182 de kilometri înotaţi 24 de ore, şi peste noapte

„Maratonul” de înot din 2024 s-a desfăşurat în bazinul „Bega” din Timişoara pe durată a 24 de ore, începând de sâmbătă de la ora 13, nonstop până duminică 24 martie la ora 13, inclusiv pe durata nopţii.
cu participarea echipelor Masters TM+F, Masters TM+M şi Nokia Swim Tim. Înotaţi fiind 182 de kilometri de către cei 29 de pasionaţi.


Pentru a celebra Ziua Mondială a Apei (22 martie), 3 echipe au participat la un maraton de înot de 24 de ore.

24h AquaChallenge este un eveniment de amatori, deschis tuturor adulţilor pasionaţi de înot, ajuns la cea de-a noua ediţie în organizarea Clubului de Înot Masters Timişoara, fiind primul şi singurul eveniment de înot masters de acest fel din România.

Mișcarea de înot masters implică adulți care practică acest sport ca amatori, indiferent de viteza sau tehnica în practicarea înotului, participarea în sine fiind mai importantă decât rezultatele. Sportivii concurează pe grupe de vârstă: 16-19, 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, șamd, cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzând orice vârstă peste 100 de ani.
 
Cele trei echipe au fost formate din câte 8 titulari şi maxim două rezerve, înotând ca ştafete în reprize de câte 30 de minute, o data la 4 ore (maximul de timp înotat de un titular fiind de 3 ore).

Startul oficial al evenimentului a fost precedat de câte o scurtă alocuţiune pe tema importanței apei și a problematicii ei, susținută de Cătălin Aldescu, expert hidrolog la Administrația Bazinală de Apă Banat.

Toți sportivii participanți la maratonul 24hAquaChallenge beneficiază de un certificat de participare. Au fost premiate cele mai bune performanțe în raport cu distanța înotată pe durata evenimentului, pe genuri și grupe de vârstă (16-19, 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, șamd), respectiv echipele de pe primele 3 locuri, precum și concurentul și concurenta cu cel mai mare nr. de km înotați pe durata unei reprize de 30 min, respectiv, pe durata evenimentului.

Rezultate obținute individual, pe grupe de vârstă, la femei respectiv bărbați sunt disponibile la: 
http://www.timisoara.inot-masters.ro/24h-aquachallenge-editia-a-x-a/
  
 Clasament echipe masculine, femine și mixte:
 1    Masters TM+F     56,80 km (feminin)
 1    Masters TM+M 66,60 km (masculin)
 1    Nokia Swim Tim 59,60 km (mix)
 
Premii speciale pentru cea mai mare distanță înotată într-un schimb al ștafetei, adică într-o repriza de 30 de minute, au obținut Talinga Ildiko cu 1,4 km, la femei, respectiv, Eichert Marc, cu 1,9 km, la bărbati.

Cea mai mare distantă înotată în ansamblul celor 24 de ore a fost de 8,1 km de către Diana Fericean, la femei, iar la bărbați de 9,5 km, de către Lisetchi Mihai.

Media distanței înotate de către un participant într-o repriză de 30 de minute a maratonului a fost de aprox. 1,3 km. Media distanței înotate pe totalul celor 24 de ore ale evenimentului de către un participant a fost de 7,5 km.

Evenimentul a fost transmis live online, fiind înregistrat și disponibil la  https://www.facebook.com/24hAquaChallenge

Pe toată durata desfășurării sale, au fost publicate statistici cu privire la evoluțiile din concurs, atât individuale, cât și pe echipe (detalii se găsesc la https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XV9sYKy-j2pFsEuZnNf0lbCoHhsNbPjUquCcK69UrWI/edit?usp=sharing).

Ca de obicei, arbitrajul pe durata evenimentului a fost asigurat, în regim de voluntariat, de către studenți de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Universitatea de Vest din Timișoara. Se poate spune ca, în paralel cu maratonul de înot, a avut loc și un maraton de arbitraj!
Maratonul fiind prin excelență un eveniment de anduranță, masajul e un element foarte important pt asigurarea angajamentului fizic al participanților. Anul acesta, relaxarea a fost în mainile studentilor de la Facultatea de Educație Fizica si Sport, sectia de kinetoterapie, din Universitatea de Vest din Timișoara, voluntari în cadrul evenimentului.

Pentru a susține eforturile depuse de participanți la un asemenea maraton, organizatorii au pus la dispoziția participanților pizza (sponsorizată parțial de către Magic Pizza), batoane de cereale, glucoză, banane, apă.

Organizatorii au dorit să facă din acest eveniment o oportunitate de socializare, respectiv, de petrecere activă și, în același timp, plăcută a timpului liber. Evenimentul este o provocare pt iubitorii înotului, oferind posibilitatea unei abordări diferite în raport cu concursurile tradiționale.

Ediția din 2024, fiind o ediție aniversară, a beneficiat de colaborarea cu Livia Mateiaş, o artistă cu realizări notabile în domeniul cultural. Lucrarea ei, H2O:Transition, a fost expusă pe întreaga durată a maratonului, fiind o instalație care invită publicul la contemplare asupra apei și importanței acesteia, ca element care se regăsește în toate formele vieții. Lucrarea a fost expusă inițial la Muzeul Apei în anul 2023.

Maratonul este organizat de către Clubul de Înot Masters Timişoara în colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea de Vest din Timişoara și Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş.
Detalii despre eveniment și informații actualizate se găsesc la
http://www.timisoara.inot-masters.ro/24h-aquachallenge-editia-a-x-a/
 
De menționat faptul că, în anul 2012, Timișoara a fost gazdă a primului maraton de înot masters din România.

Clubul de Înot MASTERS Timișoara reunește persoane care au împlinit vârsta de 18 ani și care au ca pasiune înotul, printre ei numărându-se foști sportivi, precum și persoane care nu au practicat niciodată înotul de performanță.

Într-un clasament european privitor la practicarea de activități sportive de către adulți (Eurobarometru 2022), România ocupă unul dintre locurile codașe între cele 27 de țări ale UE, în condițiile în care 62 % dintre românii adulți nu fac niciodată sport sau activități fizice, situația fiind mai rea doar în Polonia (65 %), Grecia (68 %) și Portugalia (73%). În acest context, clubul MASTERS Timișoara promovează practicarea activității sportive de către adulți, în general, vizând, în același timp, atât păstrarea stării de sănătate, cât și îmbunătățirea capacității sportive a practicanților.

Clubul de Înot MASTERS Timișoara funcționează în regim de auto-susținere financiară, toate costurile fiind suportate de către participanți.

Constituirea Clubului de Înot MASTERS Timișoara a reprezentat o premieră națională, mișcarea de înot masters fiind demarată în România de către clubul din Timișoara în anul 2007. În prezent, cluburi de înot masters mai funcționează în Arad, Baia Mare, Brașov, Câmpina, Cluj, Galați, Ploiești și Reșița. Cei interesați, pot obține detalii pe Internet, la www.timișoara.înot-masters.ro sau la e-mail: înscrieri@timișoara.înot-masters.ro.
 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Sport de masă și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = opt

 


Ultimele articole din categoria Înot: