CSS Bega Timișoara s-a clasat pe locul 3 în Campionatul Național U14 de baschet feminin

CSS Bega Timișoara a obținut bronzul în Campionatul Național U14 feminin. Bănățencele au avut un parcurs perfect în grupa de la turneul final după care au pierdut în semifinală, 52-58, cu formația care avea să cucerească titlul, CSS Nr. 6 Champions București. În finala mică elevele Veronicăi Gavrilă au bătut cu 50-48 pe CS Olimpia București. Lotul formației de pe Bega a fost aproape identic cu cel care obținea titlul la categoria U13 în sezonul trecut, coborând astfel două trepte în acest sezon după trecerea la categoria superioară. Daria Brașovan și Anisia Croitoru au fost selecționate în 5-ul turneului.

Sursa foto: facebook.com/AlinaCojocaruPhotography

După locurile 5 al băieților și 8 al fetelor sub 18 ani, clubul timișorean a reușit să urce pe podium la U14 feminin cu generația care în urmă cu un an câștiga titlul la U13. Întrecerea sportivelor sub 14 ani are câteva reguli diferite față de seniori. În primul rând este interzisă apărarea în zonă, fiind permis doar ajutorul unui singur coechipier dacă apărătorul omului aflat în posesie a fost depășit clar de acesta. De asemenea, este obligatoriu pressing-ul pe tot  terenul pe toată durata partidei și este interzis blocajul la omul cu mingea. Toate coșurile din acțiune valorează 2 puncte.

Se joacă cu regimul de schimbări obligatorii 5+1. În primele două sferturi echipele care au 12 jucători sunt obligate să efectueze minim o înlocuire pe sfert. În primul sfert vor juca 5+1 jucători, în sfertul al doilea vor juca ceilalți 5+1 jucători. Sunt permise un număr nelimitat de înlocuiri între cei 6 jucători pentru fiecare sfert. Dacă sunt cu 11 jucători fac înlocuire obligatorie în primul sfert și în al doilea joacă doar cu cei cinci (dacă nu apar accidentări). Dacă au 10 jucători trebuie să joace primele două sferturi doar cu cei 5 jucători desemnați (dacă nu apar accidentări). Dacă apar accidentări sau descalificări cu greșeli personale și echipa nu are jucători disponibili pentru schimbare se pot face schimbări numai cu jucători indicați de antrenorul echipei adverse. Nerespectarea regulii 5+1 se sancționează cu forfait tehnic. În sferturile 3 și 4 se joacă liber.

15 echipe s-au înscris în campionatul național U14 feminin și au fost împărțite în trei grupe, una de 4, una de 5 și una de 6. Formațiile vestice au fost în grupa de șase în care CSS Bega Timișoara a încheiat pe primul loc cu 19 puncte (9 victorii și o înfrângere). Pe doi a fost For You Cluj-Napoca cu 18 puncte (8/2). Au urmat două echipe cu câte 15 puncte, ACS Roth Baia Mare și CSS Nagy Mozes Târgu Secuiesc. Primele patru din fiecare grupă au mers în faza semifinală. CS Olimpia București a câștigat toate cele 6 partide în grupa I de unde toate cele patru formații au mers mai departe. ACS Admar Costinești a terminat pe prima poziție în grupa II cu 14 puncte (6/2).

În faza semifinală echipele au fost împărțite în două grupe de câte șase. În prima grupă CSS Bega și CSS Nr. 6-Champions București au ocupat primele două poziții cu câte 9 victorii și o înfrângere (19 puncte), cele două împărțindu-și victoriile. CS Olimpia București și ACS Roth Baia Mare au ocupat următoarele două locuri ce au dus la turneul final cu 15, respectiv 14 puncte. În grupa II-A ACS Admar Costinești a strâns 19 puncte (9/1), CSS Sfântu Gheorghe a fost pe doi cu 18 puncte (8/2), CSS Craiova pe trei cu 17 puncte, iar For You Cluj-Napoca pe patru cu 14 puncte.

Turneul final s-a disputat la București în sala Agronomia. Cele două formații au fost împărțite în două grupe. CSS Bega s-a calificat în semifinale după 57-23 cu For You Cluj-Napoca, 58-37 cu CS Olimpia București și 56-36 cu CSS Sfântu Gheorghe. Olimpia București a obținut locul secund cu 2 victorii (40-20 cu CSS Sfântu Gheorghe și 51-31 cu For You Cluj-Napoca) și o înfrângere. Trei echipe au avut un bilanț de 2 victorii și o înfrângere în grupa B. ACS Admar Costinești și CSS Nr. 6-Champions Bucuresti au obținut calificarea în careul de ași în timp ce CSS Craiova a rămas să lupte pentru locurile 5-8. Iată rezultatele în urma cărora s-a făcut departajarea dintre cele trei echipe: CSS Nr. 6-Champions–CSS Craiova 48-54, Css Craiova – ACS Admar Costinești 39-62, ACS Admar Costninești–CSS Nr. 6-Champions Buc 45-54.

Anisia Croitoru (11 galben) a fost cea mai bună marcatoare de la timișorence în semifinală. Sursa foto: facebook.com/AlinaCojocaruPhotography

Semifinalele s-au jucat în cruce. ACS Admar Costinești a trecut de CS Olimpia București cu 77-63. CSS Bega Timișoara a întâlnit formația calificată după victoria din ultima zi din faza grupelor, CSS Nr. 6-Champions București, formație pregătită de experimentata Viorica Gamaleț. Cele două și-au împărțit victoriile în faza semifinală, cu CSS Bega câștigând în ianuarie cu 61-27, iar CSS Nr. 6 s-a impus în martie cu 52-39. În meciul care decidea una din finalistele campionatului victoria le-a revenit bucureștencelor cu 58-52, pe sferturi: 11-16, 11-11, 17-6 și 19-19. Timișorencele au avut cea mai mare diferență de scor, zece lungimi, în sfertul secund când au condus cu 22-12. Echipa din capitală a avut un avans maxim de 9 puncte, 55-46. Ambele combatante au marcat 19 aruncări din acțiune, cu 37% reușite pentru timișorence (19 din 52), respectiv 32% pentru CSS Nr. 6 (19 din 59). Diferența s-a făcut de la linia de fault. Cele din capitală au marcat 20 de libere din 33 (61%) față de 14 din 29 cât au avut bănățencele. Deși situația la mingi pierdute a fost asemănătoare, cu 23 ale bănățencelor și 21 ale viitoarelor campioane, punctele înscrise după aceste greșeli au făcut diferența. Bucureștencele au marcat 20 de points from turnovers, în timp ce CSS Bega doar 9 puncte. 11 puncte au marcat fetele pregătite de Viorica Gamaleț după cele 19 recuperări ofensive. Elevele Veronicăi Gavrilă au înscris doar 4 puncte după recuperări ofensive. Alexia Vlad Neagu a fost decisivă pentru învingătoare cu 27 de puncte, iar Alexandra Ion a contribuit cu 18 puncte și 11 recuperări. Anisia Croitoru a fost cea mai bună marcatoare de la timișorence cu 10 puncte la care a adăugat 7 recuperări. Cele 12 fete care au jucat pentru CSS Bega în semifinala cu CSS Nr. 6-Champions sunt aceleași care au jucat anul trecut în finala de la U13 câștigată cu 58-45 cu CSS Nr. 6 Admar București: Andreea Penea, Daria Brașovan, Raluca Bozan, Luiza Lupșe, Daria Negru, Ariana Ionescu, Anisia Croitoru, Roberta Rezmuveș, Ariana Mureșan, Andreea Mărginean, Casiana Brașovan, Alexandra Spier. Karina Faje a fost în lot la turneul final din acest an, intrând la alte partide, fiind singura noutate față de turneul de anul trecut de la categoria inferioară.

Finala mică dintre CSS Bega Timișoara și CS Olimpia București a avut 7 schimbări de lider și 13 egalități, cu cea mai mare diferență de scor fiind de 7 puncte pentru echipa din capitală. Victoria și medaliile de bronz le-au revenit timișorencelor după ce s-au impus cu 50-48, pe sferturi: 11-11, 13-19, 14-8 și 12-10. Acestea au făcut diferența pe contraatac cu 14 puncte, în timp ce adversarele au reușit 8 astfel de puncte. Daria Brașovan a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 14 puncte, urmată de Anisia Croitoru cu 13, aceasta fiind în double-double cu 16 recuperări. De partea cealaltă s-a remarcat Ștefania Popa cu 9 puncte și 8 recuperări. Olimpicele au fost mai bune la aruncările din acțiune reușind 20 de coșuri de două puncte din 57 de aruncări (35%) față de 18 din 63 cât au reușit timișorencele (29%). CSS Bega s-a impus grație celor 14 libere transformate din 22 (64%), iar bucureștencele au marcat 8 din 18 (44%). Bănățencele au avut 50 de recuperări (19 ofensive/31 defensive) față de 42 (14/28).

Aurul le-a revenit celor de la CSS Nr. 6-Champions București după 64-60 cu ACS Admar Costinești, pe sferturi: 20-12, 17-18, 8-19 și 19-11. Campioanele au făcut diferența cu cele 44 de puncte înscrise din spațiul de trei secunde, cu opt mai mult ca adversarele. Procentajul aruncărilor din acțiune ale celor de la ACS Admar a fost 23%: 20 din 86. CSS Nr. 6 a avut 26 de aruncări de două puncte din 75 încercate (35%). Cu atâtea ratări numărul recuperărilor a fost foarte mare: 72 pentru Champions (25 ofensive/47 defensive) și 57 pentru Admar (29/28). 29-13 a fost la mingi pierdute. Alexia Vlad Neagu a fost coșghetera finalei cu 26 de puncte. Alte trei jucătoare au avut double double: Alexandra Ion de la campioane (14 puncte-12 recuperări), Meira Dragusin (12 puncte-14 recuperări) și Ana Maria Stanciu (12 puncte-10 recuperări).

Alexandra Cătălina Ion de la CSS Nr. 6-Champions București a fost MVP-ul turneului final. Aceasta a fost și cea mai bună recuperatoare. În cel mai bun cinci, alături de MVP, au mai fost selecționate Anisia Croitoru și Daria Brașovan (ambele de la CSS Bega), Stephanie Adelais Duna și Alexandra Salupa (ACS Admar Costinești). Daria Brașovan a avut cele mai multe pase decisive (17 în 5 partide). Ștefania Tudor de la CSS Craiova a fost coșghetera turneului cu 115 puncte în cele cinci partide pe care le-a jucat, ea fiind desemnată cea mai bună apărătoare și cea mai de perspectivă jucătoare. În întrecerea masculină podiumul a fost ocupat de ACS Dan Dacian București, ACS Baller-Otopeni și LPS Bihorul Oradea.

CSS Bega mai are echipa feminină sub 13 ani calificată la turneul final care se va disputa între 31 mai și 4 iunie la Sfântu Gheorghe. Între 2 și 4 iunie se va disputa și turneul de promovare în Liga Națională. Acesta va fi găzduit de CS SCM Timișoara la sala Constantin Jude.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + = 11

 


Ultimele articole din categoria Baschet: