Ierarhie parțială a returului: 1. Chișoda, 2. Mama Mia, 3. Jimbolia. Pariul pe juniori, unul benefic. Și cîteva întrebări…

Au mai rămas doar 3 săptămîni din stagiunea Diviziei D Timiș, cele 12 etape din retur, din două luni și jumătate, dînd prilejul conturării unei ierarhii de primăvară, cu reflecțiile sale. Mai clare odată ce liga a patra și-a desemnat deja învingătoarea, pe CS Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, abia retrogradată în 2012 din Divizia C. Un tur de orizont înaintea rundei a 30-a, ce începe diseară la Făget, cu Arsenal Flacăra – Chișoda…

Roș-negrii Jimboliei înregistrau primul dintre cele 10 eșecuri ale turului din toamnă în etapa I, 2-1 la Ghiroda, dar returul i-a adus lui FC Marcel Băban o ascensiune, cu tot cu promovarea juniorului Eduard Pap la liga a doua și a interesului manifestat față de alți tineri antrenați de Tavi Popescu

 

Se detașează ca elocvență revenirea Chișodei, prima în clasamentul returului, la golaveraj, 12 9 3 0 50-12 30 puncte, ascensiune cu semnificațiile sale în privința nivelului valoric al întregii întreceri. Și de ce spunem aceasta? Pentru că, se știe destul de bine, chișozenii rulează – ca de obicei – fără un obiectiv anume, și nici nu prea au timp de pregătiri, atît în precompetițional, cînd reunirea lor este printre cele mai târzii, cît și în decursul sezonului. Pe lîngă priceperea lui Adrian Șețu și a elevilor săi de a-și croi drum spre podiumul diviziei, ar mai fi și slăbiciunea întrecerii în sine, ca aspect definitoriu și de netăgăduit, cu trimitere la inerția din birourile modernizate ale AJF Timiș, minusuri despre care am mai tot scris. Și la care vom reveni mai jos.

Mama Mia n-a surprins chiar pe nimeni, cu unul dintre cei mai buni tineri antrenori din Timiș, Sorin Bălu, și cu un lot reunind numeroși juniori și tineri, ce nu va avea bătăi de cap în această privință în cazul unei dorite promovări, și care n-a fentat pregătirea, cei din Becicherecu Mic apropiindu-și cîștigarea seriei deja după intermediara de miercuri, în runda a 29-a: 12 9 3 0 42-6 30 puncte. Mai delicat va fi la barajul de promovare, o necunoscută ca dată, loc de disputare și adversar. Ce mai cacealma.

Plăcuta surpriză, dar de fapt o surpriză și nu prea, vine din partea lui FC Marcel Băban Jimbolia, pe podiumul provizoriu după etapele 18-29, cu 12 8 2 2 37-19 26 puncte. Clubul-”pepinieră”, mizînd pe creșterea juniorilor, oferă un foarte bun exemplu și dă dovadă că asemenea inițiative sunt viabile, rezultatele venind chiar și în compania divizionarilor seniori, iar pe deasupra gruparea închegată de Marcel Băban dînd jucători loturilor naționale juvenile, ba chiar și încasînd din cedarea de fotbaliști la entități de liga a doua. ”Cazul Jimbolia” nu este un experiment, ci o firească necesitate, și încă funcționează, chiar bine.

Și aici, înainte de a parcurge restul ierarhiei returului, venim din nou cu aceiași remarcă la adresa AJF Timiș: nu doar pentru faptul că AJF Arad și AJF Caraș Severin pot să organizeze în deschiderea meciurilor de ”D” jocuri ale juniorilor respectivelor cluburi, și timișenii ar trebui să treacă la fapte. Că domnii Lața, Mierea și nu numai s-au implicat la vremea respectivă în bunul mers al Selecționatei Județene U16, a generației 1995, nu este un alibi pentru ca Timișul să nu mizeze mai mult pe promovarea fotbalului juvenil, inclusiv prin intermediul ligii a patra. Sau au arădenii și cărășenii mai multe resurse și capacități de tot felul decît timișenii!? Aș.

CFR Timișoara, cu 12 8 1 3 30-12 25 puncte în retur, n-a găsit incă rețeta dorită de a reveni în ligile cu care clubul își confundă mai degrabă numele, dar pariul pe ”tineret-speranțe” conferă nădejdi că ar putea veni și rîndul celor din spatele Gării Mari. Ai patrulea în retur, vișiniii sunt pe 5 în clasamentul general, dar marjele în lupta pentru celelalte locuri pe podium sunt mici, cu 5 cluburi înșirate pe 4 puncte.

Invers, pe 4 în ierarhia generală la zi, și pe 5 în cea a returului, o merituoasă nou-promovată, CS Ghiroda, iar reușita tuturor celor 3 nou-promovate din Campionatul Județean Timiș de a se acomoda la acest nivel, și de a ataca fie și podiumul, mai conferă un indiciu în privința Diviziei D Timiș, aceasta fără a știrbi din meritele respectivelor, clasate momentan pe 4, 6 respectiv 11: 12 8 1 3 26-12 25 puncte.

Tot cu 25 de puncte, ACS Dumbrăvița, 12 8 1 3 26-14, pe 6 în retur, după care urmează reprezentantele vestului Timișului, Pobeda Dudeștii Vechi, vicecampioana de iarnă, cu 12 7 3 2 34-14 24 puncte, pe 4, și nou-promovata CS Unirea Sânnicolau Mare, cu un singur eșec în 2013, 12 6 5 1 23-15 23 puncte, grupări al căror aplomb a mai scăzut în partea a doua a campionatului.

O singură formație mai are un bilanț pozitiv în retur, și anume FC Auto Timișoara, cu 12 6 2 4 31-14 20 puncte, pe 9 în 2013, după care restul sunt pe pasiv, unele dintre acestea dezamăgind ca abordare a lucrurilor și, punctual, ca eșecuri la scor înregistrate, semn că nu e ceva prea în regulă în bătăturile respective, și aici ar intra în discuție mai ales Spartak Gottlob, de la care sunt oarecare așteptări, cu înfrîngeri gen 0-9 și 3-10 în etapele a 20-a respectiv a 27-a, cu Mama Mia, acasă, și la Chișoda, dar care înregistrează rușinoasele ”papare” pe care le merită conducerea, dar și Banatul Nerău, care, după ce încasa 10 și 9 în toamnă, a mai devenit recipient și al unor 1-8, de două ori, și 1-10 în 2013, dar poate că mai nimeni nici nu se așteaptă la ceva anume de la respectiva grupare.

Autoare al unui retur slab, 12 1 1 10 6-37 4 puncte, fără victorie acasă, Real Dragșina se situează pe 16 în ambele clasamente, forma sa aducînd a retrogradare, care a fost confirmată matematic miercuri în cazul Avîntului Bobda, strămutată de fapt pe ”Voința”, în Timișoara, unde Octavian Foale menține pîlpîind tradiția de a orienta adolescenții spre fotbal, dar și al Detei, ca o dovadă a faptului că locul retrogradabil spre ”Județ” pe care a încheiat și la finele ediției trecute a constituit un suficient motiv pentru a nu mai continua în liga a patra.

Dar la milostivenia forului fotbalistic județean, mergînd pe principiul unei cît mai largi incluziuni a grupărilor implicate în competițiile timișene, și uneori în detrimentul calității întrecerii, această fixație de a avea musai 18 competitoare, fără a ține cîteodată cont de locul ocupat pe baza rezultatelor de pe teren, ci mergîndu-se pe ”invitații” și românisme, se dovedește a fi de fiecare dată păguboasă, uitîndu-te de exemplu la numărul punctelor adunate de ”ciuca bătăilor”: 9 Bobda, 7 Deta…

Desigur, AJF Timiș se poate lăuda că are o largă participare în competițiile sale, mai ales comparativ cu alte județe ale țării, dar această înclinație pentru fotbal are mai ales de-a face cu tradiția acestui joc în Banat și cu dorința atîtora de a-și încerca forțele pe dreptunghiul verde, ceea ce poate fi confirmat și de numărul ridicat de echipe lansate în ultimii ani între mingicarii Campionatului Județean de Minifotbal – Alborz, nefiind așadar neapărat un merit al celor care gestionează întrecerile la AJF. Și care trebuie de fapt doar să-și autoadreseze întrebarea dacă pun la dispoziție cel mai bun cadru de desfășurare…

Ori în această privință dubiile sunt foarte mari, și cu atît mai mari dacă este să le asculți destăinuirile nu puținilor dintre cei implicați în Divizia D Timiș, tristețea lor fiind una fără echivoc: ”o scîrbă profundă și supremă”. De ce oare? N-ar fi greu de intuit, multe avînd de-a face cu nerespectarea spiritului competiției, incluzînd o paletă întreagă de aspecte, iar peștele de la cap se împute prin atitudini de genul ”nu văd, nu aud”…

Divizia D Timiș este de fapt un întreg caragialesc lanț al slăbiciunilor, cu ale sale zale ”federali” – observatori – arbitri – conducători și nu numai, iar la cît de uzat este lanțul, deloc de mirare că ”D”-ul actual este o copie palidă a celui chiar și din anii ´90, sau că nu-și întoarce fața și spre ”pepiniere”, decît pe ici-colea, prin efortul punctual al unora. Ca element definitoriu este cît a decăzut nivelul Diviziei D în gestiunea acelorași, și nu faptul că Lața și compania au conservat în întreceri un număr consistent de grupări, căci, la nivelul la care se joacă, și în această acută lipsă de personal, în unele cazuri cu cîte 12-13 jucători ”pe raport”, pînă și eu mi-aș putea găsi un loc pe vreo bancă de rezervă, la nenumăratele maratoane de 42,2 kilometri alergate în sub 3 ore și 20 de minute.

Partea proastă este că, în scîrba și deznădejdea unora, nu există și acea coeziune colectivă pentru un interes comun de a schimba lucrurile în bine, atît de practicat în societăți dominate de un alt spirit, ci mai degrabă mîncătoria tipic carpatină, dată de o profundă îngustime a orizonturilor.

”D”-ul merită ceva mai bun iar fotbalul timișean necesită o revigorare prin reformare. Dar cîtă vreme modestul fotbal românesc este asfixiat de matusalemicii săi impostori de la butoane, și alegătorii săi din teritoriu nu se vor sinchisi de mai binele colectiv al zilei de mîine.

Restul ierarhiei returului: 10. AC Belinț 12 5 1 6 20-22 16 puncte, 11. Arsenal Flacăra Făget 12 4 2 6 15-24 14p, 12. Spartak Gottlob 12 4 1 7 20-39 13p, 13. AS Peciu Nou 12 3 3 6 17-23 12p, 14. Timișul Șag 12 3 2 7 13-20 11p, 15. Banatul Nerău 12 2 2 8 12-44 8p, 16. Real Dragșina 12 1 1 10 6-37 4p, 17. Avântul Bobda (Luceafărul) 12 1 0 11 9-47 3p, 18. AS FC Deta 12 0 1 11 6-41 1p.

+

Etapa a 30-a: (vineri 17 mai, ora 18): Făget – Chișoda; (sîmbătă 19 mai, ora 11): Real Dragșina – AC Belinț, Mama Mia – Pobeda, Ghiroda – Banatul Nerău, Unirea – ACS Dumbrăvița, CFR – Avântul Bobda, Peciu Nou – Auto, Timișul Șag – Jimbolia și Deta – Gottlob.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ierarhie parțială a returului: 1. Chișoda, 2. Mama Mia, 3. Jimbolia. Pariul pe juniori, unul benefic. Și cîteva întrebări…

  1. deJeu spune:

    frumos,mare dreptate,dar din pacate,nimeni nu se sesizeaza si multi din cei care fac parte din div. D,nu sunt curiosi sa schimbe ceva,le convine sa dea limbi pe la ajf,sa fie drepti mereu si sa ridice mereu degetul la orice spun mai mari ajf.nu vor schimbarea ca e bine asa,desi e o bataie de joc,de la locu 10 in jos,sunt multe echipe care se aduna numai la meciuri,care nu au nici un viitor,care nu au sanse sa dea un jucator la un nivel mai sus.la fel si la liga a 5,in fiecare seri,maxim 6-7 echipe au conditii pt a juca fotbal si incearca ceva.insa nimeni nu vede,la noi conteaza cantitatea nu calitatea,desi datornicii,sunt mai multi decat platnici, catre ajf.

  2. Handrache spune:

    Adevarat….!!!!bravo…dar totuși,se poate lupta mult mai mult ptr schimbare si asta puteți dumneavoastră sa initiati!daca insistati cu expunerea adevărului macar o data pe saptamana!!!!cand am jucat prima data la divizia D …din 18 echipe,15 făceau cantonament si antrenament 4 zile pe saptamana!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + unu =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: