Phoenix Buziaş semnează primul succes tot în etapa a III-a, precum după promovare, şi tot cu 2-1 în deplasare

Odată ieşit din triada de foc Poli – Chindia – FC Bihor şi intrat într-o zonă cu mai mici turbulenţe, Phoenix Buziaş a şi înscris primele goluri în noul campionat al Ligii 3, goluri care au adus şi întâia victorie, la a treia încercare, vineri de la ora 17 la Periam, cu 2-1 (2-0) graţie unor reuşite ale desprinderii în primul sfert de oră al fiecărei reprize, reamintind de un acelaşi 2-1 semnat tot în deplasare şi tot în runda a treia în 9 septembrie 2022, ca prim succes al timişenilor în eşalonul terţ după promovarea din „D”, conturat la Ineu. 

Patru puncte şi pe-atunci în contul galben-albaştrilor, mulţumită şi unui 2-2 acasă cu Progresul Pecica, patru puncte şi-acum la zestrea elevilor lui Cosmin Petruescu, graţie remizei albe cu „violeţii” pe „Electrica”, antrenorul bănăţenilor semnalând un plus de experienţă şi maturitate în lotul timişenilor de la un an la altul, dar şi provocări în plus în noua ediţie 2023-2024 a Seriei 8, dacă nu una mai puternică în mod cert mai interesantă prin echilibrarea sa în sensul întăririi aproape fiecărei grupări.

Scăpată din chingile debutului în compania unor cândva prim-divizionare, din Timişoara şi Oradea, Phoenix a trecut de vineri la meciuri din categoria celor de câştigat, iar nu doar din acest punct de vedere ţelul a fost atins, tonul fiind dat încă din minutul 14, când Ferţu a trimis din zona centrală către Grancea, care l-a găsit în centrul careului pe Bădăuţă, autor al primului gol al buzieşenilor în noul campionat: 0-1.

Scor ce putea fi majorat de vizitatori până la pauză pe „Comunalul” din Periam, unde Avântul barem conducea după primele 45 de minute ale etapei inaugurale, 2-1 cu Progresul Pecica, arădeni în cele din urmă triumfători în faţa alb-albaştrilor.

Depăşiţi ulterior şi la Peciu Nou, cu 4-1, speranţele legate de un deznodământ fericit diminuându-se cu atât mai mult odată ce Phoenix, care a efectuat două modificări la pauză, Angheli intrând în locul lui Grancea, iar Românu pentru Chistruga, s-a desprins la 2-0 în minutul 49, când Pamfile a finalizat chiar spectaculos o frumoasă acţiune de contraatac, pe ruta Bădăuţă – Padurariu, care a expediat o minge peste toată apărarea Avântului, stâng din vole al lui Pamfile de la 12 metri, cu bara transversală, de generic TV. 

N-a văzut Timişul de ce este în stare sibianca Roxana Timiş când este să-şi intre-n rolul de împărţitoare a dreptăţii, prompt, deja în minutul 51, când a dictat o lovitură de la 11 metri scoasă din jobenul iluzioniştilor, la finele unui contraatac purtat de localnici pe stânga, centrarea pe jos fiind respinsă de căpitanul oaspeţilor, Nicolescu, în abdomenul coechipierului său Nagy, aflat la 2 metri distanţă. Postdecembrist s-o mai fi chiulit mai abitir la lecţiile de anatomie, dar în mod cert Baranyi a redus din handicap de la punctul cu var, meci relansat: 1-2.

„În mod normal, după ce tocmai ai marcat pentru 2-0 în deplasare, n-ai voie să te prindă pe contraatac”, a fost morala împărtăşită de Cosmin Petruescu elevilor săi, mai presus decât subiectul punctual al hilarei decizii de arbitraj a ardelencei Timiş.  

Iar în loc să fi fost deja scor, în condiţiile în care Phoenix s-a detaşat ca număr dar mai ales claritate a ocaziilor de gol, în prima repriză ratând Bădăuţă, Pădurariu şi Chistruga, iar apoi, în cea de-a doua, Românu de două ori şi aceiaşi Pădurariu şi Bădăuţă, mai multe mingi trecând milimetric pe lângă rădăcina barei porţii Avântului, ultima peste jumătate de oră s-a scurs sub semnul lui 1-2. 

„Per total, am controlat jocul ca număr al ocaziilor de gol, şi nu ştiu ca Avântul să fi avut o fază foarte clară de gol, poate o lovitură liberă de stânga, imediat după 1-2, când mingea a fost bâlbâită în careu”, a remarcat Petruescu, care a admis că a ridicat niţel ştacheta aspiraţiilor, semnalând că momentan „nu mai sunt relaţiile de joc din primăvară, din pricina lipsei omogenităţii, ori aşteptările au rămas conform încheierii sezonului trecut, în care în primăvară am pierdut un singur meci. Dar şi doar 2 din cei 11 din primăvară, Nicolescu şi Pădurariu, mai sunt acum în primul unsprezece.” 

Pe-atunci, Ferţu intra de exemplu doar pe parcurs, nefiind, indiscutabil, între titulari, iar capac la toate şi rămânea o lună şi ceva pe margine, accidentat, ori acum este la originea unor reuşite, un alt exemplu fiind conferit de Chistruga, care intra şi nu intra în ediţia anterioară. 

„Sunt mulţi jucători noi, aproape un întreg unsprezece, şi mai este până ajung toţi la acelaşi nivel în plan fizic, în plan tactic, însă în primăvară vom arăta altfel, iar atunci vom şi putea să gestionăm altfel momentele cheie, pe fondul unei mai mari maturităţi în joc, să ajungă să se simtă mai bine între ei”, a completat Petruescu, adăugând: „Am scăpat de două cluburi cu aspiraţii la play-off şi e bine că am obţinut primele 3 puncte, deşi pe final am suferit puţin, Avântul trecând în 3-4-3 şi încercând să treacă peste faza de construcţie a jocului, cu mingi direct pe vârfuri, dar ne-am adaptat la ceea ce au încercat să joace, şi îi felicit pe băieţi penttru rezultat!”

O deplasare adoptată cu mici modificări în unsprezecele de start în comparaţie cu cel aliniat la Lugoj sâmbătă împotriva orădenilor, fără Angheli după entorsa suferită cu FC Bihor, motiv pentru care s-a antrenat numai în ultimele două zile, înlocuit fiind la start de Grancea, care intra pe parcurs în locul acestuia contra vizitatorilor de pe Criş. 

La fel, Chistruga, care începea contra bihorenilor în atac în locul lui Pădurariu, a intrat acum pe dreapta în locul lui Românu, iar Lăpădat în poartă în locul lui Flonta.

Modificare la start între buturi şi în „11”-le lui Răzvan Leucă, Gârlea fiind suspendat după eliminarea de la Peciu Nou iar locul fiindu-i preluat de Antonescu, din generaţia 2005, în plus, Mager, care intra de la pauză la Peciu Nou, începând împotriva buzieşenilor.

Mager şi avea a fi înlocuit la 1-2, după circa o oră de joc, ca parte a unei duble modificări la gazde, ieşind şi Bot şi intrând Spulber respectiv Popescu. schimbaţi fiind aşadar fundaşii laterali şi introduşi un fundaş central iar Spulber pe stânga, fără însă ca strategia Avântului să şi dea roade, scor conservat de Phoenix.

Leucă mai modifica şi la mijlocul părţii secunde, ieşind Viaşu şi Angelo Olteanu, înlocuiţi cu Mânecan şi Gălăţan, după care, în minutul 78, şi Praţa i-a luat locul lui Gaşpar, dar localnicii din Periam nu s-au ales cu primul punct, deşi au marcat meci de meci, fie doar şi din penalty împotriva buzieşenilor, pe când Phoenix cu primul succes pe puncte.

Oaspeţii împrospătându-se în ultimele 10 minute, Sturzu în locul lui Mitre, iar apoi  Horcea pentru Ferţu, din minutul 85. 

„Am învins o echipă incomodă, care poate face puncte cu oricine, dar şi poate pierde cu oricine. O formaţie tânără, care însă în multe momente plăteşte tribut lipsei de experienţă. Îi felicit pe băieţi pentru determinare, chiar ne-am dorit foarte mult să câştigăm după două prestaţii bune şi cu suficiente situaţii de gol, din care n-am reuşit însă a fructifica nici una, aşa încât mă bucur că de data asta ne-am creat multe ocazii, şi puteam înscrie şi mai multe goluri, dar rămân punctele, cele mai importante. Mai sunt bineînţeles aspecte de corectat, căci m-a deranjat uşurinţa cu care le-am dat posibilitatea să reintre în joc, prin felul cum le-am permis să se desfăşoare pe acel contraatac,  ori aici trebuie să gestionăm altfel fazele. Dar nu suntem decât la început, cu foarte mulţi tineri, mulţi jucători noi. Important este să câştigi acest gen de meciuri, chiar dacă pierzi cu echipele cu pretenţii – cu care ar fi doar un bonus, dar important e să învingi formaţiile de un calibru mai apropiat. Iar cine va dobândi constanţa rezultatelor în acest sezon, va avea câştig de cauză în disputa pentru intrarea în play-off”, a mai spus Cosmin Petruescu.

Avântul Periam: Antonescu – Mager, Cochinţu, Mureşan, Bot, Oancia – cpt., Olteanu, Gaşpar, Ştefanciuc, Viaşu, Baranyi.

Rezerve: Bîlc – Kuhn, Filip, Baeram. 

CS Phoenix Buziaş: Lăpădat – Nagy, Mada, Nicolescu – cpt., Pamfile – Chistruga, Ferţu, Mitre, Grancea, Bădăuţă, Pădurariu.

Rezerve: Flonta – Savu, Paleacu, Borca, Murgu.

Iar pentru Avântul doar se complică ecuaţia, deplasare la Lipova şi primirea poliştilor alb-violeţi, pe când Phoenix va nădăjdui să joace vinerea viitoare la Carani cu cei din Ineu, după care deplasarea la Cermei, fiind vorba despre grupări arădene codaşe în play-out-ul din primăvară dar cu învăţămintele adoptate, ce nu te doboară doar te întăreşte. Ambele remizând în această seară pe teren propriu, inăoanii alb cu nou-promovaţii Peciului Nou, Gloria cu Progresul Pecica. Ierarhia actualizată fiind prezentată laolaltă cu programul viitor, pe coloana datelor tehnice. 

Etapa în curs continuând sâmbătă de la ora 17 în Seria 8 şi cu jocul liderului roş-albastru, pe teren propriu cu CS Şoimii Lipova, FC Bihor aflându-şi între timp adversarii din grupele Cupei României, pe rând acasă începând din 27 septembrie cu FCSB şi Dinamo, apoi la SCM Zalău.

În cealaltă partidă a rundei în care vineri a jucat o formaţie timişeană, ACS ACB Ineu – CSC Peciu Nou 0-0, nou-promovata din Divizia D Timiş rămânând fără gol marcat în deplasare după 180 de minute de joc, pe când arădenii însă fără victorie, pierzători acasă la debut cu cei din Cermei, cu 0-1, egali ai Progresului săptămâna trecută la Pecica, 1-1.

Cristian Sculici a început meciul acasă cu Merşca – cpt. – Voştinar, Clipotă, Bekono, Spătaru, Şerban, Rucăreanu, Fone, Buză, Udrescu, Banam, iar pe bancă la start Tulcan – Roşu, Ndoye, Călin, Toure, Miculaiciuc, Nica, Ioniac şi Susan.

„Verzii” nou-promovaţi timişeni au contat pe Braşoveanu – Rosenblum, Mera, Scutaru – cpt., Buză, Ignea, Dobie, Bud, Giuricici, O. Radu şi Enciu, rezerve la start fiind Sfetcu – Gania, Ştefan, Făndel, Voroş, Cristodulo, Vlădic, Ţurcaş şi Ureche.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 7 = zero

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: