România, cu 16 atleţi la „Mondialul” ce începe sâmbătă la Budapesta, 9 sportive şi 7 sportivi. Faţă de lotul provizoriu de 15, noutăţile Mihaela Acatrinei şi Diana Ion, renunţându-se la Mihai Dringo

Federaţia Română de Atletism va îmbarca joi un lot de 16 sportivi, dintre care 9 atlete, respectiv 7 antrenori, cu destinaţia Budapesta, unde, în 19-27 august va avea loc Campionatul Mondial în aer liber pentru seniori, iar faţă de lotul provizoriu de 15 competitori, stabilit conform hotărârii Consiliului Federal al FRA din 21 iulie, Mihai Dringo nu mai face parte din alcătuire, pentru a se fi aliniat în proba de 400 de metri, dar în schimb Mihaela Acatrinei şi Diana Ana Maria Ion sunt incluse pe convocator, mărind de la 7 la 9 numărul sportivelor.

Mihaela Acatrinei, în vârstă de 28 de ani şi legitimată la CS Unirea Alba Iulia, unică medaliată a României la Campionatul Balcanic de marş, „bronz” în proba de 20 de kilometri luna aceasta la Zrenjanin, a fost inclusă în lotul pentru „Mondialul” outdoor de seniori din capitala Ungariei, convocată fiind totodată şi Diana Ana Maria Ion, axată pe sărituri, atletă din generaţia 2000 concurând la triplusalt.

Cele două atlete se alătură sportivilor din lotul provizoriu iniţial, reunindu-le pe Andrea Miklos – în proba feminină de 400 de metri plat, Bianca Florentina Ghelber la aruncarea ciocanului, Daniela Stanciu la săritura în înălţime, Alina Rotaru la cea în lungime, Andreea Talos la triplusalt, Claudia Bobocea pe 1.500 de metri şi Ana Veronica Rodean la 35 de kilometri marş, cu alte cuvinte un total de 4 săritoare, două mărşăluitoare şi o aruncătoare, însă numai şi numai două alergătoare, pe 400 respectiv 1.500 de metri.

În ceea ce-i priveşte pe atleţi, strict doar 3 aruncători, 2 maratonişti, un mărşăluitor şi un săritor în lungime, aşadar fără reprezentanţi în probe de viteză, semifond ori fond.

Şi anume Alin Alexandru Firfirică la aruncarea discului, Andrei Rareş Toader la cea a greutăţii, Gabriel Bitan la săritura în lungime, Alexandru Mihăiţă Novac la aruncarea suliţei, Ilie Corneschi şi Nicolae Soare la maraton respectiv Narcis Mihăilă la 35 de kilometri marş.

Sau o oglindire a stării reale de fapt din atletismul românesc, decăzut, în continuu picaj şi incapabil a se redresa spre zăpezile de altădată, restrânsă fiind aşadar participarea „tricoloră” la cea de-a XIX-a ediţie a „Mondialului” de seniori în aer liber, una care va reuni pe noua arenă special ridicată cu această ocazie la malul Dunării peste 2.000 de atleţi din peste 200 de naţiuni, numai 16 reprezentând însă în ţara vecină, din Carpaţi, această ramură olimpică.

În lot cu unica medaliată a României la „Europenele” din august 2022 din Germania, unde Bianca Ghelber – a şasea în finala tot din vara trecută a „Mondialului” din Oregon, la aruncarea ciocanului, a devenit campioană continentală şi a adus astfel FRA întâia distincţie la Campionatul European după două decenii, performanţă consemnată aici.

România n-a cucerit vreo medalie la precedenta ediţie a „Mondialului” atletic de seniori în aer liber, din iulie 2022 din SUA, unde 45 de federaţii au avut atleţi pe podium, dintre care 29 de delegaţii, reprezentanţi aureolaţi pe prima treaptă, „tricolorii” mărginindu-se la o clasare pe poziţiile 54-59 în rândul celor 76 de loturi intrate în puncte, detalii adiţionale fiind accesibile aici.  

Nimic nou însă ca tendinţe şi traiectorie a atletismului românesc, care şi-a rătăcit competitivitatea şi performanţa sportivă pe scena internaţională, decădere reflectată prin penuria rezultatelor notabile la mai multe ediţii recente ale „Mondialului”, cu ocazia cărora s-a putut constata o vizibilă pierdere de turaţie şi teren. 

Cât despre posibilitatea participării din tribune la evenimentul spectacol sportiv din Ungaria, o legătură în consemnarea accesibilă aici. (foto: budapest 2023)

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Atletism: