Timişul pierde în doar 4 ani mai mult de jumătate din juniorii A

Ce vine aşadar din urmă? Înainte ca divizionara B în alb-negru să pună piciorul pe minge duminică de la ora 15, undeva în Argeş, într-un doar al doilea joc de campionat în noua stagiune, începută cu o eliminare din Cupa României şi un alt draw după 90 de minute, dar acasă, juniorii A de la ACS Poli vor fi disputat deja runda a doua în Seria 6, acasă cu CS Turnu Severin, primă „necunoscută” de cînd cu strămutarea timişencelor din Seria 7.

După ce debuta cu brio duminică pe Timiş, ce-i drept în faţa unei CSŞ Lugoj care în trecuta campanie a juniorilor B nu smulgea nici un punct în cele 11 runde din toamnă şi apoi doar un succes şi două remize din 10 jocuri în faza intermediară play-out din primăvară, ACS Poli Timişoara este prima grupare locală care are ocazia să dea piept cu rezidentele oltene ale acestei serii a şasea în care bănăţencele au fost redirecţionate, şi despre care vom nota ceva mai jos cum s-au descurcat în precedenta ediţie.

CSŞ Lugoj n-a constituit duminică nici un mare hop, şi mai ales nici o necunoscută pentru ACS Poli. Mai interesant este dacă şi cît va fi pusă la încercare începînd de duminică, de prima dintre cele 5 noi adversare juvenile din Oltenia...

Se poate observa din capul locului că timişorenele s-au despărţit de adversare de tradiţie în ultimii ani buni, partenere de întrecere din judeţele Arad şi Oradea ajunse acum să dea piept cu reprezentantele nord-vestului, şi doar timpul ne va edifica dacă nivelul valoric dat de componenţa noii serii timişene, cu oponente din Mehedinţi şi Gorj, va fi unul mai oţelit sau nu.

Cert este că dacă în sezonul 2008-2009, adică în urmă cu doar 4 ani, nu mai puţin decît 8 dintre cele 13 cluburi înscrise în Seria 6 proveneau din Timişoara şi Timiş, printre care două garnituri poliste dar şi tradiţionala LPS Banatul precum şi CFR, CSŞ Bega, Calor, respectiv AS FC Deta şi CSŞ Lugoj, numărul acestora a scăzut simţitor, întrebîndu-ne cît de mult au trebuit să se reducă fondul de copii iniţiaţi la grupele mici dar mai ales resursele alocate pentru păstrarea unei formaţii în competiţii pe perioada unui întreg ciclu juvenil, încît doar 3 echipe mai bat acum ultima porţiune de drum înaintea absolvirii.

Iar aici ne lovim de problema investiţiilor în sistemul juvenil, şi care influenţează în mod direct activitatea unei pepiniere şi roadele acesteia. Desigur, este prematur să tragem deja unele concluzii în privinţa strategiei, abordării lucrurilor şi a ceea ce se doreşte în acest sector de la noii diriguitori ai clubului acum alb-negru, dat fiind faptul că trecerea grupării în mîna autorităţilor locale abia s-a înfăptuit, însă primele semne nu lasă deloc senzaţia nici că s-ar dori mai mult decît înainte, şi aceasta mai ales raportat la nivelul investiţiilor în garnitura de seniori, nici că lucrurile s-ar fi îmbunătăţit faţă de ultimii paşi, tîrîiţi, ai gestiunii Iancu.

Anunţata selecţie pentru luni 17 septembrie, după-amiaza la ora 16, este bineînţeles mai mult decît binevenită, adresîndu-se copiilor din generaţiile 2002-2007, dar doar vine să confirme cruda realitate, exprimată anul trecut pe vremea aceasta de truditori în cunoştinţă de cauză din cadrul Centrului de copii şi juniori alb-violet, şi anume că atît mai ales componenţa numerică cît şi consistenţa elementului uman existente în grupele mici, de unde se va cerne sita pentru viitoare garnituri mai mari, sunt periculos de rarefiate, cu consecinţe ulterioare, vizibile doar în timp. Şi puţini, şi fără acel abecedar al motricităţii, bine implementat în curtea şcolii. Care ore de Educaţie Fizică şi Sport, aş întreba…

Una este să nu-i prea ai, alta este să nu le pui la dispoziţie şi să nu le creezi cel mai bun cadru cu putinţă pentru a progresa cum se cuvine în ierarhia juvenilă. Se ştie, fără aportul părinţilor, sponsori făţişi ai activităţii, junii polişti nu doar că nu s-ar fi aliniat la evenimente punctuale, cum a fost cazul fazei semifinale a juniorilor D, din iunie, dar n-ar fi rezistat financiar şi logistic în absenţa sprijinului aparţinătorilor lor în rutina săptămînală de peste sezon.

Se pare că resursele sunt acum chiar şi mai chivernisite, din ceea ce remarca într-un dialog anterior un antrenor din cadrul Centrului, relevîndu-ne că salariile, deşi mai sigure vizavi de încasarea lor, sunt ceva mai reduse decît în precedentul regim, într-o notă detrimentală impulsionării şi stimulării celor implicaţi în activitatea cu copii şi juniori. Doar automotivaţia şi pasiunea pentru acest gen de antrenorat i-ar putea aşadar menţine în priză şi pe mai departe.

În rest, toate vechi şi nouă toate, mai precis doar rare apariţii la alte turnee şi întreceri juvenile, faptul că ACS Poli nu s-a aliniat zilele trecute la startul „Cupei Speranţelor”, organizat de LPS pe „Colterm” cu 16 echipe la start, fiind întrucîtva sugestiv în acest sens, mai nici o competiţie găzduită în propria bătătură, cu excepţia Interligii, şi în general toate neajunsurile dintre care unul, la fel, pilduitor, tocmai a fost relevat, prin renunţarea la unicul antrenor cu portarii din organigrama Centrului, şi încă un fost goal-keeper polist.

Iar acum să nu aud că am fi cumva refractari şi cîrcotaşi, asta în loc să prezentăm situaţia pastelat şi în roz, cum înţeleg că discreţionar s-ar fi aruncat la jugulara bietei prese un anumit edil investit cu cam 19% din surfagiile celor cu drept de vot, din moment ce există la o adică măcar un al doilea post călduţ şi salariu bugetar pentru destule şezuturi mai importante prin birourile de conducere ale de-acum clubului oraşului, dar nu tu un loc pentru antrenorul cu portarii, acolo, la „talpa” lucrurilor. Un exemplu mic dar care spune multe…

Şi încă multe altele. Iar tot ceea ce înseamnă la ora actuală la alb-negri investiţii financiar-logistice şi cele de natură a încuraja generaţiile de mîine, insuflîndu-le încrederea în sine, dau indicii că lipsa de înţelegere vizavi de importanţa acestui domeniu în percepţia factorilor de decizie şi opţiunile pe care în consecinţă le au, sunt cu previzibile efecte negative pe termen mediu-lung.

Este suficient de amintit în privinţa turbulenţelor şi discontinuităţii în care această pepinieră a fost nevoită să-şi tîrîie activitatea în ultimele peste 12 luni, faptul că un al doilea conducător al Centrului, care era impus cu tot pachetul de noi strategii de pe azi pe mîine incluzînd permutări de personal, ciopîrţiri ale grupelor şi un alt sistem uniformizat de joc, pleca fără a clipi la chiar prima adiere înspre proră, de-atunci schimbînd deja şi cluburile divizionare. De cîtă linişte şi continuitate, dar mai ales sprijin efectiv, va avea parte Centrul în noua schemă a lucrurilor?

Căci de alde Sakir şi Kirev suntem cu toţii şi edificaţi, şi cam sătui, de-atîţia ani de praf în ochi. Vom reveni cu alte amănunte, pentru a dezvălui interesul noilor înscăunaţi faţă de generaţiile de mîine, dar pînă atunci să aruncăm o scurtă privire pe rutele noilor adversare de peste dealurile Domaşnei, din Seria 6.

La juniorii A, Pandurii încheia prima fază a sezonului trecut pe locul 2, CS Gaz Metan Turnu Severin pe 3, Minerul Motru pe patru, Energia Rovinari pe 6 iar CSS Drobeta pe 8, primele patru păstrîndu-i ordinea şi în play-off, pe poziţiile 1, 2, 4 şi 6 într-o serie cu CSJ Ştiinţa Craiova şi CS Şcoala de Fotbal Gică Popescu.

Apoi, la zonale, severinenii cedau chiar la Timişoara, cu 0-4 lui Gaz Metan Mediaş, cu 1-3 alb-violeţilor şi cu 4-5 clujenilor, în vreme ce Pandurii se impunea pe linie, cu 6-1, 1-0 cu CFR Cluj şi 5-3 cu UTA, pe „Motorul Arad”, mai apoi pierzînd la Buftea, în faza finală, cu 3-4 cu Viitorul Constanţa şi cu 1-2 în faţa „violeţilor” lui FC Timişoara, pentru locul 3.

La juniorii B, care ne interesează mai mult, aceştia elevîndu-se între timp în structura juvenilă, Pandurii încheia turul seriei oltene pe 2, cu CSS Drobeta pe 5, CS Turnu Severin pe 6, Minerul Motru pe 8 iar Energia Rovinari pe 10, iar ulterior, în play-off, cei din Târgu Jiu cîştigînd, cu 4 pentru CS Turnu Severin şi locul 6 pentru concitadina CSS.

Ajunsă însă la zonal, Pandurii a avut soarta alb-violeţilor, netrecînd de „şepcile roşii”: 0-2 cu „U” Cluj, 7-6 la penalty-uri cu Unirea şi 2-3 cu FC Timişoara, turneu de la care vă relatam în transmisii text în direct de la faţa locului. Deasemenea, Pandurii ajungea în luna iunie şi în faza semifinală a Campionatului Naţional al juniorilor C.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Timişul pierde în doar 4 ani mai mult de jumătate din juniorii A

  1. pacat spune:

    din pacate asta e crudul adevar,pe nimeni nu intereseaza generatia viitoare a clubului…….atunci cand „Marele” antrenor Velcea aduce toti expiratii sa joace pentru Poli si nu da nici o sansa juniorilo.cred ca toate cuvintele sunt de prisos……au venit cu tot felul de idei,dar s-a dovedit ca totul a fost praf in ochi,ca nu le pasa de nimic…….normal ar fi fost sa reconstruiasca o echipa si dupa aia sa aib tot felul de obiective(pe care le au degeaba,ca jucand asa nu o sa realizeze nimic)……..pacat de orasul asta ca va ramane fara nimic………

  2. anomim spune:

    Mihai ai dreptate tu ai cunoscut pe toti juniori A si B , care au esit canpioni de doua ori si la B si la A citi din ei sint in lotul lui ACS POLI nu ia vazut VELCEA bine nu ia sarit nimeni in ochi nici la domnul ROZENBLUNC au adus ( numai banateni) de culoare care sint mai eftini la buget sarcutul IOVAN A RAMAS OM LUI( OPRIA ) din generatia 92-93 facea o echipa de liga 1 in doi ani de zile cu IORDACHE ,DARUIALA ,IOVAN,DAMIAN TOMA pe stinga BALACE E MAI TINAR CA CEI DOI STINGAGI TOMA DAMIAN ,SALGAI ,STANCU care alerga mai mult ca el la mijlocul terenului a fost cap tot la poli 2 acum unde e,VELICI,nea scos din ……… de cite ori ROBY PE STINGA e bun BALACE…… FUCS SI MULTI ALTII….. ASA E LA NOI IN BANAT

  3. anomim spune:

    DA ai dreptate cu cea auvt FRUSA IN LOT SI CU INCA 7 -8 DE LA CONTESCU FACEAU ECHIPA BUNA ,POATE MAI TREBUIA 2 -3 PLONMBE …… SI UN ANTRENOR BUN

  4. Gelu spune:

    Comentarii obiective, numa că ROSENBLUM-UL habar nu are ce se întâmpl,ă pe la acst club. El știe doar să-și facă el salariul și să nu construiască nimic pentru viitor. Toși șmenarii de la noul club trăiesc momentul pentru că nu știu dacă mai prin vreo ocazie de asta pentru ghiftuială. Ho, ho!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = doi

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: