Renumitul Zvonimir Boban, ca jucător printre altele cvadruplu campion în Serie A cu AC Milan, la care făcea carieră 11 sezoane şi cucerea Champions League, dar şi medaliat cu bronz cu Croaţia la Coupe du Monde 1998, a explicat că n-are altă opţiune decât să părăsească UEFA dat fiind o schimbare de regulement a forului continental ce i-ar permite preşedintelui în exerciţiu să mai candideze pentru încă un mandat.
Zis şi făcut, directorul tehnic al UEFA, croatul actualmente în vârstă de 55 de ani Boban, a părăsit forul european în semn de protest faţă de intenţia lui Aleksander Ceferin, sloven în fruntea organizaţiei fotbalistice a continentului, de a rămâne în funcţie.
Ceferin era ales în 2016 în locul lui Michel Platini, iar una dintre reformele pe care le-a implementat atunci a ţinut de limitarea la maximum 3 mandate a oricărei numiri de rang executiv. Paradoxal, tocmai slovenul caută acum să modifice stipularea din regulament, în tentativa de a continua în post până în 2031, încercare pe care Boban o categoriseşte ca fiind „peste capacitatea de înţelegere”.
La alegerea sa, Aleksander Ceferin şi-a făcut campanie pledând pe ideea reformelor şi a insistat ca nici un preşedinte să nu activeze mai mult decât 3 mandate. Reformă în baza căreia ar trebui să cedeze locul în 2027, însă adepţii săi caută actualmente să anuleze plafonul maxim al cifrei mandatelor în funcţie, iar dacă vor avea succes în acest demers, atunci slovenul, care a fost reales anul trecut fără a avea vreun contracandidat, ar putea candida din nou chiar şi în 2027.
„Tabăra” slovenului caută să forţeze un amendament în sensul ignorării luării în considerare şi la socoteală a primei sale învestiri, dinainte de 2017, în ideea că ar fi preluat ştafeta din mers în plin mandat de 4 ani al francezului Platini, şi se pare că amendamentul ar urma să fie ratificat la congresul de luna viitoare de la Paris.
Ceea ce, în ochii unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA, precum spre exemplu ex-şeful executiv al lui Manchester United, David Gill, care s-a opus verbal demersului într-o recentă întrunire a C.Ex. al UEFA, ar dăuna imaginii forului european.
Unii s-au opus aşadar verbal, dar unul precum directorul tehnic Boban a trecut la fapte, înaintându-şi demisia, pe considerentul că este inacceptabil ceea ce se întâmplă, croatul eliberând implicit şi scaunul de conducere al noului organism al forului, Football Board, avându-i în componenţă printre alţii de exemplu pe Ancelotti, Mourinho ori Southgate, şi care „Board” avea misiunea oferirii unei voci independente care să pună punctul pe i în cazul aspectelor de dezbătut din fenomen.
Aşa încât Boban a şi renunţat după cei 3 ani de activitate ca director tehnic, explicând că „în ciuda faptului că mi-am exprimat cea mai profundă îngrijorare şi totala dezaprobare, preşedintele UEFA nu consideră că ar exista nişte aspecte de ordin legal în privinţa schimbărilor propuse, fără a mai pomeni despre cele de natură morală şi etică, astfel încât intenţionează să meargă înainte, indiferent de situaţie, astfel încât să-şi urmeze aspiraţiile personale. În mod ironic, însuşi preşedintele UEFA a fost cel care a propus şi lansat un set de reforme în 2017, care erau introduse tocmai pentru a preveni o asemenea posibilitate. Aceste reguli au fost desemnate pentru a proteja UEFA şi fotbalul european de ‘guvernarea rea’ care din păcate ani de zile a constituit ‘modus operandi’ a ceea ce adesea se făcea referire ca fiind ‘vechiul sistem’ al guvernării fotbalului. Reformele au venit drept un mare credit la adresa votbalului, dar şi a preşedintelui UEFA. Abandonarea însă de către preşedinte a acestor valori este peste puterea de înţelegere. Apreciez în totalitate că nimic nu-i ideal, aşa cum nici eu nu-s perfect, iar uneori compromisurile pot fi necesare. Şi totuşi, a fi parte a acestei situaţii s-ar opune tuturor principiilor şi valorilor în care cred din toată inima şi le susţin în aceeaşi măsură. Nu-ncerc să fiu vreun erou, în special cum nici nu-s de unul singur în a gândi astfel situaţia ivită.”