„Va conta mult forma de moment şi cine va face mai puţine greşeli”. Timişoara, pregătită să-i deposedeze de titlu pe „Zimbri” şi la Baia Mare

Cu 18 victorii în apariţiile din 2015 şi doar o remiză şi un eşec, pe 2 mai în Ghencea, 9 succese venind în cele zece deplasări, câştigătoarea sezonului regular Timişoara Saracens RCM UVT are ocazia să recucerească Superliga prin a-i deposeda pe „Zimbri” de titlu tocmai în fief-ul acestora, la Baia Mare, unde cei din Ronaţ le-au pricinuit deja în 2015, pe 4 aprilie, întâia înfrângere în Maramureş în ultimii 7 ani. Finanţatorul Dan Dinu s-a arătat contrariat de faptul că FRR a îngăduit crearea unui avantaj pentru CSM Ştiinţa prin organizarea finalei pe arena „Lascăr Ghineţ” dar cei din Ronaţ s-au arătat totodată optimişti că valoarea îşi va spune cuvântul sâmbătă de la ora 13. Ar fi a treia dată ca bănăţenii să le ia trofeul băimărenilor, după reuşitele din 2011 şi 2012, în Cupa României şi Superliga, la Alba Iulia respectiv Bucureşti…

Într-adevăr, timişorenii au fost primii care, la unica lor vizită în Maramureş din 2015, să cucerească reduta băimăreană, inexpugnabilă de 7 ani până la acest 24-19 de la începutul primăverii, însă chiar şi handicapul disputării unui meci decisiv cu trofeul pe masă în condiţii de deplasare la campionii la zi cadorisiţi cu organizarea ultimului act nu îi abate pe cei din Ronaţ de la gândul că ar putea adăuga atât victoriilor tur-retur din meciurile directe ale actualului sezon cât şi imbatabilului bilanţ de 5-0 în finalele adjudecate din decembrie 2011 încoace, de când maramureşenii şi bănăţenii s-au confruntat în 5 din totalul celor zece finale puse în scenă în arena internă.

Al 22-lea joc, finala, a adus Timişoarei a 18-a victorie în Superliga 2012. Tare!

Timişoara – Baia Mare 16-6 la Bucureşti, în prima dintre cele 3 finale directe ale Superligii din ultimii 3 ani. Atunci era al 22-lea joc şi a 18-a victorie a celor din Ronaţ în Superliga 2012

 

Şi ar fi fost probabil chiar şase dacă enigma filelor cu vizele medicale rupte din legitimaţiile a 6 rugbişti ai timişorenilor n-ar fi deraiat cât se poate de suspect ascensiunea celor din Ronaţ şi spre finala de anul trecut, câştigată la Bucureşti de băimăreni contra Farului. Dacă în ultimul act din 2014 „Zimbrii” negru-albaştri scăpau de bănăţeni în urma farsei din semifinale, cu ocazia acestui ultim act buturile au fost mutate prin a desemna stadionul „Lascăr Ghineţ” drept gazdă a meciului de sâmbătă 5 decembrie, în condiţiile în care era cât se poate de previzibil că CSM Ştiinţa nu se va răsturna pe drumul spre finală.

Prefaţând această a doua finală Baia Mare – Timişoara din această a doua jumătate a anului 2015, după cea adjudecată cu 24-22 de gruparea din Banat în ultimul act al ediţiei inaugurale a Cupei Regelui, finanţatorul Dan Dinu s-a referit la influenţa manifestată în conturarea acestui verdict de către Călin Matei, preşedinte al clubului băimăreane dar totodată și vicepreședinte al Federaţiei Române de Rugby: Din punct de vedere al acestui meci, Baia Mare are un avantaj pe care şi l-a asigurat prin preşedintele clubului şi vicepreşedintele FRR, care a făcut presiuni pentru ca finala să se desfăşoare acolo. A fost o mare surpriză că finală se desfăşoară la Baia Mare… Noi am depus memorii ca finala să se desfăşoare la Bucureşti dar nu am fost ascultaţi. Am văzut că finala pentru locul 3 se desfăşoară la Bucureşti”.

Într-adevăr, într-o decizie de ultimă oră, făcând notă discordantă cu modalitatea de cuplare a celor două finale, mică şi mare, într-un eveniment rugbistic comun, precum în anii precedenţi, jocul pentru locul 3 dintre CSA Steaua şi CSM Olimpia va avea loc totuşi la Bucureşti, însă partida pentru locul I nu se va disputa pe teren neutru. Chiar şi aşa, atuul valoric al oaspeţilor le conferă totuşi oportunităţi egale, după cum a estimat Dinu: “Şansele sunt 50-50% pentru fiecare echipă. Din punct de vedere valoric, consider că Timişoara este net superioară celor de la Baia Mare, şi pentru asta vorbesc rezultatele din acest an. A fost probabil cel mai greu an al echipei timişorene, în care cinci luni finanţările au fost oprite, şi vreau să le mulţumesc băieţilor că au dat dovadă de maturitate şi au înțeles că este o problemă trecătoare”.

Băimărenii n-au cedat în acest an pe teren propriu decât timişorenilor pe cele 3 fronturi ale întrecerilor interne, pe când cei din Ronaţ se vor prezenta în Maramureş după două victorii semnificative, una în Spania, la debutul în calificările pentru European Rugby Challenge Cup, şi alta în Ronaţ, sâmbătă, pe mare noroi, în semifinala adjudecată destul de clar cu CSM Olimpia Bucureşti. Mai puţin convingător s-au impus “Zimbrii” acasă în semifinala mai echilibrată cu steliştii, scor 19-13, vicepreședintele Dușan Filipaș ţintind din tabăra timişoreană un rezultat al finalelor greu de crezut, mai ales într-o marjă de timp de numai 4 ani: “Obiectivul nostru este să facem 6-0, game – set – meci. Ne aşteaptă o deplasare şi un meci foarte dificil din perspectiva spectatorilor de la Baia Mare şi a terenului, pentru că sperăm că ceilalţi participanţi vor fi neutri”, cu referire la brigada de arbitraj cu Vlad Iordăchescu la centru, asigurările primite însă dinspre forul federal ţinând de profesionalism, echidistanţă şi imparţialitate, doar că bănăţenii suflă şi-n iaurt după experienţa celeilalte semifinale pe care o pierdeau cu mare cântec, şi anume în 2011, tocmai la Baia Mare, unde RCM UVT mvt Timişoara fumega după un eşec de puţin, perceput ca fiind influenţat de maniera de arbitraj.

Liniştit de revenirea în lot a internaţionalului din linia a II-a Valentin Popârlan, accidentat la ora semifinalei, antrenorul principal neo-zeelandez Grainger Heikell a anticipat finala de sâmbătă de la ora 13 a Campionatului Naţional de rugby Superliga CEC Bank, difuzată în direct de postul naţional de televiziune, prin a spune că “va conta foarte mult forma de moment şi cine va face mai puține greşeli. Ştim de ce suntem capabili, ne ştim potenţialul nostru. Pe această vreme, ţinem să fim siguri că avem o grămadă puternică. Baia Mare are o apărare foarte bună şi ştim că va fi greu de depăşit. Totodată, căpitanul Sandu Stelian Burcea a explicat că suntem foarte concentraţi şi foarte dornici de a readuce titlul acasă. E o finală şi o vom trataa cum trebuie. Noi ştim că o finală nu se joacă, ci se câştigă, şi degeaba joci finala dacă nu o câştigi. Va fi un meci dificil pentru că jucăm la ei acasă, în faţa propriilor suporteri, dar suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii”.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: