CSU Vest Timișoara pierde la zero cu Dinamo, revenită în Divizia A1

Voleibaliștii secund-divizionari de la CSU Vest Timișoara au încheiat astăzi cu o înfrângere la zero participarea în turneul de promovare în elita A1, disputat de vineri la Baia Mare, înclinându-se în fața câștigătoarei încă de ieri a patrulaterului, CS Dinamo București, care s-a impus astăzi de la ora 11 având deja biletele primului eșalon în buzunar și revenind astfel după numai un sezon în liga superioară.

CSU Vest a încercat să facă față ex-prim-divizionarilor care și-au păstrat și în Divizia A2 Est garnitura cu care retrogradau din elita A1 în primăvara trecută, însă a izbutit doar parțial în primele două seturi, cedate la 19 respectiv 20.

CS Dinamo, care a câștigat pe linie cu 3:0 în toate partidele sezonului regulat din Divizia A2 Est iar apoi din faza play-off a aceleiași serii, învingând și ieri cu 3:0 pe CSM Suceava, după ce pierdea un singur set în jocul inaugural de vineri de la ora 17 cu gazdele CSȘ 2 Baia Mare, de fapt și unicul în întreaga ediție, s-a impus și mai clar în cel de-al treilea și ultimul set al partidei de astăzi, 25:14 cu ”universitarii” de pe malurile Begăi, care au rulat tot lotul la ultima reprezentație, excepție făcând Ungureanu, reintrodus ieri la schimbare în cursul setului 4 al disputei cu maramureșenii dar recidivându-i accidentarea la mușchii gambei încă de la prima minge pusă în joc.

Timișorenii au pierdut însă ocazia asigurării biletelor pentru elită în jocul de sâmbătă după-amiază, pierdut cu 3:1 în fața gazdei CSȘ2 Baia Mare, meci pe care dacă l-ar fi câștigat și la limită, astăzi ar fi fost prim-divizionari, o victorie bănățeană intrând ieri în orice calcule realiste prin prisma succesului cu 3:0 pe care-l repurta CSU Vest în dauna maramureșenilor pe 2 mai, în barajul play-off de la Zalău al Diviziei A2 Vest.

Așa însă, elevii lui Sorin Grădinaru au abordat cu șansa a doua meciul final de astăzi cu favorita deja promovată CS Dinamo București, după care CSȘ 2 Baia Mare s-a aliniat cu prima șansă pe teren propriu în partida cădere de cortină a turneului, cu ”lanterna roșie” fără set adjudecat CSM Suceava. Alb-roșii din capitală au câștigat turneul din nordul țării cu bilanțul 3 3 0 0 0 9:1 9 puncte, pe când timișorenii l-au încheiat pe poziția a treia cu linia ierarhică 3 1 0 0 2 4:6 3 puncte.

Dinamo, bazându-se pe sportivi și antrenori încadrați în muncă în Ministerul de Interne, a rulat întins spre revenirea în Divizia A1 prin a se axa pe efectivul cu experiența competițională a eșalonului de elită, jucătorii de bază ai primei clasate având în jur de 30 de ani. Chiar și așa, bucureștenii nu mai făceau față în campania precedentă nivelului valoric al primei ligi, aspect relevant în privința diferențelor între palierele A1 și A2, cu rigori substanțial sporite pe prima scenă.

De fapt, timișorenii se confruntau și în ultima zi a turneului de promovare de anul trecut tot cu o grupare din capitală care căuta revenirea în elită, iar elevii lui Sorin Grădinaru au condus atunci cu 1:0 la seturi și pe parcursul celui de-al doilea, având nevoie de o victorie pentru a prinde locul secund și biletele de A1, însă atât s-a putut în fața Stelei, care, peste vara trecută, a remaniat prin îmbunătățire efectivul proaspăt promovat prin păstrarea unei minorități a componenței, tocmai în ideea creșterii șanselor de a fi competitivă pe prima scenă.

A fost cel de-al patrulea turneu de promovare consecutiv în care voleibaliștii timișoreni n-au mai izbutit prinderea locului secund, pentru intrarea în Divizia A1, după cele din 2014 la Caransebeș, 2015 la Ploiești și anul trecut la Bacău, fiind însă semnificativ de reamintit că ”universitarii” de pe Bega reușeau pătrunderea în elită după patrulaterul din mai 2013 de la Galați, când și-au făcut datoria pe teren și și-au asigurat biletele revenirii între primele 12 garnituri ale țării, doar că Timișoara nu s-a sinchisit la vremea respectivă de reușita sportivă a reprezentanților săi la fileu, fără reacție la nivel administrativ sau dinspre mediul privat, situație în care alinierea în A1 nu putea fi materializată, din rațiuni financiare. Erau necesare investiții pe toate planurile, care n-au fost însă efectuate, așa încât participarea la start a fost declinată, cu consecințele de rigoare, resimțite și astăzi.

Atunci s-a pierdut un bun prilej iar ulterior sextetul de pe Bega n-a mai avut același succes în barajul de promovare, la fel de demn de menționat fiind aspectul că prima clasată în respectivul turneu din 2013, gazda Arcada Galați, s-a consolidat apoi încet, încet în elită, prin investiții din mediul privat, ajungând chiar la nivel de medalii naționale în competițiile FRV și cu calificări în cupele europene.

Cu alte cuvinte, voleiul masculin timișorean a fost mai mereu și sistematic trecut cu vederea, fără a i se întinde o necesară și binevenită mână de ajutor nici măcar atunci când își câștiga la fileu promovarea în elita Diviziei A1, și anume în 2011 și 2013.

La încheierea actualei participări, profesorul Grădinaru, care în 1 ianuarie va împlini 60 de ani și dintotdeauna la cârma timișorenilor ca antrenor ori recent director tehnic după ce se retrăgea din cariera de jucător, a remarcat că ”ieri am avut un moment foarte prielnic în decisivul direct cu gazdele din Baia Mare, poate cel mai favorabil moment din ultima vreme la barajele de promovare, dar s-a dovedit că pe plan valoric, în componența actuală, nu suntem de prima ligă. În meciul câștigat vineri cu 3:0 cu sucevenii s-a jucat bine, chiar bine, dar ieri am fost depășiți în primele două seturi ale partidei cu Baia Mare, poate copleșiți de importanța întâlnirii. Am avut și unele găuri pe anumite posturi, însă nimeni nu poate zice că și-a depășit cu această ocazie condiția, ori dacă fiecare ar fi evoluat la nivelul la care poate, atunci n-am fi avut probleme. Dar în loc ca presiunea psihologică să fie pe gazdele noastre, a fost tocmai pe noi. Ca pregătire a participării la turneu, am încercat să asigurăm cu bine un volum de jocuri mai mare ca în anii anteriori, inclusiv cu sparring-partners din Zrenjanin, dar la urma urmei s-a manifestat o limită a valorii fiecăruia. Suntem totuși doar o grupare studențească, asta e realitatea! Iar dacă nu se vrea un proiect serios și în voleiul masculin din Timișoara, atât se poate în condițiile date…”

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Volei și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Volei: