Englezii, out din Europa înaintea sferturilor, ca și în 1992/3!

Record negativ conturat în această seară de Premier League, reprezentantele fotbalului din Albion fiind eliminate în bloc din ediția 2014/15 a cupelor europene încă înaintea începerii fazei sferturilor de finală și repetând astfel contraperformanța din sezonul 1992/3.

Colaj grafic pe zidul exterior al arenei Goodison Park din Liverpool, ”casă” a lui Everton. Foto: Mihai Comșulea

Colaj grafic pe zidul exterior al arenei Goodison Park din Liverpool, ”casă” a lui Everton. Foto: Mihai Comșulea

 

 

Everton Liverpool, care apăra la Kiev un fragil avantaj de 2-1 luat în manșa I a optimilor Europa League, a fost ultima grupare din Anglia eliminată la debutul acestei primăveri europene, ucrainienii de la Dinamo impunându-se cu 5-2 (3-1) în revanșă, prin golurile lui Yarmolenko, Teodorczyk, Miguel Veloso, Gusev și Antunes.

Zilele trecute, Arsenal era scoasă din cursă în optimile Champions League de AS Monaco, în ciuda unei victorii cu 2-0 în Principat, insuficientă în lumina eșecului cu 1-3 din tur, iar Manchester City printr-un dublu eșec cu Barcelona. În plus, Chelsea părăsea competiția în fața lui PSG, pe când Liverpool nu făcea față fazei grupelor în Champions League și era eliminată apoi și din Europa League, la lovituri de departajare, la Istanbul, pe scut sfârșind și Tottenham Hotspur, în fața Fiorentinei. Cât despre Hull City, aceasta era eliminată încă din august 2014, în faza play-off din Europa League, de belgienii de la Lokeren.

Ceea ce autorul acestor rânduri explica pe îndelete cu ani bunicei în urmă în concluziile cărții de fotbal ”Gazon englezesc”, compilată din consemnări realizate la fața locului în sportul rege din Albion, se regăsește elocvent în asemenea rezultate trădând o masivă discrepanță între nivelul supraestimat și inflaționist al Premier League și performanțele europene cel mai adesea departe de așteptări.

În concluzie, doar 3 sunt cluburile englezești triumfătoare în cupele europene în noul mileniu, și anume Liverpool, în 2005 în Champions League și în 2001 în Cupa UEFA, Chelsea în Champions League, în 2012, precum și în Europa League, în 2013, respectiv Manchester United, în anul 2008, în Champions League. Cinci trofee într-un deceniu și jumătate de competiții, nici pe departe zestrea dorită pentru un fotbal cu asemenea pretenții.

Într-un contrast izbitor, fotbalul ucrainean oferă două dintre cele 8 cluburi rămase în cursă în Europa League, în ciuda momentelor realmente dramatice prin care trece națiunea vecină.

Aspiră în continuare la onoruri în 2015, în Champions League, ibericele Real și Atletico Madrid, Barcelona și FC Porto, precum și grupările franceze PSG și AS Monaco respectiv Bayern Munchen și Juventus, iar în Europa League: deținătoarea la zi a trofeului, Sevilla, italienele Fiorentina și Napoli, Dinamo Kiev și Dnipro, Wolfsburg, Zenit și Club Brugge. Grupări din 5 țări în Liga Campionilor, și anume Spania (3), Franța (2), Germania, Italia și Portugalia, respectiv din 6 țări în Europa League: Italia și Ucraina cu câte două, respectiv Spania, Germania, Rusia și Belgia.

Rezultatele manșei a II-a din optimile Europa League, de joi seară: Dinamo Moscova – Napoli 0-0 (în tur: 1-3), Roma – Fiorentina 0-3 (1-1), Dinamo Kiev – Everton 5-2 (1-2), Internazionale – Wolfsburg 1-2 (1-3), Beșiktaș – Club Brugge 1-3 (1-2), Sevilla – Villarreal 2-1 (3-1), Torino – Zenit Sankt Petersburg 1-0 (0-2) și Ajax – Dnipro 2-1 după prelungiri, în tur 0-1. Cei din Dnipropetrovsk merg mai departe în ciuda absenței a 5 titulari accidentați și suspendați și a antrenorului, răcit. Golului calificării l-a marcat căpitanul Konoplyanka, în minutul 97: 1-1.

Tragerea la sorți a sferturilor Champions League, programate în 14/15 și 21/22 aprilie, va avea loc vineri la amiază la Nyon, finala fiind anunțată pentru 6 iunie, la Berlin. Tot vineri se trag la sorți și sferturile Europa League, din 16 și 23 aprilie, finala fiind pe 27 mai la Varșovia. În ansamblu, în urne mai sunt 4 cluburi spaniole, trei din Italia, câte două din Franța, Germania și Ucraina respectiv unul din Portugalia, Rusia și Belgia.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 8 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: