„Centurionul” ex-căpitan „Stejar” Mihai Macovei pune punctul pe i, apăsat în paginile Sporttim de peste un deceniu: ”Trebuie să se investească în cât mai mulţi copii, e nevoie de un astfel de plan, altfel nu se poate. Am văzut recent un meci între Dinamo şi Baia Mare, în semifinala Cupei României, şi mai mult de jumătate din jucători erau străini. Chiar şi aşa, Baia Mare a jucat foarte slab”

Monitorul de Suceava, monitorulsv.ro, publică sub semnătura lui Florin Paiu, cu titlul „Humoreanul Mihai Macovei, căpitanul Naţionalei ani la rând, nevoit să-şi întrerupă activitatea şi să se opereze pe cord deschis”, mărturisirile autorului a 110 puncte în nu mai puţin de 103 selecţii pentru „Stejari” din 2006 până anul trecut, marea lor majoritate drept căpitan al „tricolorilor”, punând franc degetul pe rana deschisă a stării de fapt din rugby-ul carpatin. Extrem de onorant pentru Sporttim ca semnalele de alarmă trase în fel şi chip de peste un deceniu în paginile publicaţiei noastre în privinţa căii de urmat de către Ovalia carpatină, să fie întărite acum de ex-căpitanul României şi la Cupa Mondială din 2015, unde marca două eseuri în răsturnarea victorioasă cu Canada.  

Astfel, flanker-ul care a jucat şi la turneul final al Cupei Mondiale din 2011, iar în 2022 – an în care bătea spre 70 de apariţii drept căpitan al naţionalei, a devenit al cincilea „centurion” ca număr de selecţii pentru „Stejari” într-un test autumnal cedat celor din Samoa, a subliniat în interviul acordat Monitorului de Suceava, publicat cu subtitlul „Moment mai greu pentru un mare sportiv”, că ”Trebuie să se investească în cât mai mulţi copii. E nevoie de un astfel de plan pe 7-8 ani pentru a avea şi rezultate, altfel nu se poate. Am văzut recent un meci între Dinamo şi Baia Mare, în semifinala Cupei României, şi mai mult de jumătate din jucători erau străini. Chiar şi aşa, Baia Mare a jucat foarte slab”.

Subiectul este de şi mai mare actualitate prin prisma recentei lansări a sezonului rugbistic intern 2024 odată cu respectiva semifinală amânată din 2023 a Cupei României, dar şi cu finala aceleiaşi ediţii 2023, adjudecată sâmbătă de Dinamo în capitală cu 18-11 (6-8) în faţa timişorenilor, pe marginea căreia Sporttim a semnalat mai multe caracteristici definitorii din păcate negative, dat fiind realităţile incontestabile din Ovalia carpatină, printre care şi faptul că majoritatea titularilor ultimului act de pe Arcul de Triumf provin din străinătate, instruiţi de alte şcoli rugbistice, aspecte despre care puteţi citi aici, dar şi aici – prin prisma reacţiei decidenţilor celor de pe Bega, contestând arbitrajul, deşi altele sunt de fapt deficienţele fundamentale mult mai substanţiale şi de profunzime ale fenomenului căruia îi sunt părtaşi, dar pe care nu le expun.

Iată însă că o face, drept exemplu pozitiv şi în antiteză, un fost „Stejar” până anul trecut despre care cu adevărat se poate spune, prin prisma complicaţiilor cardiace cu care se confruntă, că pur şi simplu şi-a dat sufletul pe teren pentru România încă din 2006 şi până aproape la cele 37 de primăveri împlinite la 29 octombrie, cuvintele lui Mihai Macovei având implicit greutatea celui care, foarte semnificativ, a fost legitimat încă din 2012 în rugby-ul francez, după cei 7 ani petrecuţi la CSM Ştiinţa Baia Mare.

Sport în XV din Hexagon unde humoreanul a activat mai întâi două sezoane la Saint-Nazaire, apoi unul la Massy, şi cele mai multe, chiar 8, până anul trecut, la Colomiers, de unde trecea la Bassin d’Arcachon , în National Division 2. ”Ultimul meci la echipa de club a fost în decembrie anul trecut”, după cum a mai precizat Macovei în interviul acordat monitorulsv.ro, căci, după cum notează aceeaşi publicaţie, „lucrurile s-au schimbat în mai rău în luna ianuarie a acestui an, când, la o nouă evaluare, medicul a observat o agravare a problemei de la aorta inimii.” 

Mihai Macovei a mai semnalat cotidianului sucevean că „acum 4-5 ani de zile a fost prima dată când, în urma ecografiilor periodice pe care le fac sportivii, medicii au sesizat că aorta inimii este dilatată”, dar şi că, de exemplu, la un moment dat, din cinci medici cardiologi care l-au evaluat, trei i-au dat aviz să mai joace rugby, iar doi nu.

În Monitorul de Suceava, link-ul articolului este Humoreanul Mihai Macovei, căpitanul Naționalei ani la rând, nevoit să-și întrerupă activitatea și să se opereze pe cord deschis.

La o clinică din Bordeaux, intervenţie chirurgicală în urma căreia jurnaliştii de la monitorulsv.ro au vorbit cu Mihai Macovei la începutul acestei săptămâni, la 10 zile de la operaţie.

Duel Macovei (roşu, stânga, la balon) – Lazăr în semifinala naţională Baia Mare – Timişoara din noiembrie 2011 din Maramureş

Fostul „Stejar” admiţând cu această ocazie şi că ”Mă aşteptam să batem măcar Spania, să ieşim măcar pe locul III”, cu referire la încheierea campaniei României în ediţia din acest an a palierului secund european cu o a treia înfrângere la rând, după cele cu Portugalia la Bucureşti şi Georgia peste Marea Neagră. Eşecuri după cele copleşitoare din toamnă la Cupa Mondială de Franţa, turneu final din 2023 adus şi acesta în discuţie, în vederea căruia fostul multiplu campion al ţării cu băimărenii a fost convocat în lotul lărgit din pregătiri, fără a fi inclus însă şi pe convocatorul pentru Hexagon: „Legat de Campionatul Mondial de anul trecut, unde Mihai plănuia să îşi încheie cariera internaţională, acesta a reiterat că a fost apt de joc pentru ultimele două meciuri din grupe, dar nu a fost chemat de staff.”

Chemarea pentru rugby a fost împărtăşită însă fiilor săi, în vârstă de 7 respectiv 4 ani, care-i calcă pe urme în Franţa, unde sunt induşi în sistemul de învăţământ dar şi înscrişi fiind în „pepiniere” ale productivului sector juvenil rugbistic al celor de la Atlantic, la grupe de vârstă U8 respectiv U6. 

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava:

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − = 2

 


Ultimele articole din categoria Rugby: