GALERIE FOTO ~ 200. Sârbii domină Cupa Timișoara la streetball. Început cu întârziere, concursul seniorilor se întinde până în noapte

Echipele din Serbia au câștigat ambele întreceri ale seniorilor la Cupa Timișoarei, organizată în cadrul sărbătoririi zilei orașului. Naționala feminină a țării vecine s-a impus în finală în fața unei echipe românești la care a evoluat și timișoreanca Andra Haas. La masculin podiumul a fost în totalitate sârbesc, cu ELBA Timișoara pe locul 4. Orarul anunțat inițial a fost dat peste cap după ce suprafața de joc a ajuns târziu, iar meciurile din faza eliminatorie s-au disputat cu o lumină slabă. Copiii au jucat până la urmă pe terenul UVT-ului, iar concursul seniorilor a început cu trei ore mai târziu, astfel că finala băieților s-a încheiat aproape de miezul nopții. Dar iată toate amănuntele, conform consemnării Andreei Vlase de la faţa locului…

Streetball TM 2016Cupa Timișoarei la baschet 3X3 ar fi trebuit să aibă loc în piața Sfântul Gheorghe vineri 5 august între orele 10 și 22. Doar că programul a fost decalat după ce camionul cu suprafața de joc a avut de așteptat până a putut să treacă de vamă și a ajuns cu întârziere.

Montarea terenului a început târziu, iar copiii au jucat până la urmă pe terenul de la Universitatea de Vest. Băieții sub 14 ani, fetele și băieții sub 18 ani și-au disputat prima poziție pe cele două jumătăți de teren. Partidele au început cu mai mult de o oră întârziere față de planul inițial, căci a durat până cei mici s-au mutat de la locația inițială, dar și până și noul teren a fost pregătit.

Nici țintarul anunțat pe pagina dedicată evenimentului pe 3x3planet.com nu a putut fi respectat, deoarece la unele categorii nu s-au prezentat toate echipele. Unii dintre copii au crezut că premiile în bani anunțate pe afișul competiției erau pentru ei și au fost nemulțumiți când au aflat că acestea sunt alocate întrecerii seniorilor.

După câteva ore de jocuri s-au stabilit și câștigătorii la juniori. The 3 Ballers au câștigat la U14, The Champions și WildCats au primit trofee la fete (unde au fost doar trei echipe în competiție, cu The Champions singure la categoria lor, au jucat cu cele mai mari), iar RIP City s-a impus la U18 masculin. Câștigătorii au primit o cupă, medalii și câte o minge.

Meciurile senioarelor ar fi trebuit să înceapă la 13:40, dar s-a anunțat reprogramarea lor de la ora 16. Până la urmă montarea terenului s-a încheiat și după această oră au început primele meciuri la locația inițială, două partide de fete. Şapte echipe s-au înscris la senioare, cinci românești, una din Serbia și una din Ucraina. La echipa Serbiei, iubitorii baschetului feminin din Timișoara le-au putut recunoaște pe Jovana  Vukoje și Jelena Maksimovic, foste componente ale prim-divizionarei BCM Danzio. Ra Devils a avut jumătate din naționala României de 3×3 care a participat la calificările pentru europeanul din septembrie (româncele erau oricum calificate ca și gazde,  dar au participat, primind puncte în  clasament). Andra Haas și Anca Șipoș au jucat la Timișoara alături de Anda Boltașu. La calificările pentru europene, alături de cele două au fost în echipă Gabriela Mărginean și Sonia Ursu, care fac parte și din naționala de 5 la 5.

Cele șapte formații au fost împărțite în două grupe. După prima partidă, una din cele trei componente a formației În Trepte s-a accidentat și echipa s-a retras, astfel că următoarele două adversare au primit victoria din oficiu. Ambele grupe au rămas cu trei combatante. În grupa A s-au impus ucrainiencele de la Ivano Frankovsk, primele favorite ale competiției, cu trei victorii, una fără joc, iar celelalte cu 18-9 și 16-8 în fața unor formații cu jucătoare din zonă. Echipa Brici s-a clasat pe doi în grupă și a mers în semifinale. Cealaltă grupă a avut din start trei echipe și a adus primul meci decis în prelungiri. Srbija (titulatura formației din țara vecină) s-a întâlnit cu Ra Devils în prima partidă, meci care avea să se rejoace în finală. A fost un prim duel echilibrat, cu victoria revenindu-le sârboaicelor cu 19-16. Acestea s-au calificat în semifinală de pe prima poziție în grupă după ce au trecut de Fecilii (cu Dora Ardelean, timișoreancă ce în această vară a fost în pregătiri cu naționala mare). Meciul decisiv pentru al doilea loc în semifinale s-a disputat între Ra Devils și Fecilii și a avut nevoie de prelungiri. Victoria le-a revenit jucătoarelor mai experimentate cu 10-8.

După destul timp în care s-au jucat meciuri ale băieților pe ambele terenuri, Ra Devils și Ivano Frankovsk, primele două favorite, și-au disputat primul loc  în finală. Victoria le-a revenit româncelor cu 20-16 și deja începea să se întunece. Pe celălalt teren se disputa meciul de old-boys iar ELBA Timișoara, care a participat și în întrecerea seniorilor, s-a impus.

Vizibilitatea era tot mai mică iar în jur de 21:15 s-au aprins niște lumini din jurul amfiteatrului din piață, moment întâmpinat cu aplauze de sportivi. Semifinala a doua a fetelor s-a jucat între Srbija și Brici, cu proteste din partea ambelor formații, dar până la urmă formația vecină s-a impus cu 16-11. După sferturile băieților ar fi trebuit să se dispute finala mică a fetelor, dar Brici s-a retras din concurs și s-a trecut direct la finala mare. Au fost aduse între timp și lumini suplimentare, dar tot a fost destul de întuneric. Srbija a preluat conducerea cu 6-1 după un minut, dar Ra Devils a revenit și a trecut în avantaj cu 11-10. Sârboaicele au preluat din nou inițiativa și la final s-au impus cu 21-16.

17 echipe la băieți

Din cele 17 formații, 5 au venit din Serbia, două din Ucraina și restul românești, cu mulți localnici. Au fost șase grupe, cinci de câte trei formații și una cu două. Toate cele cinci formații sârbești au trecut de grupe, alături de două românești  și una din Ucraina. Două sferturi au fost în totalitate sârbești (primele două favorite s-au întâlnit în această fază, Dzakovi a trecut de Sibicari cu 21-13, iar Mazohisti de Bubimari cu 21-10), unul românesc (victorie pentru Elba Tm cu Younique cu 17-8), iar unul a opus sârbii cu ucrainienii (21-10 pentru Vrbas cu Bukovel).

În prima semifinală a băieților s-au întâlnit din nou două formații sârbești. Echipa din Vrbas, a patra favorită, a trecut cu 21-18 de Dzakovi după un meci echilibrat. Regulamentul prevede că se joacă 10 minute sau meciul se încheie când o echipă înscrie 21 de puncte. A doua semifinală a opus Mazohistii cu ELBA TM, echipă care a jucat și meciul de old-boys. Dan Păltinișanu, Petru Czmor, Valentin Olariu și Andrija Ciric au reușit să încheie cel mai sus din reprezentantele gazdă. Sârbii au condus cu 16-10 după ce au înscris mult de la distanță, ELBA a reușit să egaleze la 16, dar Mazohistii au marcat cinci puncte la rând și au închis meciul cu 21-16. Fără prea mult timp de odihnă,  ELBA TM a revenit pe teren și a cedat finala mică cu 9-17 cu Dzakovi.

Finala mare a fost din nou o partidă între sârbi și s-a încheiat cu un minut și jumătate înainte de expirarea timpului. Vrbas a câștigat cu 21-14, iar Danilo Mijatovic, fostul jucător al Timbei  Timișoara, a fost cel care a închis tabela cu un coș de după semicerc. Inițial, finala băieților ar fi trebuit să înceapă la ora 21:10, dar s-a decalat cu două ore. Ultimul act s-a jucat fără muzică și fără comentarii de la crainic, după ce au apărut nemulțumiri din partea vecinilor.

Cu aproximativ jumătate de oră înainte de miezul nopții s-a făcut și premierea, cu o audiență destul de redusă. Băieții au urcat primii pe podium, au urmat cei de la old-boys, iar la final fetele. Câștigătorii locului 1 au primit cupă și medalii, în timp ce următorii clasați doar au urcat pe podium pentru pozele de grup,  plecând acasă cu premiul în bani și punctele FIBA în clasamentul circuitului de 3 la 3.

În continuare, imagini din ambele locații, atât de la partidele juniorilor, cât și de la cele ale seniorilor…

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.