Din eşec în eşec în Top10, „violeţii” Timişoarei nu conduc deloc în Giuleşti, rămân în urmă la peste 20 de puncte şi îşi adjudecă doar sfertul final, precum cu Craiova. „Paşi înainte” după pierderea tuturor sferturilor cu Sibiu şi U-BT Cluj

În vreme ce foste oponente din Alpe Adria Cup se pregătesc pentru turneul Final4 de miercuri şi joi de la Viena, SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara îşi continuă seria neagră fără succes în turul Top10 din Liga Naţională de baschet masculin, pierzând de la ora 18 şi a patra apariţie, cel mai strâns după eşecuri la 32, 24 respectiv 13 puncte, 88:78 (40:29) pentru CS Rapid, gazdă deloc condusă în Giuleşti şi care a avut şi 21 de puncte avans, tranşând decisiv primele 3 sferturi, după care le-a dat „violeţilor” ocazia să lase senzaţia că ar fi cedat onorabil. 

Depăşită miercuri seară cu 88:71 la Oradea, gruparea alb-vişinie antrenată de ex-timişoreanul Tudor Costescu s-a reabilitat în etapa a IV-a din Top10 şi cu aportul celor câte 19 puncte marcate de foşti jucători ai celor de pe Bega, Mladen Jeremic şi timişoreanul de naţională Alexandru Olah, ajuns vara trecută în Giuleşti de la bănăţeni, detaşându-se în primele 30 de minute de învinsa pe linie în grupa I valorică, pe sferturi 15:12, 25:17, 24:17, după care, precum în înfrângerea precedentă, elevii lui Petricevic şi-au adjudecat sfertul final, în această seară cu 24:32.

Într-adevăr, după ce n-au câştigat niciun sfert în primele două apariţii în Top10, pierzând cu 95:63 luna trecută la Sibiu şi cu 59:83 acasă pe 1 martie cu U-BT Cluj, alb-violeţii au smuls în sfârşit un sfert în cea de-a treia partidă, pe teren propriu pe 4 martie cu craiovenii, care le câştigaseră pe primele 3 încât s-au distanţat la 25 de puncte diferenţă, avans la adăpostul căruia au mai „temperat” motoarele, bănăţenii reducând din handicap până la 72:85.

L-au redus şi în Giuleştiul capitalei, de la -18 înaintea ultimelor 10 minute, fără însă a evita implacabilul, în prima dintre cele două deplasări ale săptămânii la finele turului în Top10, joi fiind oaspeţi ai omologilor viola din Trivale. 

Tot joi seară, când la Viena se va juca finala ediţiei 2022/3 a Alpe Adria Cup, semifinalele de miercuri având implicate formaţii din Polonia respectiv Slovacia cu care bănăţenii s-au întâlnit în sferturile eliminatorii respectiv în faza preliminară a grupelor, semifinalele de miercuri fiind BC Komarno – MKS Dabrowa Gornicza şi BC GGMT Viena – Spisski Rytieri. 

Pierdut-au şi piteştenii ultima lor deplasare înaintea primirii timişorenilor, într-o etapă în Top10 începută vineri cu Dinamo – BC CSU Sibiu 67:84, şi continuată cu Athletic Constanţa – U-BT Cluj 92:98, CSO Voluntari – FC Argeş 87:79 şi SCM U Craiova – CSM CSU Oradea 53:70, încheindu-se în această seară în Giuleşti, 88:78 pentru „vişiniii” cu un contingent ex-bănăţean, autori a nu mai puţin de 12 intercepţii.

Actualii alb-violeţi conform 5-ului de start, McClellan, Maticiuc, integralistul Gajic, Mirkovic şi căpitanul Lazar, care avea să joace 7 minute şi jumătate, Costescu începând cu Jeremic, Bilinovac, Gîrbea, Stone şi Olah, din 10 convocaţi dintre care 9 au fost jucaţi.

Fără Strong, neconvocat după recenta sa revenire pe Bega, în vreme ce Mocriţchi şi Schipor au rămas pe bancă iar nici Maticiuc n-avea să mai fie mult implicat, doar opt minute, 10 în cazul macedoneanului Mekic, vizitatorii de pe Bega au pierdut clar prima întâlnire din acest sezon cu rapidiştii, rămânând astfel de căruţă precum constănţenii, fiecare cu numai 3 victorii, câte 4 deţinând argeşenii, Dinamo şi craiovenii, câte 5 ilfovenii Voluntariului şi sibienii, 9 vişiniii din Giuleşti iar câte 11 campioana din Cluj şi CSM CSU Oradea. 

Dueluri unul şi unul urmând pentru elevii lui Petricevic şi săptămâna viitoare la startul returului, acasă luni, revanşa cu sibienii, vineri la Cluj. Iar fără rezultate pozitive până la descinderea pe Someş, prinderea unui loc cât mai decent pentru abordarea oricum cu şansa a doua a sferturilor de finală din play-off ar putea deveni o improbabilitate, cu menţiunea că ultimele două clasate în Top10 la capătul celor 10 runde nici nu vor pătrunde în play-off.  

Premonitoriu pentru deznodământul partidei, timişoreanul Olah a câştigat pentru Rapid aruncarea de start a jocului şi a deschis scorul în secunda 15, Lazar egalând în primul minut dar tot Olah repreluând conducerea, majorată de Gîrbea de la distanţă, 7:2.

Dokovic a intrat apoi în locul lui McClellan, Dorneanu în cel al lui Gîrbea, iar acelaşi Olah a refăcut diferenţa de puncte din „libere”, Petricevic apelând şi la Petrescu, în locul lui Lazar.

Bilinovac a marcat o „triţă” la mijlocul sfertului I, 12:4, Maticiuc şi Petrescu înscriind în minutul 6, 12:8, iar Stone ultimul coş din acţiune al gazdelor în sfertul inaugural, cu 4 minute rămase de jucat. 

Ratări peste ratări, câte 5 de fiecare parte, schimbări pe măsură, Olah şi Jeremic lăsându-le locul lui Barovic, trecut şi acesta pe Bega, respectiv Yankovitz, iar la atâta imprecizie, chiar şi de la linia de libere, Dorneanu fructificând doar cea de-a doua aruncare, cu 5 secunde rămase de jucat, 15:12. 

Una peste alta, un prim sfert sărac în puncte, în care timişorenii au egalat şi au menţinut scorul un minut şi 19 secunde, 2:2 în debutul întâlnirii, ceea ce nu avea să se mai repete. Din contră, Rapidul a părut a fi un TGV pentru „violeţi”. 

Cu Kesar la startul sfertului al doilea, tot timişorenii au fost cei care au încasat primul coş, iar Gajic a mai comis încă un fault, la Gîrbea, reintrat, Dokovic beneficiind apoi de 3 aruncări libere – şi acesta cu prima ratată. 

Olah reintra în locul lui Barovic, Mirkovic în cel al lui Kesar, iar un run rapidist de 7-0 era stopat de Năsturescu în minutul 15, 24:18. 

Coşuri succesive ale lui Năsturescu şi McCllelan reduceau diferenţa la 27:23, timeout Costescu, dar şi coşurile ulterioare ale lui Olah l-au văzut nevoit pe Petricevic să procedeze la fel, fără efect însă, noua achiziţie a bucureştenilor, Conger, precum şi Jeremic punctând  în succesiune. 

Rezulta un run alb-vişiniu de 8-0, stopat de Gajic dar abia după ce rata prima „liberă”. Jeremic şi Gajic s-au întrecut apoi în coşuri de la distanţă, Conger stabilind scorul primei jumătăţi a meciului când mai erau 9 secunde: 40:29.

Cea de-a doua a început cu Conger în prim-plan, slam-dunk, Gajic replicând cu o „triţă”, dar acelaşi Conger iniţiind un alt run de 7:0, completat de Olah. În consecinţă, un alt timp de odihnă solicitat de Dragan Petricevic, însă n-avea să fie seara timişorenilor, rămaşi în urmă şi la peste 20 de puncte.

Adjudecarea sfertului final, deşi la scor, frecţie la un picior de lemn, prea puţin şi prea târziu, atenuând handicapul şi salvând aparenţele. Căci oponenţii aveau deja sacii în căruţă, precum craiovenii recent pe Bega, lăsând impresia că mai au rezerve în arsenal, dar că le păstrează pentru proximul examen, în condiţiile în care, iată!, programul este încărcat, pentru timişoreni cu ţintarul luni – joi – luni – vineri.

N-a fost seara lor de luni în Bucureşti, cu doar 4 „triţe” ochite, cu 21 de aruncări ratate de două puncte, cu numai 6 puncte înscrise pe recuperări ofensive, faţă de cele 18 ale gazdelor, cu 31 de recuperări faţă de cele 37 ale învingătorilor, dar cu mai numeroase greşeli personale, 26, dintre care Mirkovic 5 şi Gajic 4, localnicii strângând 22.

În plan individual, cât a intrat, nici 17 minute, centrul „violeţilor”, Igor Kesar, a devenit coşgeterul meciului, cu 21 de puncte, şi nu e prima oară când a fost principalul marcator al bănăţenilor, completat de la învinşi de integralistul Gajic cu 15 şi texanul McClellan cu 12 şi 8 recuperări, Năsturescu înscriind 9 puncte în 30 de minute jucate, dar şi cu toate cele 3 aruncări de la distanţă ratate, precum Ilija Dokovic, autor a 6 puncte în 20 de minute pe teren. 

Mirkovic 4 puncte în 32 de minute, tot 4 şi Mekic, Petrescu trei iar Lazar şi Maticiuc câte două fiecare.

Şase dintre cei 9 rapidişti, străini, căpitanul Jeremic şi Olah, principali marcatori cu câte 19 puncte, jucând 27 respectiv 26 de minute, sârbul şi cu 4 pase decisive, timişoreanul cu 8 recuperări şi 4 pase decisive, iar Stone cel mai mult, 36 de minute în care a înscris 11 puncte şi a dat 4 pase decisive, dar şi Bilinovac peste 31 de minute, marcator tot a 11 puncte, cu 5 recuperări şi 6 pase decisive. Mult s-a desfăşurat şi debutantul în vişiniu Conger, o jumătate de oră, cu 16 puncte marcate, Gârbea înscriind 11.

Rapid, devenită o forţă în completarea podiumului, şi cu timişoreanul Olah în prim-plan, învingătoare de justeţe în faţa unei trupe alb-violet care abia s-a strecurat în Top10 dar unde momentan nu face faţă. Întâlnirile din această a doua parte a sezonului cu formaţiile pe care nu le-au întâlnit în conferinţa preliminară, şi anume din Sibiu, Cluj, Craiova şi Bucureşti – Rapid, s-au dovedit a fi prea dificile pentru bănăţenii lipsiţi de continuitatea favorabilă omogenizării colectivului, dovedindu-se că locul secund ocupat în prima fază a indus false aşteptări, fără însă a reflecta realist nivelul valoric al celor de pe Bega. Disputele recente cu trupele de care n-au dat în toamnă, benefice pentru o mai justă evaluare a competitivităţii „violeţilor”. 

Reacţia se lasă aşteptată, deplasarea la Piteşti şi primirea apoi a sibienilor fiind capete de pod. Altfel, finele returului, la Craiova, acasă cu Rapidul cu Olah notabil dar şi cu FC Argeş, cu atât mai mult cu cuţitul la os.  

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: