Cu o iarnă înaintea Revoluţiei, Poli ajungea în sferturi în Europa: succese cu elveţienii

Timişoara comemorează jertfa supremă a numeroşi concitadini, Eroi Martiri care s-au sacrificat în urmă cu aproape 3 decenii, dar la acest ceas de decembrie mereu revine în amintirea iubitorilor sportului local şi performanţa reuşită în urmă cu 30 de ani, în 10 decembrie 1988, de handbaliştii în alb-violet ai Politehnicii, calificaţi în sferturile de finală ale Cupei IHF. O rememorare pe baza arhivelor vremii, prefaţând returul cu elveţienii de la TSV St. Otmar St. Gallen.
Etichete , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

EuroBasket 2017, și în România. Scurt istoric al celor 39 de ediții

EuroBasket 2017 este evenimentul sfârșitului verii, fiind pentru a doua oară când competiția continentală de seniori este găzduită de mai multe țări dar pentru întâia dată când România se va număra printre organizatoare. Motiv pentru care Andreea Vlase vă propune o scurtă prezentare a celor 39 de ediții desfășurate până acum, de la cele 14 titluri ale Uniunii Sovietice la ediția când Egiptul s-a încoronat campioană europeană, reliefând cum s-a schimbat formatul de-a lungul timpului sau cum a influențat situația politică turneul.
Etichete , , , , , , | Lasă un comentariu

O stea plecată spre ceruri. Timişoreanca Iolanda Balaş Sőtér, dublă campioană olimpică la atletism

Timișoreanca Iolanda Balaș Sőtér, dublă campioană olimpică la atletism, s-a stins din viață vineri 11 martie 2016, la vârsta de 79 de ani. Votată în anul 2000 drept cea mai bună săritoare în înălțime a secolului XX de către revista de specialitate ”Track and Field News”, preşedintele de onoare al Federației Române de Atletism este singura atletă din lume care a cucerit două titluri la Jocurile Olimpice de vară în proba de săritura în înălţime...
Etichete , , , , , , | Comentariile sunt închise pentru O stea plecată spre ceruri. Timişoreanca Iolanda Balaş Sőtér, dublă campioană olimpică la atletism

Ioan Vulcănescu, campion național la juniori în 1948, trecut în neființă

În ziua de 7 februarie 2016, la vârsta de 86 de ani, a decedat Ioan Vulcănescu, component al formației Ripensia Timișoara, care cucerea în 1948 titlul de campioană a țării la juniori. Numele câștigătorilor vor rămâne înscrise cu litere de aur: Crașovan I - Laza, Roman, Vulcănescu - Lazici, Ertl - Crașovan II, Bucurescu, Nicolin, Florescu, Glisici. Un ultim omagiu, prin rândurile lui Ioan Olărescu, component al echipei ”Old Boys 54” și coechipier cu ”Vuly” timp de două decenii.
Etichete , , , , , | Comentariile sunt închise pentru Ioan Vulcănescu, campion național la juniori în 1948, trecut în neființă

Tot despre sport, în ”Suflet nou” (II)

1950: echipele din Jimbolia și Comloș (în alb) Așa cum notam recent, ultima ediție a revistei ”Suflet Nou”, din luna noiembrie, include nu una, ci chiar două consistente consemnări din lumea sportului, cu fotografii din alte vremuri. Iar după ce am reprodus articolul ”Placa comemorativă a fotbaliștilor comloșeni”, astăzi prezentăm cealaltă scriere din lumea arenelor a redactorului-șef Ioan Olărescu în revista satului bănățean fondată la Comloșu Mare în 15 august 1934 de avocat doctor Andrei Bălan. ”Suflet Nou” a ajuns, în a patra serie a aparițiilor sale, în cel de-al 23-lea an de activitate, însumând 277 de ediții.
Etichete , , , , , , , , | Comentariile sunt închise pentru Tot despre sport, în ”Suflet nou” (II)

În memoria fotbaliștilor comloșeni

Ultima ediție a revistei ”Suflet Nou”, din luna noiembrie, include și două consistente consemnări din lumea sportului, cu fotografii din alte vremuri. Una dintre acestea, ”Placa comemorativă a fotbaliștilor comloșeni”, trece în revistă reușitele unor fii ai locului ajunși jucători internaționali sau divizionari, omagiați fiind prin placa realizată în anul 2004 de publicația ce apare sub egida Asociației Culturale ”Suflet Nou”.
Etichete , , , , , , , , | Comentariile sunt închise pentru În memoria fotbaliștilor comloșeni

Drumul spre EuroBasket 2015. Istoricul celor 34 de turnee finale

Campionatul European de baschet feminin din 2015 va fi prima ediție organizată în două țări: Ungaria și România. Vă propunem o scurtă prezentare a celor 34 de ediții desfășurate până acum, cum s-a schimbat sistemul de-a lungul timpului și care sunt formațiile cu cele mai multe titluri continentale. Italia deține recordul numărului de ediții organizate, în timp ce Uniunea Sovietică are cele mai multe medalii de aur în palmares.
Etichete , , , , , , , | Lasă un comentariu

Alexandru Fölker, jocuri cu peste 10 goluri, în peste 10 ani la Poli

Alexandru Folker - sursa foto: cartea ”60 de ani alb-violeți” Despre suite ale golurilor reușite pentru Politehnica Timișoara de unul dintre jucătorii legendari ai handbalului românesc, Alexandru Fölker, care în 25 ianuarie 2015 a împlinit 59 de ani, și prin cuvintele lui Marius Breazu, Viorel Jurcuț și ale regretatului Constantin Jude, în cartea ”60 de ani alb-violeți”, apărută în deceniul trecut.
Etichete , , , , , , , | Lasă un comentariu

”În Banat, oina se juca sub denumirea de lopta mică sau pila”

Episodul secund pe marginea jocului de oină, tot conform cărții ”Oina, trecut și prezent”, lucrare de specialitate scrisă de Alexandru Rafailescu și Costel Iancu și publicată la Editura Sport-Turism, în 1976. Astăzi, cuvânt înainte ”Din partea autorilor” și pasaje din ”Originea și istoricul jocului de oină”...
Etichete , , , , , , , , | Lasă un comentariu

”Anul 1763, când m-am dus eu la Temeșvar…”, primă ştire despre existenţa unui joc-sport naţional, în ”Observaţii şi probleme bănăţene”, de Nicolae Iorga

Vom puncta în câteva episoade consemnări despre originea și evoluția unui joc inițial ”de petrecere”, transformat într-unul ”gimnastic” iar apoi în sport, după cum explică autorii unei lucrări de specialitate datând din 1976, de fapt sport naţional al românilor.
Etichete , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Vasile Deheleanu, Ripensia Timişoara (1932-1938) :”Depunea mult suflet în teren la fiecare joc”

Sergiu Suciu a publicat pe www.ripensiatimisoara.ro, secţiunea Legende, un remember despre un fotbalist de referinţă al Timişoarei, Vasile Deheleanu... Bibliografia consemnării, conform rândurilor lui Cristofor Cristi Alexiu în „Ripensia – Nostalgii Fotbalistice”.
Etichete , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Cupa României în mîinile lui Buligan, pe Corso: Poli – Dinamo 23-20

Este unul dintre fotodocumentele de căpătîi ale sportului timişorean al ultimelor decenii. Nişte înalţi sportivi echipaţi în treninguri, pozînd pe Corso, în fundal cu Lupoaica şi Opera, iar unul dintre ei, portarul Buligan, ţinînd cu ambele mîini preţiosul trofeu al Cupei României. Se întîmpla în 1986 ca, după 6 jocuri, handbaliştii polişti să ia Cupa: 23-20 în finala cu Dinamo, oponent al violeţilor în optimile din 5 martie 2014, în Prahova.
Etichete , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Amintirea lui Emanoil Miţaru (1938-2004), un reputat sportiv bănăţean: de la Recolta Comloşu Mare la Poli şi CFR

De la Recolta Comloşu Mare la Ştiinţa (Poli) şi CFR Timişoara, ulterior cu zeci de ani ca antrenor de copii şi juniori, o rememorare serializată a carierei şi vieţii lui Emanoil Miţaru, conform scrierii colaboratorului nostru Ioan Olărescu în „Suflet Nou”, revistă a satului bănăţean ce apare lunar în Comloşu Mare, sub egida Asociaţiei Culturale cu acelaşi nume (www.suflet-nou.ro). Astăzi, primul episod...
Etichete , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Comentariile sunt închise pentru Amintirea lui Emanoil Miţaru (1938-2004), un reputat sportiv bănăţean: de la Recolta Comloşu Mare la Poli şi CFR

Grațian Sepi, ”Tancul din Balcani”

Grațian Sepi, cunoscut și ca Sepi II, s-a născut la data de 30 decembrie 1910, în comuna bănățeană Valcani, tatăl acestuia fiind învățător în zona rurală. I se spunea Sepi II pentru că ambii săi frați s-au afirmat la rândul lor ca fotbaliști, Silviu (Sepi I), evoluând pentru Poli Timișoara și UD Reșița (campion național în 1931) și Valeriu (Sepi III).
Etichete , , , , , , , , , | 1 comentariu

„Printr-o clauză a regulamentului, timişorencele s-au calificat totuşi în finala C.C.E. la handbal”

Universitatea Timişoara devenea în martie ´73 cea de-a treia reprezentantă a handbalului feminin românesc calificată în finala Cupei Campionilor Europeni, Liga Campionilor din 1993 încoace, după ce Ştiinţa Bucureşti cîştiga ediţia inaugurală, în 1961, 8-1 şi 5-4 cu Dynamo Praga, iar Rapid pe cea de-a patra, 14-13 cu Helsingor IF, timişorencele mai pierzînd o semifinală în ´67, 7-10 şi 5-4 cu cîştigătoarea de-atunci, Zalgiris Kaunas.
Etichete , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

U Timişoara, prima la Bratislava, unde avea să revină peste 4 ani, în finala Cupei Campionilor Europeni ´73

Echipa de handbal fete a Universităţii ducea Timişoara şi semicercul românesc în primele luni ale anului 1973 în finala celei de-a XII-a ediţii a Cupei Campionilor Europeni, echivalent al Ligii Campionilor de astăzi, ultim act în care era învinsă de Spartak Kiev, devenită atunci, pentru a patra oară la rînd, cîştigătoare a supremului trofeu continental la nivel de cluburi feminine.
Etichete , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

A fost odată ca niciodată. Recunoaşteţi personajele?

Consemnarea recentei lansări a grupării Handbal Club Giroc şi în general punctarea celor petrecute pe semicercul Campionatului Judeţean Timiş de handbal băieţi, unicul supravieţuind în România, a stîrnit nostalgia cititorilor, mai ales că unii dintre actualii componenţi ai formaţiei de liga a treia din Giroc, punte peste ani, se regăseau cîndva la fosta Videocolor.
Etichete , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

După 21 de ani?

Doar CSU Ploieşti mai stă între BC Timişoara şi primul titlu naţional cucerit de Timişoara la sporturi de echipă cu minge de la acel unic triumf postdecembrist reuşit de Poli în ´91, la handbal masculin. Se vorbeşte mult în aceste zile despre baschet dar tocmai în 5, 9 şi 12 mai 1991, acum 21 de ani, cu succese la rînd în dauna Minaurului, a Stelei şi a lui Dinamo, alb-violeţii transformau visul în realitate, pe semicerc. În continuare, o aducere aminte prin scrisul lui Marius Breazu, editorialist www.sporttim.ro, Viorel Jurcuţ şi al regretatului Constantin Jude
Etichete , , , , , , , , , , , , , , | 2 comentarii

„Reprize” la sacul cu amintiri al maestrului Ilie Kos (VI)

Încheiem astăzi periplul prin amintirile antrenorului Ilie Kos, unul dintre cei mai mari pe care i-a dat vreodată Banatul în nobila artă. Rămăsesem la Revoluţie, care, cum se ştie, odată cu libertatea, a adus şi destule aspecte mai puţin plăcute ale economiei de piaţă. Unul dintre acestea a constat în închiderea secţiei de box a clubului AEM Timişoara (1991), respectiv trecerea în pauză forţată a maestrului Ilie Kos...
Etichete , , , , , , , , , | 1 comentariu

Bronz bănăţean, Ella Zeller – Toma Reiter, la Mondialul nipon

După ce am scris despre cele 5 titluri mondiale cucerite de Ella Zeller-Constantinescu, lansată la RGMT Timişoara, continuăm prin creionarea profilului partenerului ei de dublu mixt, un multiplu campion naţional, timişoreanul Toma Reiter, prezent la... cinci Mondiale. Cei doi cucereau medalia de bronz la C.M. de la Tokyo, în 1956, un alt loc 3 acolo, drept cea mai bună clasare postbelică a tenisului de masă masculin românesc, obţinîndu-l pe echipe, la băieţi, împreună cu Matei Gartner.
Etichete , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Ella Zeller, de la RGMT la aurul de Campionat Mondial

După recenta prezentare episodică a istoriei clubului timişorean de înot şi polo pe apă ILSA, vă propunem o incursiune în tenisul de masă local, care în urmă cu peste jumătate de veac avea reprezentanţi în echipa României, devenită campioană mondială: Ella Zeller Constantinescu, una dintre cei 46 de jucători de tenis de masă incluşi în International Table Tennis Hall of Fame, fondat în 1993
Etichete , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

ILSA. Anii ´80 – începutul sfîrşitului. Iar apoi… înecul: 1999

În cel de-al şaselea şi ultimul episod al serialului "ILSA Timişoara - un nume de aur", venim "mai acasă", în anii de final ai zbaterilor pe uscat. În ton cu insolenta torpilare generală voită şi pe nimic la nivel naţional a ceea ce însemna o avuţie colectivă cu sudoare ridicată peste ani, şi tradiţionala bază sportivă a înotului şi poloului timişorean a dispărut sub dărîmături. Nu demult...
Etichete , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Anii ´70: o remarcabilă ştafetă

Continuăm cu partea a cincea şi penultima a serialului nostru despre istoria de aur a clubului de înot şi polo pe apă ILSA Timişoara, ale cărei episoade la regăsiţi în arhiva acestei rubrici. Aşadar despre anii ´70, care au început cu surprinzătoarea plecare a lui Lovas Peter în Germania. Tot ceea ce se ştie este că, pe când se afla în Austria, Peter-Bacsi a ales să nu mai revină în ţara sa de origine. A ajuns să se stabilească în Freiburg (Germania), unde şi-a continuat cariera de antrenor până la prematura sa trecere în nefiinţă, în 2001
Etichete , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Anii ´60: participare olimpică la înot, prin Koszta şi Lovas

Continuăm cu partea a patra a serialului nostru... Una dintre cele mai ruşinoase pete pe obrazul Timişoarei sportive a ultimelor două decenii este scufundarea fără urmă a unui nume de legendă în înotul şi poloul local şi românesc: ILSA. Un club torpilat cu tot cu bazinul său, ale cărui ape au născut peste ani sportivi de Jocuri Olimpice. Au mai rămas doar regretele, molozul şi formatul electronic al unor amintiri nepreţuite...
Etichete , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

„Reprize” la sacul cu amintiri al maestrului Ilie Kos (V)

A trecut ceva timp de când nu am mai lucrat la „sac”, dar, cum se spune, mai bine mai târziu… Rămăsesem la anul 1983, unul dintre cei mai buni din istoria secţiei de box AEM Timişoara, dacă nu cel mai bun… Mihai Ciubotaru îşi păstrase titlul la campionatele naţionale, în vreme ce Dumitru Senciuc îşi adjudecase „bronzul”. Însă o performanţă şi mai strălucitoare avea să încununeze strădania maestrului Ilie Kos
Etichete , , , , | Lasă un comentariu