FCSB ia 5 acasă și cade în Europa League. Măsura unui fotbal în care banul turmei la palat demontează campioane în contrast cu prosopul parcă aruncat de laureatul Hagi

Seară de miercuri a returului fazei play-off în UEFA Champions League în care au fost confirmate calculele hârtiei, Sporting CP Lisboa calificându-se la scor în grupele întrecerii numărul 1 pentru a treia oară în ultimii 4 ani, în detrimentul unei vicecampioane a României, FCSB, care n-a mai izbutit o asemenea reușită din 2013.

Un deznodământ însă firesc și previzibil, în nota limitelor evidente ale principalei exponente și aspirante a fotbalului din Liga 1 la ușa închisă a fazei grupelor în Liga Campionilor, roș-albaștrii neavând un scor favorabil calificării nici o secundă a revanșei de pe modestul gazon al Arenei Naționale: FCSB – Sporting 1-5 (1-1) și 1-5 în ansamblul celor două manșe. Și doar naivii s-ar fi putut alimenta cu speranțe cât se poate de deșarte…

Precum campioana FC Viitorul săptămâna trecută în turul de play-off de pe teren propriu în Europa League cu austriecii din Salzburg, și FCSB s-a limitat tot doar la a egala în repriza I, un unic gol marcat de bucureșteni în ansamblul celor două manșe și un total de numai 10 în cele 13 meciuri jucate de 5 reprezentante ale Ligii 1 în turul III preliminar și faza play-off din actuala ediție a cupelor europene, bilanțul general pe aceste paliere înrăutățindu-se la două victorii, 4 remize și 7 înfrângeri, cu 23 de goluri încasate.

Modestele rezultate internaționale constituie însă doar un efect al reculului valoric al fotbalului autohton, simptomatice fiind izbitoarele contraste conturate pe plan intern sub forma perpetuării unor nefaste tendințe și în acest debut de sezon. Paradoxal, la puțin timp după ce în primăvară savura cucerirea titlului național în dauna bucureștenei FCSB, proaspăta campioană FC Viitorul a început brusc de la nivelul cu trudă atins să cedeze exponențiali jucători de perspectivă tocmai celor din capitală, chiar cel care cu sârg și talent acumula capital prin fotbalul occidental de club pentru a-l investi peste ani cu migală la rădăcina fotbalului intern, nimeni altul decât ex-internaționalul Gheorghe Hagi, aruncând acum parcă prosopul. Sugestiv, și-a retras până și echipa a doua din întrecerea Ligii 3…

Mai greu ar fi fost de intuit o asemenea rapidă întorsătură de situație, în care proaspăta campioană să-și cedeze tocmai căpitanul, dar reculul peste vară al laureatei zămislite în acest deceniu de un nume de mare referință al fotbalului românesc, Hagi, conferă măsura reală a fragilității dar și deznădejdii sportului rege autohton în întregul său.

În contrast, cineva își freacă satisfăcut palmele în jilț, adulmecând reacapararea controlului pe plan intern, fără a deduce însă intuitiv răul în formă continuată propagat în sferele de la vârful fotbalului de club românesc și implicit nefastele consecințe ce o pasc în timp inclusiv pe plan extern tocmai pe beneficiara la prima vedere și parcă peste noapte a acestei denaturări a raportului organic de forțe în arena autohtonă. Consecință manifestată de fapt cu titlu imediat într-o seară a marilor speranțe cu tribunele pline.

O recentă campioană a României, cea din 2016, Astra Giurgiu, a fost ca și demontată recent de banul turmei la palat, asigurând o jumătate din echipa aliniată de Dică în această seară pentru FCSB pe Arena Națională, însă fără efectul scontat, 1-5 cu alb-verzii lusitani, iar actuala campioană a Ligii 1, cea din 2017, FC Viitorul, i-a urmat în același stil, recruții preluați în roșu-albastru, cu o completare și luni în persoana lui Florinel Coman, fiind momentan absenți pe plan internațional în conformitate cu stipulările regulamentare.

Cine dă așadar tonul, face cărțile, forțează nota și influențează întâietatea și prioritatea într-un fotbal ai cărui foști conducători sunt chemați în serie în instanță? Un fost fotbalist multiplu campion și internațional ”tricolor”, totodată recent investitor care cu transpirație își apropia cândva rodul muncii în competitivul fotbal vestic, sau un reprofilat de pe pășuni probând pe post de aspirator și malaxor de talente descompunerea rivalelor prin împrăștierea anapoda cu bani!? Și care ar fi morala?

Răspunsurile ar fi de la sine înțelese, în concordanță cu grăitorul efect de pe gazonul reașezat în pripă, 1-5. Un campionat intern manifestând la fiecare câțiva ani puseuri de potențial și tendințe de a deveni ceva mai închegat și puternic, răpuse însă din fașă prin abordări de doi bani speranță. Nu așa se bate la porțile grupelor Champions League și nicidecum nu devii mai puternic în întrecerile externe care contează cu adevărat prin a-ți decapita practic parteneri autohtoni de concurs. Sunt viziuni înguste și limitate în timp, fără consistență și profunzime, un soi de impulsivă pansare a nefericirii prin raiduri la cumpărături, nou sport național.

Iar odată ce handicapul vicecampioanei din Liga 1 lua proporții, difuzorii manșei a II-a tot repetau supărător și la nesfârșit faptul că FCSB va continua totuși în toamna europeană, în faza grupelor UEFA Europa League, colac salvator strict pe seama unei flori rare, victoria cu 4-1 în deplasarea în Cehia din turul III preliminar, însă aparențele înșală.

Realitatea este că Liga 1 se tot devalorizează, scăzând în competitivitate și prin practici de genul celor nonșalant exersate din jilțul palatului, de atrofiere a rivalilor, tactică importată peste ani din registrul ținut la sânge în cincinalele pre-decembriste de tartori precum Steaua ori Dinamo, racolând aproape tot ce mișca mai de Doamne ajută pe gazonul Diviziei A. Iar efectele în timp sunt de netăgăduit.

Pretinși lei acasă pe seama puterii de cumpărare dinspre stână, mai mereu mielușei în confruntările internaționale, oferind adevărata imagine a diluării întrecerii interne. 1-5 semnat de Doumbia în minutul 13, Acuna în minutul 60, Gelson Martins în minutul 64, Dost în minutul 75 și Battaglia în minutul 88, fostul component al Astrei, Junior Morais, egalând în minutul 20.

Multe altele n-ar fi deloc de adăugat la acest scor, cu Sporting la braț intrând în grupele Champions League și APOEL, TSKA Moscova, FC Liverpool și Qarabag, în vreme ce Slavia Praga, Young Boys, FC Copenhaga și Hoffenheim vor continua aidoma bucureștenilor în grupele UEFA Europa League.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + cinci =

 


Alte articole legate de acest subiect: