90+1 ani? Oţelul – Poli Timişoara 2-1 (1-0)

Poli n-a mai repetat remiza recentă din Moldova, 1-1 la Vaslui, trăind din fazele fixe ale gălăţeanului Bourceanu şi egalând ce-i drept din nou, dar ultimul cuvânt l-a avut tot cu o lovitură de cap o rezervă a  liderului Oţelul, care şi-a confirmat tăria omogenă din acest sezon şi mai ales pe propriul teren mai nou cu nocturnă, administrând violeţilor doar al doilea eşec stagional, însă unul suficient de important pentru a putea lăsa Timişoara să mai aştepte încă un sezon după un prim titlu, în al 91-lea an din istoria clubului…

Echipa lui Uhrin jr., la cel mai important meci al său la cârma lui Poli, n-a mai avut tăria de a reveni cum o făcuse atât de des, la finele unui joc ce spune multe despre nivelul real al fotbalului intern…

Uhrin jr., în jocul pe care-l considera cel mai important la cârma lui Poli, a fost învins just de Munteanu

Uhrin jr., în jocul pe care-l considera cel mai important la cârma lui Poli, a fost învins just de Munteanu

La capătul unei curse de urmărire demarată în februarie cu un handicap de 5 puncte faţă de Oţelul, lideră vreme de 22 de etape în Liga 1, Poli şi-a creat marea oportunitate de a-i sufla şefia celei mai bune echipe pe teren propriu în acest sezon, cu doar zece puncte risipite, tocmai cu ocazia derbyului de duminică de la Galaţi. Dar regina egalurilor, care acum poate regreta recentele patru „X”-uri la rând pe „Dan Păltinişanu”, n-a mai scos din joben o a 16-a remiză, ci doar Zicu al 18-lea gol stagional…

Războiul psihologic al conducătorilor a lăsat în sfârşit loc fotbalului, măcar pentru 90 de minute, dar ploaia de confetti l-a stopat din faşă iar o dovadă a emoţiilor inerente, ciocnirea dintre Taborda şi Sepsi, a mai pus o piedică unui start încâlcit, fără ritm şi dominat de trac.

L-a menţinut pe Taborda între buturi pentru al cincilea joc la rând, pe Luchin ca fundaş dreapta şi pe Ignjatijevic pe flancul stâng, cu Ricketts în atac, repostându-l şi pe Burcă în centrul defensivei, revenit după suspendare, aşadar status-quo pentru Uhrin jr., fidel unor titularizaţi în ultima vreme.

Dar alegerea menţinerii lui Taborda în poartă n-a fost sub o stea norocoasă, lusitanul acuzând dureri după şocul ciocnirii cu coechipierul său şi fiind lobat cu o reluare cu capul, pe spate, aproape din cădere, de Liviu Antal, la cel de-al doilea corner al gălăţenilor, deja în minutul 14: 1-0. Declarându-se apt, cu semne în acest sens către banca polistă, Taborda s-a dovedit nesigur şi la următoarea centrare din fază fixă, de pe flancul stâng, abia ulterior, în minutul 19, lusitanul fiind substituit între buturi cu titularul postului la echipa României. Foarte încurcate sunt căile fotbalului, cei doi rotindu-se pe post în urma unor accidentări…

Şi avea să se dovedească mai apoi, şi preferaţii Ricketts şi Ignjatijevic au fost înlocuiţi pe parcurs, insuficient implicaţi în joc, Burcă rămânând în luptă dar pe conştiinţă cu largheţea sa defensivă… Deseori inspirat, o dată forţând însă cehul cu cine nu prea trebuia.

Poli a început să încerce poarta, mai tăios, prin Alexa, razant cu transversala, mai finuţ, spre colţul lung, prin Goga în minutul 26, dar jocul mai degrabă cu mingi lungi, chiar bubuite de ambele părţi, a păstrat nota mizei accentuate cu iz de milioane europene. Jumătatea de oră i-a găsit pe violeţi mai aproape de careul gazdei, prin cursa lui Zicu, apoi prin infiltrările lui Goga pe centru, derutându-l pe Râpă dar lovitura liberă executată de Bourceanu neavând efect.

Jocul s-a încins, contrele ofensive s-au înteţit întrucâtva în dauna supertacticizării anticipate şi nu totul s-a derulat doar la mijlocul terenului, o nouă cursă a lui Zicu pe stânga fiind finalizată din cădere, de pe zonă centrală de un Ricketts sprinţar dar inexact: peste transversală, în minutul 34. Poli a deţinut apoi posesia, a dominat teritorial şi a obţinut în minutul 42 un prim corner, la o nouă minge lungă trimisă de Ghionea, mereu sperând la sprintul lui Ricketts.

Încă un corner polist, al doilea, contraproductiv însă, replica imediată a coautorului golului, Viglianti, fiind stopată prin imprudenţa ce i-a atras un cartonaş galben căpitanului Alexa, cu talpa cu care a dat cu piciorul unei prezenţe împotriva lui Dinamo. Suspendare! Şi pauză… 1-0.

Poliştii şi-au băgat amfitrionii în corzi în startul părţii secunde, după ce Buş a văzut şi el galben iar Grahovac l-a salvat instinctiv cu umărul de autogol pe Filip, mingea picând pe transversală iar Bourceanu expediind al doilea corner la rând, pe care a scris egalare: Zicu, pe fază, din apropiere, în minutul 52. 1-1.

Galeria polistă, în spatele lui „Panti” în partea secundă, s-a revigorat după gol, pe fondul continuării dominării violete şi a lipsei de incisivitate a oţelarilor. Şarjele păreau topite… Doar că un contraatac iniţiat de acelaşi Antal, în diagonală pe dreapta spre Buş, l-a lansat pe acesta într-o ideală cursă încheiată cu centrare, Marius Pena punând capul pentru 2-1, în minutul 71, nestingherit, nemarcat, din aceeaşi zonă centrală a defensivei violete…

Poli a mai avut două cornere la rând, periculos executate de Bourceanu, dar Oţelul şi-a arătat totuşi tăria ce a ţinut-o atâta timp în frunte, luptând cu disperarea unei echipe în premieră la un pas de titlul naţional…

Oţelul – Poli 2-1 (1-0)

Duminică 15 mai ora 20, stadion „Oţelul”, teren bun, timp bun, spectatori 12.000.

Au marcat: 1-0 Antal (min. 14), cu capul, de la 5 metri central, lăsându-se pe spate pentru a relua balonul expediat din corner, de pe stânga, de Viglianti, mingea trimisă din preajma unui Ghionea static şi Burcă în săritură timidă depăşindu-l în lob pe Taborda; 1-1 Zicu (min. 52), din careul mic, pe fază, reluând nestingherit balonul şters cu capul de Ghionea în urma cornerului expediat de Bourceanu de pe stânga; 2-1 Pena (min. 71), cu capul, din fuleu, din centrul defensivei poliste, de la 7 metri, reluând centrarea lui Buş de pe dreapta, găsit de Antal din zonă centrală.

Oţelul Galaţi (antrenor Dorinel Munteanu): 12. Grahovac – 3. Râpă, 18. Costin (cpt), 16. Sârghi, 23. Sălăgeanu – 24. Filip, 29. Giurgiu – 8. Antal (79, 14. S. Ilie), 37. Viglianti (90, 15. Ibeh), 17. Buş – 10. Paraschiv (61, 27. Pena).

Pe bancă: 1. Brăneţ – 20. Cojoc, 7. Iorga, 29. Mişelăricu.

Poli Timişoara (antrenor Dusan Uhrin jr.): 99. Taborda (19, 29. Pantilimon) – 4. Luchin, 25. Burcă, 24. Ghionea, 8. Sepsi – 5. Alexa (cpt) – 21. Goga, 55. Bourceanu, 6. Ignjatijevic (74, 17. Magera) – 27. Zicu, 87. Ricketts (85, 15. Zăgrean).

Pe bancă: – 20. Helder, 10. Tameş, 28. Cisovsky, 19. Nikolic, 15. Zăgrean.

Cartonaşe galbene: Buş (48), Râpă (77), Ilie (90) – Alexa (45).

Arbitri: Robert Dumitru – Zoltan Szekely, Aurel Oniţă – Sebastian Colţescu.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 4

 


Alte articole legate de acest subiect: