Timişul, duminică seară pentru Timiş la Caransebeş

În urma mai numeroaselor baraje pentru promovarea în Liga 2, duminică şi duminica viitoare urmează barajele de „evadare” din eşalonul 4 al Diviziei „D”, iar după 5 ani campioanei judeţului Timiş îi iese din nou în cale cel mai tradiţional adversar în asemenea situaţii, şi anume cel din fotoliul fruntaş al vecinilor cărăşeni.

Pe-atunci, în 2019, cât FRF nu recurgea încă la fărămiţarea prin dublare a numărului seriilor Ligii a III-a, de la 5 la 10, fotbalul din Caraş-Severin rămânea fără absolut nici o reprezentantă în eşalonul terţ, odată ce CSM Reşiţa promova în Liga 2 iar Voinţa Lupac n-avea nici o şansă în faţa Fortunei Becicherecu Mic, promovată din „D” cu „dubla” 2-0 şi 6-1.

Fiind pentru a cincea oară în 13 ani ca exponenta Timişului să promoveze fără excepţie în urma întâlnirilor directe cu cărăşenii, în primele 3 cazuri chiar la zero. Ca o paranteză, tot de 5 ori făcându-şi apoi bunul obicei de-a dispune fără replică şi de hunedorene, din 2011 până-n 2023.

Se încheia însă odată cu ediţia 2019-2020 şi cu normalitatea fotbalului terţ divizionar în 5 serii a câte 16 cluburi, adică 80 în total, printre care aşadar absolut nici unul din Caraş-Severin în acel sezon, trecându-se la absurditatea cu 10 serii a câte 10 grupări, adică 100 în total, din care, prin prisma păţaniei ghirozenilor, de-a juca nu mai puţin de 32 de meciuri, dintre care 18 în sezonul regulat – adjudecat, 9 în play-off – adjudecat şi acesta, şi alte 5 în baraje, este extrem de anevoios a „evada” spre Liga 2, chiar dacă devii campion al seriei atât după faza tur-retur cât şi după grupa I valorică. 

Căci CSM Reşiţa promova în 2019 în Liga 2 în baza a 30 de etape de campionat ale Seriei a IV-a, 32 de partide nefiind aşadar suficiente campioanei Seriei 7 din 2024 pentru a pătrunde pe palierul secund.

Iar asta şi pentru că fotbalul terţ divizionar a fost aberant balonat din 2020 la zece serii, cu absurdităţile de rigoare ale sistemului competiţional strâmb croit de „fotbalul lui 272-0”.

Fiind implicit loc între cele o sută de cluburi şi pentru zeci de „umpluturi” din „bazinul electoral” al FRF, cum avea a se dovedi în actualul deceniu, odată ce-i… cădea „masca” unicei reprezentante a Caraşului-Severin în ediţia 2020-2021 a Ligii a III-a, ACS Progresul Ezeriş. 

Promovată în 2020 în „triunghiularul” din vremea aşa-zisei „stări de alertă” în dauna Ştiinţei Turceni şi Victoriei Zăbrani, şi rezistând ulterior cu chiu, cu vai pe palierul terţ, chinuri în cursul cărora răzbătea dinspre „eminenţa” respectivei grupări absolutul tupeului de a-i eticheta drept aşa-zişi „hateri” pe cei care n-ar fi şi normal de-acord cu ilustra viziune emanată în sensul că „umpluturile” la număr odată retrogradate de necompetitive ce sunt înapoi în „D”, nu mai au ce căuta în calitate de „invitate” repoftite de către FRF pentru a întregi rândurile golaşe ale eşalonului. 

Ori tocmai campioanelor Diviziei D ar trebui să le fie dispuse în cale o serie de baraje în aceeaşi primăvară, pentru accederea în Liga 3, precum sunt înghesuite pe nedrept în faţa campioanelor eşalonului terţ, şi nicidecum acestora din urmă, cu până la 5-6 hopuri, de care a avut parte laureata legitimă a Seriei 7, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii.

Şi nu doar o dublă manşă în faţa campioanelor ligii a patra, permiţându-li-se astfel a reumple în bloc, nu mai puţin de 21 de cluburi, cele 10 serii ale Ligii 3. 

Taman pe dos concepând FRF barajele, o suită în calea mai valoroaselor campioane ale Ligii 3 – captive pe acelaşi palier, unul singur în faţa laureatelor la nivel judeţean, cert inferioare valoric dar urcând la aceeaşi categorie „3” pe o uşă net mai larg deschisă.  

Iar astfel a ajuns şi fotbalul cărăşan să se aleagă din nou din 2020 cu o trupă în eşalonul terţ cel cu 10 serii, cea din Ezeriş, ieşită din cadru spre binele tuturor după 3 sezoane, în 2023, dar şi după retrogradări pe teren în 2021 şi 2022, fără ca numele Progresului să mai figureze între cele 14 participante în recent încheiata ediţie de campionat 2023-2024 a Diviziei D Caraş-Severin. 

Eşalon care anul trecut nu s-a bucurat de succes la barajul de promovare, prin ACS 2017 Slatina Timiş, în primăvara aceasta pe 5 în eşalonul 4 al Banatului montan, atunci fără victorie în dubla manşă, 1-1 acasă şi 1-0 pentru CSO Turceni în returul din Gorj, trupa oltenească fiind eliminată cu un an înainte la acelaşi nivel de către Phoenix Buziaş. 

Şi n-avea reprezentanta Caraşului succes la baraj nici în 2022, tocmai ACS Magica Balta Caransebeş – gazdă duminică de la ora 18 a Timişului Şag în manşa I, cedând acum 2 ani în iunie cu 4-1 (2-1) turul de la Haţeg al dublei manşe, fără că Retezatul să se clintească în retur, 0-0.

Mai 2021 aducând în schimb ultima bucurie în Caraş-Severin, dar chiar o… dublă bucurie, căci atât penultima clasată în Liga 3, sus-numita Progresul Ezeriş, cât şi campioana Diviziei D, AFC Voinţa Lupac, triumfau cu 3-0 în returul barajelor, prima în postura de repoftită „invitată” la număr pe palierul terţ, de umplutură, în dauna celor de la Dunărea Calafat, după 1-1 în Dolj, iar cea de-a doua prin a răsturna situaţia după 1-0 în manşa I pentru Universitatea 2 Craiova.

Iar astfel se-alegea fotbalul cărăşan chiar cu 3 cluburi în Liga 3 din 2021, inclusiv CSM Reşiţa, chiar pentru două ediţii la rând, după care cea abia încheiată, 2023-2024, a avut-o în cadru strict numai şi numai pe AFC Voinţa Lupac, a şaptea în Seria 7, adjudecată de ghirozeni.   

La cuvânt reînscriindu-se acum ACS Magica Balta Caransebeş, campioană judeţeană cu 16 puncte avans şi bilanţul 26 22 3 1 105-20, urmată de Viitorul Armeniş 2023, gugulanii „Municipali” fiind gazde duminică de la ora 18 pe terenul „CSŞ Balta Sărată” ai campionilor judeţului Timiş, de la CS Timişul Şag. 

Alb-albaştri ai lui Luchin având un blazon de apărat, în sensul că de 10 ani n-a mai pierdut reprezentanta Timişului barajul de promovare în Liga 3, iar şi-atunci pe teren neutru la lovituri de departajare, în ultima ediţie desfăşurată în manşă unică, după ce un singur alt rateu mai era înregistrat în 2010, de către FC Chişoda. 

CS Timişul a copiat reţeta predecesoarei de anul trecut în fotoliul fruntaş, CSC Peciu Nou, şi-anume „cine n-are bătrâni, să-şi cumpere”, rafinând sintagma „cimitir al elefanţilor” în condiţiile în care Divizia D Timiş a rămas „Daciada” diluată ca efect advers al pLandemiei „sperietoare” Stupid-19, veterani sub bagheta unui ex-tricolor, Luchin, trecut la începutul deceniului trecut şi pe la Dinamo, 2 ani, iar unul pe la stelişti, asigurarea matematică în ultima etapă a locului de baraj fiind precedată după depăşirea acasă cu 1-0 a lugojenilor de asigurarea acesteia pe „firul roşu” direct între primării şi primari, pârghii unse şi sfori trase ca-ntre realeşi la urne, de la ex-arbitri divizionari la fel de fel de cefoşi şi pântecoşi, cât „să fie bine şi nu rău”, pseudo-fotbal cu frâna de mână a unor gazde trasă cu tact, fler, talent şi tot tacâmul. 

Nerămânându-le acum celor din Şag decât să… treacă „Balta”, cu menţiunea că s-au scurs deja 9 ani de când o divizionară „D” timişeană n-a mai pierdut un meci de baraj, atunci unul devenit aproape fără miză la Lupac, 2-1 pentru Voinţa în dauna Politehnicii, triumfătoare pe Bega în manşa I cu 5-1. 

Returul actualei ediţii a barajului fiind programat duminica viitoare de la ora 17:30 pe „Comunalul” Şagului, odată ce la „Euro” România va fi jucat deja atât cu vecinii de la nord, luni de la ora 19, cât şi sâmbăta viitoare de la ora 22 cu belgienii.  

Drept semn că într-atât de mult a fost întinsă pelteaua acestui devalorizat „fotbal mic” intern. 

Manşa I de la Caransebeş avându-l la centru duminică seară pe clujeanul Lunca, asistat de arădeanul Băla şi Berariu, din Moroda – judeţul Arad, delegat de joc fiind Tuligă-Ghiţă din Drobeta Turnu Severin iar observator de arbitri Mărginean, din Alba Iulia. 

În orice caz, majoritatea câştigătoarelor timişene la baraj după rateul dat de ghirozeni în 2014 la Deva se găsesc şi la ora actuală, nu mai puţin de 5, în Liga a III-a, pe când una, din Dumbrăviţa, de 2 ani chiar în Liga 2, alte 3 revenind între timp în eşaloane inferioare.

Altfel, „companie selectă” la baraj, între alte participante numărându-se de exemplu ACS FC Dinamo Bucureşti ori echipa a doua a secund-divizionarei ACSM Ceahlăul.

Jocurile reprezentantelor judeţului Timiş în meciurile de baraj pentru promovarea în Liga 3 (boldit, partidele cu cluburi din judeţul învecinat în Banat):

2006 – Timişul Albina – Metalul Bocşa (Caraş-Severin) 5-0
2007 – Mama Mia Becicherecu Mic – Pandurii Cerneţi (MH) 5-2
2008 – Progresul Gătaia – Scorillo Caransebeş (CS) 1-0
2009 – AC Recaş – Partizan Satu Mare (AR) 7-0
2010 – FC Chişoda – Termo Turnu Severin (MH) 1-2
2011 – Flacăra Făget – Jiul Petroşani (HD) 1-0
2012 – Vulturii Lugoj – Pandurii Cerneţi (MH) 3-0
2013 – Mama Mia Becicherecu Mic – Metalul Oţelu Roşu (CS) 3-0
2014 – CS Ghiroda – Industria Galda de Jos (AB) 2-2, 3-4 pen.
2015 – ASU Politehnica – Voinţa Lupac (CS) 5-1 şi 1-2
2016 – Ripensia Timişoara – Hercules Lupeni (HD) 4-0, 3-0
2017 – CS Ghiroda – Inter Petrila (HD) 3-1, 2-1
2018 – CS Dumbrăviţa – Viitorul Şimian (MH) 5-0, 6-0
2019 – Fortuna Becicherecu Mic – Voinţa Lupac (CS) 2-0, 6-1
2020 – Avântul Periam – Jiul Petroşani (HD) 3-0
2021 – Pobeda Star Bîşnov – Industria Galda de Jos (AB) 2-1, 0-0
2022 – Phoenix Buziaş – CSO Turceni (GJ) 2-0, 2-0
2023 –  CSC Peciu Nou – CS Gloria al oraşului Geoagiu (HD) 4-0, 2-1.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: