Scrisoare deschisă adresată primarului Timișoarei

Stimate Domnule Primar, am citit cu interes și atenție argumentația Dumneavoastră privind alocarea fondurilor destinate structurilor sportive precum și hotărârea Consiliului Local. Din păcate, am constatat câteva fracturi de logică.

Nu am văzut nicăieri pomenite performanța și tradiția.

Vă reamintesc că echipa de șah AEM-LUXTEN ființează din 1982 și nu există altă echipă în nici un sport în Timișoara care să fi adus atâtea titluri, atât la echipe cât și la individual, chiar dacă am considera numai perioada de după 2000! Cred că e un motiv de mândrie pentru orice timișorean, darmite pentru primar.

Știți cumva câți campioni naționali și componenți ai loturilor naționale avem în echipă? Nu mai târziu de anul trecut AEM a câștigat campionatul pe echipe masculine și cel individual! În general, referindu-mă la multe alte discipline sportive, care au campioni de marcă, ei sunt oare inferiori ca performanță și personalitate unor fotbaliști?

Desigur, cunoașteți faptul că societățile comerciale pot acorda sponsorizări în limitele legii, conform profitului. Dacă unele nu mai au profit în condițiile unei concurențe acerbe, ce sa facă? Să încalce legea?

Acum câțiva ani menționați cu amărăciune că dintre toate firmele private de la care ați cerut bani pentru echipa de fotbal numai AEM v-a dat. Acum e de condamnat pentru că nu mai poate să vă dea?

Dacă sunteți aceeași persoană precum acum câțiva ani și spuneți ca firmele private să-și încurajeze singure echipele din alte sporturi, atunci de ce v-ați dus la AEM să cereți, când știați că are echipă de șah?

Dacă filosofia Dumneavoastră ciudată era de mult coaptă, de ce nu v-ați anunțat de la începutul anului 2017 intențiile? Astfel, unele echipe nu-și mai făceau planuri sau căutau soluții alternative!

Presupunând că sacrificați totul pentru echipa de fotbal, aveți vreo garanție că e suficient și estimați cam cât ar fi necesar pentru o echipa serioasă, măcar pentru România? Ați citit cu siguranță cum a ajuns echipa Borussia Dortmund la vârf, plecând de la 0. Oare cu bani de la Primarie?

Poate mai sunt și în străinătate echipe finanțate de Primării (parțial evident), dar au acele primării de rezolvat atâtea probleme de infrastructură, școli, spitale, etc. (majoritatea nerezolvate de zeci de ani)? Nu mai vorbesc de susținerea măcar declarativă a suporterilor.

În 1998, am câștigat cu echipa feminină AEM Cupa Campionilor Europeni. La ceremonie, primarul din Wupperthaler, provenit din mediul academic, mi-a spus: ”Vă rog, Domnule Grunberg, transmiteți felicitări celor care vă sprijină; la fotbal se înghesuie oricine, dar pentru șah îți trebuie parcă un alt gen de viziune!”

De altfel, îmi imaginez cum Dumneavoastră, venit din mediul academic, desconsiderați șahul ca sport în ciuda faptului că a fost iubit și practicat de marile personalități ale omenirii: de la împărați, generali, politicieni, până la mari oameni de cultură. Nu mai vorbesc de uriașa lui propagare în mediul școlar românesc, datorită valențelor sale educative.

Obsesia Dumneavoastră pentru ECHIPĂ vine probabil de la Primărie, unde în multe locuri ar fi necesar un puternic spirit de echipa. Din păcate, conform presei, cele două concepte nu se suprapun: adică unde există spirit nu există echipă și invers.

Va asigur domnule primar că apreciez o mare parte din proiectele și realizările Dumneavoastră. Dar unele mi se par prea ambițioase fiindcă exced realitatea și posibilitățile practice.

Vă urez succes în împlinirea proiectelor dar nu și a viselor Dumneavoastră, care devin coșmaruri pentru noi.

Nu știu dacă echipa de fotbal va ajunge vestită, dar deocamdată știu că ați contribuit serios la desființarea echipei de șah AEM Timișoara.

P.S.: Consensul din Consiliul Local mi se pare cunoscut!

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + = 12