Week-endul trecut a fost rezervat turneelor finale ale Campionatului Naţional de juniori IV, cîte două grupări timişene regăsindu-se între cele mai bune 12 din ţară atît în întrecerea fetelor, găzduită de LPS Banatul la Timişoara, şi pe marginea căreia vom reveni într-o consemnare ulterioară, cît şi în cea a băieţilor, în care Unirea Sânnicolau Mare s-a clasat finalmente a şaptea iar LPS Banatul pe 11.
Universitatea Cluj Napoca a învins duminică în finala competiţiei băieţilor pe Potaissa Turda, gazdă a turneului final disputat vreme de 3 zile în două serii a cîte 6 echipe în Turda respectiv Mihai Viteazu, în vreme ce ACS Minaur Baia Mare a dispus în finala mică de Progresul Băileşti, învinsa „liceenilor” timişoreni în turneul semifinal de la Reşiţa.
În concluzie, „uniriştii” pregătiţi de Iosif Gîrboni au încheiat pe locul 4 într-o grupă a turneului final ce le-a mai reunit pe „U” Cluj, Progresul Băileşti, LPS Suceava, Viitorul Piteşti şi CSS3 Steaua Bucureşti, în vreme ce LPS Banatul Timişoara a cedat în toate cele 5 jocuri disputate în cealaltă grupă a ultimului act, ajungînd în cele din urmă să evolueze sîmbătă după-amiază pentru evitarea ultimului loc, în compania bucureştenilor.
Ce a mai stat în spatele acestor rezultate am aflat de la profesorul Adrian Panait, fost jucător al Politehnicii şi antrenor al juniorilor IV timişoreni: „S-a văzut că este primul lor turneu final. Juniorii noştri au intrat crispaţi în joc şi deşi şi-au dorit foarte mult să reuşească, nu şi-au învins tracul. Atît s-a putut la acest moment şi într-adevăr primele 3 clasate au fost superioare celorlalte formaţii”.
„Am avut în general căderi în repriza a doua, pe fondul faptului că pregătirea fizică nu a fost tocmai potrivită. Cred că a trecut cam mult de la cantonamentul de astă vară. Sper însă că am învăţat mai multe după acest turneu final”, a continuat Panait, ai cărui băieţi au avut o repriză a doua de coşmar în debutul grupei derulate la Turda, unde au cedat în faţa lui LPS Roman cu 7-17, după ce timişorenii conduceau la pauză cu… 7-4. Cu alte cuvinte nici un gol marcat la reluare, în cele 20 de minute ale părţii secunde. Întrecerea juniorilor IV a programat partide cu reprize a cîte 20 de minute, despărţite de o pauză de 5 minute, eliminarea fiind pe durata unui minut.
Nici continuarea n-a fost mai fericită, timişorenii înscriind doar două goluri în cea de-a doua parte a partidei cu gazda din Turda, în faţa căreia au cedat cu 15-20 (13-15), mai apoi Potaissa ajungînd pînă în finala Campionatului Naţional. LPS Banatul a repetat din nou nefastul scenariu, cu un unic gol marcat după pauză, cedînd cu 9-13 (8-7) Constelaţiei Giurgiu, încheind în schimb la egalitate o parte secundă cu dobrogenii, „pepinieră” a campioanei naţionale de seniori: 22-23 (7-8) cu HCM Constanţa.
În fine, timişorenii au fost surclasaţi cu 15-29 (11-16) de ACS Minaur Baia Mare, a doua clasată la încheierea celor 5 runde din grupă, tot pe fondul unei mai ineficiente părţi secunde.
Totuşi, LPS Banatul a spart gheaţa în cel de-al şaselea şi ultimul său joc la turneul final, sîmbătă după-amiază, cînd a trecut cu 17-9 (10-7) de CSS3 Steaua Bucureşti, în meciul ocupantelor locurilor 6 în cele două serii. Finalmente, poziţia a unsprezecea, cu palmaresul 6 1 0 5 85-111.
Remarcîndu-i pe Laurenţiu Vuia, inter stînga dar evoluînd şi pe dreapta, respectiv Andrei Maiorovits, unul dintre cei 2 portari în lotul de 14 juniori ai timişorenilor şi unicul născut în anul 2000 într-un lot al generaţiei 1999, Panait a remarcat atît că în special grupările care au luptat pentru medalii au aliniat juniori „mai viguroşi, cu un cap peste ai noştri”, respectiv că unele cluburi au apelat la adevărate selecţionate, nu neapărat doar din judeţul localităţii de reşedinţă a grupării respective: „Nu am ştiut înaintea turneului final că aveai de fapt voie, conform regulamentului, să te prezinţi la nivelul juniorilor IV cu componenţi provenind de la echipe şi din alte judeţe, de fapt cu un întreg lot de la alte formaţii, ceea ce au făcut unele grupări. Nu mi se pare însă normal şi hai să zicem că ar fi în regulă să mai cooptezi cîţiva juniori din judeţul tău, dar nu adevărate selecţionate”.
Mai spunînd că „aş vrea să mulţumesc conducerii liceului şi părinţilor juniorilor noştri, fără aportul cărora n-am fi reuşit prezenţa la turneul final”, Panait a dat drept exemplu abordarea Progresului Băileşti, care ar fi apelat la un lot complet schimbat faţă de cel aliniat în turneul semifinal reşiţean, în care LPS Banatul dispunea de gruparea olteană.
Cu speranţa întăririi formaţiei cu 2 juniori de la CSU Politehnica, alb-violeţi care şi-au exprimat dorinţa trecerii la „liceu”, respectiv a 3 jucători de la Unirea Sînnicolau Mare, Panait preconizează reluarea pregătirilor pentru data de 1 august, cu un stagiu de cantonament la munte, înaintea unui nou sezon în care această garnitură va face pasul între juniorii III, în primul an la respectivul nivel, şi cu cîteva adăugiri din generaţia ´98.
La Resita, in repriza a doua a meciului CSU Poli Timisoara – Bailesti, bailestenii au aliniat o alta echipa decat in prima repriza. Nu mi se pare corect pentru copiii ceea ce se intampla si nu-mi vine sa cred ca, la nivelul juniorilor, sunt permise asemenea lucruri. (si baietii de la echipa din Tg. Jiu s-au plans de aceeasi jucatori din Bailesti, mai mari, care nu aveau ce cauta la juniori IV). cred ca FRF ar trebui sa nu mai permita participarea fara toate actele necesare.
Imi pare rau ca din pacate despre echipa de la Sannicolau care a ocupat locul VII nu sa facut un articol si va ocupati doar de cele din Timisoara
FRF??? :::))) LA HANDBAL?? AM STIUT CA E FRH FEDERATIA ROMANA DE HANDBAL NU DE FOTBAL ::::::):):):)::)))=))
\
\