România, start catastrofal la „Mondialul” atletic de la Budapesta: nici o aruncare omologată, Andrei Toader ultimul în ierarhia de 37 la „greutate”

Că România nu mai are greutate în lumea atletică, o sugerează şi pasul fals la aruncarea greutăţii din ziua inaugurală a Campionatului Mondial de seniori în aer liber, în care sâmbătă au fost decernate primele 4 seturi de medalii, SUA instalându-se deja în fruntea ierarhiei, pe când „tricolorii” au înregistrat eşecul lui Andrei Rareş Toader la „greutate”, ale cărui 3 aruncări n-au fost omologate, coada listei de 37 de sportivi în seriile preliminare A şi B, umăr la umăr cu luxemburghezul Bob Bertemes, în condiţiile în care baremul de accedere în finală era 21 de metri şi 20 de centimetri, depăşit de 7 atleţi, dintre care 3 din SUA, 2 din Noua Zeelandă şi câte unul din Brazilia şi Italia.

Sud-americanul… Romani calificându-se cu cea mai bună aruncare, 22.37 metri – record al sezonului pentru brazilian, în finala la medalii de pe arena Centrul Naţional Atletic din Budapesta, finala mai prinzând-o între primii 12 clasaţi şi aruncători din, în ordinea reuşitelor, Croaţia, Serbia, Jamaica, Egipt şi Italia – un al doilea italian, cu 20,74 metri, faţă de cei 20,68 ai aruncării unui nigerian.

Ultimul în preliminariile seriilor situându-se maghiarul Toth, pe locul 35 cu 17,37 metri din prima încercare, lista celor aliniaţi la start fiind completată fără rezultate de luxemburghezul Bertemes şi Toader.

Finala câştigând-o de Ryan Crouser din SUA cu 23,51 metri din a şasea şi ultima încercare – record al competiţiei, urmat la peste un metru, 22,34m, de italianul Leonardo Fabbri, stabilind astfel un record personal, iar tot pe podium şi de Joe Kovacs, şi el din SUA, cu 22,15m la a 5-a aruncare. Pe locurile pentru punctele din clasamentul general pe puncte, întocmit pe baza clasărilor pe poziţiile 1-8 în finale, situându-se în continuare Tom Walsh din Noua Zeelandă, şi acesta cu o reuşită peste 22 de metri, 22,05m, respectiv aruncători din SUA, din nou Noua Zeelandă, Croaţia şi Brazilia, sârbul Sinancevic fiind al nouălea, primul cu aruncări sub 21 de metri în finală, 20,78m.

Iar SUA a mai cucerit deja aurul în ziua inaugurală de sâmbătă a „Mondialului” de atletism din Ungaria cu un record mondial la ştafeta mixtă de 4×400 metri, 3:08.80 şi detaşat, urmate de Regatul Unit şi Cehia – ambele cu noi recorduri, fără a menţiona, de prisos, că România nu mai are nivelul valoric şi calitativ pentru a încropi ştafete, ca inexistentă, în condiţiile în care aliniază două atlete în probele de pistă, pe 400 metri plat şi 1.500.

Altfel, Etiopia a dominat copios proba feminină de 10.000 de metri, aur-argint-bronz, marşul întrecerii masculine pe 20 de kilometri fiind câştigat cu o performanţă de rang mondial, 1:17.32, de spaniolul Alvaro Martin, urmat la doar 7 sutimi de suedezul Karlstrom, urmat la alte 8 sutimi de brazilianul Bonfim, ambii cu noi recorduri. Patruzeci şi şapte de mărşăluitori fiind înregistraţi cu timpi, 2 neîncheind cursa iar un lituanian fiind descalificat.

Pe când în proba feminină de 10.000 de metri africancele au dominat în general copios, „podiumul etiopian” fiind completat de clasarea keniencelor pe locurile 4, 6 şi 9 în ierarhia finală, iar a unei ugandeze pe 10, în condiţiile în care prima europeană a fost britanica Warner-Judd, a opta, din totalul celor 22 la start, din care o kazacă n-a încheiat cursa.

Iar „Mondialul” continuă până duminica viitoare, cu încă 15 atleţi ai României la start. Opt federaţii sunt deja medaliate, SUA cu două de aur, Etiopia şi Spania cu câte una, iar cu argint Regatul Unit, Suedia şi Italia, cu bronz Brazilia şi Cehia.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × 8 =

 


Ultimele articole din categoria Atletism: