Mezinul Ghirodei, Alex Buţu, deschidere de scor şi penalty obţinut până la pauză în succesul primei ieşiri din 6 în Oltenia: 2-1 (2-0) la Târgu Cărbuneşti. Bălu: „La buna organizare am avut şi inimă”

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii a început cu bine în această seară cea de-a şaptea ediţie consecutivă de campionat în Liga 3, în care participă cu începere din 2017, însă de astă dată nu într-o serie „vestică” arădean-timişeană cu care se obişnuise în noul deceniu, ci în Seria 7, cu 10 cluburi din nu mai puţin de 6 judeţe, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş – drept unic sol al fotbalului timişean, debutând de la ora 18 prin a se desprinde până la pauză graţie juniorului Alex Buţu, 2-1 (2-0) cu CS Gilortul pe arena „Cristinel Răducanu” din Târgu Cărbuneşti, în prima dintre cele nu mai puţin de 6 deplasări în Oltenia, alte două fiind la Deva şi Petroşani, iar cea mai scurtă spre Caraşul montan, la Lupac.  

Sorin Bălu, antrenorul principal al bănăţenilor, i-a acordat încredere pe post de vârf juniorului Alexandru Buţu, din generaţia 2008, iar mezinul la 15 ani neîmpliniţi a fost excelent pus în valoare de coechipieri, deschizând scorul înaintea mijlocului primei reprize a debutului în noul campionat şi obţinând apoi şi o lovitură de la 11 metri, tot până la pauză, desprindere mulţumită căreia cei din Ghiroda s-au lansat în ediţia 2023/4 precum în 26 august 2022, la startul campaniei anterioare, atunci cu 3-0 în prima repriză pe „Hristo Stoichkov”, 4-1 la Dudeştii Vechi. Bun obicei al primului pas cu dreptul în deplasare adoptat în ultimul weekend din august în 2021, la Sânicolaul Mic, în judeţul Arad, 2-0 deja până la pauză împotriva Şoimilor, 2-0 cu cei din Lipova. Căci altfel, dacă aveau de început campionatul acasă, galben-albaştrii nu cucereau toate punctele la debut, 2-2 în 2020 cu cei din Cermei, aşa cum nici vara aceasta nu s-au impus la debutul oficial pe teren propriu în noul sezon, eliminaţi fiind din Cupa României, dar împiedicându-i în schimb pe cei de pe Gilort să debuteze victorioşi în etapa I, precum anul trecut, tot acasă, 1-0 cu cei din Lupac.

Bănăţeni în vizită peste munţi, federalii încurcând borcanele în această vară prin a muta cluburi dintr-o serie în alta, şi încercând să le descurce săptămâna aceasta, pe ultima sută de metri, în zilele precompetiţionale, efectuând schimbări ale… schimbărilor, fără însă a-i readuce şi pe cei din Ghiroda înapoi în Seria 8, „repatriaţi” fiind doar buzieşenii.  

Galben-albaştrii Ghirodei au fost strămutaţi fără menajamente departe de Seria 8, în care ar fi avut de efectuat 4 deplasări în propriul judeţ, la Timişoara, Peciu Nou, Carani şi Periam, respectiv alte 5 în judeţul limitrof la nord, Arad, însă FRF a demonstrat în această vară cât de grav a greşit în 2020, când cu balonarea eşalonului terţ prin fărămiţarea celor 5 serii cu câte 16 cluburi fiecare în nu mai puţin de 10 serii cu zece formaţii, campionate-surogat în format restrâns, de astă dată procedând întocmai contrariu învăţăturilor de a nu încerca să repari o eroare cu încă o greşeală, ceea ce a făcut prin mutarea unor echipe dintr-o serie în alta, generând anomalii.

La care nu s-ar fi ajuns dacă FRF n-ar fi încercat în zadar să îmbunătăţească peste vară formatul „strâmbat” de-a binelea în 2020, alipind de exemplu Seriei 8 gruparea orădeană căreia i-ar fi şezut mai bine în seria nord-vestică, alipire la cele 5 arădene şi 4 timişene ce a dus la strămutarea unui alt club timişean, din Ghiroda, într-o serie cu două ieşiri la „sateliţii” prim-divizionarelor Craiovei, dar şi la Filiaşi – aşadar tot în Dolj, precum şi la Târgu Cărbuneşti şi Turceni în Gorj, respectiv la Şimian, lângă Drobeta Turnu Severin, în plus şi pe Valea Jiului şi la Deva, iar lângă Reşiţa la Lupac. 

Diferenţă uriaşă de kilometraj la bordul transportatorului ghirozenilor, iar asta pentru un moft federal fără noimă şi fără cunoştinţe geografice.  

Moft la adresa unui club constant „în faţă” în precedentele 3 ediţii ale Seriei 8, din care a fost extras, iar asta în condiţiile în care doar 5 au fost grupările implicate în ultimele două campanii în faza play-off din C8, dintre care 3 nu mai sunt în cadru, cea dumbrăviţeană şi cea reşiţeană prin promovare, iar Crişul Chişineu Criş prin abandon la start, ceea ce-i lasă pe Şoimii Lipovei ca unici participanţi din acest weekend dintre fruntaşii ultimelor stagiuni în Seria 8, iar normal ar fi fost ca şi ghirozenilor să le fie lăsat dreptul legitim de a participa în aceeaşi întrecere în care nu erau „de umplutură” şi la număr, ba din contră. 

Încheind pe locul 5 în aprilie 2021 primul campionat disputat cu 10 cluburi la start, apoi pe 2 în primăvara anului trecut, la doar un punct în urma dumbrăviţenilor promovaţi din Liga 3 în 2022, respectiv pe 3 anul acesta, după reşiţeni şi CS Şoimii Lipova.

Ori ghirozenii n-au mai jucat cu cluburi olteneşti de aproape 4 ani, pe când încheiau prematur pe 8 ediţia 2019-2020 a Ligii 3, scurtcircuitată încă după prima rundă din retur de pLandemia „sperietoare” Stupid-19 pentru aşa-zisa „vaccinare” fals promovată ca fiind „sigură şi eficientă”, remizând 3-3 la Cermei în prima etapă din martie 2020, după un tur în care întâlneau şi 4 dintre actualele oponente din Seria 7, şi anume liderul de-atunci U Craiova 1948, ACSO Filiaşi, LPS Cetate Deva şi nu în ultimul rând tocmai Gilortul Târgu Cărbuneşti, codaşă având bilanţul 16 3 2 11 14-37 11 puncte, la 3 în urma Naţionalului Sebiş.

Se încheia atunci 1-0 (0-0) pentru CS Gilortul în etapa a 11-a din 2 noiembrie 2019, ghirozeni învinşi la Târgu Cărbuneşti şi coborâţi două locuri pe 7, pe când gorjenii erau chiar la prima lor victorie. 

Galben-albaştrii Ghirodei se situau pe 11 în ediţia 2018-2019, LPS Cetate Deva încheind atunci a 13-a din 16 participante, CSC Ghiroda clasându-se pe 9 din 14 cluburi în prima sa ediţie în Liga 3, 2017/8, după CS U Craiova 2 SA pe 5, ACSO Filiaşi pe 7 şi CNS Cetate pe 8, viitori adversari în Seria 7.

Dominată în ultimele sale două ediţii de CSM Reşiţa şi CSM Deva în 2021-2022, respectiv de deveni şi ACSO Filiaşi în 2022-2023, dar cu Gilortul pe locul 3 după sezonul regulat, cu bilanţul 11 3 4 31-23 şi la un singur punct în urma doljenilor Filiaşiului, apoi tot pe 3 şi după faza play-off, la 5 în urma doljenilor dar şi la 5 înaintea Viitorului Şimian.

În ascensiune de la o ediţie la alta, din play-out spre play-off, Gilortul Târgu Cărbuneşti încheind pe 2 în grupa a II-a valorică, aşadar a doua în play-out în primăvara anului trecut, 2022, după Viitorul Şimian, deci pe 6 în ierarhia generală finală. 

Ascensiunea din sezonul trecut nu i-a mai ţinut însă Gilortului de cald şi în această seară, elevii lui Sorin Bălu reuşind în special o primă repriză bună la Târgu Cărbuneşti, 2-0 la adăpostul căruia au readus toate punctele în Banat, primind unicul gol abia în minutul 90 al unui meci marcat pe de altă parte, din nefericire, de accidentarea tânărului fundaş Paşca, încă din prima repriză, când avea a fi înlocuit.

„Am reuşit un meci bun, mai ales până la pauză, deşi, dat fiind că este abia prima etapă, n-avem încă ritmul de joc dorit, însă astăzi, pe lângă buna organizare a jocului, echipa a avut şi inimă, atitudine, motivaţie, dăruire!„, a semnalat Bălu ingredientele debutului cu dreptul departe de casă, pe Gilort, în vederea căruia bănăţenii au călătorit în preziua meciului prin Deva şi pe Valea Jiului, cazându-se la Târgu Jiu. 

Cu poftă de joc şi dorinţa de a începe cu bine campionatul, timişenii şi-au creat deja în primele doar 10 minute 3 mari ocazii de a deschide scorul, gol lăsat pe minutul 21, în grija mezinului Buţu, angajat cu o pasă în profunzime, la care a driblat şi portarul, 0-1. 

Oaspeţii au controlat apoi destul de autoritar prima parte, iar tot Buţu a obţinut o lovitură de la 11 metri într-un moment cheie al meciului, puţin înaintea pauzei, în minutul 43, când rutinatul căpitan Trandu a fructificat de la punctul cu var: 0-2. 

De bun augur pe terenul unei trupe de play-off în ediţia trecută a Seriei 7, iar asta fie şi în condiţiile în care bănăţenilor le-au lipsit 5 jucători care contează, majoritatea suspendaţi încă dinaintea campionatului, unul după eliminarea din partida de Cupa României, iar unul accidentat, mai mult, vizitatorii pierzându-l şi pe Paşca după prima jumătate de oră. 

Repriza a II-a începând cu o imensă ocazie de 0-3 a aceluiaşi Buţu, ratând din careul mic, reluare pe lângă bară, completat la capitolul oportunităţi irosite de titratul coleg din ofensivă Alex Popovici, chiar în două cazuri.

Iar atunci când nu te desprinzi decisiv în deplasare, eşti în pericol de a avea un final de meci cu emoţii. Ceea ce s-a şi întâmplat în Gorj.

Căci CS Gilortul, cu o echipă agresivă, cu jucători de calitate, grupare împinsă de la spate de un public suficient de numeros pentru nivelul ligii a III-a, şi la fel, destul de arţăgos, a alergat după egalare, înscriind însă doar golul de onoare în minutul 90, cu largul concurs al timişenilor.

Trecuţi apoi prin 6 minute adiţionale de chin, în care s-au apărat din răsputeri, conservând minimul avantaj: 1-2 (0-2). Pasul dorit şi aşteptarea doljenilor Filiaşului pe „Emilian Pavel” în etapa a II-a, după care ieşirea la Deva.

În Gorj, gazonul a fost foarte bun, pe o suprafaţă de joc mare, lungă, într-o atmosferă de meci, chiar peste aşteptări, atmosferă în care timişenii nu s-au intimidat, ba din contră, motivaţi fiind şi desprinzându-se, însă nu şi pe măsura ocaziilor pe care şi le-au creat. „Puteam face 3-0, 4-0, şi nu se mai ajungea la finalul cu emoţii, dar aşa-i dacă nu închizi decisiv meciul, rişti să te domine gazdele”, după cum a mai spus Bălu, răsuflând uşurat. 

Triumf la start cu Mosoarcă (născut în anul 2001) – Vasluian (2002), Butnăraşu (2005), Paşca (2000), Ilie (2002) – Pop (1999), Trandu – cpt. (1991), Bulza (2004), Popa (1988) – Popovici (1988), Buţu (2008), modificările începând din minutul 30, de nevoie, Precup (n. 1986) luându-i locul lui Paşca, accidentat grav la genunchi după o contră în propriul careu, la o centrare, tânărul din generaţia 2000 fiind lovit neintenţionat. 

Spre final, Datcu (n. 2006) i-a luat locul lui Buţu din minutul 77, iar în minutul 87 Coroiu (n. 2000) şi Miclău (2006) au intrat pentru Popovici şi Bulza, pe bancă rămânând Ciocan (n. 2006) – Imbroane (2006), Petruş (2004) şi veteranul Gheorghe Stoianov, din generaţia 1978. 

În condiţiile în care învingătorii n-au contat pe Stupu, eliminat contra dumbrăviţenilor, dar şi pe Darius Buia – accidentat, pentru a nu-i mai pomeni pe suspendaţii încă din vară, în frunte cu emblematicul Mancaş. 

A arbitrat Adelin Pavel din Osica de Jos, asistenţii săi şi delegatul de joc fiind din Reşiţa, observatorul de arbitri, Marian Ezaru din Craiova.

Gazda CS Gilortul, cu Găman în fruntea băncii tehnice, a început cu Iutalîm – portar din generaţia 2006, Lazăr (n. 2005), Ulrich, Marinca, Bărănescu (2004), optarul căpitan Alexandru Avrămescu, Dănăricu, Oprişa, Săulescu, Oprescu şi Habet, rezerve la start fiind Opriţa – Roncea, Meuţă, Şerbulescu şi Pătrăşcoiu – ambii din generaţia 2005, Neşoiu (n. 2004), Marica (2006) şi Brudan (2007). 

Iar astfel a început Seria 7, olteană”, cu un singur meci vineri, tranşat de bănăţeni în Gorj, tot în deplasare câştigându-se şi la lansarea Seriei 8, CS Avântul Periam – Progresul Pecica 2-3, de la 2-1 la pauză, şi ACS ACB Ineu – CS Gloria Lunca-Teuz Cermei 0-1.

Rezultatele şi programul viitor în Seriile 7 şi 8 din Liga 3, pe coloana clasamentelor la zi. 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ trei = 7

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: