Doar furtuna întârzie avansarea „Panzerelor” spre sferturi pe propriul teren, încă un 2-0 în optimi, şi danezii acasă

Surprinsă duminica trecută încă din minutul 28 de vecina sa de la sud, Elveţia, încât abia în prelungiri a egalat-o, recăpătându-şi astfel fotoliul de lider la încheierea Grupei A, Germania a găzduit sâmbătă seară a doua optime de finală a UEFA Euro 2024 şi cu gândul la faptul că de 40 de ani, de la turneul final din Franţa, n-a mai câştigat naţionala ţării organizatoare a „Europenelor” trofeul, dar mai ales cu gândul că… „elefantul se mănâncă pe bucăţi”.

Un prim pas spre întâiul titlu continental al „Panzerelor” din 1996, la chiar prima ediţie într-un format cu 16 participante – în Albion, fiind necesar a fi înfăptuit la debutul fazelor eliminatorii, programat pentru selecţionabilii lui Nagelsmann la Dortmund, în compania unor vecini de-astă dată de la nord, danezii, calificaţi din grupă fără absolut nici o victorie, 1-1 pe rând cu Slovenia şi Anglia, apoi 0-0 marţi seară cu Serbia, aşadar la 48 de ore după ce nemţii îşi asiguraseră deja biletele pentru optimi.

Formatul competiţional fiind mai evazat şi permisiv, din 2016 un soi de versiune fotbalistică a „Eurovisionului” cu etichetă XXL, implicit şi astfel de anomalii, de a continua cursa fără victorie în cont.

Danemarca având în schimb apetitul său sănătos pentru răsturnarea calculelor, semifinalistă fiind a turneului final anterior, după ce trecea pe rând la UEFA Euro 2020, de fapt în 2021, cu 4-0 în optimi de Ţara Galilor şi de cehi în sferturile de finală, doar Anglia stopând-o după reprizele de prelungiri în meciul de pe Wembley pentru pătrunderea în finală. 

Ori Germania fusese deja eliminată în urmă cu 3 ani încă din optimi, cu 2-0 tot de către Albion. 

Motiv pentru care nemţii, finalişti pierzători în faţa Spaniei ai ediţiei din 2008, apoi semifinalişti în 2012 şi 2016, dar fără vreun triumf final de 28 de ani, se văd nevoiţi a nu pierde prilejul de a pune lucrurile la punct pe propriul teren.

Iar sâmbătă seară la Dortmund, cu vedere spre sfertul de finală de vineri de la ora 19 de la Stuttgart, cu învingătoarea întâlnirii duminicale Spania – Georgia, „Panzerele” au fost întârziate în depăşirea hopului optimii doar de… starea vremii.

Fulgerele prăvălindu-se asupra arenei din Dortmund în prima repriză, furtună în toată regula ce a necesitat întreruperea optimii de finală vreme de circa 20 de minute, spre finele mitanului, la 0-0. 

Avea a se relua jocul, iar într-un singur sfert de oră al părţii secunde, deja în minutul 53 prin Havertz din penalty, iar în minutul 68 prin Musiala, Germania făcea paşii spre sferturile Europenelor, expediind Danemarca peste graniţa nordică. 

Altădată o finală a Campionatului European, Germania – Danemarca, tranşată favorabil de scandinavi peste Marea Baltică în 1992, cu 2-0 în Suedia, la unicul turneu final cu 12 participante, partida de la Dortmund a reprezentat în accepţiunea gazdelor primul pas reparatoriu după eşecul pe teren propriu la unicul turneu final continental ţinut pe tărâm german, în 1988, în RFG, când „Panzerele” înghiţeau în sec în semifinale, Olanda dobândind trofeul în Bavaria, 2-0 cu URSS, pas reparatoriu şi cu caracter de „repetiţie” înaintea potenţialei încleştări cu Spania, venind cu punctaj maxim din grupă. 

Nemţii ar avea din nou timpul adiţional la dispoziţie pentru recuperare şi refacere, în comparaţie cu viitorul oponent, cert fiind că au avut în danezi nişte adversari decuplaţi mai nou de senzaţia triumfului la turnee finale, după 7 asemenea meciuri succesive fără victorie, datând din iulie 2021, apoi toate cele 3 din Qatar la „Mondialul” din toamna lui 2022, precum şi luna aceasta, în grupa cu Anglia.

Iniţial, n-au existat multe indicii în privinţa deznodământului final, doar o lovitură de cap a lui Schlotterbeck fiind ceva mai periculoasă, după care întreruperea jocului în minutul 35. 

La reluarea sa, faze în sfârşit mai aprinse până la pauză, Schmeichel blocând lovitura de cap a lui Havertz iar veteranul Neuer ieşind ferm în întâmpinarea lui Hojlund. 

Pauza a fost însă sfetnic bun pentru gazde, desprinse, dar abia în urma golului anulat lui Joachim Andersen pe motiv de ofsaid la… Delaney. 

„Ars” fiind acelaşi Andersen puţin mai apoi şi cu o lovitură de pedeapsă, din nou şi tot în baza tehnologiei VAR, centralul englez Oliver indicând punctul cu… var, henţ la danez, la centrarea lui Raum. 

Havertz deschidea scorul din penalty în minutul 53 iar puţin mai apoi lobul său nu ajungea în plasă, tot 1-0, însă nu pentru mult timp, căci după ce acelaşi Hojlund a mai ratat o dată, Jamal Musiala a preluat mingea lungă din partea lui Schlotterbeck şi a dublat avantajul pe contraatac.

Era exact mijlocul reprizei a II-a iar oaspeţii efectuau imediat o dublă schimbare.

Al treilea gol al lui Musiala în ultimele 4 partide asigurând însă Germaniei a patra prezenţă în sferturi la ultimele 5 turnee finale „Europene”, mai puţin în urmă cu 3 ani.

Şi cu o distincţie individuală, în sensul că doar Wayne Rooney era mai tânăr, la 18 ani, când înscria de 3 ori la „Europene”, Musiala reuşind performanţa la vârsta de 21 de ani.

Cu distincţii şi în dreptul celuilalt marcator al nemţilor, Kai Havertz, autor al celei de-a 18-a reuşite a sa în tricoul naţionalei, la a 50-a sa selecţie, dar totodată şi doar al treilea autor a cel puţin două goluri la două turnee finale europene diferite, după Rudi Völler şi Mario Gomez.

Actualii protagonişti fiind Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (minutul 80, Henrichs) – Andrich (64, Can), Kroos – Sané (88, Anton), Gündoğan (64, Füllkrug), Musiala (81, Wirtz) – Havertz.

Neavând până acum viaţă prea grea pe propriile terenuri, cu calificarea asigurată din grupă încă înaintea întâlnirii helveţilor, 5-1 cu Scoţia, 2-0 cu Ungaria şi 1-1 cu Elveţia, 2-0 (0-0) în optimea cu Danemarca.

Nemţii n-au excelat în defensivă, însă spiritul ofensiv a avut în cele din urmă câştig de cauză, deşi, în partidele mai dificile, n-au înscris până la pauză. 

Kasper Hjulmand (52 ani), selecţioner al scandinavilor, a încercat spre final evitarea implacabilului, efectuând încă o dublă modificare la intrarea în ultimele 10 minute, plusată cu introducerea lui Kristiansen un minut mai apoi, dar era deja mult prea târziu, şi oricum tardiv. 

Danemarca a luat calea Italiei, spre casă după optimi, în alcătuirea Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen (minutul 81, Bruun Larsen) – Bah (82, Kristiansen), Delaney (69, Nørgaard), Hojbjerg, Mæhle – Skov Olsen (69, Poulsen), Hojlund (81, Wind), Eriksen.

În prima optime de finală, Elveţia – Italia 2-0 (1-0), duminică fiind programate de la orele 19 respectiv 22 eliminatoriile Anglia – Slovacia şi Spania – Georgia, iar luni Franţa – Belgia şi Portugalia – Slovenia.

Marţi, pe Allianz Arena, de la ora 19, România – Olanda, iar seara Austria – Turcia. Câştigătoarele acestor ultime două partide urmând a se întâlni la Berlin sâmbăta viitoare de la ora 22, în sferturi,

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = zero

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: