Timişoara, trei locuri întâi la Cupa Federaţiei

Junioarele în efort intens, la ergometre

„Împinge şi tragi!” „Aşa! Aşa! Respiră…” Sfaturile şi încurajările antrenorilor se suprapun, contopindu-se în zgomotul constant generat de aparatele ergometrice. Este „Cupa Federaţiei Române de Canotaj” pentru juniori, intensitatea efortului e maximă şi parcă erupe în mica sală a C.S. Banatul, de pe malul Begăi, într-o altfel molcomă sâmbătă dimineaţă de toamnă târzie. E canotaj, dar nu pe apă, ci versiunea sa pe uscat.

Juniorii, într-una din serii, în paralel la ergometre

„Aaaaaaa!” „Ooaaaaa!” Tinerii canotori răcnesc şi pufnesc, în serii de câte 8 la aparatele dispuse în paralel, simulând prin tracţiune din şezut pe un scaun culisant pe şine parcurgerea a 2.000 metri. Nici o secundă nu-i de risipit. În spatele lor, centralizând datele pe laptop, arbitra de concurs trimisă de Federaţia Română. E o întrecere naţională de ergometru, în paralel în diverse cluburi din ţară, ierarhiile finale rezultând din strângerea tuturor rezultatelor.

Se lasă pe spate, respirând adânc, cu ochii închişi. Ceilalţi încă mai trag, el însă a câştigat seria. Îşi trage sufletul şi ieşim din tumultul sălii, lângă ambarcaţiuni. „Sunt Bogdan Obreja, am 15 ani, şi fac canotaj de 11 luni. Îmi place, îmi place mult mica lume a canotajului, în care ne susţinem în spirit de camaraderie şi amiciţie”. Bogdan a scos 6:57´02˝ pe cei doi kilometri, sportivul C.S. Banatul legitimat şi la CSM Timişoara clasându-se finalmente pe locul 12 în ierarhia naţională a juniorilor II.

Bogdan Obreja, 15 ani, un canotor în devenire

Cristina Butnariu: de la ora de fizică, vicecampioană a ţării!

La aparate au trecut fetele. Chiar lângă perete, cel mai vârtos în această serie trage Cristina Butnariu. Înscrisul ROMÂNIA îi trădează apartenenţa de lotul naţional. „Să vedem dacă se autodepăşeşte şi astăzi”, îmi explică din preajma ei antrenoarea Ecaterina Calapis, de la CSŞ Bega Timişoara. Şi continuă: „Pe Cristina am descoperit-o cu ocazia unui cantonament la Straja, stagiu de care am profitat pentru a da o raită prin şcolile din Valea Jiului. Am ales 20 de elevi corespunzători parametrilor noştri, dintre care 4 au venit la Timişoara iar una a rezistat… Cristina!”

Într-adevăr, Cristina lasă prima „T”-ul de la capătul funiei ergometrului. Între numeroşii indicatori ai afişajului electronic, timpul ei: 7:41´00˝. „Îmi aduc aminte de primul contratimp, în care am scos peste 8 minute, şi cât de greu mi-a fost. Dar susţinută şi încurajată, încet-încet am progresat, ajungând la 7:45´. Iar astăzi am atins cel mai bun timp personal!” În ce răstimp? „Într-un an şi jumătate. Eram ascultată la tablă, în ora de fizică, în momentul în care în sală a intrat doamna Ecaterina. La început, când mi-a explicat despre ce e vorba, nici n-am vrut s-aud. Dar m-a măsurat, a luat numărul de telefon şi mi-a contactat părinţii, şi deşi atunci chiar credeam în vorbele lor, <Lasă s-o ia, căci după 3 zile va veni singură-napoi>, iată-mă şi astăzi la CSŞ Bega”.

Cristina Butnariu, în dreapta, pe ultimii "metri" spre victoria în seria sa

Dintr-o şcoală din Petroşani în 2009, Cristina Butnariu a devenit de-atunci multiplă vicecampioană a României reprezentând Timişoara. Iar în 26 decembrie, când va împlini 14 ani, speră să savureze nu doar alături de bunica sa, Stana Damian, venită la concurs, ci şi cu părinţii lucrând în străinătate, cele trei locuri doi, la Campionatul Naţional de Fond de pe Bega, la 4 vâsle, la Campionatul Naţional de Juniori, în proba de simplu vâsle, şi la Campionatul Naţional Şcolar, tot în proba de 4 vâsle, ambele de la Năvodari.

„Fiind în primul an competiţional plin, n-am vrut, temându-mă de proba individuală, dar mi-am înfrânt frica şi am sosit a doua. Rezultatul mi-a sporit ambiţia de a mă autodepăşi, de a mă bate pentru mine, dar în acelaşi timp, fiind un sport greu, am înţeles şi spiritul de echipă, de întrajutorare, şi necesitatea efortului colectiv de a ataca primul loc. Ideea e ca nu doar eu să ajung acolo, ci echipa, şi să mă formez totodată pentru societate”.

Remarcabilă prin bun simţ şi inteligenţă, Cristina, care îmbină antrenamentele de dimineaţă şi după-amiază cu orele Şcolii Generale 18, preferând limba română şi cele străine, a conchis că „îmi place acum la nebunie canotajul şi vreau să-l practic în continuare”.

Cristina şi bunica sa, care a încurajat-o la concurs

„Şi cu aportul părinţilor, am convins-o  pe Kitty să nu se lase. A avut un moment mai greu, în vară, când una dintre colegele de care se ataşase aici a plecat la Orşova. Aproape că s-ar fi lăsat… Aportul colectivului e primordial, mai ales pentru o tânără sportivă sosită recent într-un oraş nou”, a întărit antrenoarea Ecaterina Calapis, care a spus că la nivelul junioarelor II este primordial ca sportivele „să nu fie forţate iar tendinţa e să nu fie specializate pe anumite probe”.

Ionuţ Atofanei, câştigătorul care a perseverat…

„E mai rar să ai un canotor înalt dar şi încadrându-se în parametrii categoriei uşoare. Cine-ar fi crezut de Ionuţ!?”, s-a referit profesoara Calapis la longilinul Atofanei, care după ce a câştigat în acest an proba de simplu vâsle a naţionalelor de fond juniori de pe Bega, a cucerit luna trecută la aceeaşi categorie uşoară atât proba individuală cât şi pe echipe al acestui „ergometru” al Cupei Federaţiei Române. Cu 6:53´50˝ respectiv cu 14:10´54˝, timp cumulând şi performanţa de locul 5 a colegului său de la CSŞ Bega, Darius Pravda, născut şi el în 1993. Locul doi la această Cupă naţională, cu peste 58 secunde în urmă, au ocupat colegii lor de la CSŞ Bega, Răzvan Toderiţă şi Radu Balboş, ambii născuţi în 1994.

Antrenori, canotori, arbitra federală, o micuţă lume a Cupei Federaţiei de ergometru

„Eram la Şcoala Generală 12, în Iosefin, şi am ales un elev înalt, care însă a condiţionat prezentarea la testare: <Vin dacă-l luaţi şi pe colegul meu!> Iar prietenul său, mai slăbuţ, nici de 70 kilograme, era tocmai Ionuţ. Ei bine, doar Ionuţ a perseverat şi iată-l acum triplu câştigător la uşoară în 2010”. Ionuţ Atofanei, subţirelul de 1,87, ajuns la Centrul orşovean…

Podium şi pentru băieţii CSM-ului

Acolo se antrenează, de-acolo se lansează pe apă. De la CS Banatul, gazdă a întrecerii de ergometru. Timpul lui Bogdan Obreja, îmbunătăţit cu o victorie în altă serie de Alexandru Iorgovan, care a scos 6:38´06˝, a smuls şi un loc 3 la juniori II, pe echipe, în contul lui CSM Timişoara. Alexandru, un munte în devenire la cei 1,92 metri ai săi, mărturiseşte că momentul forte al celor 13 luni de canotaj sub îndrumarea lui Laurenţiu Micu şi Ioan Matei, a fost locul pe podium obţinut în proba de 8 vâsle la Campionatul Naţional de seniori de la Snagov, în detrimentul Orşovei, ai cărei juniori mari au reprezentat România la Mondial.

Alexandru Iorgovan, în stânga, o speranţă a cantotajului local

Despre prezenţa în barca de locul III a liceanului de 15 ani de la „Calderon” şi LPS Banatul aminteşte şi antrenorul Ioan Matei, 58 ani, suflet al lucrurilor la C.S. Banatul, alături de preşedintele Zlatomir Balojin: „Cu juniorii mici am ajuns în prim-plan, devenind vicecampioni naţionali pe 6.000 metri, şi am luat bronzul la 2.000 metri, după Steaua şi Dinamo dar înaintea Orşovei, chiar dacă am vâslit cu bărci împrumutate, ale Universităţii Timişoara”. La Naţionale, căpătând experienţă între seniori şi smulgând medalii pentru CSM Timişoara şi Banatul, au fost Camelia Creţu, campioană naţională de junioare III şi II, Maria Ion, Norica Hoban, Dana Moiş şi Patricia Ştef, cu toate din generaţia 1996, iar dintre băieţi Robert Lazăr, Alex Iorgovan, Bogdan Obreja, Adi Stoia, şi mai mici, născuţi în 1996, fiind Nicolae Tudor şi Zveti Stepanovici, băiatul din Variaş. De fapt, doar 3 din 19 canotori antrenându-se la CS Banatul pentru CSM sunt din Timişoara, restul fiind de la sate, cazaţi inclusiv în incinta clubului.

Şi Iorgovan poartă înscrisul României...

Aşadar nu doar rezultatele de la Cupa Federaţiei Române, din noiembrie, stau mărturie că juniorii II ai Timişoarei vâslesc vârtos pe mâini bune, ci şi performanţele de pe parcursul anului. Despre acestea şi despre importanţa continuităţii în pregătire prin implementarea la Timişoara în 2011 a unui Centru Naţional de Juniori I, cu ajutorul Comitetului Olimpic Român, imperios necesar pentru păstrarea pe malurile Begăi a vârfurilor canotajului local, în episodul următor din „Împotriva curentului”.

Rezultate tehnice la Cupa FR Canotaj, ergometru junior, individual şi echipe:

Ergometrele se odihnesc şi ele. Doar afişajul dezvăluie valurile iscate de efortul canotorilor

Juniori I, masculin individual: 1. Ionuţ Luca (Lic. T. Lalescu), n. 1993, 6:12´90˝; dintre localnici: 3. Adrian Cionca (CSŞ Bega), n. 1993, 6:21´30˝; 20. Ciprian Novac (CSM), n. 1993, 6:43´60˝; 30. Beniamin Turtureanu (CSM), n. 1993, 6:53´50˝; Adrian Stoia (CSM), n. 1994, 7:02´05˝.

Junioare I, feminin individual: Izabela Solomon (Dinamo), n. 1993, 7:08´20˝; dintre localnice: 29. Mirela Rogoz (CSŞ Bega), n. 1993, 7:43´60˝; 30. Roxana Maftei (CSŞ Bega), n. 1993, 7:44´30˝.

Juniori II, masculin individual: 1. Gabriel Ştefan (Ştiinţa Constanţa), n. 1995, 6:27´80˝; 2. Alex Iorgovan (CSM Timişoara), n. 1995, 6:38´06˝; alt localnic: 6. Marian Enache (CSŞ Bega), n. 1995, 6:49´70˝; 12. Bogdan Obreja (CSM), n. 1995, 6:57´02˝; 19. Robert Lazăr (CSM), n. 1995, 7:02´03˝.

Junioare II, feminin individual: 1. Amalia Caba (Lic. T. Lalescu), n. 1996, 7:28´30˝… 5. Claudia Munteanu (CSŞ Bega) n. 1996, 7:37´70˝; 9. Cristina Butnariu (CSŞ Bega), n. 1996, 7:41´00˝.

Juniori masculin, categoria uşoară, individual: 1. Ionuţ Atofanei (CSŞ Bega), n. 1993, 6:53´50˝… 5. Darius Pravda (CSŞ Bega), n. 1993, 7:17´04˝; 6. Daniel Aştefănoaiei (CSM), n. 1993, 7:23´00˝.

Junioare, categoria uşoară, individual: Ramona Ungureanu (CN N Gane Fălticeni), n. 1993, 7:36´70˝.

Juniori I, echipe: 1. Nicolae Aniculesei, Ionuţ Luca (Lic. T. Lalescu), 12:34´20˝… 5. Adrian Cionca, Marian Enache (CSŞ Bega) 13:11´00˝.

Junioare I, echipe: Mădălina Buzdugan, Diana Pătârlăgeanu (CSŞ CSM Călăraşi) 14:32´90˝.

Juniori II, echipe: Gabriel Ştefan, Robert Dedu (Ştiinţa Constanţa) 13:14´10˝… 3. Alex Iorgovan, Bogdan Obreja (CSM) 13:35´08˝.

Junioare II, echipe: Elena Turtă, Amalia Caba (Lic. T. Lalescu) 15:03´80˝… 5. Claudia Munteanu, Ştefania Savastache (CSŞ Bega) 7:37´70˝ şi 7:55´60˝.

Juniori, categoria uşoară, echipe: 1. Ionuţ Atofanei, Darius Pravda (CSŞ Bega), 14:10´54˝, 2. Răzvan Toderiţă, Radu Balboş (CSŞ Bega), 15:09´05˝.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

7 răspunsuri la Timişoara, trei locuri întâi la Cupa Federaţiei

  1. Robert Lazăr spune:

    Da, a fost foarte greu să ajung la aşa performanţă, la fel şi golegilor mei dar sper ca totul să meargă bine şi să avem rezultate mai bune.

  2. adi stoia spune:

    Canotajul este un sport foarte frumos mai ales în echipă, când împarti locurile cu ceilalţi. Spun asta din proprie experienţă…

  3. Wow this is a great resource.. I’m enjoying it.. good article

  4. Mda Deci canotaju este un sport foarte greu.Eu stiu pentru ca al practic si nu este usor de`loc :).

    Multa Bafta cu acest site 😉 !

    Iorgo CSM TIMISOARA

  5. NoName spune:

    sincer acum ce a fost asa greu:))?

  6. Micu Laurentiu spune:

    Domule Andrei(noi name) te rog sa nu te iei de baietii mei! Vezi si u ca sunt micuti…

  7. CSM spune:

    Va salutam din cantonament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × 9 =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: