Cu a patra cea mai slabă apărare din ligă, Poli pierde la nou-promovata din Vaslui

Soliditatea apărării a dat mereu în ultimele sezoane multă forță grupării alb-violet, forță catalizată în îndârjitele prestații prin care cu greu a putut fi depășită de aspirantele la onoruri ale Ligii Naționale. Fisurile însă au apărut, totul având implicit de suferit, iar coincidență sau nu, SCM Politehnica a pierdut majoritatea deplasărilor din noua ediție de campionat și de fiecare dată prin a înscrie strict 24 de goluri. Și n-a mai cedat la extrem de mare luptă și pe muchie, Steaua dându-i 26 de goluri, Potaissa chiar 32 iar nou-promovata din Vaslui 28, în această seară. Când moldavii au tranșat fiecare repriză a restanței cu câte două goluri avans în dauna bănățenilor ajungând să aibă a patra cea mai penetrabilă defensivă din elita pe semicerc. 

”Poli” a jucat de la ora 18 în cea mai lungă deplasare din noua campanie a Ligii Zimbrilor, amânată dintre meciurile tur-retur cu grecii din preliminariile Cupei EHF, rămânând fără victorie afară și după cea de-a patra ieșire din campionatul în curs, primele două fiind pierdute iar cea de-a treia, remizată 28-28 la penultima clasată din Făgăraș.

Deplasarea de sâmbătă seară pe terenul secund divizionarei din Odorheiu Secuiesc a fost una, dar restanța din runda a VII-a în fief-ul trupei lui Leonard Bibirig a fost cu totul altceva, ”violeții” izbindu-se de bine organizata grupare nou-promovată: CSM Vaslui – SCM Politehnica 28-24 (13-11).

Era ultima restanță rămasă de disputat din prima jumătate a turului, dar totodată și prima apariție a alb-violeților în jumătatea secundă a turului, până și pozițiile ierarhice ale oponentelor înaintea meciului de la orele serii fiind cât se poate de sugestive. Gazdele, pe ultimul loc de play-off, poliștii, două trepte mai jos, așadar în zona play-out.  

Cu alte cuvinte, se dă o luptă deschisă pentru pătrunderea în prima grupă valorică, luptă deloc dinainte câștigată. Iar episodul de marți seară a fost adjudecat de CSM Vaslui, desprinsă astfel la 4 puncte de bănățeni și CSM București. Să fi fost altfel, poliștii întreceau gazdele în clasament, urcând pe un loc de play-off…

Multe se leagă însă de faptul că SCM Politehnica are una dintre cele mai permeabile apărări, nițel mai rău stând buzoienii și CSM Bacău, iar ceva mai rău, codașa nou-promovată din Reșița. În medie, alb-violeții au peste 27 de goluri primite pe meci în primele 8 reprezentații din campionatul Ligii Zimbrilor, jumătate dintre acestea pierdute, iar punctul nevralgic s-a răsfrânt asupra evoluției generale a timișorenilor.

Seară așadar în grafic, 28 încasate, poliștii cantonându-se în capitală pentru a aborda sâmbătă de la ora 15:30 pe litoral o deplasare de astă dată la o formație de care sunt urmați în ierarhie, vicecampioana cu antrenor demis AHC Dobrogea Sud, la un punct în urmă. Iar marțea viitoare deja deplasarea la Buzău, în runda a zecea.

În Moldova se anunța a fi cât se poate de greu, dat fiind și că vasluienii erau abia la al treilea meci acasă, dornici de victorie în fața propriilor susținători, iar chit că ”Poli” a preluat de cinci ori conducerea în repriza I, ultima oară cu 8-9, amfitrionii și-au impus treptat autoritatea.

A contat ”dubla” cu care au intrat la pauză, de la 11-11 la 13-11, fundație pe care au consolidat într-o parte secundă în care n-au mai cedat deloc hățurile, conducând mai întâi cu două-trei goluri diferență, apoi cu unul-două. Însă o altă ”dublă” i-a desprins la patru avans, în final urcând până și la cinci…

Diferențe cu care vasluienii încheiau precedentele meciuri acasă, 28-23 cu CSM Făgăraș dar și 22-27 cu CSM București, pe când în deplasare au semnat două succese, cu 26-22 la Buzău și cu 26-25 la Constanța, surpriză pe seama unui reviriment de la 5 handicap.

Sunt 38 de zile de la precedenta deplasare a Politehnicii în campionat, foarte mult în raport cu continuitatea necesară în regim competițional al întrecerii de regularitate, ceea ce s-a resimțit în cele din urmă în jocul alb-violeților, depășiți de suflul mai proaspăt al garniturii lui Bibirig, incluzând și un june crescut pe semicerc timișean, Darius Dragon, la cei din Sânnicolau Mare.

”Poli” începea chiar foarte bine, cu primele 3 goluri ale meciului, anihilate însă în serie de gazde, după care s-a mers cap la cap întreaga repriză I, un gol avans cu alternanță la conducere, totul până în preajma pauzei, când Polocoșer și Acatrinei i-au desprins în premieră pe moldavi la două diferență: 13-11. 

Oaspeții puteau prelua conducerea și a șasea oară, când Marjanovic a avut prilejul fructificării unei aruncări de la 7 metri, ratată la 9-9, și nici n-au mai trecut ulterior în frunte.

Deși s-au reapropiat în partea a doua, după ce Petrea era eliminat la scorul de 18-15, Sadoveac înscriind din 7 metri și Vuk Milosevic tot pe superioritate numerică, la care însă și Cîmpan era trimis temporar pe bancă la 18-17, când Acatrinei rata de la 7 metri.

Amfitrionii forțau desprinderea și se îndârjeau în lupta lor, Voinea fiind și el eliminat la 19-17, când ”Poli” s-a apropiat pentru ultima oară la un gol, de pe pivot, Pribanic.

Minute de grație ale nou-promovatei, conturând un parțial de 5-2, decisiv în economia partidei, așa încât își mai și permitea să rateze încă o aruncare de la 7 metri la 24-20, după ce Marius Sadoveac ajungea să fie eliminat. Timișorenilor le fugea terenul de sub picioare iar Marjanovic era la rândul său eliminat, Acatrinei fructificând aruncarea de la 7 metri, 25-21.

Avantaj conservat până la final, cu variații, Sadoveac înjumătățind de exemplu handicapul pe superioritatea numerică dată de eliminarea lui Karamyshev: 25-23. Ultim cuvânt însă de partea vasluienilor, pe val în fața propriilor suporteri, 28-23. 

Mare risipă de energie și mult consum nervos, în special în partea secundă, cu câte 3 eliminări de fiecare parte, după ce în repriza I erau dictate doar două taberei vizitatorilor, miza reliefându-se și în ratările de la 7 metri, două din partea gazdelor, care au transformat în schimb cinci, una a ”violeților”, cu 3 fructificate.

Una peste alta, ”Poli” a încasat prea multe goluri și la Vaslui pentru a se impune în condițiile în care nici partitura ofensivă nu este cea mai articulată, o redresare putând surveni strict prin strângerea rândurilor. Pe de altă parte, meciuri și ceva mai abordabile pe final de tur, la Reșița și acasă cu CSM Bacău, cu potențial de îmbujorare a poziției ierarhice. Momentan însă, pelerinajul prin estul țării continuă, iar ultimele vizite în Dobrogea și la Buzău n-au adus victorii, așa încât bănățenii sunt nevoiți să întoarcă brusc foaia.

Evoluția scorului (în repriza I): 0-3 Sadoveac, Marjanovic – 7 metri, Fenici / 3-3 Petrea, Acatrinei, Karamyshev / 3-4 Sadoveac / 5-4 Acatrinei x 2 / 5-5 Dragas / 6-5 Acatrinei – 7 metri / 6-6 Dragas, 6-7 Sadoveac / 7-7 Karamyshev / 7-8 Cîmpan / 8-8 Acatrinei / 8-9 Pribanic / 9-9 Carali, 10-9 Carali / 10-10 Sadoveac / 11-10 Voinea / 11-11 Sadoveac / 12-11 Polocoșer, 13-11 Acatrinei;

(după pauză) 14-11 Karamyshev / 14-12 Cîmpan / 15-12 Amihăesi / 15-13 Cîmpan / 16-13 Amihăesi / 16-14 Sadoveac / 17-14 Karamyshev / 17-15 Marjanovic / 18-15 Karamyshev / 18-16 Sadoveac – 7 metri, 18-17 Vuk Milosevic / 19-17 Acatrinei / 19-18 Pribanic / 20-18 Farcaș – 7 metri, 21-18 Amihăesi / 21-19 Năstăsie / 22-19 Dragon / 22-20 Marjanovic / 23-20 Karamyshev, 24-20 Farcaș – 7 metri / 24-21 Dragas / 25-21 Acatrinei – 7 metri / 25-22 Sadoveac – 7 metri, 25-23 Sadobeac / 26-23 Acatrinei, 27-23 Amihăesi, 28-23 Amihăesi / 28-24 Pribanic.

Marius Sadoveac a înscris mai bine de o treime din golurile învinșilor, 9 reușite, câte trei având Cîmpan, Dragas, Marijanovic și Pribanic, iar câte unul, Fenici, Vuk Milosevic și Năstăsie. Co-golgheter al partidei, la egalitate cu Sadoveac, Florin Acatrinei, cu 6 reușite în prima parte și încă 3 după pauză, Karamyshev înscriind de 6 ori, mai adesea în partea secundă, 4 goluri, precum Amihăesi, cu toate cele 5 după pauză. Carali a mai marcat două în partea întâi, Petrea, Voinea și Polocoșer câte unul în prima repriză, iar Farcaș două după pauză și Dragon unul.

”Nu am mai avut acel joc consistent ca în partidele acasă cu Focșani și CSM București, nu s-a mai văzut cursivitate în combinațiile noastre. Am greșit în destule rânduri, dar am avut întotdeauna gândul că putem reveni în meci. Ne-am apropiat la un moment dat la două goluri diferență, dar adversara noastră a fost mai bună și a meritat victoria. Vaslui a confirmat rezultatele bune pe care le-a reușit în campionat. Trebuie să facem unele schimbări în ofensivă, pentru că avem nevoie ca mingea să circule rapid. În plus, avem nevoie și de apărarea redutabilă pe care am arătat-o în cele mai recente trei ediții de campionat. Doar cu o defensivă mai bună putem ajuta portarii”, a spus după înfrângere antrenorul Pero Milosevic.

Rezultatele etapei a VIII-a în Liga Națională și programul rundei a IX-a, pe coloana clasamentelor. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: