”Bulgarii” câștigă Cupa României! În finala județeană Timiș, CSU Universitatea de Vest din Timişoara – Pobeda Star Bîșnov 0-2 (0-0). Declarații Vasilcin, Pătrașcu…

S-a jucat de la o oră total nepotrivită, 11 pe canicula primei duminici din august, și s-a jucat în fața tribunelor goale pe ”Dan Păltinișanu”, ambianță cu atât mai stranie dat fiind capacitatea ”marelui oval”, dar până la urmă, una peste alta ca idee principală, viața sportivă și în particular fotbalul au învins și în Timiș fie măcar și pentru două ore, prim meci oficial pe dreptunghiul verde după aproape 5 luni, un semn al reînvierii celor firești, o primă revanșă și pe Bega a sportului rege, cel constrâns o primăvară și o jumătate de vară a înghiți în sec pe tușă. Cât de cât un triumf al vieții în fața condiționării din creiere bolnave, din pix și cu un șubler eronat setat pe cele mai greșite măsuri. Au fost orele fierbinți ale fotbalului, cât despre deznodământ, ”bulgarii” au venit din Dudeștii Vechi în Timișoara și au luat acasă Cupa României pe Timiș, lăsându-i descumpăniți pe organizatorii ”universitari”: CSU UVT – Pobeda Star Bîșnov 0-2 (0-0).      

A fost un triumf doar parțial al fotbalului, căci spectacolul sportiv a fost lipsit de prezența în tribune a iubitorilor jocului, esențială componentă a acestui binom sacru, sportivi-chibiți, însă fotbalul timișean a făcut totuși un mic pas înainte. S-a jucat, ceea ce este foarte important, în căutarea necesarei normalități.     

A fost fără doar și poate o finală cât se poate de tristă prin prisma absenței spectatorilor de pe arena celui mai mare stadion al Banatului, ”Dan Păltinișanu”, interzicere ca parte a setului disproporționat de măsuri impuse și sportului de autorități pe baze cât se poate de discutabile, dacă nu chiar revoltătoare, dar în orice caz fără nici cel mai mic fundament științific, medical sau din sfera cercetării.  

Fotbalul și-a luat o infimă revanșă însă problema de fond rămâne, conturată în această primăvară pe liniile unei dezumanizante politici de inginerie socială, problemă care comportă adresarea unei întrebări, și anume cine oare va înapoia lumii sportive lunile de ”îngheț” pe tușă sub cele mai prefabricate pretexte fără pic de fundament științifico-medical și de cercetare, interogație la care răspunsul se reduce din păcate la 6 litere ale unui cuvânt. Nimeni.

Căci nimeni nu va fi tras la răspundere pentru acolada aberațiilor din martie încoace, cu stări de urgență și alertă, cu blocare a populației în locuințe și cu alte inepții cu certitudine verificate ca fiind în orice caz ineficiente, cel mai probabil și cât se poate de detrimentale stării de sănătate fizică și psihică a oamenilor, în sensul periclitării sistemului imunitar.

Guvernanților pe fire scurte roșii în special dinspre UE și OMS, dar nu numai, ar trebui să le crape obrazul de rușine pentru aruncarea din pix a sportului hăt departe pe tușă, ”carantină” cu lunile pentru un domeniu sugerând sănătate, și tot acest scurtcircuit ”din grija pentru om”, ditamai grija să rupi în două spectacolul sportiv, iubitori ai jocului de favoriții lor, o trădare în masă ca asalt psihologic la adresa unei ramuri sociale drept supapă la provocările vieții.

FRF, presată sub bocanc guvernamental și sub groase tomuri de ”prescripții”, legislație predictatorială, dacă nu chiar deja totalitară, a aruncat pisica mai departe, implementare în teritoriu a unor protocoale care n-au nici o validitate în raport cu datele științifice, medicale și din cercetare, pseudo-strategii surogat, înlocuitoare pe post de inginerie socială cu conotații simbolice ale unor reale măsuri de prevenire și combatere, neabordate pentru că nu se dorește de fapt binele societal, ci exact condiționarea prin frică și constrângere.

Absolut nici cel mai mic pericol de așa-zisă infectare n-ar fi existat pe ”Dan Păltinișanu” dacă spectatorilor li s-ar fi oferit dreptul legitim de a se bucura de joc și de sport, la urma urmei de viață, drept refuzat din pixul unor ”tehnicieni” autoritari ai controlului social din noua ordine, patetici executanți de prin jilțuri ministeriale și de diverse comiții și comitete. Un drept fundamental furat, o umilire a sportului și iubitorilor săi, căci așa se amuză oculta mondială, forțând straturile piramidale inferioare să pună în aplicare diabolice planuri cusute cu ață albă, într-un lanț al distrugerii fibrei sociale, pe o rută gen OMS – UE – Guvern – Minister de resort – Federație de profil – Asociație din teritoriu, toată lumea aliniată și drepți, cu filtrul rațiunii blocat și în necunoștință de cauză în raport cu autentice, veridice și veritabile date științifice, medicale și de cercetare.

Din contră, vitamina D indusă de razele soarelui ar fi fost benefică susținerii sistemului imunitar al potențialilor spectatori, pus la grea încercare în ”blocada” primăverii, pentru a nu mai vorbi de senzația de bine la împărtășirea pe viu a unui eveniment sportiv cu jucători favoriți și parteneri de întrecere. Ar fi fost o doză de normalitate, lăsată pentru altădată, în numele acestei mincinoase retorici care aberează că ar trebui să sacrificăm din grijă ziua de azi pentru binele zilei de mâine, omițându-se voit de către sforari dezvăluirea că nu se caută binele zilei de mâine, dar în schimb perpetuarea unei stări de incertitudine și continuă panică pentru consolidarea controlului societal, iar măsurile nefirești și pe dos, din martie încoace, sunt înadins astfel înfipte pe gâtul populației pentru a asigura efectele scontate de satrapi, o complicare a buletinului medical al nației, în numele unei ”crize” la infinit.

Acesta a fost cadrul contextual general în care fotbalul din Timiș a căutat să prindă din nou viață prin meciul CSU UVT Timișoara – Pobeda Star Bîșnov, iar dacă amatorii de fotbal au avut de suferit, căci sigur s-ar fi găsit câteva sute de chibiți care să ia duminică de la ora 11 calea stadionul ”Dan Păltinișanu”, mult mai mult au avut de pătimit fotbaliștii implicați în această finală a fazei județene a Cupei României, dat fiind canicula matinală. Cu atât mai acut resimțită cu cât au avut de-a face cu primele emoții competiționale, cele de astăzi, și cu trofeul pe masă, după luni de pauză forțată, care au indus o scoatere de ritm, și nu numai.

Mai în priză au fost oaspeții Timișoarei, cu antrenorul-jucător titular în teren, care au câștigat cu 0-2 (0-0), ”bulgarii” din Dudeștii Vechi preluând trofeul de la Avântul Periam prin golurile marcate de Marius Sîrbu în minutul 48, din lovitură de la 11 metri, şi Valentin Grigore în minutul 55, lovituri decisive în sfertul de oră după pauză, sfetnic bun. 

De fapt, Pobeda Star Bîșnov a lansat o salvă de avertisment chiar în debutul meciului, când Valentin Grigore a nimerit stâlpul porţii din stânga de la 8 metri, indiciu care ar fi trebuit să-i pună în gardă la pauză pe timișoreni. Iar împrospătați fiind, ”bulgarii” au repetat figura, start ofensiv și în partea secundă a finalei, la reluare, după numai 3 minute, Dragoş Rusu fiind faultat în dreapta suprafeței de 16 metri de Florin Olariu. Corect, tânărul arbitru Roman a dictat fără ezitare lovitură de la 11 metri, transformată cu sânge rece de Marius Sîrbu, în stânga portarului Florin Rusu: 0-1. 

”Albaștrii” de la Dudeştii Vechi au simțit momentul oportun lor și nevralgic în tabăra universitară, predând o lecție blitz prin dublarea avantajului în minutul 55, așadar tot în primul sfert de oră după pauză, când, la o incursiune pe flancul drept, purtată de același Marius Sîrbu, centrarea sa perfectă în faţa porţii a fost fructificată de la 6 metri cu capul de golgheterul echipei Pobeda, Valentin Grigore. A înscris aproape de vinclu şi finala era… aproape jucată: 0-2.

Căci ”studenţii” în roșu-negru, apoi și cu antrenorul-jucător în teren, s-au trezit greu, târziu, expediind primul şut mai periculos prin Ionuţ Vucea abia în minutul 81, când, pătruns pe flancul stâng în careu, și-a reglat tirul de la 8 metri lateral, la colţul scurt, unde veteranul Stoianov a prins ce-i drept cu dificultate, lângă bară.

A fost victoria celor mai în priză, mai pe fază la ora meciului, mai conectați ca ritm și abordare condițiilor cu totul speciale din mai multe puncte de vedere. A celor care ar fi avut la o adică ceva mai puțin de pierdut, așteptările mai mari fiind pe umerii gazdelor organizatoare, mai bine clasate și în ierarhia din ”D Timiș” la ora scurtcircuitării în martie a campionatului, CSU UVT pe podium.

În consecință, la fluierul final, întreaga echipă din Dudeştii Vechi a încins hora şi a cântat ”Campionii! Campionii!”, sub privirile observatorului de joc Traian Dejeu, aproape de victorioși la centrul terenului. Dar victoria cea mare a fost a fotbalului timișean repornit, în sfârșit eliberat din chingi guvernamental-federale. ”Victorie” personală și pentru cel nominalizat individual, jucător al finalei fiind desemnat Dragoş Rusu.

O menţiune și pentru brigada de arbitri care a fost solicitată să arbitreze două jocuri în 24 de ore, primul fiind cel de la Hunedoara, meci de baraj, reuşind cu succes să ducă finala la bun sfârșit în optime condiţii…

Iar apoi festivitatea de premiere efectuată de Alexandru Dumitraşcu, sub privirile lui Romeo Malac, la ”cucurigu” în tribuna oficială, de unde a privit întreaga partidă, în rând cu alte câteva persoane.

Galeria foto a finalei, în consemnarea anterioară.

*

CSU Universitatea de vest din Tinişoara: Florin Rusu – Florin Olariu, Aurelian Grunțä (min. 75, Vlad Bura), Denis Hotca (min. 65, Emanuel Pătrașcu), Andrei Horcea (min. 46, Cosmin Saizu) – Mihai Olariu, (min. 46, Alin Pîrjol), Denis Băban, Constantin Popa, Alexandru Contescu – Ionuț Vucea (cpt.), Patrick Niță.

Antrenor-jucător: Emanuel Pătraşcu.

Pe bancă: Georgios Gakos, Paul Dănilă, Cristian Bîzoi.

ACS Pobeda Star Bişnov: Gheorghe Stoianov – Marius Matei, Rafael Mirciov (cpt), Raul Boboiciov, Rocky Tranculov – Raul Briciu, Daniel Vasilcin, Eugen Ciocan, Dragoş Rusu (min. 70, Toni Ciocani) – Valentin Grigore (min. 87, Ioan Kalapiş), Marius Sîrbu.

Antrenor-jucător: Daniel Vasilcin.

Pe bancă: Ioan Ciocan, Dragan Babuşcov, Ioan Boboiciov.

Au arbitrat: George Roman – Raul Ghiciulescu şi Alin Botaş. Observator de arbitri: Zaharie Ciev. Delegat de joc Traian Dejeu.

+

Declaraţii după meci…

Emanuel Pătraşcu (antrenor-jucător UVT):  ”Am pierdut, ce să facem!? Mergem mai departe! Sincer, în totalitate eu sunt vinovat că nu am reuşit să-mi motivez jucătorii, nu au avut atitudine, voinţă, nu mai am ce să comentez. Fără comentarii, ei au fost mai buni, mai pragmatic, şi în unele momente cheie ale meciului  chiar s-a văzut că îşi doresc victoria, lucru pe care l-au reuşit. Pentru care eu personal doresc să-i felicit! Noi în continuare ne vom pregăti, vom face antrenamente şi vom vedea ce se va întâmpla, dacă se va da drumul la campionat sau nu…”

Daniel Vasilcin (antrenor-jucător Pobeda): ”Este normal să fiu bucuros pentru această performanţă reuşită de această frumoasă echipă pe care o avem. Doresc să le spun cârcotaşilor că orice ar fi, dacă voi fi eu antrenor sau nu, echipa Pobeda nu va “muri” şi nu o să piardă niciodată spiritul de învingător. Cât despre joc, a fost un meci tipic pentru o finală, băieţii noştri au dat totul şi doresc să-i felicit pentru acest succes, nu în ultimul rând fundaşului Marius Matei, acesta fiind ultimul său meci la echipa noastră, întrucât s-a transferat la Peciu Nou; mai nou s-a întors acasă. Doresc să-i mulţumesc şi domnului primar Bonu Cucălan, pentru ajutorul pe care l-a dat în această perioadă dificilă în care ne aflăm, toţi jucătorii au primit salariile la zi şi ne acordă tot sprijinul în continuare. Cu acest prilej doresc să dedic această victorie importantă surorii mele, dorindu-i însănătoşire grabnică!”

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 10

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: