În an olimpic, gimnastica feminină românească are zile pline la Timişoara, cu primul criteriu de selecţie al senioarelor pentru „Europene”, dar şi etapa I naţională la junioare 2 şi 3. Un aur şi pentru CSŞ1, prin Ema Golopenţa, în al doilea an la junioare 3

Sala „Constantin Jude” din Timişoara a fost aleasă de către Federaţia Română de Gimnastică drept gazdă a etapei inaugurale a ediţiei din acest an a Campionatului Naţional individual şi pe echipe al junioarelor II şi III, desfăşurate la începutul acestei săptămâni, luni şi marţi, pe 4 nivele de vârstă, concursuri precedate sâmbătă de „Naţionalul” pe echipe de junioare I dar şi de un prim criteriu de selecţie în vederea alcătuirii lotului pentru Campionatul European de la începutul lunii viitoare de la Rimini, iar tot sâmbătă dar şi duminică de o întrecere juvenilă internaţională, „Rising Stars Trophy”. 

Altădată principală forţă mondială, gimnastica artistică feminină românească este în căutarea echilibrului, pentru a-şi regăsi paşii şi a ţine pasul cu noile rigori ale scenei internaţionale, reclădirea incluzând şi momentul concursurilor, unele dintre acestea programate cu ocazia ediţiei din acest an olimpic în sala sporturilor „Constantin Jude” din Timişoara, gazdă a zile pline de întreceri.

S-a concurat la diferite categorii de vârstă, în competiţii pe echipe, la aparate respectiv individual compus, şi cu invitate de peste hotare la „Rising Star Trophy”, precum şi sub forma criteriului de selecţie în perspectiva apropiatului Campionat European din 2-5 mai din Italia.  

În „Naţionalul” pe echipe de junioare I, desfăşurat sâmbătă şi duminică, roş-albastrele de la CSA Steaua au cucerit titlul pe ţară cu 181,666 puncte, în alcătuirea Maria Calciu, Iris-Diana Iordache, Ana Maria Mihăescu, Bianca Maria Ioniţă, Alexandra Nica, urmate ierarhic de LPS Cetate Deva cu 180,033 puncte, CS Dinamo Bucureşti şi CSŞ Focşani, a patra grupare participantă. 

Finele săptămânii trecute a adus şi concursul de selecţie al senioarelor pentru lotul de „Europene”, cu 12 gimnaste la start la individual compus, Ana-Maria Bărbosu detaşându-se cu 54,500 puncte, urmată de Lilia-Adriana Cosman cu 52,500 puncte, Sabrina-Alexia Maneca-Voinea cu 51,450 puncte, Amalia Ghighoarţă cu 51,100p, iar Amalia Ioana Puflea şi Andreea Preda cu totaluri de peste 49 de puncte pe treptele 5-6, 48,900 în dreptul Andreei-Maria Ceplinschi, iar în continuarea jumătăţii a doua a clasamentului, în ordinea Danciu, Vănoagă, Vişovan, Florea şi Botez, care n-a completat rotaţia la toate cele 4 aparate. „Tricolorele” răsărite în baza proiectului ”Ţară, ţară, vrem campioane!”, coordonat de Mariana Bitang şi Octavian Bellu, au fost evaluate de arbitre cu brevet internaţional din Belgia, Letonia, Bulgaria, Grecia, Ungaria şi România, urmând a fi evaluate şi într-o a doua etapă de selecţie, la Izvorani, pe 18 aprilie, urmând ca pe 20 aprilie să fie comunicată echipa de 5 gimnaste şi două rezerve pentru Rimini.

În întrecerile criteriului de selecţie pe aparate, la sărituri, Bărbosu a fost secondată de Maneca-Voinea, iar la paralele inegale de Ghighoarţă şi Cosman.

La paralele avea a se detaşa Maneca-Voinea, cu 13,900 puncte, urmată de Cosman, Preda, Danciu, Ghighoarţă iar Ana-Maria Bărbosu pe 6 cu 12,800 puncte, în frunte pe de altă parte la sol, cu 13,900 puncte, urmată de Cosman (13,100p) şi Puflea, cu 12,850 puncte.

Dintre stelistele triumfătoare în „Naţionalul” pe echipe de junioare I, Ana-Maria Mihăescu a trecut pe la toate aparatele drept componentă a cvintetului juvenil al României aliniat în concursul internaţional pe echipe sub titulatura „Rising Stars Trophy”, în care coechipiera sa de la gruparea de club bucureşteană, Iordache, a intrat doar la paralele inegale, „tricolorele” în componenţă şi cu Alexia-Elena Blănaru, Adelina-Cristina Ionescu şi Nelli-Evelina Papană detaşându-se cu 145,866 puncte. Secondate de maghiare cu 141,267 puncte.

O altă grupare a României, cu Cârciog, Holban, Ioniţă, Nica şi Tudor, a acumulat 133,031 puncte, tot prima într-o întrecere pe echipe cu Letonia, Olympiada Stravroupolis din Grecia şi M.PA.S Athlitiki Agogi, clasate în această ordine.

S-a concurat şi în plan individual, la compus triumfând Ana Maria Mihăescu cu 49,133 puncte, secondată de Szij Emese din Ungaria, cu 47,767 puncte, Adelina-Cristina Ionescu completând podiumul cu 47,733 puncte. 

Iar la junioarele mai mici puţin le-a despărţit în frunte pe Aniela Maria Tudor şi Bianca Elena Holban, cu punctajele 44,866 respectiv 44,766, urmate de letone şi elene.

Pe aparate, „WAG Junior Rising Star Trophy” le-a scos în evidenţă pe Blănaru şi Mihăescu la sărituri, primele în această ordine, înaintea a 3 maghiare, dintre care Szij Emese a învins la paralele inegale, cu 11,633 puncte, urmată de Ionescu (11,200p), dar şi de alte două sportive ale Ungariei.

Maghiarele impunându-se şi la bârnă prin Jankovics Kamilla, urmată de Papana, Hurkecz şi Mihăescu, dar la sol în schimb Mihăescu, cu 12,600 puncte, urmată de Blănaru (12,433p).

La junioarele mai mici, în frunte au fost Tudor la sărituri, Holban şi Nica la paralele inegale, Ioniţă şi Tudor la bârnă iar din nou Tudor, secondată de Holban, la sol. 

O participare mai numeroasă s-a consemnat în schimb cu ocazia acestei ridicări de cortină a sezonului intern în competiţiile FRG la „Naţionalul” individual şi pe echipe al junioarelor mai mici, II şi III, derulat luni la nivelul de vârstă 4 şi 6, atât pe echipe cât şi la individual compus, iar marţi la fel, la 5 şi 7.

Luni, CSA Steaua a cucerit titlul pe ţară la echipele de junioare 2 – nivelul 4, detaşat pe un podium completat de CSŞ Focşani şi LPS Cetate Deva, doar Petrolul Ploieşti şi CSŞ2 Bucureşti concurând la rândul lor, pe când la junioarele mai mici – 3, de la nivelul de vârstă 6, CSŞ Bârlad şi-a asigurat aurul pe echipe cu 187,875 puncte, micuţele moldave Şerban, Ciortan, Tănase şi Iancu fiind urmate de CS Dinamo Bucureşti cu 186,775 puncte, iar în continuare de CSM Arad – un centru de tradiţie, CSŞ Viitorul Cluj, Petrolul Ploieşti, CSŞ Focşani şi CSA Steaua – a şaptea şi ultima.

La individual compus, rândul junioarelor 2 de la nivelul 4 de vârstă a adus 24 de gimnaste în întreceri, de la 10 cluburi din ţară, provenind din 9 localităţi, în frunte cu stelista Diana Maria Ilinescu, cu 63,375 puncte, secondată pe podium de reprezentanta Oneştiului, Adelina Bădic, urmată de Delia Jitea şi Mara-Ioana Buraga, de la LPS Cetate Deva şi CSA Steaua, care şi-au împărţit a treia treaptă a podiumului, în imediata apropiere a căruia s-a clasat Banu, de la LPS Cetate. În continuare, gimnaste reprezentând şi centre precum Focşani, Ploieşti, Bârlad, Constanţa, Arad, Bucureştiul şi prin CSŞ2, respectiv Buzău.

Firesc, un număr aproape dublu de aspirante la nivelul 6 al junioarelor 3, nu mai puţin de 43 în concursul individual compus, adjudecat de localnica Ema Golopenţa, de la CSŞ1 Timişoara, punctată cu 13,575 la sărituri şi în frunte cu un total de 65,025p, secondată de Daria Gabriela Iancu de la CSŞ Bârlad, cu 64,500 puncte, Natalia Kapca, de la CSM Arad, completând podiumul cu 63,850 puncte. Nicoară, de la CSŞ Viitorul Cluj, Croitoru, de la Dinamo, şi Hreniuc de la „Municipalul” Aradului, au ocupat următoarele 3 poziţii, iar tot între primele 10, în ordine, alte sportive de la Dinamo, din Cluj, Bârlad şi tot din Bucureşti, de asemenea, de la roş-albe.

Reprezentarea pe centre din ţară a fost implicit mai numeroasă în acest concurs, în care dintre timişorence a evoluat doar Golopenţa, unele cluburi aliniind în schimb la start mai multe sportive, legitimate de exemplu, conform ordinii ierarhice, la grupări din Ploieşti, Bacău, Focşani, Sibiu, Constanţa şi Târgovişte.

Ziua de marţi a fost rezervată junioarelor 2 de la nivelul mai mic de vârstă – 5, la mare concurenţă pentru titlul pe echipe între CSŞ Bârlad şi CSM Arad, cu vasluienele triumfătoare în 191,750 puncte, cele de pe Mureş pe 2 cu 191,675 puncte, iar dinamovistele completând podiumul, urmate de CSM Deva, CS Farul Constanţa, LPS Cetate Deva şi Petrolul Ploieşti, aşadar tot 7 cluburi în concurs. 

Cel pe echipe şi mai mici, ale junioarelor 3 la nivelul 7, a reunit la start nu mai puţin de 12 grupări din ţară, în frunte cu CS Dinamo Bucureşti, urmată la peste 8 puncte de CSŞ1 Timişoara, cu Voican, Mişca şi Velcotă în alcătuire, dar şi de LPS Cetate Deva, iar în afara podiumului de CSŞ1 Constanţa-2 şi CSŞ Focşani. De la mijlocul ierarhiei în jos, micuţele din Bacău, două din Ploieşti, de la malul mării o altă garnitură, precum şi Viitorul Cluj, CSŞ Sibiu şi CSŞ2 Bucureşti. 

Dinamovista Anastasia Ana Maria Stancu avea a se detaşa în întrecerea de individual compus a junioarelor 2 la nivelul 5, urmată pe podium de Ciocade, în culorile lui LPS Cetate Deva şi Albulescu pentru CSM Arad, devansând-o cu 150 de sutimi de punct pe Denisa Maria Huţupaşu de la CSŞ1 Timişoara, a patra. Sara Andreea Ion Corduneanu a intrat şi ea între primele 10, pe 9 dintre localnice, colega de club Maia Silvia Schinteie clasându-se a 14-a, în condiţiile unei prezenţe semnificative la start, a 40 de concurente.

Şi mai multe la cea mai mică grupă de vârstă, 67 la startul la individual compus al junioarelor 3 de la grupa de vârstă 7, cu Antonia-Izabela Mitu prima în favoarea lui CSM Arad, devansată la 150 de sutimi de punct atât de dinamovista Timeea Maria Gâdea cât şi de Polina Venedyktova pentru LPS Cetate Deva, podiuml fiind completat de Alexandra Voican de la CSŞ1 Timişoara, cu dinamovista Neacşu în imediata sa apropiere. Iar dintre localnice, Mişca pe 13 şi Velcotă pe 18, tot în prima treime ierarhică. (foto: frgimnastica.com)

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Gimnastică, Sport juvenil și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× patru = 16

 


Ultimele articole din categoria Gimnastică: