În România, a pica de două ori la rând din același eșalon se premiază cu menținerea. Liga 2 Daciada, o rufă boțită și chiar ruptă

Comitetul Executiv al FRF a aprobat printre altele în ședința de astăzi dar nu în unanimitate de voturi completarea locurilor vacante din Liga 2 în conformitate cu prevederile ROAF, ceea ce echivalează cu acceptarea și pe mai departe la startul campionatului eșalonului secund a continuatoarei unei grupări care a retrogradat în acest an de la acest nivel pentru a doua oară consecutiv, și anume CS Metalul Reșița, CS Sportul Snagov SA preluând ștafeta sub o altă denumire și cu sediul schimbat drept a 20-a participantă în ediția 2017/8, a doua în serie unică în anticamera elitei.

Retrogradată anul trecut din Liga 2, la capătul campaniei 2015/6, CS Metalul profita de o portiță întredeschisă și continua și în sezonul 2016/7 tot pe același palier valoric, dar și cu același deznodământ, echivalând cu o nouă retrogradare, consemnată în primăvara anului în curs, ceea ce n-a schimbat însă datele problemei nici în cel de-al doilea caz.

CS Metalul a cedat cu 2-0 la Timișoara în turul ediției trecute și a retrogradat dar va activa și a doua oară la rând tot ca umplutură în Liga 2, continuând drept Sportul Snagov

Cu alte cuvinte, puțin mai contează concluzia finală a rezultatelor sportive înregistrate pe teren pe parcursul unui întreg sezon, prin prisma ierarhiei omologate de forul organizator al competiției, sau chiar deloc, din moment ce aceeași grupare retrogradată din același eșalon la capătul a două sezoane consecutive mai poate totuși continua și pe mai departe la același nivel, și asta doar pentru o convenabilă masare a cifrelor prin rotunjirea numărului protagonistelor la unul par.

Sau mai exact pentru ca FRF să demonstreze că întrecerea pe care o păstorește pe palierul secund al încercatului fotbal autohton pornește la drum cu numărul exact de cluburi prevăzut prin sistemul inițial de desfășurare, și anume 20. Ceea ce constituie însă doar o falsă impresie a normalității și o jenantă salvare a aparențelor, în condițiile în care Liga 2 a pierdut de fapt peste vară încă o componentă de preț și de calibru, cea reprezentând fotbalul brașovean, dar și în situația în care una dintre grupările totuși înscrise cu chiu cu vai pentru startul din această săptămână, Foresta Suceava, nu s-a pregătit nici pe departe adecvat pentru continuarea concursului, din motive financiare.

Cât de strâmb croite pot fi așadar prevederile ROAF dacă se poate bisa precedentul unei deja suficiente prime aberații!? Ce pune oare FRF în scenă: o școală de balet, Daciada sau o întrecere fotbalistică!?!

Și până unde poate forța FRF nota în ideea de a demonstra că are numărul prevăzut de participante la start, ceea ce ar putea lăsa cât de curând întrecerea într-un număr impar de formații în concurs, cu toate problemele ivite pe parcurs în ediția precedentă, din moment ce una dintre protagoniste a lansat încă din start toate semnalele că are toate șansele să arunce în orice moment prosopul!?

De prisos a mai adăuga că meciul inaugural al noului campionat era deja programat pentru vineri, pe 4 august, în debutul etapei I din ediția 2017/8 a Ligii 2, însă abia astăzi, marți 1 august, s-a confirmat că programul stabilit doar săptămâna trecută, cu tot cu urmașa Metalului și Foresta la start, va fi într-adevăr și cel al campaniei ce bate la ușă. Cu alte cuvinte, ASU Politehnica a primit abia marți confirmarea că va demara în noua stagiune la finele aceleiași săptămâni în celălalt capăt de țară, la Brăila. Ceva mai puține bătăi de cap pentru nou-promovata Ripensia, concitadină a violeților ce va găzdui o confruntare din runda de deschidere, în Timișoara, tocmai cu Foresta Suceava.

Gura târgului șuieră că, părăsită de jucătorii cu care încheia precedenta campanie dar calată de datorii și lipsită de necesara pregătire de vară, Foresta se va vedea obligată să alinieze în Ciarda Roșie o garnitură fragedă, doar atât cât s-o ia cum, necum din loc pe drumul noului sezon, încă din capul locului răzbătând însă măcar câteva întrebări. S-a deprins oare ceva din experimentul eșuat al Șoimilor Pâncota? Câte antrenamente au ajuns totuși să efectueze tinerii expuși de gruparea înscrisă cu chiu cu vai pentru a face față unui meci de debut confirmat cu nici 100 de ore în prealabil în condiții de deplasare, aproape în celălalt capăt al țării și în condiții climaterice cu totul aparte?

Și cine din FRF își va asuma răspunderea în eventualitatea în care Liga 2 va rămâne descompletată numeric și în noua campanie, după veritabilul fiasco din sezonul trecut!? Nimeni n-a făcut-o după ceea ce a fost o cacealma parodiind spiritul de competiție și sfidând orice fărâmă de bun simț și normalitate, ce ar trebui asociate întrecerilor unui fotbal care oferă totuși 5 reprezentante pe sezon în cupele europene. Federația nu s-a dezmințit așadar prin a amâna din nou verdictele esențiale pe ultima sută de metri iar în consecință nici barometrul valoric al competiției nu va putea urma o altă cotă de nivel decât în aceeași notă dezolantă din primul sezon în serie unică, sordidă anticameră a elitei. Ceea ce se perpetuează constituie de fapt o bătaie de joc la adresa ideii de spirit competitiv și o lezare a nădejdilor de asanare a marasmului din fotbalul și sportul românesc în general. Restul, cum că palierele 2 și 3 ale structurii interne ar fi în plin proces de revigorare, sunt doar sforăitoare vorbe goale, lipsite de orice dovadă faptică…

Sporttim va publica în timp util programul etapei I din Liga 2 pe coloana dreaptă a secțiunii Fotbal, cea a clasamentelor.

Până atunci, iată și programul rundei inaugurale, păstrat conform programării efectuate inițial săptămâna trecută, cu deschiderea vineri 4 august de la ora 18 prin jocul ASA Târgu Mureş – Ştiinţa Miroslava și continuarea sâmbătă 5 august de la ora 11, după cum urmează:

Luceafărul Oradea – Metalul Reşiţa
Ripensia Timişoara – Foresta Suceava
Dacia Unirea Brăila – ASU Politehnica Timişoara
SCM Piteşti – Pandurii Târgu Jiu
Chindia Târgovişte – UTA Bătrâna Doamnă
Metaloglobus Bucureşti – Olimpia Satu Mare
Academica Clinceni – Dunărea Călăraşi
CS Mioveni – CS Afumaţi
AFC Hermannstadt – CS Baloteşti.

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + 9 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: