Maratonul masculin deschide Mondialul de atletism. Marius Ionescu nu încheie cursa de la Beijing

Cea de-a XV-a ediție a Campionatului Mondial de atletism pentru seniori a fost inaugurată sâmbătă dimineață la Beijing de proba de maraton masculin, pe distanța clasică de 42 de kilometri și 195 de metri, ca ridicare de cortină a unei competiții ce va dura până în 30 august, cea mai mare găzduită de Bird′s Nest de la Jocurile Olimpice de vară din anul 2008 încoace.

Stadionul Național din Beijing, gazdă a ediției a XV-a a C.M. atletism în aer liber, în 22-30 august 2015 (foto: www.iaafbeijing2015.com)

Stadionul Național din Beijing, gazdă a ediției a XV-a a C.M.  de atletism în aer liber, în 22-30 august 2015 (foto: www.iaafbeijing2015.com)

 

Reprezentativa României, în care nu se regăsește nici un atlet de pe malurile Begăi, a avut un sol în primul concurs cu decernare de premii al IAAF World Championships Beijing 2015, Marius Ionescu numărându-se însă între cei 26 de concurenți care nu au încheiat parcursul de peste 42 de kilometri.

42 de participanți în schimb au făcut-o, în frunte cu Ghirmay Ghebeslassie, din Eritrea, învingător în timpul de două ore, 12 minute și 28 de secunde, cu 40 de secunde înaintea etiopianului Yemane Tsegay, care a reușit astfel cel mai bun timp al său în actuala stagiune, și cu încă 22 de secunde înaintea ugandezului Mutai.

Noul campion mondial venea la Beijing cu un excelent 2:07,47 stabilit anul acesta la Maratonul Hamburg, din 26 aprilie.

Absolut remarcabile foarte bunele clasări ale italienilor Ruggero Pertile, al patrulea în timpul de 2:14,23 – cel mai bun timp al său în sezonul 2015, și Meucci, al optulea la finish, care s-au interpus în dominația clară a africanilor, în opt cazuri între primii 10. Nu mulți au fost europenii care au încheiat însă cursa, iar dintre aceștia, tot niște reprezentanți ai continentului negru, naturalizați, dar în top 20 s-au mai infiltrat și spaniolul Guerra, pe poziția a 13-a, africanul cu cetățenie belgiană El Hachimi, pe 16, precum și rusul Reunkov, elvețianul Abraham și estonianul Fosti, ultimii 2 pe locurile 19 și 20.

De notat că primul maratonist la finish de pe un alt continent decât Africa sau Europa a fost un sportiv nord-coreean, Chol Pak, pe locul 11.

Au mai încheiat cursa, dintre europeni, și maratoniști din Moldova, în persoana lui Roman Prodius, cu timpul de 2:26,46, pe locul 31, precum și Austria, Finlanda și Suedia. Ultimul care a trecut finishul, clasat așadar pe locul 42, a fost tanzanianul Fabiano Joseph, în 2:35,27, cel mai bun timp al sezonului.

Mondialul din China a continuat tot la primele ore ale dimineții inclusiv cu primele serii în proba de 100 de metri. Această competiție o urmează pe cea de la Moscova, derulată în vara lui 2013, precedând-o pe cea londoneză, din 2017. Iar apropo de insulari, Sebastian Coe a fost votat recent în fruntea organismului mondial al atletismului, IAAF.

România a deplasat la Beijing un număr de 17 atleți, dintre care 12 la feminin și 5 la masculin, fără sportivi de la grupările timișorene în componență, reunindu-i pe ALINA ROTARU – Lungime, BIANCA DENISA RĂZOR – 400 metri și 4 x 400 m, FLORENTINA COSTINA MARINCU – Lungime, CLAUDIA MIHAELA ȘTEF – 20 km marș, PAULA CLAUDIA TODORAN – Maraton, CRISTINA IOANA BUJIN – Triplusalt, ELENA ANDREEA PANȚUROIU – Triplusalt, ANDREEA GRECU – 4 x 400 m, FLORINA PIERDEVARĂ – 4 x 400 m, ANAMARIA IONIȚĂ – 4 x 400 m, MIHAELA ROXANA NUNU – 4 x 400 m și SANDA BELGYAN – 4 x 400 m, respectiv MARIAN OPREA – Triplusalt, MIHAI DONISAN – Înălțime, MARIUS VIOREL IONESCU – Maraton, reșițeanul MARIUS IULIAN COCIORAN – 50 km marș și arădeanul ANDREI MARIUS GAG – Greutate.

Așadar 6 probe feminine și alte patru masculine în care delegația României speră să-și facă simțită prezența în China.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Atletism: