlon.

La finele lui martie 2014, în colaborare cu ”Banatul”, prin profesorul Gallovits, Triatlon Team Timișoara a organizat un prim Aquatlon, la startul căruia s-au aliniat peste 30 de elevi cu vârste începând de la 10 ani, cel mai mare fiind din generația 2000, iar întrecerea combinată de alergare și înot, continuată așadar în bazin, la Arena Aqua Sport, a avut priză în rândul tinerilor, așa încât ”Aquatlonul” a revenit în scenă și de Ziua Copilului.

1488266_759903050748612_45376279386897273_n

 

 

A doua ediție este anunțată pentru 31 mai 2015, însă ”Triatlon Team” anunță încă de pe acum, ca o noutate, și un concurs de triatlon, în zona Lacului Surduc, pe data de 26 iulie, organizarea de competiții pe plan local fiind dorită a se împleti în noul sezon cu clasări pe podium la întrecerile naționale de Aquatlon, Duatlon și Triatlon.

Pentru a face diferențierea între provocările fiecărei întreceri, trebuie specificat că Duatlonul include, în această ordine, proba de alergare, ciclism și din nou alergare, așadar cu două tranziții, în vreme ce Aquatlonul se rezumă la alergare și înot iar Triatlonul la înot, ciclism și alergare. Totodată, fiecare ramură poate oferi mai multe categorii de concurs în funcție de distanțele de parcurs, în cazul Triatlonului existând 5 variante. Supersprintul se rezumă la 400 de metri de înot, 10 kilometri de ciclism și 2,5 kilometri de alergare, Sprint propune 750m înot, 20km ciclism și 5km alergare, iar proba tradițională, derulată în cadrul Jocurilor Olimpice de vară, are 1,5km înot, 40km ciclism și 10km alergare. În plus, sunt și variantele semilungă respectiv lungă, IronMan de 3,8 kilomeri înot, 180,2 kilometri ciclism și 42,2km de alergare.

Carmen Dumitrescu

Carmen Dumitrescu

 

 

Și pentru că am menționat marile Jocuri Olimpice de vară, Triatlonul a devenit sport olimpic începând cu ediția din anul 2000, la Sydney, Australia fiind prin excelență o țară în care popularitatea acestei discipline este remarcabilă, cu peste 180 de cluburi și peste 200.000 de participanți la întreceri.

Comparativ, triatlonul românesc a avut de plecat de la un concurs cu 5 sportivi la start pe 31 iulie 1992, la Lacul Reci, dar a luat avânt în acest deceniu, de la doar 3 întreceri disputate pe teritoriul țării noastre în 2009, la peste 15 anul trecut. Iar tendințele sunt ascendente, dovadă fiind și lansarea Clubului Sportiv Triatlon Team Timișoara, care are în vedere deja în cursul acestui an desfășurarea unor training-camp de profil, fără a neglija nici componenta instruirii aspiranților și din generații mai mari la participarea în competiții de profil.

10407439_726157117456539_2053648331061270719_n

 

 

Principalele repere pe agenda competițională din 2015 ale celor de la ”Triatlon Team” sunt Campionatul Național de Aquatlon de la Târgu Mureș, pe 5 iulie, iar apoi în 1 august Campionatul Național de Triatlon, culminând în septembrie cu etapa de cupă europeană din calendarul ITU, la Mamaia.

”Timișoara ar avea un cuvânt de zis în triatlonul românesc și încurajator este faptul că, iată, sportivi foarte tineri sunt luați în vizorul Federației Române de Triatlon. Iar în timp tindem la promovarea la nivel național și internațional a triatloniștilor timișoreni”, a mai explicat Mihai Cozma.

Detalii adiționale despre clubul timișorean pot fi găsite pe pagina de facebook Triatlon Team Timișoara iar despre triatlonul autohton și pe portalul oficial federal www.frtri.ro.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Triatlon și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 5

 


Ultimele articole din categoria Triatlon: