Spania, scorul optimilor, Anglia evită eliminarea abia în prelungiri după ce Slovacia deschide scorul şi pentru a 4-a oară tot în prima repriză

Moduri total diferite duminică seară de calificare în sferturile de finală ale UEFA Euro 2024, sub forma unui succes la scor în cazul favoritei Spania, deşi de la 0-1 cu debutanta în turneu Georgia, dar şi graţie unei egalări smulse în prelungiri, din partea celeilalte favorite, Anglia, plusând apoi în chiar primul minut al reprizelor de prelungiri prin a înfrânge rezistenţa Slovaciei: 2-1 (0-1).

Calificări şi… calificări în cea de-a doua seară a optimilor „Europenelor”, Anglia fiind la doar câteva secunde de o ruşinoasă eliminare la Gelsenkirchen de mâna egalei României, Slovacia, după care Spania şi-a făcut din nou jocul şi a trecut în cele din urmă la pas de „buturuga mică” Georgia, cu 4-1 (1-1).

Ibericii cu 4 victorii în 4 apariţii la Euro 2024 fiind aşteptaţi vineri la Stuttgart de către nemţi, de la ora 19, în primul dintre sferturile de finală, iar englezii în seara următoare de la aceeaşi oră la Düsseldorf, de către helveţi, întâlniri însă pe jumătăţi diferite ale tabloului competiţional.

Mai precis, câştigătoarea partidei Anglia – Elveţia va avea în faţă miercuri 10 iulie la Dortmund, în cea de-a doua semifinală a turneului, învingătoarea de sâmbătă de la Berlin a sfertului de finală dintre pe de-o parte naţionala calificată din duelul Olanda – România şi cea calificată din meciul Austria – Turcia, ambele programate marţi.

Până una alta, Anglia a avut de-a binelea de tremurat pe Arena AufSchalke odată ce acelaşi Ivan Schranz a punctat din nou pentru Slovacia tot în prima repriză – cu al treilea său gol în Germania, insularilor venindu-le inima la loc în condiţiile în care n-au fost în general în apele lor în Germania abia la chiar primul lor şut pe poartă, expediat în cel de-al cincilea minut de prelungiri de Jude Bellingham din foarfecă la o zi după împlinirea a 21 de ani, din centrul careului, după o prelungire cu capul pe spate la o aruncare lungă de la margine pe „ruta cea mai scurtă”. 

Acelaşi Bellingham semnând victoria apariţiei inaugurale, încă din minutul 13 al jocului cu Serbia, 1-0 şi-atât, după care chinuieli mai mari sau mai mici, 1-1 cu Danemarca dar şi 0-0 marţi seară cu Slovenia, puncte smulse cu forcepsul în numele unei calificări de pe primul loc, dar fără glorie şi fără a convinge.

Albionul neconvingând la revenirea la Gelsenkirchen, unde Schranz, angajat de Strelec, a pus favoriţii pe gânduri puţin după mijlocul primei reprize, 0-1, scor care avea a deveni şi rezultat final la debutul fazei grupelor, catalogat statistic drept cel mai surprinzător în istoria „Europenelor”, Belgia – Slovacia 0-1, cu Schranz marcator încă din minutul 7.

Se ştie, slovacii aveau a fi „întorşi” tot de la 1-0 la pauză de către ucrainieni, cedându-le cu 1-2, şi erau apoi egalaţi marţea trecută din penalty de „tricolori” la nici un sfert de oră după ce deschideau şi pentru a treia oară scorul tot încă din prima repriză a partidelor grupei, ceea ce izbuteau iarăşi şi împotriva insularilor lui Southgate.

Nesiguri în apărare, lipsiţi de inventivitate la mijloc şi neincisivi în atac, englezii au fost salvaţi de o „foarfecă” de geniu a câştigătorului Champions League cu Real Madrid, când fanii insularilor contemplau deja eliminarea prematură, Bellingham salvându-i la prelungirea cu capul a fundaşului Mark Guehi, găselniţă a lui Southgate culeasă de la Crystal Palace Londra – unde şi selecţionerul juca în cariera sa, care găselniţă şi-a găsit din fericire rodul în centrul defensivei, rezolvând câteva situaţii delicate deşi cu un cartonaş galben la purtător încă din minutul 3, când Trippier îl punea într-o situaţie incomodă, sancţiune ce-l va priva de continuarea partaneriatului cu Stones în sferturile cu helveţii, suspendat fiind.

Puţine puncte de referinţă însă pentru Anglia, care şi-a salvat onoarea în primul minut al reprizelor de prelungiri, când Harry Kane a adus din apropiere victoria cu o lovitură de cap la serviciul lui Toney – abia intrat înaintea fazei egalării, „cap” cu care ex-căpitanul lui Spurs, ajuns anul trecut la Bayern, putea şi deschide iniţial scorul într-o fază mai uşor de finalizat.

Ineficienţa insularilor, calificaţi din grupă cu doar două goluri marcate, i-a făcut să tremure până-n prelungiri, chit că au trimis la 0-1 şi-n bară prin Rice, doar scânteierea lui Bellingham evitând o eliminare care n-ar fi mirat prea mult prin prisma prestaţiei mediocre a selecţionabililor lui Southgate, ceva mai vehement contestat după remiza albă din urmă cu alte 5 seri.

Slovacia în schimb, spre meritul ei, cu italianul Calzona la cârmă, a rămas neclintită şi-n faţa Angliei, cu care intra la braţ în reprizele de prelungiri, de la 1-1, după ce depăşise acum nici două săptămâni Belgia într-un turneu final bun al naţionalei federaţiei de la Bratislava.

Părăsind cu fruntea sus competiţia, pe când englezii o continuă cu frunţile cam încreţite.

Slovacii au apărut mai adesea cu oportunităţile de gol, chiar şi atunci când s-au văzut conduşi, la finele primei reprize de prelungiri, Pekarik trimiţând însă peste bară nu de la mare distanţă, pe când Anglia, care a abordat jocul cu o singură modificare la start, Mainoo în locul lui Gallagher, s-a trezit oarecum cât de cât abia odată cu introducerea lui Palmer.

Apropo de Mainoo, devenind cel mai tânăr component din istoria participărilor Angliei la „Europene”, la vârsta de 19 ani şi 72 de zile, care să aibă ocazia debutului în fazele eliminatorii ale competiţiei.

Iar astfel a semnat Albionul premiera pătrunderii în sferturi consecutive ale turneului final, după parcursul din 2021 până-n finala pierdută la penalty-uri, de astă dată răsturnând scorul după ce se vedea condus la pauză doar pentru a treia oară în 34 de apariţii în istoria participărilor insularilor la „Europene”.

Obişnuiţi fiind pe de altă parte cu reprizele de prelungiri ale turneelor finale sub egida UEFA, de 7 ori implicaţi în asemenea dispute în ultimele lor 10 întâlniri eliminatorii la „Europene”, cu Kane protagonist al semnării unei premiere absolute în fotbalul englez, aceea de a înscrie în reprizele de prelungiri la două reuniuni diferite ale cremei continentale.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (minutul 66, Palmer) – Mainoo (84, Eze), Rice – Saka, Bellingham (106, Konsa), Foden (90 plus 4, Toney); Kane (106, Gallagher).

Slovacia: Dúbravka – Pekarík (109, Tupta), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (81, Bero), Lobotka, Duda (81, Bénes) – Schranz (90 plus 3, Gyömbér), Strelec (61, Boženík), Haraslín (61, Suslov).

*

Cu totul altă poveste în schimb ceva mai devreme la Köln în Spania – Georgia 4-1 (1-1), deşi ibericii aveau a se vedea conduşi din minutul 18 cu chiar primul gol încasat în 4 meciuri la Euro 2024, de fapt un autogol.

Cu cel mai bun bilanţ în grupe, de fapt unicul cu procentaj maxim, 3-0 cu Croaţia şi 1-0 cu Italia respectiv Albania, Spania a avut duminică marile avantaje de a fi abordat optimea de finală la adăpostul a două zile în plus de refacere şi recuperare faţă de debutanţii gruzini, dar şi a menajării a nu mai puţin de 10 titulari în precedenta reprezentaţie cu albanezii. 

Atuuri făcându-i pe iberici cu atât mai mari favoriţi, lăsând la o parte atuurile valorice. 

Nevalorificate iniţial, în ciuda tradiţionalei ţesături de pase pe atacurile în valuri, un contraatac georgian surprinzându-l pe Robin Le Normand, autor de autogol la centrarea lui Kakabadze: 0-1. 

De necrezut, gruzinii cu francezul Willi Sagnol selecţioner căpătând curaj, cu-atât mai mult după un turneu final în crescendo, de la eşecul cu Turcia, cu 1-3, la remiza 1-1 cu cehii şi chiar triumful cu 2-0 (1-0) de marţi în dauna Portugaliei, condusă încă din minutul 2.

Cu Kvaratskhelia conform uzanţelor periculos în atac şi Mamardashvili din nou providenţial în poartă, Georgia deschidea scorul în apariţii consecutive în faţa marilor forţe ale peninsulei iberice, mai întâi lusitanii, apoi spaniolii, aceştia din urmă aducându-i totuşi cu picioarele pe pământ până la pauză, în minutul 39, prin Rodri, servit de Nico Williams.

O egalare mai mult decât meritată prin prisma jocului, iar ibericii s-au… jucat apoi şi cu ocaziile, nu însă şi Fabián Ruiz în minutul 51, 2-1 cu capul la centrarea juniorului Lamine Yamal, ceea ce a înrâurit destinul partidei pe făgaşul normal.

Nico Williams înscriind din nou o frumuseţe de gol, 3-1 în minutul 75 cu Fabián Ruiz coautor, apoi şi Dani Olmo spre final, 4-1 în minutul 

„Repetiţie” reuşită înaintea sfertului de finală de vineri cu gazda Germania, de data aceasta „Panzerele” în avantaj ca timp în plus de refacere şi pregătire între meciuri.

Scor al optimilor aşadar din partea Spaniei, peste rezultatele de 2-0 de sâmbătă, Luis de la Fuentes contând pe Unai Simón – Carvajal (minutul 81, Navas), Le Normand, Laporte, Cucurella (66, Grimaldo 66) – Pedri (52, Olmo), Rodri, Fabián Ruiz (81, Merino) – Yamal, Morata (66, Oyarzabal), Williams.

Cu remarca în sensul că doar portarul de rezervă Alex Remiro n-a jucat încă până acum în actualul turneu final, De la Fuentes rulând deja 25 de componenţi. Iar chiar şi-aşa Spania a înregistrat a şasea victorie în ultimele 10 meciuri jucate la „Europene” – toate acestea fără înfrângere, numai două fiind eşecurile ibericilor în ultimele 26 de reprezentaţii la turneul final continental, ce-i drept excluzându-le pe cele la penalty-uri.

Neînfricata Georgia s-a predat cu Mamardashvili – Kakabadze, Gvelesiani (minutul 78, Kvekveskiri), Kashia, Dvali, Lochoshvili (63, Tsitaishvili) – Chakvetadze (63, Davitashvili), Kiteishvili (41, Altunashvili), Kochorashvili – Mikautadze (78, Zivzivadze), Kvaratskhelia.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: