ÎN DIRECT de la ora 19, din Liga 1, ACS Poli Timişoara – Pandurii Târgu Jiu 2-3: Szekely 6, Bărbuţ 77 – Momcilovic 45, Eric 80, DiStefano 86

Final, 2-3. De la 2-1 pînă în minutul 80.

Două goluri încasate de la distanţă, din zonă central-dreapta, cam de la aceeaşi distanţă, cu un plus pentru al doilea: primul în prelungirile primei părţi, al doilea – în ultimele minute de joc.

Minutul 86, 2-3. DiStefano, intrat nu demult, prinde un excelent şut de la 25 de metri lateral dreapta, la colţul scurt.

Buleică, înlocuit. Intră Nicoară.

Dar e 2-2. Eric egalează sec din 7 metri central, sub bară, unde era servit pe jos din dreapta, unde s-a pătruns mult prea lesne. Minutul 80.

Se scandează „Poli! Poli!” Mare lovitură, după 30 de minute în care ACS n-a contat ofensiv.

Minutul 77. Rezerva Bărbuţ face 2-1 la colţul lung, plasat la semiînălţime, ideal lansat cu o pasă printre de Belu Iordache, hotărât în acţiunea sa cursivă, perpendicular pe careu de la centru.

Şi îl sperie deja pe Claro la colţul scurt. Corner. Şi fault în atac.

Minutul 72. Iese Matulevicius, intră DiStefano.

Boldea, centrare complet fără adresă.

Eric, cap din preajmă în braţele lui Simoes. Mai bine plasat, ar fi echivalat cu 1-2. Centrarea, de pe stânga.

Diferenţa între nou-promovată şi trupa de Europa League, tot mai evidentă odată cu scurgerea timpului. Pandurii controlează jocul iar ACS se mulţumeşte să se apere.

Minutul 65. Cea mai mare ratare a jocului, aparţinând Pandurilor: şeptarul Buleică şterge din preajmă plasa laterală.

Modeste respingeri ale fundaşilor timişoreni, parcă înălţând zmee.

Parcă s-au mai strâns până la urmă ceva spectatori, poate spre 6.000.

Minutul 62. Dos Santos scos, Ciucur intră. Aşadar Pustai forţează, pentru a concretiza dominarea tot mai accentuată.

ACS Poli pe două linii şi cu Szekely izolat în faţă. În acest stil, mai greu. Alt corner al Pandurilor. Ai cărei juniori fac galerie la cornere.

Marovic a fost titular ca fundaş stânga în primele 3 etape iar apoi în rundele 7-10.

Şunda îl introduce şi pe Marovic, ieşind Poparadu. E minutul 54.

Poparadu, din accidentare în accidentare. Iar Pandurii mai scoate un corner.

Breeveld verticalizează pentru Matulevicius dar inexact.

Minutul 46. Bărbuţ intră în locul lui Popovici. A doua înlocuire pentru ACS Poli.

Şi Petre Muşat a continuat seria protestelor, timişorenii fiind convinşi că respectivul minut de prelungire se consumase în momentul şutului. Cert e că la cât s-a pierdut în momentul accidentării lui Gorobsov, se puteau acorda şi două minute „plus”.

Pauză, 1-1. Cojocaru a lăsat acel ultim atac să curgă, iar Pandurii a profitat. Exasperat, Şunda a protestat vehement, mai întâi pe lângă Micloşină iar apoi, în teren, la adresa centralului gălăţean.

De la 25 de metri, din faţa lui Trandu, Pandurii egalează cu un şut la colţul lung: Momcilovic 1-1.

Un minut de prelungire anunţă reşiţeanul Micloşină. Nici nu-i mult, dat fiind că pe teren a intrat şi „maşinuţa”.

Şi tot el mai are o bară exterioară pe colţul scurt, după o centrare spre flancul stâng.

Eric trage acum bine, pe colţul scurt, de unde Claro scoate în corner.

Cojocaru lasă faza să curgă, apoi, când observă pasa greşită a Pandurilor, întoarce la o „liberă” de la 25 metri, unde era faultat Eric. Încă o liberă a oaspeţilor.

Breeveld trage din nou, acum peste, din poziţie centrală, uşor dreapta.

E o problemă cu Gorobsov, el mai fiind înlocuit în prima parte şi la Vaslui, tot accidentat.

Minutul 38. Gorobsov nu mai poate într-adevăr continua. Boldea intră. El marca în deplasarea la Săgeata dar niciodată acasă în Liga 1.

Minutul 37, 1-0, cu Pandurii centrând tot mai des. Breeveld încearcă poarta, dar alături.

Prima oară când fundaşii centrali timişoreni se clatină serios după ce Nohai a mai permis lansarea unei centrări a lui Momcilovic, de pe stânga. Dar şutul lui Dos Santos, deşi sănătos, trece peste la colţul lung.

Corner Pandurii de pe dreapta, acordat cu o „barbiereală” de Petrovic, în urma căruia Dos Santos reia cu capul în plasă, după un mic biliard spre colţul lung, dar a fost ofsaid. Semnalizat.

Nanu are demaraj şi sprint, rupe ritmul, dar uneori centrarea lasă de dorit. Adevărat e că nu întotdeauna şi are la cine.

Minutul 29. Galben şi lui Unguruşan, 1-1 la acest capitol.

E drept, Pandurii domină teritorial iar ACS pare a trece ceva mai greu în jumătatea adversă, dar cea mai eficace trupă din Liga 1 n-are concreteţe, nici incisivitate.

Eric, modest dintr-o lovitură liberă de la 27 metri central-stânga.

Oboseala după Florenţa îşi spune clar cuvântul, oaspeţii fiind şi cu gândul la optimea de marţi de la ora 16, pe acelaşi stadion, în faţa Ripensiei. Trei meciuri în 6 zile pentru o echipă românească, fie şi cu mai bine de jumătate dintre jucători non-autohtoni, e mult prea mult pentru nivelul de pregătire şi anduranţă fie şi al unei trupe de Liga 1 implicată în eurocupe.

Minutul 25. Pandurii încă n-a tras pe poartă, Dos Santos încercând acum mai mult din greşeală, o centrare şutată, care a trecut peste, la colţul scurt.

Jocul trenează, cu multe pase greşite din partea oaspetei, iar ritmul şi desfăşurarea ostilităţilor convin Timişoarei. Micuţa galerie scandează exact ce intona şi cea a alb-violeţilor Politehnicii din D ieri pe CFR, cu refrenul „În Banat şi-n toată ţara”.

Comentatorul DIGI, din preajmă, remarcă faptul că Şunda era ultima oară pe banca tehnică pe Dan Păltinişanu ca adversar al Timişoarei, în 2007. Acum e la redebutul acasă…

Albii, bine aşezaţi în iarbă de Şunda, caută calm pasele cele mai bune şi încearcă să desfacă, prin Popovici şi Nanu, ultimul pe stânga.

ACS Poli, suficient de atentă la intercepţie, stopând încă din faşă acţiuni ale parcă dezlânatei Pandurii. Petrovic n-a prea avut mari emoţii până acum…

Corner polist de pe dreapta, de unde executa altădată şi Bărbuţ. Acum Trandu, Stanca respingând de la colţul lung ca la volei, palmând.

Nuno Claro boxează bine pentru a doua oară. Pandurii nu excelează deloc, ci caută centrări spre Matulevicius.

Belu-Iordache stă cu Dos Santos, dar e cu un ochi şi pe Eric, aflat în zona lui Trandu. Gorobsov pare a rămâne aşadar cu eventuala ultimă pasă, în spatele lui Szekely.

Care acum se animă, în minutul 14. Când Szekely e la un pas de 2-0 dar reia slab de la colţul lung, unde Nanu îl servea perfect de pe stânga, în careul mic. Chiar putea să facă 2-0!

Circa 5.000 de spectatori am estima noi, dar galeria rămâne la fel de mică şi pitică. Vreo 25 de suflete şi o tobă. Totuşi, scandează inimos, în tăcerea aproape completă a arenei.

Prim cartonaş galben în minutul 11, acordat de gălăţeanul Cojocaru căpitanului Petre, pentru o „coasă” din spate, la 35 metri, asupra lui Matulevicius, înalt vârf pendulând pe frontul de atac al albaştrilor.

1-0, minutul 6, Szekely. Singur în centrul careului, cu stângul, pe sub Stanca. A preluat balonul la 16 metri, deviat şi venindu-i perfect prin ricoşeu, la şutul lui Trandu de la 21 metri central-dreapta.

Poparadu aşadar din nou fundaş stânga, ca la Cluj, Şunda menţinând intact respectivul flanc.

Interesant, Belu-Iordache e în faţa fundaşilor, Popovici ca mijlocaş dreapta, iar Gorobsov ca vârf 2, pe zonă central-dreaptă.

CSŞ Lugoj – Pandurii a fost 0-7 la juniori A şi 1-5 la juniori B, după care, la juniori A, ACS Poli e pe locul 3, cu 18 puncte, după Pandurii (24) şi Bătrâna Doamnă (19), iar LPS Banatul pe 4, cu 14, iar la juniori B LPS e lider, cu 24, iar ACS pe 4, cu 18 puncte.

În peluza dinspre oraş sunt şi juniorii Pandurilor, A şi B, care s-au impus astăzi la scor la Lugoj, cu CSŞ, în etapa a IX-a a C.N. de juniori A şi B, seria 6.

Pandurii: 33. Stanca – 18. Unguruşan, 6. Mamele, 5. Paraskevas, 4. Momcilovic, 19. Anton, 28. Breeveld, 10. Eric de Oliveira, 9. Dos Santos, 99. Matulevicius, 77. Buleică. La 3 zile după jocul de pe „Artemio Franchi”. Oare cum se va ţine oaspetea?

Pe bancă: Mingote – Rada, Cristea, DiStefano, Ciucur, Bohale.

Iar parcarea de la „Dan Păltinişanu” e plină în zona Aleii Ripensia, aşa încât putem trage o concluzie…

În mod cert va fi mai multă lume faţă de remizele albe cu Viitorul şi Corona, cu peste 15 minute înaintea startului fiind deja în tribune tot atâţia spectatori ca la partida cu braşovenii.

Locul lui Şeroni, preluat de Aleksandar Petrovic, sârbul fiind la prima sa titularizare stagională. Faţă de jocul de luni de la Cluj nu începe nici Keita, reintrând Belu-Iordache, a doua oară de la început în acest campionat şi care era în premieră titularizat contra Coronei, după ce Nohai era eliminat cu încă o etapă înainte la Steaua.

ACS Poli începe într-o formulă semnificativ alterată de absenţele din zona fundaşilor centrali (Şeroni – suspendat; Scutaru – accidentat), şi anume cel mai probabil cu Nuno Claro Simoes – Nohai, Petre – cpt., Petrovic, Poparadu – Popovici, Belu-Iordache, Trandu, Nanu – Gorobsov, Szekely.

Pe bancă mai sunt Kirev – Marovic, Furtado, Bărbuţ, Balaure, Keita şi Boldea.

*

După ce luni seară a devenit doar a doua prim-divizionară care să învingă în deplasare în cadrul etapei a XI-a a Ligii 1, ACS Poli Timişoara revine pe „Dan Păltinişanu” după 3 săptămâni şi două zile de la anostul 0-0 cu Corona, cu ocazia vizitei lui Cristi Pustai cu Pandurii săi de Europa League, duel coincizând cu întâiul meci acasă la cârma alb-negrilor pentru Aurel Şunda dar şi primul duminical pe malurile Begăi în elită. Dacă nou-promovata va înscrie primul ei gol pe teren propriu după aproape 3 luni, puteţi afla şi aici, în direct în comentariu live text, ca o alternativă la transmisia televizată de la ora 19.

Într-adevăr, Szekely şi compania au găzduit 4 meciuri vinerea şi unul, cu Gaz Metan, lunea, acum venind şi rândul unei duminici, existând pericolul ca, pentru a treia reprezentaţie la rând acasă, arena să fie ca şi goală.

Esenţial despre această întâlnire ar fi însă că Pandurii se prezintă la Timişoara la numai 3 seri după al nouălea său joc în actuala ediţie a Europa League, disputat în Italia, cei din Târgu Jiu fiind mai mult pe drumuri dacă e să notăm că până şi meciurile considerate pe teren propriu în eurocupe le-a găzduit la Cluj, cu excepţia celui de debut, contra Levadiei Tallin, un 0-0 în 16 iulie.

Rămâne de văzut cum va contracara nou-promovata, astăzi în premieră fără fundaşul central Şeroni, suspendat, colegul de linie Scutaru fiind şi el pasibil să rateze prezenţa, datorită unei accidentări, apetitul ofensiv al Pandurilor, manifestat cu gol în 8 dintre cele 10 partide în deplasare de până acum, eşecul de la Florenţa adăugându-i-se celui de la Piatra Neamţ în privinţa nescuturării plasei adverse. În fond, soseşte prim-divizionara cu cele mai multe goluri marcate în prima treime a campionatului.

Iar o altă dilemă pentru timişoreni este la cât se va mai extinde seceta de 279 de minute fără gol marcat pe „Dan Păltinişanu”, echivalând cu peste 3 meciuri sau aproape 5 ore de fotbal, ce datează din 5 august, când Szabolcs Szekely aducea în minutul 81 victoria cu 2-1 în dauna fostei formaţii a lui Pustai, Gaz Metan Mediaş.

De atunci, ACS Poli s-a metamorfozat într-o echipă realmente urâtă, zgârcită cu golurile, un total de 12 marcate şi tot atâtea primite întregindu-i palmaresul stagional campionat-cupă, de 5 victorii, 3 remize şi 4 înfrângeri în 12 întâlniri. Ceea ce sună cu câte un gol marcat respectiv primit pe meci. Spectacol.

Semnificativ, Pandurii a jucat deja, de la mijlocul lui iulie, cu 9 partide în plus faţă de timişoreni, având un palmares combinat campionat-cupă-eurocupe de 21 de jocuri, 10 5 6 40-21, eficacitatea fiind deloc de neglijat. De fapt, abia pe Artemio Franchi s-a recunoscut şi gorjeana învinsă în premieră în UEFA Europa League, 3-0 la a cincea „ieşire”, în campionat reuşind în schimb 11 goluri în 5 deplasări, dintre care în 3, ce-i drept, n-a marcat mai mult decât un gol: 1-1 la Petrolul, eşec cu 1-0 la Piatra Neamţ, 5-1 la Concordia, 1-1 la CFR Cluj şi 4-0 la Săgeata.

Oaspeţii vin aşadar după două succese la rând în Liga 1, pe când ACS Poli a strâns şi ea în acest răstimp 4 puncte, dar mai degrabă le-a smuls, îngrijorător fiind faptul că, exceptându-l pe Szekely, autor a 7 dintre cele 11 reuşite în Liga 1 ale nou-promovatei, timişorenii n-au „guri de tun”, dintre cei cu câte un gol în cont Boldea şi Bărbuţ neîncepând deplasarea la Cluj. Şi totuşi, Aurel Şunda s-a arătat vineri optimist şi încrezător în potenţialul fotbaliştilor săi, spunând că „sunt jucători care pot să bată orice echipă din campionat. Ne-am pregătit bine şi am încredere în echipă că vom merge pe un drum ascendent şi că vom câştiga acest joc. Vom încerca să ne ridicăm şi noi la valoarea primelor echipe din campionat. Orice adversar e potenţial pericol. Trebuie să facem tot ce e omenește posibil să scoatem maximul posibil din jocul cu Pandurii”.

Ulterior, ACS Poli va avea parte în zilele următoare de alţi adversari de eurocupe, mai întâi pe campioana Steaua, miercuri de la ora 20, în Ghencea, în optimile Cupei României, iar apoi pe Petrolul, lunea viitoare (4 noiembrie), în etapa a 13-a, de la ora 19,30, la Ploieşti, în direct şi la Dolce Sport.

Cel mai probabil, runda a 14-a, în care e programat jocul ACS Poli – Oţelul, va fi amânată după barajul României cu Grecia, din 15 şi 19 noiembrie, ulterior timişorenii mai având de jucat în tur la Piatra Neamţ, acasă cu Astra şi la Concordia. Pandurii va mai avea pe Bega şi optimea de marţi de la ora 16, în Cupa României, cu Ripensia Timişoara.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: