Ex-portarul polist Sorin Micşa ghidează echipa „Orăşelului vinului” spre Divizia D Timiş, în care reajunge după 15 ani: „18 sunt localnici!”. Recaş caută să-şi revină după pumnalul încasat pe la spate la promovarea în Liga 2 din 2012

Încheiem trecerea în revistă a campioanelor ediţiei 2023-24 în seriile ligii a V-a judeţene prin a ne opri asupra dulcii reuşite a „pacientului” şi normal încă cu sechele după lovitura mişelească pe la spate pe care o recepţiona în vara lui 2012 reprezentanta de-atunci a „Orăşelului vinului”, căci despre Recaş este vorba, şi-anume AACS, promovată pe teren în Liga 2 şi deposedată în birouri de rodul transpiraţiei sale, pe „firul roşu scurt” al politicii, cu proaspătul la vremea aceea primar al Timişoarei implicat cu braţele până la coate în transplantul de foloase necuvenite în favoarea fotbalului de pe Bega. Care-şi căpăta lovitura de bumerang la finele deceniului trecut, dar şi fotbalul orăşelului de la est de capitala Banatului a avut de tot lins rana adâncă şi greu vindecabilă, tocmai făcându-şi mai apăsat dreptate prin însăşi promovarea izbutită înainte de termen de elevii ex-portarului polist Sorin Micşa din liga a V-a judeţeană în Divizia D Timiş. 

Nivel valoric al eşalonului 4 în care gruparea Recaşului n-a mai jucat din 2009, în urmă cu 15 ani, atunci când câştiga campionatul dar şi barajul de promovare în Liga 3, cu 7-0 în dauna arădenilor de la Partizan Satu Mare, punct de plecare al unui parcurs din mai bine în foarte bine în Seria 5 vestică a eşalonului terţ, mai întâi pe locul 3 la finele campaniei încheiate în 2010, apoi chiar pe treapta secundă în 2011 şi laureată în 2012 umbrind-o cu nu mai puţin de 9 puncte pe nimeni alta decât CS Hunedoara.

Cât de anevoioasă este o asemenea ascensiune spre Liga a II-a poate confirma tocmai gruparea fotbalistică a municipiului Hunedoara, elevată anul trecut după încercări nereuşite pe scena secundă, iar Recaşul antrenat la începutul deceniului trecut de Cosmin Petruescu chiar izbutea a aduce „Orăşelul vinului” pe harta diviziei a doua a fotbalului din ţară.

I s-a înfipt însă din scurt pumnalul pe la spate, lovitură debilitantă ce transforma o promovată în Liga a II-a, peste vară, într-o grupare knock-out căutând a se trezi din pumni pe palierul 6 „Promoţie”, de care scăpa relativ rapid, mai greu fiindu-i apoi să treacă pragul ligii a V-a de „Judeţ”.

Din 2014 la acest nivel, aşadar de exact 10 ani, Recaşul fotbalistic n-a renunţat la visul său, de a reveni într-un eşalon superior, măcar în Divizia D Timiş, în care concura ultima dată în 2008/9, iar crezul şi perseverenţa i-au fost în cele din urmă răsplătite.

Toate cele de mai sus trebuiau punctate pe scurt, contextul general în cazul cu totul aparte al fotbalului recăşean cântărind greu în dificultatea de a depăşi pragul între eşaloanele 5 şi 4. Cei din „Orăşelul vinului” având şi-o rană de purtat cu ei.

Care făcea să pară că niciodată nu le va mai ajunge rândul să prindă fotoliul fruntaş al promovării în „D”, că mereu vor fi în contratimp.

Anul trecut de exemplu nereuşind a prinde podiumul seriei estice de „Judeţ”, abia pe 4, după cei din Belinţ, Făget şi Bazoş, aşa încât încă un sezon chinuitor se contura la nivelul ligii a V-a.

Şi-au fost acestea tot mai multe, recăşenii încheind pe rând în „Judeţ”, cu începere din stagiunea 2014-15, pe locul 3, apoi chiar pe 11, din nou pe 3 în 2016-17, pe 5 o ediţie mai apoi, pe 8 în 2019, înapoi pe 5 în 2020.

Dar doar pe margine în 2021, c-atât i-a tăiat capul şi putut duce… capul pe toţi experţii peste noapte ai pLandemiei „sperietoare” Stupid-19, nu doar alde oracolul Jurma, Musta, Oancea ori alţi „iluştri vizionari” filosofând sfătos pe la televizii, ci şi pe executanţii cu botniţă, musai aşa-zis „testaţi” şi cu morcov în dorsal de la puzderia de asociaţii, comiţii şi comitete „din teritorii”, bolnăvicioasă orchestraţie agăţând forţat în 2020-21 ghetele fotbalului în cui.

Altă „schemă de tratament” fără rost în detrimentul fotbalului, încă un ghiont în plan particular Recaşului, în căutarea regăsirii cadenţei. Măcar la „Judeţ”.

Punct şi de la capăt în 2021-22, pe locul 3 la finalul ligii a cincea, ulterior pe 4 anul trecut şi în cele din urmă în vârf în 2024.     

Seria a III-a fiind aşadar adjudecată în cele din urmă şi de AS Recaş, o campioană pe măsura eforturilor depuse.

Cu linia de clasament 30 25 2 3 123-28 şi 77 de puncte, număr identic celui al Vulturilor Igriş – triumfători în Seria I, dar cu o diferenţă de golaveraj superioară în contul recăşenilor, faţă de „vesticii” cu 128-41, mai numeroase fiind şi punctele elevilor lui Sorin Micşa în comparaţie cu cele ale „satelitului” ghirozean ghidat de un alt ex-polist „violet”, fostul fundaş Oli Trandu, cu 75. 

Campioana din Recaş s-a impus cu 77 de puncte, faţă de cele 68 ale „esticei” CSO Făget – vicecampioană a seriei şi anul trecut, pe locul 3 şi de astă dată tot AS FC Bazoş, cu 65 de puncte. Saltul a aparţinut aşadar formaţiei antrenate de Micşa, de pe 4 în 2023 în frunte anul acesta.

După ce în tur locul I i-a aparţinut la finalul toamnei echipei din Făget, cu 36 de puncte, două în plus faţă de AS Recaş.

Cele mai rotunde succese fiind semnate cu 8-0 tocmai cu AS FC Bazoş, 10-0 cu Progresul Vucova, 9-1 cu Phoenix II Buziaş, 8-2 cu Meget Remetea Mare şi 9-1 cu AS Berini.

Suferind în schimb pe parcursul întregului campionat 3 înfrângeri, cu 2-1 la Boldur şi 1-0 la Margina, respectiv una singură pe teren propriu, 0-2 cu AS Bacova.

Mai ales a câştigat următorul lot de jucători: Octavian Rusu, Raul Ursulescu şi Daniel Mona ca portari, fundaşii Alex Mărgărita, Alexandru Brătuianu, Cosmin Codreanu, Fredi Milutin, Sergiu Bucinschi, Andrei Radac şi Andrei Boc, mijlocaşii Alexandru Rotariu, Mihai Pop, Radu Jude, Flavius Cristescu, Deian Cocoţan, Denis Drăghia, Paul Burmaz şi Alexandru Magheţi, respectiv atacanţii Traian Ciobanu, Flavius Lazea, Patrick Tomuş şi Emil Burlacu.

Dintre care golgheter al echipei s-a evidenţiat a fi Traian Ciobanu, cu 33 de goluri, urmat de Flavius Lazea cu 24 de goluri.

Pe când mezin al echipei este juniorul Patrick Tomuş, din generaţia 2008, iar în contrast, veteranul, Emil Burlacu – totodată antrenor secund, născut în 1980.

Sorin Micşa, antrenorul principal, a rămas acelaşi, precum îl cunoaşte lumea fotbalului, cu picioarele pe pământ şi mult bun simţ, începând prin a ne spune că „în primul rând vreau să vă mulţumim pentru faptul ca ne-aţi publicat rezultatele de la jocuri în toţi anii precedenţi şi în actualul sezon în care am reuşit performanţa să promovăm în eşalonul superior, cu 3 etape înainte de finalul sezonului…” Şi-ntr-adevăr arhiva Sporttim e martor mut al strădaniilor recăşenilor în toţi aceşti ani de restrişte post-2012, în condiţiile în care baza de date a rezultatelor şi clasamentelor din secţiunea Fotbal tot acumulează de un deceniu şi jumătate scorurile etapă de etapă, cu ierarhiile implicite, de la nivelul eşalonului 6 până la cel al Diviziei D Timiş, via-Judeţ. 

„A fost un sezon complicat deoarece în turul campionatului nu am avut o constantă în rezultate şi am terminat la două puncte de primul loc. Lucrurile s-au schimbat în iarnă, când lotul de jucători pe care l-am avut la dispoziţie s-a pregătit exemplar şi am abordat returul mult mai în forţă. Sunt fericit că am reuşit performanţa asta, cu atât mai mult cu cât din cei 24 de jucători 18 sunt localnici. Pe această cale vreau să le mulţumesc pentru sacrificiile, unitatea de grup şi în special pentru atitudinea pe care au avut-o atât în antrenamente cât mai ales în jocurile oficiale. Pe plan personal, sunt fericit că am reuşit să promovez ca antrenor al echipei, după ce cu ani în urmă am reuşit sa promovez cu Recaş din postura de jucător, în Liga 3. La final aş vrea să mulţumesc Primăriei Recaş şi Consiliului Local Recaş pentru finanţarea echipei, Cramelor Recaş şi tuturor oamenilor de bine care au fost lângă noi! În încheiere, ca program, echipa a intrat în vacanţă până în data de 15 iulie, când va fi reunirea lotului.”

Traian Ciobanu, golgheter al echipei, a explicat la rândul său că „chiar dacă am avut o perioadă mai grea la începutul campionatului, pe parcurs ne-am revenit şi în retur am dat totul şi am încheiat pe prima poziţie în clasament. Şi chiar dacă am avut un concurent pe măsură echipa din Făget. Doresc să mulţumesc colegilor, căci fără ajutorul lor nu puteam realiza această performanţă! Sperăm să facem o figură frumoasă în liga a patra şi doresc tuturor o vacanţă frumoasă şi liniştită!” 

Binemeritată, fotbalului „Orăşelului vinului” mai venindu-i inima la loc.

Între golgheterii Seriei a III-a, doar Mihai Rădac , de la CSO Făget, l-a depăşit pe Traian Ciobanu, făgeţeanul reuşind 48 de goluri, Ciobanu 33, urmat de Alex Voicu (Darova) cu 32, Sedan (Margina) tot cu 32, Abi Şultz (Niţchidorf) cu 30, Cristian Radu (Bazoş) cu 29, Cosmin Rusu (Sacoşu Turcesc) cu 26, coechipierul Flavius Lazea (Recaş) cu 24 iar Alin Ţundrea (Autoliv Lugoj) cu 20 de goluri.

Preşedinte al clubului este Gheorghe Ghiţă, vicepreşedinţi Constantin Vâlceanu şi Augustin Ionescu, delegat Liviu Pleşa, iar asistentă medicală Văneasa Vâlceanu.

*Clasamentele finale la „Judeţ”, pe coloana clasică a datelor tehnice în secţiunea Fotbal. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − patru =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: