FRF și difuzorii îi aruncă în larg pe timișoreni, Mociu și ratările ”marinarilor” îi țin în meci dar Ripensia nu trece pe litoral prima punte

Pentru săptămâna în curs, Ripensiei i s-a rezervat un program de terapie șoc, în această după-amiază la Constanța în campionat și la nici 70 de ore de la fluierul final un meci eliminatoriu acasă cu o prim-divizionară învinsă o singură dată în 10 apariții, plus încă o partidă duminică, iar primul val a doborât-o pe malul mării, unde doar inspirația ”îngerului salvator” Mociu și ratările ”marinarilor” inclusiv cu poarta goală au menținut-o totuși în joc până la pauză, cu tot cu un gol încasat deja în minutul 13 și eliminarea directă a lui Fotescu în minutul 30. Depășiți ușor în apărare în ciuda dispunerii precaute și întrecându-se în pase greșite cuplate cu lungi lansări fără adresă, dar și fără șut pe poartă timp de o oră, roșu-galbenii pot invoca implicit doar până la un punct circumstanțele atenuante: Farul – Ripensia 1-0 (1-0).

Minimă diferență ce-i flatează pe vizitatori, la câte ocazii au putut să risipească dobrogenii în alb, atât în debutul întâlnirii cât și pe finalurile reprizelor, aproape cât pentru 3 meciuri ca și claritate a oportunităților, străvezie și fără periculozitate fiind în schimb partitura ofensivă a timișorenilor prin însăși concepția pe picior defensiv, nu în rezonanță cu valorile jocului avântat din crezul de căpătâi al clubului. Implicit, roșu-galbenii au pierdut la zero a doua dintre ultimele 4 deplasări în noul campionat, dârdâind pe locul de deasupra liniei retrogradării, pe când ”marinarii” au rămas și în continuare fără gol încasat acasă, înscriindu-l în schimb abia pe cel de-al cincilea în 720 de minute jucate în sezonul 2019-2020 al Ligii 2, suficient însă pentru a sălta în prima jumătate a clasamentului.     

Altfel, absolut dezolantă atmosferă la Constanța cu ocazia meciului impropriu programat luni de la ora 17, tribunele fiind ca și goale iar gazonul, cariat și denivelat, aidoma unui tăpșan sătesc. Și oare cum poate fi omologată o asemenea suprafață de joc!?! O fi fost la ”oficială” selecționerul seniorilor României, timișoreanul Contra, dar goliciunea scaunelor în alb și albastru a spus tare multe despre scena Ligii 2 în plin tur de campionat, la încheierea etapei a opta. Asistență completată de un patruped negru, câine delectându-se tacticos în plină jumătate timișoreană de teren, cât Fotescu părăsea contrariat gazonul, eliminat fiind. O mână de oameni și-un câine televizat în direct…

De fapt, absolut de neînțeles și programarea efectuată de către FRF și cei cu drepturile de difuzare în cazul primelor două meciuri dintre cele 3 din calendarul Ripensiei în această săptămână, una cu ”intermediara” 16-imilor Cupei României. Și tocmai pentru că la mijlocul săptămânii abia începute se derulează o nouă fază a competiției eliminatorii, ar fi fost de așteptat, firesc și normal, ca o participantă din Liga 2 la turul 5 să nu aibă parte și de o partidă de campionat la începutul aceleiași săptămâni, cu atât mai mult cu cât respectivul meci este în condiții de deplasare, nicăieri altundeva decât în celălalt capăt al țării.  

Ripensia a avut de jucat astăzi după-amiază la Constanța, în Liga 2, dar va avea de jucat și joi după-amiază în compania unei prim-divizionare, ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 16:30, pe ”Electrica”, în 16-imile Cupei României.

Ținând cont de semnificativa distanță Constanța – Timișoara, meciul Farul – Ripensia n-ar fi trebuit nicidecum programat luni după-amiază, în ideea în care, se știa prea bine, mijlocul săptămânii este rezervat 16-imilor Cupei României, cu bănățenii între protagoniști.

N-are rost s-o mai lungim despre ciclurile săptămânale de pregătire, oricum perturbate în fotbalul carpatin sub imperiul televizărilor, și nici despre perioada necesară de recuperare și refacere după efort, sau despre cea de odihnă, pentru a nu mai pomeni despre complicațiile cu bătăi de cap la capitolul transport în România, ci este de subliniat că n-are nici o noimă a televiza luni de la ora 17 un meci de campionat între echipe din a doua jumătate a ierarhiei Ligii 2, ca nuca în perete, opțiune detrimentală inclusiv stimulării prezenței spectatorilor la stadion. Să tot fi fost aproape 300… O asemenea partidă s-ar fi pretat sâmbăta sau eventual duminică, dar în nici un caz luni după-amiază într-o săptămână de Cupa României, fără nici o justificare, motivele ținând însă cel mai probabil de grila de programe.

Pentru ceea ce s-a optat în acest caz într-un stil iresponsabil și inconștient, decidenții pot fi suspectați chiar și de un oarecare grad de rea voință. Mai mult, la nivel comparativ, Sepsi are peste 48 de ore în plus de pregătire în raport cu Ripensia, dat fiind că harghitenii au jucat acasă sâmbătă de la ora 17:30, 3-0 cu sibienii, pentru a nu mai pune la socoteală că gruparea din Liga 1 are de efectuat un singur drum în perspectiva partidei eliminatorii, Sfântu Gheorghe – Timișoara, mai scurt, pe când roșu-galbenii o ”dublă” lungă, Timișoara – Constanța dus-întors.

Iar FRF și cei cu difuzările ar trebui să știe că efectivul numeric și posibilitățile unor cluburi din Liga 2 au limitele lor evidente, situație de care cu realism ar trebui să țină cont. Nu poți constrânge și aproape forța mai toate participantele la întreceri, fiecare cu circumstanțele sale, în a se alinia unor rigori ce pot fi aplicate cluburilor puternice în lumina resurselor lor superioare din toate punctele de vedere, adaptate unui anumit tip de calendar competițional și reflexului de a fi constant mediatizate prin televizări în direct.

Să nu se-aleagă bănățenii cu accidentări după această nesănătoasă ”dublă”, și în perspectiva meciului acasă de campionat de duminică de la 11, cu Sportul Snagov, dar și clubul Ripensia ar fi putut fi poate mai vehement pe adresa decidenților în legătură cu testul de rezistență ce i s-a aplicat.

Ce doresc decidenții a scoate din formații românești de pluton cu potențial limitat și ce așteptări au de la acestea!? Nu toate pot activa operativ în ritmul intens și de rutină al marilor forțe, factori economico-materiali dar nu numai retezându-le orice șansă în acest sens. Neplăcute complicații aruncate în curtea unei participante la întreceri taman spre mijlocul turului, în plin sezon de toamnă, fiind bine știut că fotbaliștii români nu prea pot face față cu adevărat ritmului sâmbătă – miercuri – sâmbătă sau variațiilor sale, cu ”intermediară”. Și ar fi deja a treia pentru Ripensia într-o lună…    

Acestea fiind zise, Ripensia nu și-a făcut însă vreun favor prin modul cum a abordat jocul de pe litoral, fiind prinsă în repetate rânduri pe picior greșit în apărare încă din primul sfert de oră, și asta în ciuda dispunerii defensive, fără a scăpa cu fața curată, 1-0 pentru Farul la deja al cincilea șut pe poartă al constănțenilor până în minutul 13, unele dintre acestea, blocate salutar de goalkeeper-ul Mociu. Iar debutul de meci avea să-i și vină de hac…

Mai mult, construcția simplistă axându-se majoritar pe baloane de urmărire, mai toate fără precizie sau măcar adresă, expediate prea tare cu vântul în spate în repriza I, faza ofensivă a suferit cumplit în prima jumătate a părții întâi, iar cum greu sunt de schimbat rapid lucrurile din mers odată ce ești dispus foarte precaut dar totuși scoți balonul din propria poartă încă din primul sfert de oră, Ripensia n-a avut soluții și a greșit repetitiv în rarele intervale de posesie, fără a-l periclita implicit pe căpitanul Muțiu, cel mult la ”libera” lui Toma de puțin pe lângă bară, pe jos în minutul 17, după ce Fotescu era faultat la 18 metri central, respectiv la două cornere succesive. Apă de ploaie.

Inevitabil, nesincronizată fiind în apărare, unde a tot fost surprinsă cu lansări frontale sau angajări în diagonală, suficient de precise printre fundașii cu larghețe dispuși, dar și tare palidă ofensiv, iar cifrele de mai jos nu mint, Ripensia a fost flatată de diferența minimă înregistrată după prima jumătate de oră, putându-i mulțumi lui Mociu dar și gazdelor, care au ratat cu seninătate, chiar și de la 6 metri cu poarta goală.

Paradoxal, golul cădea dintr-o fază fixă, corner de pe partea dreaptă, executat scurt, cu centrare spre colțul careului de 6 metri la colțul scurt, unde Toma a ”bărbierit” balonul, țopăind în voie spre zona centrală, dezertată de fundașii galben-roșii, Paul Antoche împingând mingea cu exteriorul dreptului în stânga lui Mociu, pironit, și cu toată opoziția căpitanului Hecsko. Minutul 13, fatidic. 1-0. Până atunci, derută în reduta bănățeană… Greu îi pasa în adâncime lui Petre, care scăpa singur spre poartă deja în minutul 4, intrând lejer în careu și şutând de la 12 metri, la care Mociu a respins în lateral iar Popa a degajat. Urmau alte trei mari ocazii ale gazdelor, în minutele 6, 7  și 12, prin același Petre și Antoche, rezolvate cumva de tânărul Mociu, dar golul plutea în aer…

Pe de altă parte, și dat fiind faptul că Ianis Zicu era obligat deja în minutul 25 să efectueze o înlocuire datorită unei accidentări, meciul nu se arăta a fi neapărat jucat, cu tot apetitul ofensiv al ”marinarilor” și somnolența bănățeană.

În plus, Ripensia ar putea invoca prea aspra pierdere a lui Fotescu din avanposturi în minutul 30, când a fost eliminat direct, însă puțin jucaseră timișorenii până atunci, copleșiți de startul ratat și ca și nedezmeticiți ulterior. Și nu mult mai mult au jucat în continuare, dar totuși în creștere, în ciuda inferiorității numerice.

Fotescu s-ar putea simți nedreptățit, dar realitatea e că n-avea ce căuta cu un atac decisiv și pripit în preajma liniei de margine din jumătatea de teren adversă, aproape de centrul terenului, în condițiile în care pericolul era ca și inexistent. Imprudența l-a costat, mai scump decât s-ar fi așteptat când s-a lansat spre purtătorul balonului, Nicola, ”arzându-l” întârziat și sus cu cotul sub privirile arbitrului de rezervă dar și chiar sub nasul lui Zicu, care n-a ratat prilejul de a exploata favorabil situația, sărind ca ars din spațiul tehnic. E drept că târgovișteanul Chițu putea lua măsuri și cu cinci minute mai devreme, după o altă mare ocazie constănțeană, Ionuț Stoica singur cu Mociu și 7-0 la șuturi pe poartă, când Tudor Călin era lovit cu cotul în faţă de Cană, sângerând fără a mai putea relua jocul și fiind înlocuit din minutul 33 cu Gavrilă… 

Fotescu, fost la Farul, se număra între cei 7 titulari menținuți din precedenta etapă, disputată tot în deplasare, cu 9 zile în urmă, la nou-promovata din Harghita, și remizată 2-2, noutățile de astăzi în 11-le de start fiind portarul Mociu, inspirat ales, dar și Popa, Neagu și Tudorache, locurile fiindu-le lăsate de Păduraru, Lungu, Stoi și Chera, cu mențiunea că Lungu avea să intre pentru ultimul sfert de oră. Și bineînțeles fără Zaluschi, tot indisponibil, dar și fără Apro, reconvocat după suspendare însă rămas pe margine. Iar ca o paranteză legată de cele 9 zile de la precedenta reprezentație, concentrarea a 3 apariții în 6 zile săptămâna aceasta este cu atât mai elocventă în privința anomaliilor din calendarul competițional în salturi.

Popa, unul dintre cei introduși, a fost salutar cu trei minute înainte de pauză, când l-a ajuns și deposedat la 12 metri pe Petre, scăpat din nou periculos spre poartă din lateral stânga. O repriză de coșmar pentru oaspeți…

Care începeau mai bine organizați partea secundă în ciuda jucătorului în minus, înlocuind degajările la întâmplare cu ieșiri ceva mai articulate din apărare prin devieri pe benzi, cu predilecție în aria de acțiune a lui Popovici.  

Zicu a simțit nevoia împrospătării rândurilor în avanposturi, mutând în minutul 58 pentru suflu nou, dar cel intrat în partea întâi la bănățeni a fost mai aproape de gol în faza următoare, Gavrilă fiind angajat frontal pe jos pe stânga și încercând din cădere să mai ciupească balonul în fața portarului, bine ieșit la blocaj din afara careului mic. Era abia prima minge trimisă pe poartă de Ripensia Timișoara…

Iar primul șut îl expedia în minutul 84, tot de pe stânga, din afara careului, prin Voinea, dar pe portar, mult prea puțin pentru a emite oarecare pretenții, în condițiile în care, fie și jucând mai modest, Farul mai avea oportunități de a se desprinde decisiv, inclusiv la o bară ochită la colțul scurt aproape de vinclu. 

A fost victoria care a înclinat bilanțul general al etapei de partea gazdelor, 4-3-3 16-13, iar pe deplin meritat și fără dubii a fost succesul ”albilor”, cu această înfrângere Ripensia trecând la un bilanț defavorabil în deplasare, 5 1 2 2 5-8 5 puncte, cu mențiunea că a jucat deja cu două meciuri în plus afară în campionat față de aparițiile acasă, următoarea ieșire fiind la Cluj la finele săptămânii viitoare…

+

Cifre Farul – Ripensia; repriza I / repriza a II-a…

Pase / degajări greșite: 23 F – 41 R în repriza I (1-3 ca degajări imprecise ale portarilor) / 31-31 după pauză (1-0 ca degajări imprecise ale portarilor).

Pase expediate înapoi: 44 – 18 (inclusiv la portar: 7-3) / 30-13 (3-5).

Faulturi: 5-9 / 6-6.

Șuturi pe poartă: 7-0 în repriza I (al 5-lea, pentru 1-0 în minutul 13) / 3-2 în repriza a II-a (ale Ripensiei, în minutul 59 prin Gavrilă, din cădere, pe angajare frontală, ciupind în fața portarului, și în minutul 84 prin Voinea).

Bare: D. Toma, min 71 / -.

Șuturi la poartă: 3-3 / 2-2.

Șuturi blocate: 0-2 / 0-7.

Cornere: 3-2 în repriza I (ale Ripensiei, consecutive, la mijlocul mitanului) / 4-0.

Ofsaid: 2-0 / 3-0.

Cartonașe galbene (1-4): Cană (minutul 34) / Călin (18), Toma (51), Tudorache (67), Gavrilă (75).

Cartonaș roșu: – / Fotescu (minutul 30).

*

FC Farul Constanța 1920: Muţiu (cpt.) – Nicola, Cană, Lică, Carabela – Cruceru (minutul 25, D. Toma), Antoche, Greu (66, Halep) – A. Stoica, I. Stoica (58, Hordouan), Petre.

Rezerve: Andrei – Zamfir, Ursu, Panait.

Antrenori: Ianis Zicu (principal) şi Daniel Florea (secund).

Au lipsit: Moldovan şi Zamfir.

Ripensia Timișoara: Mociu – Popa, Hecsko (cpt.), Tînc, C. Toma (minutul 85, Golda) – Călin (33, Gavrilă), Neagu, Tudorache – Fotescu, Popovici (75, Lungu), Voinea.

Rezerve: Păduraru – Chera, Burdeţ, Apro.

Antrenori: Alexandru Pelici (principal), Călin Mada şi Iulian Muntean (secunzi).

Au lipsit: Zaluschi, Staicu, Tieranu, Vasluian.

Au arbitrat: Marius Chiţu (Târgovişte) – Florin Pucheanu (Ulmi / Dâmboviţa) şi Gabriel Ion Catană (Târgovişte). Arbitru de rezervă: Ovidiu Robu (Chitila). Observatori, Silviu Crângaşu (Ploieşti) şi Mircea Bucur (Târgu Mureş).

Rezultatele etapei a VIII-a în Liga 2, programul rundei viitoare și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: