Într-un gest reparatoriu ca „bune seminţe”, Politehnica Timişoara se repliază în Liga 2, de unde trebuia să înceapă în 2021, şi nu direct în elită în locul Fortunei, anunţând pentru 2026 revenirea în SuperLiga

Tot mai bine mai târziu decât niciodată, Politehnica Timişoara tocmai a adoptat un gest reparatoriu de ordin moral şi de etică sportivă adecvată prin a renunţa la poziţia preluată în 2021 pe prima scenă sub forma unor foloase necuvenite, în loc de a se fi lansat atunci în întrecerile fotbalului feminin de la un nivel competiţional inferior, cum era cazul, de principiu. Clubul ocupant al locului 4 în play-off-ul SuperLigii 2023-2024 a anunţat că va continua în Liga 2, „etapă” pe care „o ardea” printr-un debut pripit şi din scurt în urmă cu 3 ani, când profita cu oportunism de ştafeta predată de Fortuna Becicherecu Mic, consacrată la acea vreme în eşalonul elitei. 

Dar întotdeauna din greşeli se-nvaţă iar recunoaşterea unei erori constituie neîndoielnic un prim pas bun în direcţia adecvată, clubul Politehnica ştergându-şi păcatele induse în 2021, atunci când se lansa cu surle şi trâmbiţe direct în elită pe locul pe care i-l lăsa liber Fortuna, prin a se replia acum în eşalonul secund, lăsând la rândul ei vacantă poziţia a patra pe scara ierarhică a SuperLigii. 

O manevră de bun simţ, contrastând într-un sens pozitiv cu decizia nechibzuită din 2021 de a da buzna direct pe prima scenă, „rele seminţe” plantate atunci cu inconştienţă, dat fiind neînţelegerea unor noţiuni elementare, de bază.

A fost nevoie a se constata „pe propria piele” că „Roma nu s-a construit într-o zi”, sub forma nereuşitei Politehnicii de a smulge titlul naţional de la clujence încă de la prima sau măcar a doua „strigare”, pentru a se adopta în cele din urmă o abordare mai justă, organică, sub forma replierii la nivelul competiţional pe care clubul de pe Bega l-a „sărit” cu nonşalanţă în 2021, considerând probabil atunci că pur şi simplu i s-ar cuveni de la sine o prezenţă pe prima scenă încă „din primul foc”.

Ceea ce n-a adus marele succes scontat nici măcar în această degenerată societate a gratificării instantanee, constatare în faţa căreia s-a trecut la repararea greşelilor. 

Cea mai mare fiind înlăturată prin potrivita renunţare la locul adjudecat în 2021 pe post de foloase necuvenite, fundaţie strâmbă pe care succesele veritabile n-aveau cum a se contura.

Fortuna încheia la vremea aceea pe locul 4 faza play-off a primei divizii, după sportivele din Cluj, Prundu Bârgăului şi din judeţul Arad, în coborârea timişencelor de la nivelul treptei a 2-a după sezonul regulat respectiv, 2020-2021, iar tot pe aceeaşi poziţie a patra a sfârşit şi Politehnica ediţia 2023-2024 a SuperLigii, şi tot într-un recul din fotoliul de lider după sezonul regulat, închidere a cercului în urma căreia decidenţii în alb-violet au putut constata că „le dă cu virgulă” şi că ar trebuie neapărat schimbată placa.

Căci în 2021 era pusă cea cât se poate de nepotrivită. Iar drept urmare nu s-a prea ajuns… nicăieri.

Ascensiunea de la o ediţia la alta, de la cea inaugurală la cea a consolidării Politehnicii în elită, a fost probată în fapte, „violetele” care încheiau în 2022 primul sezon regulat pe locul 5 şi urcau pe a treia treaptă a podiumului după faza play-off a aceluiaşi campionat, avansând în 2023 prin a cuceri medaliile de argint în grupa I valorică, după adjudecarea în prealabil a sezonului regulat.

Că ascensiunea a fost indubitabil forţată şi grăbită s-a văzut în schimb în cel de-al treilea sezon, 2023-2024, în care, deşi şi-a păstrat fotoliul de lider după sezonul regulat, Politehnica nu şi-a păstrat însă şi poziţia pe podium, asigurată la finele campionatului în 2022 şi 2023, sfârşind pe ultima treaptă în play-off.

Le-a luat unora ceva timp pentru a realiza că „proiectul” intrase într-un cerc vicios, în care doar se încerca dar nu se reuşea nimic veritabil cu adevărat, iar sezonul de primăvară a fost pilduitor în sensul că „Poli” Femina n-o apucase pe drumul cel bun încă… din capul locului, din 2021.

Când pur şi simplu fura startul într-un fotbal feminin românesc oricum foarte necompetitiv şi aproape fără sens, lăsând la o parte aspectul definitoriu că fotbalul feminin în general cochetează pe undeva cu pătrunderea între parantezele denaturării legilor universale ale firii. 

Dar ambiţioşii au ţinut morţiş să se cupleze corectitudinii politice la recomandare unională iar restul a devenit între timp istorie. 

Scrisă într-o SuperLiga cel mult ligă dar nicidecum „super”, o cacealma cu 8 participante în 2023-2024 dintre care ultima clasată în play-out, cea târg-mureşeană, fără vreun punct adjudecat în cele 11 apariţii din grupa a II-a valorică, cea de-a 12-a fiind abandonată. 

Sport de duzină şi „la umplutură” într-un fotbal feminin românesc pur şi simplu neavându-şi rostul, pe scena căruia Politehnica tocmai a optat să se replieze pe palierul secund, după ce mult prea „uitucă” era în 2021 a-l frecventa ca primă fază a acomodării. 

Iar chiar dacă altele ar fi motivele gestului reparatoriu tocmai adoptat, important este că „eroarea de concepţie” din 2021 a fost înlăturată fie şi-aşa, şi chiar şi numai după 3 ani. 

Toate ar trebui să fie la timpul lor, iar dacă n-a fost a fi în 2021, atunci cu începere din 2024, după cum anunţă Politehnica într-un comunicat postat astăzi pe propria pagină de pe centurile de aşa-zisă „socializare”, beznă a raţiunii şi noapte a minţii societăţii degenerate la nivelul căreia omenirea a involuat. 

Aşadar, dându-i glas, de apreciat un prim pas de bun simţ în direcţia bineînţeles obligatoriu înainte, cu menţiunea că ierarhia finală în play-off e accesibilă pe coloana rezultatelor şi clasamentelor secţiunii Fotbal în Sporttim:Am început acum trei ani un proiect ambițios în care am crezut cu toții și pentru care am muncit zilnic. Din păcate, nu am reușit să ne atingem obiectivul. Sezonul trecut am fost atât de aproape de titlul de campioană, pierdut în ultima etapă. Iar în acest sezon, deși păream favoriți la începutul primăverii, ne-am îndepărtat de trofeu etapă cu etapă, terminând pe locul 4.

Ajunși la final, tragem linie, analizăm și luăm decizii pentru sezonul 2024-2025: Politehnica Timișoara Femina va continua în Liga 2. Intrăm într-un proces de restructurare, în care punem accent în continuare pe creșterea junioarelor. În acești trei ani numărul jucătoarelor junioare a crescut foarte mult și ne dorim să atragem în continuare către noi cât mai multe fete talentate din Banat.

Ne luăm timp să ne tragem sufletul și să începem apoi pregătirile pentru sezonul 2025-2026, când ne propunem să revenim pe prima scenă a fotbalului feminin românesc.

Mulțumim pentru munca depusă în acești trei ani managerului Mirel Albon și staff-ului său – Petru Țurcaș, Alin Crișanov, Sabina Scurtu, Rodica Bogdan, Musab Al-Qatawneh, Alex Boncu, Gabriela Moț, Nelu Pera, Diana Coltofean. Mulțumim tuturor jucătoarelor care au luptat pentru culorile alb-violet în acest sezon. Tuturor le urăm mult succes în proiectele următoare!

Cei rămași, strângem rândurile. OBLIGATORIU ÎNAINTE!”

 

 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Feminin, Fotbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 6

 


Ultimele articole din categoria Feminin: