Acum se vede mai limpede ca niciodată cât de aberant e sistemul Ligii 1 cu înjumătățirea punctelor

S-a reluat campionatul Ligii 1 iar ultimele rezultate din play-out au dus la noi punctaje generatoare de permutări ierarhice ce au darul de a evidenția cu atât mai mult semnificativa distorsionare a realităților faptice din teren prin prisma clasamentului, totul datorându-se introducerii în 2015 și menținerii ulterioare a sistemului competițional cu înjumătățirea punctelor acumulate după sezonul regular tur-retur.

Iar evidențele sunt cu atât mai izbitoare cu cât nici nu s-a încheiat bine doar etapa a III-a din grupa secundă valorică și distorsionarea unei ierarhii rezultate în urma unui parcurs de regularitate de 26 de runde, derulat peste mai bine de o jumătate de an, este cât se poate de însemnată, apărută aproape peste noapte într-un raport al acestor 3 reuniuni din play-out față de cele 26 din sezonul regular.

Mai exact, a fost suficient ca o echipă care câștigase o singură dată în acele 26 de etape din întrecerea tur-retur, înscriind în respectivele runde numai 12 goluri, adică nici măcar unul la câte două apariții, să izbutească doar pentru a treia oară într-un total de 29 de reprezentații în Liga 1 să marcheze mai mult decât o dată într-un joc, atingând același maxim de două ”boabe” pe meci, încât să scape de poziția codașă, ba chiar să ajungă la un singur punct de ocupanta primei poziții salvatoare de la retrogradare.

Într-adevăr, nou-promovata Juventus București reușea în doar două partide dintre cele 26 ale sezonului regular să înscrie mai mult decât un gol pe meci, într-un 2-2 acasă în tur cu cei din Iași, urmat de un 2-1 tot pe teren propriu pe 21 octombrie cu cealaltă nou-promovată, Sepsi, în etapa a 15-a, dar chiar și așa, aducând așadar tare puțin întrecerii Ligii 1, a putut să scape cel puțin momentan de ”lanterna roșie”, și asta strict datorită aberantului sistem cu înjumătățirea înainte de faza pe grupe valorice a punctajelor acumulate în sezonul regular. Bucureștenilor aproape că n-aveai ce să le înjumătățești din zestre, la cât de mică era…

În tur, Juventus nu izbutea să înscrie măcar un gol în mai bine de o jumătate dintre meciurile jucate, patru dintre cele 7 fără a scutura plasa porții adverse fiind disputate chiar acasă. În retur, ineficacitatea i s-a amplificat, semn că n-ar fi fost vorba despre o acomodare mai greoaie la rigorile elitei, ci despre bruma valorică a unei trupe ca și de umplutură, 9 dintre cele 13 etape consemnând un mare zero în dreptul golurilor înscrise de galben-albaștri.

În consecință, Juventus încheia de departe ultima parcursul cu 26 de borne al sezonului regular, cu o unică victorie în cont și 12 goluri marcate, totalizând numai 11 puncte, codașă detașată până chiar și față de vecinele imediate de suferință, Gaz Metan deținând 16 puncte și grație a doar două succese, iar Sepsi 19 puncte.

Însă maxima aberație a înjumătățirii punctelor realizate de echipe în grosul campionatului, pe un semnificativ parcurs de 26 de etape, față de cele zece din zona play-off respectiv 14 runde în grupa locurilor 7-14, a dus la o alterare ierarhică având grave consecințe asupra realităților de până acum din teren, cu un impact negativ în ceea ce privește însăși credibilitatea competiției.

O dovadă izbitoare survine comparativ, parcurgând punctajele acumulate după sezonul regular de cele 8 trupe ajunse în play-out respectiv cele la zi.

Astfel, înaintea înjumătățirii și conform rezultatelor din primele 26 de runde, cele mai bine plasate două echipe strânseseră câte 39 de puncte, următoarele 3 erau masate și ele aproape la egalitate, cu 28, tot 28 respectiv 27, iar ultimele 3, pe locurile de retrogradare, erau rămase de căruță, cu 19, 16 respectiv 11 puncte.

Astăzi, acele prime două formații mai au doar 23 respectiv 22 de puncte, următoarele două mai dețin numai câte 18 respectiv 16 puncte, iar cealaltă jumătate a competitoarelor e îngrămădită la mică distanță, cu câte 14 puncte, tot 14, 13 în cazul lui Juventus și 12 pentru Sepsi, care va aborda în calitate de codașă partida finală a rundei, de luni de la ora 20:45, la Timișoara.

Înjumătățirea punctelor după retur a dus și prin rezultatele din doar 3 etape neîncheiate în play-out la o nefirească și injustă comprimare a punctelor și a ierarhiei în general, detrimentală reliefării adecvate și conforme cu realitatea a rezultatelor din teren în întregul sezonului. Clasamentul este pur și simplu alterat și ”minte cu nerușinare”.

Și care este atunci oare scopul unei competiții sportive implicând și criteriul retrogradării într-un eșalon inferior? Să efectueze departajarea justă a protagonistelor pe baza rezultatelor înregistrate pe teren, separând bobul de neghină, sau să ofere divertisment pe parcursul acestor 14 runde din play-out!? Căci asta ar fi justificarea ambițioșilor cu coate ascuțite care au propus și implementat acest denaturant sistem, și anume de a crește competitivitatea și interesul din jurul partidelor grupei a II-a valorice.

Șocul pentru iresponsabilii lipsiți de realism care au luat o decizie cu scop strict mercantil-economic, ținând de aspectele financiare ale difuzării jocurilor, vine la lecturarea unui clasament real la zi pe baza tuturor punctelor acumulate în acest campionat de cele 8 formații ajunse în play-out, puncte fără a fi înjumătățite din cele 26 de runde din sezonul regular plus aproape 3 din turul zonei 7-14.

Iar răstălmăcitorii ar face bine să se țină și mai bine… Căci Dinamo ar avea 42, AFC Botoșani 41, FC Voluntari 32, Concordia 30, ACS Poli 27, Gaz Metan 22, Sepsi 21 iar Juventus 18. Așa ar fi ceva mai realist, dacă tot țineau unii idioți să pună în practică un sezon competițional dintr-o primă fază tur-retur la grămadă și o a doua pe grupe valorice.

Dar când colo s-a ajuns din doar 3 mișcări ca respectiva de departe codașă Juventus să sară ierarhic peste penultima clasată, în acest caz Sepsi, și să se apropie la numai un punct de ACS Poli și Gaz Metan, aflată acum pe un loc salvator, respectiv la 3 de Concordia, la numai 5 de FC Voluntari și doar 10 de Dinamo, a șaptea din întregul clasament național la nivelul Ligii 1.

Este ceva absolut ieșit din comun ce-au generat decidenții prin apelarea la acest sistem competițional cu înjumătățirea punctelor, în numele așa zisei atractivități și creșteri a competitivității și interesului în jurul jocurilor trupelor reunite în 7-14, echipe ajunse acolo cu un unic scop real clar definit, și anume acela de a evita retrogradarea.

Unii au încurcat rău de tot borcanele iar rezultatele nu mint, sugerând, din contră, că frica de retrogradare a dus la niște scoruri reflectând fățiș temerile de a nu pierde, manifestate prin evoluții care numai atractive nu sunt. Prioritatea e dată de necesitatea de a nu fi învins, și nu de a câștiga, de unde și abordările avute, clar reliefate prin rezultate…

Căci jumătate dintre cele înregistrate până acum consemnează cel mult două goluri marcate într-un meci, două de 0-0 și două de 1-0 plus un 1-1, iar în rest un 2-1 și două de 1-2, un 3-0 și un 2-2, maximum, patru reușite într-o partidă, cazuri valabile pentru play-out. Iar în play-off e chiar mai rău.

Atractivitate!?

Nu. Ci denaturare ierarhică. Căci până și Petrolul în zilele ei cele mai negre de codașă detașată a ediției inaugurale pe grupe valorice, 2015-2016, strângea totuși ceva mai multe puncte, 14 în sezonul regular tur-retur, decât Juventus în cel actual, înscriind cu aproape 50% mai multe goluri decât bucureștenii, 17 în 26 de runde. De prisos de comparat cu ediția trecută, în care ”lanterna roșie” după retur ASA avea 5 victorii în cont și 20 de goluri la activ, Pandurii acumulând chiar 25 de puncte iar ACS Poli Timișoara 28. Acele echipe chiar aveau cât de cât un cuvânt de spus…

Însă în situația actuală se poate arăta cât se poate de convingător cu degetul spre un sistem competițional care a denaturat realitatea ”din iarbă”, fiind suficient ca o echipă cu o singură victorie în primele 27 de apariții, însă cu nu mai puțin de 17 partide fără gol marcat pe același parcurs, să învingă în premieră în deplasare prin a reuși doar pentru a 3-a oară în 29 de reprezentații să înscrie mai mult decât un gol pe meci, dar să evadeze totuși de pe ultimul loc.

Ceea ce certifică și în fotbal că România este țara tuturor posibilităților, înlesnite de reglementări foarte prost gândite dar totuși puse forțat în aplicare. Experiment ca și eșuat, dar asupra căruia se insistă parcă până în pânzele albe.

Aspect în privința căruia și cluburile participante au o mare parte de vină prin a fi încuviințat această aberație a înjumătățirii punctelor, fiind de acord cu ceea ce are potențialul generator al unei denaturări ierarhice a rezultatelor înregistrate pe teren. Unii practică fotbalul, iar alții, prin birouri, se joacă de-a aritmetica și clasamentele, tăind puncte din pix.

Și nici nu mai pomenim despre această premieră a unei codașe cu o singură victorie în 27 de apariții, de a câștiga două meciuri consecutiv în reprezentațiile 28 și 29, pentru a nu spune cineva cumva că am avea ceva cu gruparea Juventus sau cu deznodământul partidei Dinamo București – Juventus București, scor 1-2. Nu, nu, căci toate aceste rânduri reprezintă doar o consemnare ideatică de principiu, care ar fi fost la fel concepută și dacă beneficiara măririi șanselor de supraviețuire prin înjumătățirea punctelor ar fi fost o formație din acest colț de țară. Iar drept dovadă, astfel se scria în aceste pagini și anul trecut pe vremea aceasta, când dublu penalizata ACS Poli putea evada din subsol în ciuda uriașului -14 și grație sistemului cu înjumătățirea punctelor, doar că de astă dată evidențele în cazul alterării ordinii reale ”din iarbă” sunt strigătoare la cer.

Acest sistem ar trebui lăsat deoparte din sezonul viitor, dar până atunci, dacă ierarhia finală va fi într-adevăr influențată de aberantul criteriu, vreo grupare văduvită în urma celor rezultate ar putea intenta un caz pe adresa păstorilor competiției. Partea proastă este însă că formațiile prim-divizionare au fost somnolent de-acord cu introducerea sistemului, fără a întrezări consecințele sale, de unde că sunt părtașe morale la un bluf. E general valabil în omenire că majoritatea nu se sinchisește de paguba sau suferințele unei minorități, fie și individuală sau cu atât mai mult, imaginându-și că nu i s-ar putea întâmpla aceeași nedreptate, asta însă doar până la proba contrarie, care cel mai adesea survine.

Ligii Profesioniste de Fotbal ar trebui să-i fie rușine pentru nonșalanța cu care ”a dat verde” șterpelirii punctelor câștigate în teren vreme de peste 6 luni de cele 14 participante la competiția pe care o organizează, câștigătoarei sezonului regular, CFR Cluj, fiindu-i anulat un maxim de nu mai puțin de 29 de puncte. Ăsta poate fi numit regulament!?! Juventus București poate în schimb jubila că i s-au retezat numai cinci. Dar și aceasta este realitatea în oglindă a vremurilor absolut mincinoase pe care cu ignoranță le trăim, în care orice idiot la cravată strecurat în poziții de forță poate decide strâmb de la mare distanță lucruri impactând negativ activitatea unui număr însemnat de persoane, iar remarca este pertinentă prin faptul că aberanta emanație a fost clocită Ligii 1 de prin îndepărtate locuri unde cozi de topor mioritice fac sistematice plecăciuni slugarnice dar și prin faptul că această anomalie din fotbal are nenumărate paralele în cotidianul de zi cu zi al orânduirii sociale, lejer dirijată cu biciul de peste mări și țări.

Acestea fiind zise, jocul final din runda a III-a în play-out e abordat de ACS Poli și Sepsi luni de la 20:45 la Timișoara de pe noi poziții la zi, bănățenii în premieră pe un loc cu conotații legate de retrogradare, cel de baraj, iar nou-promovata ca și codașă. O zi mai apoi, marți la ora 18, se joacă restanța amânată din cauza ninsorii, FC Botoșani – Dinamo, iar de Paște elevii lui Grozavu vor evolua luni 9 aprilie la Mediaș, de la ora 15:30, după care tot luni și în 16 aprilie, de la ora 18, acasă cu cei din Botoșani. Spre finalul turului, deplasarea la Dinamo și meciul pe Bega cu Concordia.

Ultimele rezultate din etapa a III-a în play-off și play-out, clasamentele la zi și programul viitor, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ cinci = 13

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: