Poli egalează în ultimele secunde în Giulești și câștigă la aruncări de departajare, 28-29 la CSM București după 5 de 7 metri parate de Savic. Un succes joi acasă și violeții intră în semifinale

SCM Politehnica este la un pas de a repeta de o manieră identică pătrunderea în semifinalele primei ligi de handbal masculin, precum în urmă cu 2 ani, când aborda play-off-ul tot de pe locul 5 și așadar cu un prim meci în deplasare în sferturi, câștigat atunci la CSA Steaua, învinsă apoi și în al doilea joc, în ”Constantin Jude”. Unde alb-violeții îi așteaptă joi de la ora 17:30 pe dublii vicecampioni la zi de la CSM București, depășiți de bănățeni în matineul de astăzi din Giulești de o manieră dramatică, elevii lui Pero Milosevic egalând în ultimele secunde pe atacul final într-o revenire de la 25-23 și triumfând apoi fără greș la aruncările de departajare grație altor două parade ale portarului Savic, de 5 ori de netrecut de la 7 metri, un înger păzitor pe lângă căpitanul marcator Fenici, cu 8 reușite. Doar dacă nu triumfă joi ar mai fi nevoiți timișorenii să joace și un al treilea meci decisiv, în deplasare la CSM, peste două săptămâni, pe 29 aprilie.

Foarte mare victorie timișoreană acasă la CSM București, astăzi de la ora 11, în manșa I a sferturilor de finală din play-off, abordată mai întâi acasă de vicecampionii din capitală în virtutea prinderii locului 4 la finele returului, miercuri, într-o rocadă cu ”violeții”, în cădere atunci pe cinci. S-a încheiat 25-25, după 12-11 la pauză pentru gazde, elevii lui Milosevic și Horvath impunându-se apoi în seria de câte 5 aruncări de la 7 metri, cu 3-4, fără a rata dar beneficiind de duminica de grație a lui Adam Savic.

Care a inaugurat momentele departajării de la punct fix prin a-l ghici pe Ramon Șomlea, ceea ce izbutea apoi și la cea de-a cincea aruncare a bucureștenilor, devenită astfel și ultima a seriei, decizând partida. Cu gheata dreaptă, de jos, împotriva compatriotului Marjanac. Rămânea 3-4, fără ca poliștii să mai fie nevoiți să execute și a cincea aruncare, trecând în schimb la hora bucuriei, într-o îmbrățișare colectivă cu Savic în centrul atenției. Marjanovic a fost primul executant exact al bănățenilor, 0-1 contra croatului Sunjic, după care Tioumentsev a egalat, 1-1, dar și ex-cesemistul Krsto Milosevic a fost neiertător cu Ciobanu, 1-2, fără ca Garcia Robledo să mai rateze de la punct fix precum în timpul regulamentar: 2-2. N-a greșit nici Orbovic, 2-3 contra lui Sunjic, revenit în cadru, însă nici Georgievski, 3-3, după care și timișoreanul Cîmpan a transformat: 3-4 împotriva lui Ciobanu. Iar Savic punea bomboana pe coliva gazdelor.

Într-un fel, cele 6 scoruri de egalitate din repriza a II-a au lăsat de înțeles că meciul ar putea sfârși și la aruncările de departajare, ceea ce s-a și întâmplat, ”Poli” izbutind o nouă revenire și în ultimele secunde: 25-25.

Învinși tur-retur de bucureșteni la două-trei goluri în sezonul regular după jocuri strânse, ”violeții” s-au aliniat astăzi în Giulești după lunga deplasare de miercuri la Baia Mare, unde, pierzând la scor, cu 31-23, au intrat pe făgașul abordării play-off-ului mai întâi în deplasare, caz valabil și în continuare, în cazul calificării în semifinale. Un succes în Maramureș i-ar fi asigurat locul 4 și o primă partidă astăzi în ”Constantin Jude” cu cei de la CSM, însă SCM Politehnica și-a calculat la perfecțiune pașii, adormindu-și oponenții prin rezultatul nefavorabil din nord și aplicându-le acestora lovitura tocmai în capitală, după numai 4 zile.

Bucureștenii păreau a fi pe val și în orice caz pe cai mai mari, dat fiind succesul de miercuri de la Călărași, cu 24-31, care i-a urcat pe locul 4 la debutul lusitanului Paulo Fereira pe banca ”albaștrilor”, asigurându-le un prim meci acasă în sferturi, de fapt și partida de debut a întregii faze play-off din actuala ediție de campionat.

O manșă I echilibrată și foarte echilibrată, dar și plină de oscilații de ambele părți, ”Poli” reușind de exemplu să marcheze serii de câte două goluri de două ori până la pauză dar și de nu mai puțin de 5 ori în repriza a II-a, capacitatea de luptă și de a reveni din urmă fiind decisivă în smulgerea la potou a remizei, fără a se preda dar având în căpitanul Cristian Fenici un play-maker care a tras în momentele cheie echipa după el, completat din poartă de inspiratul Savic. Și bănățenii au avut pe de altă parte căderile lor, CSM reușind două serii a câte două goluri dar și una de 3 în repriza I, respectiv încă două ”duble” dar și 4 reușite la rând în partea secundă.

Niciuna dintre sfertfinaliste nu s-a putut însă desprinde decisiv, fiind parcă sortite să ajungă la aruncările de departajare, fie și într-un meci de campionat, deși fără caracter decisiv, ci primul din seria după sistemul ”două victorii din 3 partide”.

Abordat de dubla vicecampioană întărită din București cu al doilea cel mai prolific atac din sezonul regular, cu o medie de exact 29 de goluri marcate pe meci și doar o ”boabă” mai puțin la total decât campioana Dinamo, dar lovindu-se de apărarea numero uno a elitei, a Politehnicii, cu o medie de 23,3 goluri încasate pe partidă în sezonul tur-retur. În care ”violeții” hibernau pe 2 și deveneau chiar lideri în 2018, frumoase amintiri pe care le-au realimentat astăzi în București, făcând uitat în schimb eșecul din directa din noul an din sala ”Constantin Jude”, 26-29 (11-16) în 10 februarie, atunci cu Vlad Caba proaspăt la cârma celor din capitală.

CSM a schimbat din nou din mers pe banca tehnică, tocmai în această săptămână, iar planul n-a funcționat, bucureștenii pornind cu stângul în play-off, deși păreau a avea majoritatea atuurilor, cel puțin pe hârtie. ”Poli” a mizat însă tocmai pe surprinderea celor din capitală în fief-ul acestora, trecând implicit brusc într-o poziție favorabilă, cu ocazia celui de-al doilea meci, programat acasă și devenit cu caracter decisiv.

Un succes joi le-ar scoate bănățenilor în cale învingătoarea duelului dintre ocupantele locurilor 1 și 8, CSA Steaua – CS Minaur, care demarează astăzi de la 15:30 cu un prim meci la Chiajna, pe celălalt tronson trăgând Potaissa și Dunărea Călărași, de la ora 18 la Turda, dar și Dinamo cu AHC Dobrogea Sud, luni de la ora 20.

CSM mai avea de partea ei și reușitele de pe tronsonul final din retur, cu 3 succese la scor, dintre care două afară, neînvinsă fiind din 7 martie, 28-24 la Turda, și doar o dată în plus în 2018, la Dinamo, la limită, însă altele pot fi cel mai adesea datele la ora fazelor eliminatorii. Abordate astăzi de oaspeți fără Vuk Milosevic, accidentat, caz valabil și pentru Negru și Krasnic din tabăra lui Pereira.

Care bucureșteni au dat tonul, fiind doar egalați la unu într-o primă repriză în care s-au distanțat și la 8-4 și 9-5, diferență maximă a partidei, comprimată până la limită de poliști înaintea pauzei, de la 11-8 și cu o primă reușită a lui Orbovic în chiar ultima fază: 12-11. Iar vizitatorii aveau să aibă ultimul cuvânt și pe ultimul atac al părții secunde, atunci chiar egalând, 25-25…

Adam Savic a dat de înțeles că ar putea contura o zi mare când a apărat o aruncare de la 7 metri la scorul de 4-3 în fața macedonianului Georgievski, și o alta la 5-4 și în fața spaniolului Garcia Robledo. Numeroase au fost aceste oportunități pentru bucureșteni în primul sfert de oră iar banca lui ”Poli” a protestat exasperată la decizia în favoarea celei de-a treia aruncări de la 7 metri, după o pătrundere a lui Humet, doar că avea să urmeze cât de curând și cea de-a patra, și tot așa…

Oaspeții fiind ușor tulburați, CSM avea să se desprindă rapid la 8-4 pe contrele lui Georgievski din minutul 15, la mijlocul primei părți. Însă și Fenici a scos un 7 metri și eliminarea lui Ramba, căpitanul polist fiind la rândul său trimis pe bancă la 9-6, prea ușor.

Scor la care Savic și-a reintrat vârtos în mână cu nu mai puțin de 3 parade, salvator și în combinație cu transversala, impulsionându-și coechipierii, în revenire de la 11-8 la 11-10, pe superioritate numerică.

Poliștii au fost însă arși cu o altă eliminare la un scor limită, 11-10, de această dată la bancă, tot pe fondul protestelor timișorenilor, sacrificat fiind din teren Păiuș. Dar Orbovic a avut așadar ultimul cuvânt la sirena pauzei, 12-11, dătător de speranțe și semn că ”Poli” n-avea să cedeze, orice-ar fi…

Stătea oricum mai bine decât în jocul direct din toamnă din capitală, în tur, când CSM avea 12-9 la pauză în 30 septembrie, tremurând pe final pentru acel 23-21.

Nu s-a mai repetat istoria, ”violeții” preluând în premieră conducerea din chiar primele două ”mișcări” după pauză, 12-12 prin Lasica deși pe inferioritate numerică, dar și 12-13 prin Fenici cu tot cu eliminarea  lui Ramba. Meciul se juca, același Fenici fiind de neoprit prin a-i aduce pe vizitatori de încă două ori la rând în avantaj, până la 14-15.

Șansa a zâmbit apoi gazdelor, Marjanovic ratând singur-singurel de pe semicerc, podea și bară transversală, iar Ciobanu ieșind la rampă în poarta bucureștenilor, ceea ce a răsturnat scorul de la 14-15 la 18-15 prin 3 reușite ale lui Georgievski, apoi 19-16. Același Marjanovic s-a reabilitat, 19-17 la mijlocul reprizei a II-a, CSM sugerând în continuare că are banca mai lungă prin a-l arunca în luptă și pe veteranul Novanc.

Fenici a simțit momentul greu și s-a prăvălit și mai decis în atac, reintrându-și totodată în rol Adam Savic, în fața lui Garcia Robledo, intuit din nou de la 7 metri. La care Orbovic a egalat la 23 pe inferioritatea numerică a alb-violeților, prevestind un finish pe muchie de cuțit.

CSM s-a mai desprins o dată, 25-23, dar istoricul meciului a fost caracterizat de minutul final, cu Poli revenind prin același Fenici la pupitru, 25-24. Surprinși, bucureștenii au intrat în prepasiv iar Fereira a solicitat prompt time-out, cu 45 de secunde rămase și 4 pase disponibile. Nefructificate, ceea ce le-a dat poliștilor șansa egalării, semnată de Lasica cu 5 secunde înainte de final: 25-25.

Restul era parcă scris deja în stele, la câte aruncări de la 7 metri și nu numai apărase deja Savic în Giulești, dar și la câte aruncări de la 7 metri din totalul de nu mai puțin de opt irosiseră deja gazdele în cele 60 de minute. Pe când ”Poli” le-a fructificat astăzi sistematic pe toate, și în meci, și la departajare…

*

CSM București – SCM Politehnica Timișoara 28-29 (25-25 după timpul regulamentar, 12-11 la pauză; 3-4 la lovituri de departajare) în manșa I după sistemul ”două victorii din 3 jocuri” în sferturile play-off

Evoluția scorului…

În repriza I: 1-0 Garcia Robledo – 7m / 1-1 Șania / 2-1 Georgievski, 3-1 Tioumentsev / 3-2 Fenici / 4-2 Onyejekwe / 4-3 Fenici / 5-3 Garcia Robledo – 7m / 5-4 Marjanovic – 7m / 6-4 Humet, 7-4 Georgievski, 8-4 Georgievski / 8-5 Marjanovic – 7m / 9-5 Garcia Robledo / 9-6 Krsto Milosevic / 9-7 Șania – 7m, 9-8 Marjanovic / 10-8 Garcia Robledo – 7m, 11-8 Garcia Robledo – 7m / 11-9 Krsto Milosevic, 11-10 Lasica / 12-10 Garcia Robledo / 12-11 Orbovic.

Scor la pauză: 12-11.

(în repriza a II-a) 12-12 Lasica, 12-13 Fenici / 13-13 Garcia Robledo / 13-14 Fenici / 14-14 Onyejekwe / 14-15 Fenici / 15-15 Georgievski, 16-15 Georgievski, 17-15 Garcia Robledo – 7m, 18-15 Georgievski / 18-16 Ștefan / 19-16 Humet / 19-17 Marjanovic, 19-18 Orbovic / 20-18 Tioumentsev, 21-18 Novanc / 21-19 Fenici / 22-19 Garcia Robledo – 7m / 22-20 Orbovic, 22-21 Fenici / 23-21 Onyejekwe / 23-22 Cîmpan, 23-23 Orbovic / 24-23 Ramba, 25-23 Șomlea / 25-24 Fenici, 25-25 Lasica.

Rezultat final în timpul regulamentar: 25-25

*

7 de start

CSM: Sunjic – Onyejekwe, G Robledo, Humet, Tioumentsev, Georgievski, Rotaru.

Au mai intrat din repriza I: Militaru, Ramba, Șomlea, Szasz, B. Mănescu; după pauză: Novanc.

SCM Politehnica: Savic – Marjanovic, Șania, Fenici, Orbovic, Cîmpan, Hrimiuc, Cîmpan.

Au mai intrat din repriza I: Krsto Milosevic, Santeiu, Lasica, Păiuș; după pauză: portarul Daskaloski la 7m la 16-15, Ștefan.

7 metri: 5/8 (G Robledo x5 / Georgievski -, Robledo -2) – 3/3 (Marjanovic x2, Șania).

Eliminări temporare (4-5): Ramba la 8-4 și 12-13, Tioumentsev la 11-9, Szasz la 20-18 / Fenici la 9-6, Păiuș la 9-8, la bancă la 12-10 – scos Păiuș, Lasica la 21-19, Santeiu la 23-22.

Intervenții ale portarilor: Sunjic 2, Ciobanu 7 / Savic 9 – 3x7m la 4-3, la 5-4, la 23-22; Daskaloski 2.

Cartonașe galbene: 3 / 3+1 la Pero Milosevic

Marcatori:

CSM București (8 jucători): Garcia Robledo 9 goluri: 6 (4x7m) + 3 (2x7m); Georgievski 6 (3+3), Onyejekwe 3 (1+2), Tioumentsev 2 (1+1), Humet 2 (1+1), Novanc 0+1, Ramba 0+1, Șomlea 0+1.

SCM Politehnica (8 jucători): Fenici 8 goluri (2 în repriza I + 6 în repriza a II-a), Marjanovic 4 goluri: 3 (2x7m) +1, Orbovic 4 (1+3), Lasica 3 (1+2), Șania 2 goluri: 2 (1x7m) +0, Krsto Milosevic 2 (2+0), Ștefan 0+1, Cîmpan 0+1.

Time-out: Paulo Pereira la 9-8 și 18-16 / Milosevic la 8-4, minutul 15.

Bare: 3-2.

Arbitri: O. Fînață (Arad) și S. Hendrea (Maramureș). Observator: G. Năsturel (Caraș-Severin).

CSM i-a convocat pe Sunjic, Ciobanu – portari; Onyejekwe, G Robledo, Humet, Tioumentsev, Rotaru, Georgievski, Militaru, Ramba, Șomlea, Szasz, B. C-tin Mănescu, Novanc, Marjanac.

SCM Politehnica i-a convocat pe Savic, Daskaloski și Vîlceanu – portari; Marjanovic, Șania, Fenici, Orbovic, Cîmpan, Hrimiuc, Cîmpan, Krsto Milosevic, Santeiu, Lasica, Păiuș, Ștefan, Uruianu.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 4 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: