Antrenorul timișorean Pelici promovează cu CS Mioveni în Liga 1: cel mai longeviv club în Liga 2, din 2012, pășește în elită

Învingătoare în deplasare prin răsturnarea scorului în ultimele 20 de minute ale returului barajului de promovare în Liga 1, CS Mioveni a revenit miercuri după 9 ani în elita fotbalului românesc, pe banca tehnică cu antrenorul timișorean Alexandru Pelici, care îi prelua din nou pe argeșeni anul trecut, după ce îi mai pregătise pe galben-verzi și în 2016-2017. A treia în Liga 2, atât după sezonul regular cât și în urma celor 10 runde din play-off, a câștigat cu 1-2 (1-0) manșa a II-a de baraj cu prim-divizionara Hermannstadt, la Mediaș, unde sibienii au încheiat în dublă inferioritate numerică, retrogradând după 3 sezoane petrecute în primul eșalon, dintre care în primul și în cel actual au jucat la baraj pentru menținerea în divizia de elită.

Expertă a deplasărilor cu cel mai mic număr de goluri primite în sezonul regular al Ligii 2, numai 11, CS Mioveni s-a metamorfozat în play-off în de departe cea mai eficace grupare, cu nu mai puțin de 18 goluri înscrise în 10 partide, cele mai multe pe teren advers, câștigând cu 1-5 la Călărași, remizând 1-1 la nou-promovata Rapid, pierzând cu cântec cu 4-2 la Craiova și remizând 2-2 atât la Miercurea Ciuc cât și în urmă cu două săptămâni la Timișoara. 

Pelici pe ”Dan Păltinișanu” cu antrenorul polist Antonio Foale, la ora ultimei deplasări a lui CS Mioveni în play-off, 2-2 (1-1) la ASU pe 17 mai, de la 1-0 și 2-1

Așadar două treimi dintre golurile marcate de elevii lui Alexandru Pelici în play-off au fost înscrise în deplasare, iar galben-verzii au confirmat și în returul pentru promovare din județul Sibiu, după ce sâmbătă remizau alb acasă în manșa I. Miercuri în schimb au egalat în superioritate numerică prin Davide Massaro, intrat din minutul 32, 1-1 în minutul 71, și au câștigat în prelungiri, în dublă superioritate numerică fiind, prin Andrei Panait, intrat din minutul 75, 1-2 în cel de-al treilea minut de prelungiri.

CS Mioveni era cel mai longeviv club al Ligii 2, neîntrerupt la acest nivel din 2012, după retrogradarea din elită, și singurul alături de ASU Politehnica participant la toate cele 5 ediții în serie unică ale eșalonului secund, din 2016/7.

AFC Hermannstadt, care în primul sezon în Liga 1 după promovarea izbutită tocmai cu Alexandru Pelici la cârmă – dar care rapid era apoi dezgustător mazilit în turul sezonului regular 2018-2019 – a încheiat tot antepenultima în play-out și a pierdut acasă returul barajului, 0-1 cu Universitatea Cluj, menținându-se grație succesului cu 0-2 din manșa I, a deschis scorul miercuri la Mediaș prin Yazalde Gomes, în minutul 21, când juca în inferioritate numerică, căpitanul Dâlbea fiind eliminat în minutul 6. Sibienii l-au mai pierdut apoi și pe portarul Pereira, eliminat la 1-1 în minutul 83, pe când căutau golul victoriei necesare menținerii în Liga 1. 

Pelici, care le-a condus la promovarea în Liga 1 pe sibienele CSU Voința și Hermannstadt în 2011 și 2018, a promovat așadar în elită și cu CS Mioveni, la nici 3 ani după demiterea sa de către de-acum retrogradata Hermannstadt, în urma căreia antrena și în Banatul natal, mai întâi în premieră în Timișoara, pe Ripensia, iar anul trecut din nou pe reșițeni. Gustul amar din vest, înlocuit de dulceața unei a treia reușite notabile cu cluburi din centrul țării, drept dovadă că nimeni nu e profet în țara lui, ca și imposibil în special în fotbalul de pe Bega. 

Alexandru Pelici a efectuat o dublă înlocuire la 1-0 pentru gazde, după o oră de joc, și încă o dublă schimbare pentru ultimul sfert de oră, la 1-1.

O singură dată învinsă în 2021, la Craiova, CS Mioveni, care a avut cel mai bun parcurs în noul an dintre secund-divizionare, cu bilanțul 5 4 1 0 10-3 13 puncte în rundele din februarie-martie în restul turului sezonului regular, inclusiv cu victorii la FC U Craiova 1948 și Petrolul, iar apoi 10 3 6 1 18-11 15p în play-off, va activa pentru a treia oară în Liga 1 după incursiunile din 2007-2008 și 2011-2012. 

Iar argeșenii sunt primii secund-divizionari care izbutesc promovarea la baraj, după sezoane la rând în care cluburile din Liga 1 s-au impus în dubla manșă de menținere în elită. De astă dată este vorba despre un dublu baraj, și între a patra clasată din Liga 2 și a 13-a clasată în Liga 1, FC Voluntari – Dunărea Călărași fiind programat joi de la ora 20:30 în manșa a II-a, prima fiind adjudecată de ilfoveni în deplasare, cu 1-2.

S-a dovedit însă acum o dată în plus că foarte controversata stipulare a înjumătățirii punctelor prim-divizionarelor după sezonul regular și înaintea fazelor play-off și play-out poate induce distorsiuni ierarhice și alterarea ordinii valorice reale din clasament, sibienii izbutind o ca și miraculoasă evitare directă a retrogradării, salvându-se la mustață după grupa a II-a valorică în detrimentul Astrei, fără însă a evita și premiera retrogradării unui club din Liga 1 în urma barajului.

De la un an la altul, CS Mioveni a pășit înainte de la a rata promovarea directă în ultimul meci acasă din play-off-ul ediției 2019-2020 în Liga 2, fără victorie apoi la baraj, 0-2 și 1-1 cu prim-divizionara Chindia, la a încheia fără înfrângere barajul din 2021, 0-0 și 2-1 în deplasare în județul Sibiu. Iar astfel a urcat din eșalonul secund cea mai longevivă grupare a Ligii 2 din ultimul deceniu, neîntrerupt pe al doilea palier divizionar: a 9-a la finele campaniei 2012-2013 în Seria II (Vest); a opta în Seria 2 în 2013/4; a 5-a în 2014/5; a 6-a în 2015/6 în Seria a 2-a; a patra în prima ediție în serie unică a Ligii 2, 2016/7; a 9-a în 2018; a 7-a în 2019; a doua în returul întrerupt din 2020 și apoi a 3-a după cele 5 runde din play-off; a 3-a după tur și după play-off în 2020-2021 dar promovată la baraj. 

CS Mioveni a promovat la Mediaș în alcătuirea Iustin Popescu – Dorinel Oancea, Guilherme Garutti, Robert Gherghe – cpt., Daniel Șerbănică – Mihai Ișfan (minutul 32, Davide Massaro), Szilard Vereș (60, Marius Chindriș), Marian Șerban (60, Daniel Toma), Valentin Coșereanu (75, Ionuț Rădescu) – Bogdan Rusu, Ștefan Blănaru (75, Andrei Panait), rezerve neutilizate fiind Răzvan Ducan – Valentin Cristea, Tiberiu Coman și Sebastian Ivan.

Fotbalul argeșean a izbutit promovări consecutive în Liga 1, anul trecut prin alb-violeți – direct, zilele acestea prin galben-verzi, la baraj. Iar astfel a crescut și mai mult numărul prim-divizionarelor din afara curburii Carpaților, scăzând în schimb și mai mult cel al cluburilor de elită din interiorul arcului carpatic, din Arad, Cluj și Mediaș. Cât despre fotbalul timișorean, n-a mai avut reprezentare în Liga 1 din anul 2011, așadar în ultimele 10 ediții de campionat, și urmează și cea de-a unsprezecea, 2021-2022, cert fiind că Timișoara n-are momentan deloc față de Liga 1, în lipsa unor veritabili conducători de fotbal, a unui stadion, a unei viziuni profesioniste a sportului și pe fondul hemoragiei de jucători. Ce are în schimb, o mare și adâncită pată roșie în piept, de la atât bătut cu cărămida vorbelor goale. Un exponent de cinste în schimb în elită în persoana lui Alexandru Pelici, merituos promovat cu CS Mioveni.  

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 7 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: