Căpăţînă şi Lucian Mureşan „lăsaţi la vatră”, centrul tongan Tevita Manumua devenit eligibil via România 7s şi convocat între „Stejari”. De la 5 naturalizaţi între cei 50 ai preselecţiei, la 6 din 44 în selecţia intermediară

Precum anunţa în prealabil, înaintea primului stagiu de pregătire din iunie, şi anume că va tria din lotul lărgit iniţial de 50 de rugbişti, astfel încât cel de-al doilea convocator, pentru reluarea antrenamentelor „Stejarilor” cu începere din 8 iulie dar şi sub forma celor 3 teste din august, să conţină 40 de jucători din care vor fi aleşi în cele din urmă selecţionabilii efectivului final de 33 de componenţi pentru Cupa Mondială din toamnă din Franţa, Federaţia Română de Rugby a „lăsat la vatră” mai mulţi sportivi cooptaţi în preselecţie, printre care şi timişorenii Marian Eugen Căpăţînă şi Lucian Mureşan, chemând pe de altă parte şi 2 rugbişti născuţi în emisfera sudică, printre care şi centrul tongan de 30 de ani al bănăţenilor, Tevita Manumua, care nu participau la primul stagiu de pregătire dar în schimb bifau şi ultimul criteriu de eligibilitate pentru a deveni „tricolori” prin participarea cu România 7s la Jocurile Europene. Astfel, numărul naturalizaţilor convocaţi a crescut de la 6 la 7, prin renunţarea la Ven Heerden şi cooptarea lui Manumua şi Taliauli, deşi efectivul a fost subţiat de la 50 la 44, FRR procedând precum în 2015, înaintea precedentei alinieri la IRB Rugby World Cup, când naturaliza pe ultima sută de metri sportivi din emisfera sudică pentru a-i putea folosi la „Mondial”.  

Rugby-ul românesc trebuie că are o gravă deficienţă în ceea ce priveşte formarea jucătorilor din liniile dinapoi, din moment ce, între aripile, centrii şi fundaşii lotului lărgit de 44 din care se va alege cel final de 33 pentru prezenţa la Cupa Mondială din Franţa, nu mai puţin de 6 din cei 12, adică exact jumătate, sunt naturalizaţi, ultimii 2 cooptaţi în cadru prin bifarea tuturor criteriilor de eligibilitate, după ce tocmai au apărut cu România 7s la Jocurile Europene din Polonia – unde au fost implicaţi tocmai pentru a-şi asigura acest statut, fiind centrul Manumua, de la bănăţeni, şi aripa Taliauli, de la campionii băimăreni. 

Al căror antrenor, Eugen Apjok, este şi selecţioner al „Stejarilor”, renunţând după primul stagiu de pregătire pe baza preselecţiei iniţiale la pilierul Tică, talonerul Căpăţînă, Lucian Mureşan şi Van Heerden din linia a II-a, Damian Strătilă din linia a III-a, la aripile Iliuţă şi Lămboiu, respectiv fundaşul Neagu, aşadar de la 50 iniţial la 42, cărora li s-au adăugat Manumua şi Taliauli.

Naturalizaţii sunt aşadar mai numeroşi de la un stagiu la altul, deşi trierea în lot s-a făcut de la 50 la 44 de sportivi, de reamintit fiind că România alinia 4 „Stejari” naturalizaţi la precedenta participare la „Mondial”, din 2015, în Anglia, după cum Sporttim puncta recent într-o consemnare detaliată, accesibilă aici.

Eugen Apjok a explicat pentru www.frr.ro că „Selecția nu a fost deloc ușoară, este un moment care, ca antrenor, nu-ți face plăcere, însă, împreună cu colegii din staff am luat, zicem noi, decizia corectă. Am cântărit foarte mult toate opțiunile și profilul jucătorului, am ținut cont de toate criteriile de selecție, partea de rugby, absolut tot. Am avut o discuție cu jucătorii care nu au prins lotul, ei trebuie să fie pregătiți pentru a se putea alătura oricând echipei, mai este un drum lung până la Cupa Mondială, pot apărea multe schimbări, iar ei trebuie să fie acolo 100%. Au primit deja programul de pregătire și sper să rămână la fel de concentrați pe ceea ce au de făcut, așa cum au fost până acum. Despre acest prim stagiu pot spune că sunt mulțumit, e loc însă de mai bine. S-a lucrat mult, s-a tras la antrenamente, au apărut și mici probleme medicale în ultimele zile, însă per ansamblu băieții au răspuns bine la ceea ce li s-a cerut. Este fără îndoială un pas înainte pe partea de pregătire fizică, care va fi în continuare prioritatea numărul unu. Dacă vom fi la un nivel optim din punct de vedere fizic, eu zic că toate celelalte care țin de aspectul jocului, vor fi ok. Avem doi jucători noi care s-au alăturat echipei, Tevita Manumua și Sikuea Taliauli, care prin participarea cu echipa României de 7s la Jocurile Europene, competiție de calificare olimpică au îndeplinit și ultimul criteriu de eligibilitate. În prima fază vor face parte din grupul pentru următorul cantonament, însă trebuie să-și câștige locul acolo, să demonstreze că merită să fie aici, sunt variante bune prin care se va echilibra balanța pe două posturi, aripă şi centru.”

La urma urmei, selecţionerul nu mai are cu-adevărat de unde alege rugbişti născuţi în România de un anumit nivel valoric competitiv, dat fiind că, în regresul acestui sport în ţara noastră, n-a mai lansat sportivi compatibili cu rigorile la vârf ale acestei ramuri, consecinţă contracarată pompieristic prin compromisul la îndemână al naturalizărilor, care, în timp, doar va exacerba deficitul valoric deja existent. Nefiind aşadar o rezolvare a problemei, ci doar o parte adiţională a sa.

Dintre timişorenii reconvocaţi şi pentru al doilea stagiu, Ciprian Chiriac şi Vlad Neculau – din pachetul de înaintare, mijlocaşii la grămadă Gabriel Rupanu şi Alin Conache, precum şi fundaşul Marius Simionescu şi-au păstrat locurile. 

Tevita Manumua n-a efectuat prima parte a pregătirii tocmai pentru a participa la Jocurile Europene cu România 7s şi a deveni astfel eligibil. Născut la 12 februarie 1993, tonganul se transfera la timişoreni în 2013 şi devenea cetăţean român în 2019, până acum însă cu convocări doar la naţionala de rugby în 7. În plus, la convocare se va mai prezenta din Ronaţ şi Mihăiţă Lazăr, care este antrenor pentru jocul în grămada ordonată.

Lotul extins al României:

Pilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Ciprian Chiriac (SCM USV Timișoara), Vasile Balan (CSA Steaua), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Thomas Crețu (Stade Francais), Alexandru Gordaș (CS Dinamo), Costel Burțilă (RC Hyères Carqueiranne La Crau), Iulian Harțig (RC Bassin d’Arcachon)

Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Tudor Butnariu (CSA Steaua), Robert Irimescu (CSM Știința Baia Mare), Florin Bărdașu (CSA Steaua)

Linia a II-a: Adrian Motoc (Biarritz Olympique), Andrei Mahu (USA Perpignan), Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), Marius Antonescu (Bourg en Bresse), Ștefan Iancu (CSM Știința Baia Mare)

Linia a III-a: Cristi Chirica (CS Dinamo), Andrei Gorin (RC Hyères Carqueiranne La Crau), Mihai Macovei (RC Bassin d’Arcachon), Vlad Neculau (SCM USV Timișoara), Dragoș Ser (CSA Steaua), Cristi Boboc (CSA Steaua), Mihai Popescu (Colorno), Florian Roșu (CSM Știința Baia Mare)

Mijlocaș la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timișoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Alin Conache (SCM USV Timișoara), Vlăduț Bocăneț (CSM Știința Baia Mare)

Mijlocaș la deschidere: Gabriel Pop (CS Dinamo), Vlăduț Popa (CSA Steaua), Mihai Mureșan (CSM Știința Baia Mare)

Aripi: Atila Septar (RC Toulon), Nicolas Onuțu (CS Vienne), Sioeli Lama (CSA Steaua), Sikuea Taliauli (CSM Știința Baia Mare)

Centri: Taylor Gontineac (Rouen Normandie), Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), Tangimana Fonovai (CSA Steaua), Tevita Manumua (SCM USV Timișoara)

Fundaș: Marius Simionescu (SCM USV Timișoara), Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare), Ionel Melinte (RC Hyères Carqueiranne La Crau), Hinckley Vaovasa (CSA Steaua).

Cât despre SCM USV Timişoara, a reluat pregătirile pentru partea a doua a Ligii Naţionale de Rugby, în prima săptămână de antrenamente (3-9 iulie) având un program de pregătire fizică la Agronomie, Constructim şi Smartfit. Partea secundă a sezonului se va juca în această vară fără rugbiştii convocaţi în cel de-al doilea cantonament al echipei naţionale de seniori.

Federaţia Română de Rugby a stabilit componenţa seriilor din faza a doua a campionatului, seria în care vor juca bănăţenii fiind compusă din două echipe ce au evoluat în Grupa 1 valorică, două din Grupa 2 şi una nou-înfiinţată.

SCM USV Timişoara (locul III în Grupa 1) se va întâlni cu Dinamo Bucureşti (locul IV în Grupa 1), CS Năvodari (locul IV în Grupa 2), RC Griviţa-UNEFS Bucureşti (locul V în Grupa 2) şi nou-înfiinţata Rapid Bucureşti.

Faza a doua a campionatului va începe la 12 august, dar mai sunt de stabilit câteva detalii privitoare la modul de disputare. Kemal Altinok, Dănuţ Jipa, Alexandru Bucur, Stephen Shennan, Tevita Manumua şi Romeo-Corrado Şteţco au fost cu naţionala de rugby în 7 în Polonia la Jocurile Europene, unde România a pierdut în grupe cu Marea Britanie, Portugalia şi Lituania.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + trei =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: